Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Η Χαμάς διέλυσε την κυβέρνηση της Γάζας και δηλώνει πανέτοιμη να παραδώσει στην Εθνική Επιτροπή για τη Διοίκηση της Γάζας
  • Σαν σήμερα 7 Ιούλη
  • Πυρετώδεις διαβουλεύσεις στο τρίγωνο Βηρυτός-Ουάσιγκτον-Τεχεράνη
  • Pain in the ass
  • Συνεχίζεται το τεράστιο φούσκωμα του αριθμού των αιγοπροβάτων, για να καλύπτεται η συνεχής δράση της εγκληματικής οργάνωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ
  • Γαλιμπάφ: Η διπλωματία πρέπει να διασφαλίζει τα κέρδη του πεδίου της μάχης
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Διεθνή»Με αφορμή έναν ταξικό τυφώνα…
Διεθνή

Με αφορμή έναν ταξικό τυφώνα…

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr10 Σεπ 2005, 00:00
«Oμως, αυτό που επιβεβαίωσε με τον πιο δραματικό τρόπο ο καταστροφικός τυφώνας είναι το άνοιγμα της ψαλίδας της φτώχειας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό, που ντροπαλά εκφράζουν οι σχετικές στατιστικές, αναδεικνύει με σουρεαλιστικό τρόπο μια φυσική καταστροφή: ένα υπο-προλεταριάτο που αυξάνεται με πρωτοφανείς για ανεπτυγμένη χώρα ρυθμούς.

Ολο και περισσότεροι Αμερικανοί είναι αναγκασμένοι να “ζουν” σε παράγκες και τροχόσπιτα, στο περιθώριο της κοινωνίας της αφθονίας». Το παραπάνω απόσπασμα δεν είναι από καμιά… παλαιοκομμουνιστική εφημερίδα, αλλά από το σχόλιο της Deutsche Welle με τίτλο «Το τριτοκοσμικό πρόσωπο της υπερδύναμης», που αναδημοσιεύτηκε στην «Ελευθεροτυπία» την περασμένη Δευτέρα (5/9).
 

Ποιος θα πίστευε ότι χρειαζόταν μια φυσική καταστροφή σαν κι αυτή του τυφώνα «Κατρίνα» για να αποκαλυφθούν σε όλο τους το μεγαλείο οι ταξικές αντιθέσεις στο κέντρο του σύγχρονου καπιταλισμού και να ξαναθυμηθούν τα ΜΜΕ τη λέξη «προλεταριάτο» που τείνει να… ξεχαστεί στις μέρες μας; Κι όμως, ο τυφώνας «Κατρίνα» ήταν τόσο… ταξικός που δε μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Ο αμερικάνικος καπιταλισμός αντιμετώπισε τους φτωχούς της Νέας Ορλεάνης όπως ακριβώς αντιμετωπίζει τους πληβείους της Ανατολής. «Βοήθεια» με καθυστέρηση, πολλές υποσχέσεις, πολλά δάκρυα, ακόμα και «αυτοκριτική», αλλά και με έτοιμη την καταστολή για όποιον τολμήσει να περάσει τα όρια της έννομης τάξης.

Πλάι στους «καλλιτέχνες», που έσπευσαν για μια ακόμα φορά να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα φιλανθρωπικά σόου, οι στρατιώτες που τους κουβάλησαν από το Ιράκ με εντολή «να πυροβολήσουν για να σκοτώσουν», μετατρέποντας την περιοχή σε «εμπόλεμη ζώνη». Με τα όπλα τους να σημαδεύουν τους εξαθλιωμένους πληγέντες που βαφτίστηκαν συλλήβδην συμμορίες και αντιμετωπίστηκαν σαν «τρομοκράτες», όπως ακριβώς γίνεται με τους «τρομοκράτες» της μακρινής Ασίας. Γιατί ποιοι άλλοι ήταν αυτοί που λεηλατούσαν – και είχαν κάθε δικαίωμα να το κάνουν για να επιβιώσουν – κατεστραμμένα μαγαζιά σε μια πλημμυρισμένη πόλη;
 

