Τη στιγμή που ο Μπάρακ Ομπάμα συνεχίζει να μιλά για «πρόοδο» και για αποχώρηση των αμερικανονατοϊκών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν μέχρι το τέλος του 2014, οι ισλαμιστές μαχητές κλιμακώνουν τον πόλεμο εναντίον των δυνάμεων κατοχής με θεαματικές πολύνεκρες επιθέσεις, διαψεύδοντας τους ισχυρι- σμούς του και υπονομεύοντας τα σχέδια του Πενταγώνου. Ιδού ένα μικρό δείγμα των τελευταίων ημερών.
Στις 27 Οκτωβρίου, αμερικάνικα και αφγανικά στρατεύματα αντάλλαξαν πυρά για έξι ώρες με αντάρτες Ταλιμπάν που εξαπέλυσαν επιθέσεις σε δύο αμερικάνικες βάσεις στην Κανταχάρ. Η μάχη σταμάτησε μόνο όταν κλήθηκε αμερικάνικο στρατιωτικό ελικόπτερο και χτύπησε με πύραυλο το κτίριο που είχαν καταλάβει οι αντάρτες. Παράλληλα, αυτοκίνητο φορτωμένο με εκρηκτικά ανατινάχτηκε μπροστά σε στρατιωτικό φυλάκιο δυτικά της πόλης, ενώ εκτοξεύτηκαν χειροβομβίδες με ρουκέτες σε στρατώνα στο κέντρο της πόλης. Κατά τις επιθέσεις σκοτώθηκαν τρεις αφγανοί και τραυματίστηκαν έξι αμερικάνοι στρατιώτες.
Στις 29 Οκτωβρίου, έγινε επίθεση αυτοκτονίας στην Καμπούλ. Οχημα φορτωμένο με εκρηκτικά παρέκλινε από την πορεία του και έπεσε σε θωρακισμένο αμερικάνικο στρατιωτικό λεωφορείο προκαλώντας το θάνατο δεκατριών Αμερικάνων (οχτώ εργολάβων και πέντε στρατιωτών), ενός Καναδού και τεσσάρων Αφγανών. Πρόκειται για μια από τις πιο πολύνεκρες επιθέσεις εναντίον Αμερικάνων στην Καμπούλ στα δέκα χρόνια του πολέμου.
Μέχρι πρόσφατα, οι επιθέσεις στην Καμπούλ, ιδιαίτερα εναντίον αμερικάνικων στρατευμάτων, ήταν σπάνιες, γιατί οι Αμερικάνοι δεν κάνουν περιπολίες στην πόλη, αλλά τις έχουν αναθέσει στον αφγανικό στρατό και στην αστυνομία. Ομως, μετακινούνται συχνά από την κεντρική διοίκηση σε άλλες βάσεις. Σ’ ένα τέτοιο δρομολόγιο έγινε η επίθεση αυτοκτονίας της 29ης Οκτωβρίου.
Την ίδια μέρα, ένας εκπαιδευόμενος αφγανός στρατιώτης σε νατοϊκή βάση στη νότια επαρχία Ουρούζγκαν πυροβόλησε και σκότωσε τρεις αυστραλούς στρατιώτες και έναν αφγανό διερμηνέα.
Στις 31 Οκτωβρίου, φορτηγό φορτωμένο με εκρηκτικά έπεσε και ανατινάχτηκε σε φυλάκιο ελέγχου κοντά σε εγκαταστάσεις του ΟΗΕ στην Κανταχάρ, σε μια από τις πιο ασφαλείς περιοχές της πόλης. Αμέσως μετά, τρεις πάνοπλοι αντάρτες επιτέθηκαν στις εγκαταστάσεις του ΟΗΕ. Ακολούθησε 7ωρη μάχη, κατά την οποία σκοτώθηκαν οι τρεις αντάρτες, ο αστυνομικός διοικητής της περιοχής και έξι ακόμη άτομα.