Το χειρότερο λάθος που θα μπορούσε να κάνει κανείς είναι να τα ρίχνει όλα στη φασιστική διαχείριση Μπους, αφήνοντας στο απυρόβλητο το σύστημα που αυτή διαχειρίζεται. Ενα σύστημα που βασίζεται στο ανώτατο κέρδος και δεν αναγνωρίζει διαχωρισμούς μεταξύ των προλετάριων της χώρας του και των εξαθλιωμένων χωρών που εκμεταλλεύεται. Αυτό φάνηκε τόσο ξεκάθαρα μ’ αυτό τον τυφώνα που μόνο αθεράπευτα αφελείς ή πληρωμένοι καλαμαράδες θα τολμούσαν να αμφισβητήσουν. Την ίδια στιγμή που η αμερικάνικη υπερδύναμη διαφημίζει παγκόσμια τα αποτελέσματα της τεχνολογικής της ανάπτυξης, δε μπόρεσε να προστατεύσει μια πόλη 485.000 κατοίκων από μια φυσική καταστροφή που αποτελεί συχνό φαινόμενο σ’ αυτές τις περιοχές. Ισως να αντιτείνει κανείς ότι ο τυφώνας «Κατρίνα» δεν ήταν σαν τους άλλους.

Σύμφωνοι, όμως αυτό δε μπορεί να δικαιολογήσει ούτε την καθυστέρηση της βοήθειας προς τους πληγέντες, ούτε την αδιαφορία που έδειξαν οι αμερικάνικες αρχές πριν από τον τυφώνα. Γιατί γνώριζαν ότι πλησιάζει μια περίοδος ισχυρών τυφώνων. Γνώριζαν ότι υπήρχε σοβαρό πρόβλημα στην παράκτια Λουιζιάνα.
 

Οπως αποκάλυψε η βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν» την περασμένη Δευτέρα, ο Αμερικάνικος Μετεωρολογικός Οργανισμός σε σεμινάριο που έγινε τρεις μήνες πριν τον τυφώνα προειδοποιούσε ότι: «Οι δραματικές απώλειες γης στην παράκτια Λουιζιάνα και οι προβλέψεις για μια περίοδο πιθανώς ακόμα ισχυρότερων τυφώνων στον Ατλαντικό αποτελούν βάσιμο λόγο για να ριχτεί μια προσεκτικότερη ματιά στη Νέα Ορλεάνη ως μια υπόθεση για μελέτη, με εκτεταμένες συνέπειες σχετικά με τον κίνδυνο, τις ανθρώπινες ζωές και την τύχη ενός μεγάλου τμήματος της παράκτιας περιοχής». Σ’ αυτό το σεμινάριο αναφέρθηκε επίσης ότι γύρω στα 57.000 νοικοκυριά δεν διαθέτουν αυτοκίνητα στην πόλη και αυτό συνεπάγεται αύξηση του αριθμού των απωλειών σε περίπτωση τυφώνα. Σημείωναν ακόμη οι Αμερικανοί ειδικοί: «Οι δυνατότητες βελτιώσεων στις υποδομές για τη διευκόλυνση της εκκένωσης δεν είναι ελπιδοφόρες. Οι σχεδιασμοί εδώ και πάνω από μια δεκαετία για βελτιώσεις στο σύστημα των αναχωμάτων και στη λίμνη Pontchartrain, προμηνύουν πολλές περιόδους τυφώνων με συνεχιζόμενο αυξημένο κίνδυνο».
 
Οπως ακριβώς στη νοτιοανατολική Ασία κανείς δεν ενδιαφέρθηκε για τους κινδύνους που συνεπάγεται η αλόγιστη οικιστική ανάπτυξη στις παράκτιες περιοχές. Το γιατί δε χρειάζεται και πολλή σκέψη. Βρίσκεται ακριβώς στον πυρήνα της φιλοσοφίας του σύγχρονου καπιταλισμού. Το ξόδεμα χρήματος χωρίς να αποφέρει κέρδη θεωρείται «αντιπαραγωγικό».

Οπως ακριβώς μια καπιταλιστική επιχείρηση (ακόμα και στην πιο ανεπτυγμένη χώρα) δεν «ξοδεύει» χρήμα για την προστασία των εργατών της από ακραίες – αλλά πιθανές – επικίνδυνες καταστάσεις, έτσι και η αμερικάνικη κυβέρνηση δεν ξόδεψε χρήμα για να προστατεύσει ή να τροποποιήσει ριζικά την οικιστική ανάπτυξη στην περιοχή για να την προστατεύσει από ακραία καιρικά φαινόμενα. Γιατί πρόκειται για μια περιοχή που κατοικούν τα πλέον φτωχά και εξαθλιωμένα στρώματα της αμερικάνικης κοινωνίας. Πρόκειται για μια περιοχή που έχει το διπλάσιο επίπεδο φτώχειας από το μέσο όρο (το ένα τέταρτο των κατοίκων της ζουν κάτω από τα όρια), το 60% ανήκει στη μαύρη μειονότητα και το 20% των νοικοκυριών δεν έχουν καν αυτοκίνητο! Τί όφελος θα είχε ο αμερικάνικος καπιταλισμός να επενδύσει στην ασφάλεια των πολιτών της;
 

Στον αντίποδα της αμερικάνικης βαρβαρότητας εμφανίστηκε η «δημοκρατική» Ευρώπη. Βρήκε την ευκαιρία να «καρφώσει» την υπερδύναμη εκ του ασφαλούς. Γιατί δεν έχει να αντιμετωπίσει παρόμοιες καταστάσεις. Ομως, ένα «τυχαίο» γεγονός που έγινε την ίδια περίοδο με την εκδήλωση του τυφώνα και μάλιστα στη Γαλλία, την πλέον διαφημισμένη για την «κοινωνική της ευαισθησία» χώρα, ήρθε να ξεσκίσει το δημοκρατικό προσωπείο της Γηραιάς Ηπείρου. Τα σπίτια που τυλίχθηκαν στις φλόγες στην καρδιά του Παρισιού στα τέλη του Αυγούστου μπορεί να αποτελούν μια καταστροφή απείρως μικρότερη σε μέγεθος και σε απώλειες σε σχέση με τον τυφώνα «Κατρίνα», όμως η ομοιότητα όσον αφορά στον κίνδυνο μέσα στον οποίο ζούσαν οι κάτοικοί τους είναι εκπληκτική.
 
Και τα δύο σπίτια που κάηκαν στα τέλη του Αυγούστου και το ξενοδοχείο που είχε καεί τέσσερις μήνες πριν στην ίδια περιοχή είχαν κριθεί ακατάλληλα. Και στα τρία έμεναν μετανάστες από την Αφρική και τα θύματα ήταν στην πλειοψηφία τους παιδιά. Οι πυρκαγιές κατά πάσα πιθανότητα προήλθαν από την κακή ποιότητα ηλεκτροδότησης και γενικά την κακή κατάσταση στην οποία βρίσκονταν τα σπίτια. Στο τελευταίο απ’ αυτά, τα καλώδια που τροφοδοτούσαν με ηλεκτρικό ρεύμα το κτίριο ήταν πεπαλαιωμένα και πλήρως ακατάλληλα. Το κτίριο δεν είχε καν παροχή νερού, οι ένοικοι έπρεπε να παίρνουν νερό από κάποια δημόσια υπηρεσία παροχής νερού της συνοικίας. Οι μετανάστες είχαν καταλάβει τα σπίτια, γιατί οι κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου του Παρισιού δεν θέλησαν να τους βρουν φτηνό, επιδοτούμενο σπίτι. Από κει και πέρα κανείς δεν ενδιαφέρθηκε για την τύχη τους. Μέχρι που ήρθε το… μοιραίο και σκοτώθηκαν κοντά 50 άνθρωποι, για να υποσχεθεί η γαλλική κυβέρνηση «ισχυρές πρωτοβουλίες» υπέρ όσων δεν έχουν επαρκή στέγαση.
 