Σοβαρότατο πρόβλημα για τις δυνάμεις κατοχής παραμένουν και οι αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί που τοποθετούνται στους δρόμους, οι οποίοι έχουν αυξηθεί και ως προς την ισχύ και αριθμητικά κατά 22% φέτος, σε σχέση με το 2010.
Η κλιμάκωση των επιθέσεων εναντίον των στρατευμάτων κατοχής, ακόμη και στις πιο ασφαλείς περιοχές του Αφγανιστάν, δείχνει όχι μόνο ότι η αφγανική αντίσταση είναι ισχυρότερη παρά ποτέ, αλλά και ότι το σχέδιο μεταβίβασης του ελέγχου σε 17 από τις 34 επαρχίες της χώρας στον αφγανικό στρατό και στην αστυνομία και της αποχώρησης των αμερικανονατοϊκών στρατευμάτων μέχρι το τέλος του 2014 βρίσκεται στον αέρα. Γι’ αυτό άλλωστε όλο και πιο συχνά διάφοροι αμερικάνοι αξιωματούχοι χαρακτηρίζουν πρόωρο το σχέδιο αποχώρησης των αμερικάνικων στρατευμάτων, μεταξύ των οποίων και ο αμερικάνος αντιστράτηγος Ουίλιμαμ Κάλτγουελ, υπεύθυνος για την εκπαίδευση του αφγανικού στρατού, ο οποίος τον περασμένο Σεπτέμβριο δήλωσε ότι ούτε ένα από τα 180 τάγματα του αφγανικού στρατού δεν είναι σε θέση να επιχειρεί χωρίς βοήθεια από αμερικάνικες ή νατοϊκές δυνάμεις.
Το σχέδιο αποχώρησης των αμερικάνικων στρατευμάτων προβλέπει τη μόνιμη εγκατάσταση αμερικάνικων στρατιωτικών βάσεων στο Αφγανιστάν, ώστε να συνεχιστεί ο στρατιωτικός, πολιτικός και οικονομικός έλεγχος της στρατηγικής σημασίας αυτής χώρας με τα τεράστια αποθέματα ορυκτών και μετάλλων. Για το σκοπό αυτό συγκαλείται στα μέσα Νοεμβρίου στην Καμπούλ η Λόγια Τζίργκα (Εθνική Συνέλευση) για να επικυρώσει τη συμφωνία Στρατηγικής Συνεργασίας με τις ΗΠΑ, τμήμα της οποίας είναι η εγκατάσταση μόνιμων αμερικάνικων στρατιωτικών βάσεων στο Αφγανιστάν. Σ’ αυτή συμμετέχουν περισσότεροι από 2.000 αντιπρόσωποι, πολιτικοί, φύλαρχοι, εκπρόσωποι κοινοτήτων, επιχειρηματίες, αλλά οι αποφάσεις της δεν έχουν νομικά δεσμευτικό χαρακτήρα για την κυβέρνηση.
Παρολαυτά, επειδή πρόκειται για ένα θεσμό με σημαντική ιστορία και βαρύτητα για την αφγανική κοινωνία, που χρησιμοποιήθηκε από τους Αμερικάνους για να επιβάλουν και να νομιμοποιήσουν τις πολιτικές τους επιλογές, οι Ταλιμπάν έχουν ξεκινήσει εκστρατεία για να σαμποτάρουν τη σύγκληση της Λόγια Τζίργκα και να απονομιμοποιήσουν τυχόν απόφασή της για την εγκατάσταση αμερικάνικων βάσεων στη χώρα. Με ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 26 Οκτωβρίου, η ηγεσία των Ταλιμπάν προειδοποιεί ότι όποιος πάρει μέρος στη συγκεκριμένη Λόγια Τζίργκα θα κατηγορηθεί ως προδότης και θα τιμωρηθεί αυστηρά αν συλληφθεί και καλεί τους μαχητές να καταδιώξουν σε κάθε γωνιά της χώρας όποιο μέλος των δυνάμεων Ασφάλειας ή αφγανό πολίτη θέλει να πάρει μέρος ή καλεί σε συμμετοχή, ώστε να μην επιτρέψουν στους εισβολείς να εκπληρώσουν το σχέδιό τους.