Ας το πάρουμε χαμπάρι, λοιπόν. Δεν είναι οι «φυσικές καταστροφές» τέτοιες που δε μπορούν να αντιμετωπιστούν. Είναι τα βάθρα που στηρίζεται η κοινωνία μας σαθρά, όσο άπληστοι είναι αυτοί που καρπώνονται τον ιδρώτα της εργαζόμενης κοινωνίας.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΟι εμποροβιο-μήχανοι αναγγέλλουν νέο κύμα αυξήσεων
Επόμενο άρθρο Αλμα στο εμπόριο όπλων

Σχετικά Αρθρα

Η Χαμάς διέλυσε την κυβέρνηση της Γάζας και δηλώνει πανέτοιμη να παραδώσει στην Εθνική Επιτροπή για τη Διοίκηση της Γάζας

Διεθνή 7 Ιούλ 2026, 11:45

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις στο τρίγωνο Βηρυτός-Ουάσιγκτον-Τεχεράνη

Διεθνή 6 Ιούλ 2026, 18:54

Γαλιμπάφ: Η διπλωματία πρέπει να διασφαλίζει τα κέρδη του πεδίου της μάχης

Συνάντηση του ιρανού προέδρου της Βουλής με το ηγετικό στέλεχος της Χαμάς, Μοχάμαντ Νταρουίς

Διεθνή 6 Ιούλ 2026, 09:39

«Με έφεραν εδώ για να με σκοτώσουν… Αυτό είναι το τέλος»

Διεθνή 5 Ιούλ 2026, 18:38

Φρανσουά Μπουργκά: «Η καταδίκη μου αποκαλύπτει τα όρια του διαλόγου στη Γαλλία σχετικά με το πολιτικό Ισλάμ, την Παλαιστίνη και την αποικιακή κληρονομιά»

Διεθνή 5 Ιούλ 2026, 10:48

Είναι ή δεν είναι ξεμωραμένος;

Διεθνή 4 Ιούλ 2026, 14:04
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Η Χαμάς διέλυσε την κυβέρνηση της Γάζας και δηλώνει πανέτοιμη να παραδώσει στην Εθνική Επιτροπή για τη Διοίκηση της Γάζας

7 Ιούλ 2026, 11:45
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Ιούλη

7 Ιούλ 2026, 00:01
Διεθνή

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις στο τρίγωνο Βηρυτός-Ουάσιγκτον-Τεχεράνη

6 Ιούλ 2026, 18:54
Κόντρες

Pain in the ass

6 Ιούλ 2026, 14:01
Αγροτικά

Συνεχίζεται το τεράστιο φούσκωμα του αριθμού των αιγοπροβάτων, για να καλύπτεται η συνεχής δράση της εγκληματικής οργάνωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ

6 Ιούλ 2026, 12:05
Διεθνή

Γαλιμπάφ: Η διπλωματία πρέπει να διασφαλίζει τα κέρδη του πεδίου της μάχης

Συνάντηση του ιρανού προέδρου της Βουλής με το ηγετικό στέλεχος της Χαμάς, Μοχάμαντ Νταρουίς

6 Ιούλ 2026, 09:39
Εργατικά

Η αλήθεια για τις συντάξεις χηρείας: Τις πετσόκοψε ο Μητσοτάκης με παράνομες εγκυκλίους των Βρούτση και Τσακλόγλου

Τώρα παριστάνουν τους γενναιόδωρους, αλλά δεν επιστρέφουν αναδρομικά στους/στις συνταξιούχους που πετσοκόπηκαν οι συντάξεις τους

6 Ιούλ 2026, 05:26
Υγεία

Αγαπηδάκη: Κατασκευές για προεκλογική… σταυροφορία

6 Ιούλ 2026, 05:05
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 6 Ιούλη

6 Ιούλ 2026, 00:01
Πολιτισμός

Γιάννη Μανέτα, Τα Δαρβινικά Δεινά

5 Ιούλ 2026, 19:49
Διεθνή

«Με έφεραν εδώ για να με σκοτώσουν… Αυτό είναι το τέλος»

5 Ιούλ 2026, 18:38
Αθλητισμός

Οταν το ποδόσφαιρο γίνεται κάτι παραπάνω από ένα άθλημα

5 Ιούλ 2026, 14:01
Διεθνή

Φρανσουά Μπουργκά: «Η καταδίκη μου αποκαλύπτει τα όρια του διαλόγου στη Γαλλία σχετικά με το πολιτικό Ισλάμ, την Παλαιστίνη και την αποικιακή κληρονομιά»

5 Ιούλ 2026, 10:48
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 5 Ιούλη

5 Ιούλ 2026, 00:01
Διεθνή

Είναι ή δεν είναι ξεμωραμένος;

4 Ιούλ 2026, 14:04
Η παπάρα

Πώς τα λες και δεν γελάς ή δεν κοκκινίζεις;

4 Ιούλ 2026, 11:44
Διεθνή

Κι ο διάολος φοβέρα θέλει: ο Αούν δηλώνει ότι δε σχεδιάζει να διώξει τον αρχηγό του Λιβανέζικου Στρατού

Την καταγγελία είχε κάνει η Χεζμπολά

4 Ιούλ 2026, 10:14
Διεθνή

Ηταν υπεύθυνος για τη διευκόλυνση της δολοφονίας του Εζεντίν Αλ-Χαντάντ

Γάζα: Εκτελέστηκε δωσίλογος

4 Ιούλ 2026, 09:26
Διεθνή

Κηδεία Αλί Χαμενεΐ: «Αλλαξαν τα κόζια» στη Μέση Ανατολή

4 Ιούλ 2026, 08:39
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

4 Ιούλ 2026, 00:02
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Ιούλη

1927: Καθιερώνεται το επίδομα ανεργίας στη Γερμανία.

1939: Ο Ανδρέας Παπανδρέου υπογράφει δήλωση μετανοίας ενώπιον του καθεστώτος της 4ης Αυγούστου.

1967: Συλλαμβάνονται στη Θεσσαλονίκη πέντε κομμουνιστές νέοι που έγραφαν αντιδικτατορικά συνθήματα.

1975: Το 684 βούλευμα της ολομέλειας του Αρείου Πάγου, χαρακτηρίζει στιγμιαίο το αδίκημα της έσχατης προδοσίας των χουντικών.

1979: Δύο βόμβες στις αποθήκες Πετζετάκι στην Καλλιθέα (ΕΛΑ).

2005: Τετραπλή βομβιστική ενέργεια στον υπόγειο σιδηρόδρομο και σε αστικό λεωφορείο του Λονδίνου προκαλεί τον θάνατο 56 ανθρώπων και τον τραυματισμό περίπου επτακοσίων.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

– Τι σας έπεισε ότι το νέο εγχείρημα του Αλέξη Τσίπρα μπορεί να εκφράσει τον προοδευτικό χώρο;

Συνάντησα έναν ώριμο, πεπειραμένο και κατασταλαγμένο άνθρωπο χωρίς την οποιαδήποτε προσωπική φιλόδοξη ανάγκη να γίνει πρωθυπουργός, αφού έχει βιώσει την εμπειρία αυτή. Αντιλαμβάνομαι ότι είναι η εσωτερική του αγωνία για τον λαό μας που βρίσκεται σε τεράστια αδιέξοδα, που τον παρακίνησε να βγει μπροστά για να υπάρξει και πάλι μια Ελλάδα της αξιοπρέπειας, όπου ο ήλιος θα λάμπει για όλους. Και ήδη περπατά με σοβαρά βήματα και με συνδυασμό οραματισμού και ρεαλισμού για τη μεγάλη πολιτική αλλαγή. Στην ΕΛΑΣ εναποτίθενται πια οι ελπίδες της χώρας για να υπάρξει ο προοδευτικός πόλος που θα βάλει τέλος στην κυβέρνηση της ΝΔ και θα εργαστεί για το κοινωνικό σύνολο και όχι για τα συμφέροντα. Ο δρόμος έχει ανοίξει.

Συνέντευξη Μαρίνου Σκανδάμη στην Political

(Πλάκα μας κάνεις; Αυτό είναι το ερώτημα που θα έρθει στα χείλη όποιου ή όποιας διαβάσει αυτό το απόσπασμα από συνέντευξη στην καραδεξιά Political του Μαρίνου Σκανδάμη, ο οποίος τη μια μέρα αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ και την επομένη «ορκίστηκε» σκιώδης υπουργός Προ Πο του Τσίπρα. Ωραία, πρέπει να γλείψει τον νέο αρχηγό, αλλιώς θα πέσει το τσιπρόκομμα να τον πλακώσει. Μα μ’ αυτό τον εντελώς γελοίο τρόπο; Δεν είχε, λέει, ανάγκη να γίνει πρωθυπουργός, γιατί… έχει βιώσει την εμπειρία αυτή! Δηλαδή, όποιος γίνεται μια φορά πρωθυπουργός «κλείνει»; Τότε γιατί διεκδικούν με νύχια και με δόντια δεύτερη και τρίτη άμα λάχει θητεία; Ο Τσίπρας τη διεκδίκησε το 2019, τη διεκδίκησε και το 2023. Εχασε και τις δυο φορές. Αναγκάστηκε να παραιτηθεί να παραιτηθεί από πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήταν επιλογή του. Εκλογές άλλες δεν έγιναν από το 2023. Οι επόμενες θα είναι αυτές του 2027 στις οποίες θα είναι και πάλι αρχηγός κόμματος εξουσίας. Δεν μπορεί καν να το παίξει Κιγκινάτος που είχε αποσυρθεί στα κτήματά του και τον παρακάλεσε η σύγκλητος να επιστρέψει για να αντιμετωπίσει τους εχθρούς της Ρώμης. Επί τρία χρόνια σχεδιάζει και ξανασχεδιάζει το πώς θα επιστρέψει. Μέχρι και «αλμυρή» εταιρία γάλλων συμβούλων προσέλαβε για να του κάνει τον προσωπικό πολιτικό σχεδιασμό. Και κάτι Σκανδάμηδες προσπαθούν να μας πείσουν ότι τον επανέφερε η… η εσωτερική του αγωνία για τον λαό μας που βρίσκεται σε τεράστια αδιέξοδα! Και ο Σκανδάμης, βέβαια, την ίδια δοαδρομή ακολουθεί, σε πιο χαμηλό όροφο: κατάλαβε ότι έδρα στην Αχαΐα με το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ δεν πρόκειται να δει και έριξε γέφυρες προς το τσιπρόκομμα, διαπραγματευόμενος μια θέση σκιώδους υπουργού που θα του δώσει το προβάδισμα στη σταυροδοσία. Οταν μας φτύνουν μέσα στα μούτρα μας με τέτοιες παπάρες, εκείνο που ομολογούν είναι ότι δεν έχουν ούτε ένα τόσο δα ιδεολογικοπολιτικό επιχείρημα. Ενα επιχείρημα προγραμματικό. Η πολιτική είναι δεδομένη για όλους τους. Κατευθυνόμενη από τον αυτόματο πιλότο των Βρυξελλών. Εκείνο που διεκδικούν ν’ αλλάξει είναι οι διαχειριστές της. Γι’ αυτό καταφεύγουν σε τέτοιες γελοιότητες)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo