Δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολο για τον 21χρονο Αμπού Σάντα να ενεργοποιήσει τα εκρηκτικά που κουβαλούσε πάνω του, τη στιγμή που ισραηλινοί μπάτσοι πήγαν να τον ελέγξουν στην είσοδο του εμπορικού κέντρου της Νετάνια στο βόρειο Ισραήλ. Αποτέλεσμα, πέντε νεκροί και δεκάδες τραυματίες (πάνω από 35, 10 από τους οποίους νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση). Η «ασφάλεια» ξεσκίστηκε για μια ακόμη φορά στην καρδιά της ισραηλινής κοινωνίας.
Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε η Τζιχάντ, ως απάντηση στις στοχευμένες δολοφονίες και τις ισραηλινές επιθέσεις, δηλώνοντας ότι αποτελεί απλά ένα μήνυμα προς τους Σιωνιστές για να σταματήσουν τις επιδρομές, τις συλλήψεις και τις δολοφονίες. Οι Σιωνιστές συνέλαβαν την οικογένεια του βομβιστή και ο υπουργός Πολέμου Σαούλ Μοφάζ μιλώντας στο ισραηλινό ραδιόφωνο δήλωσε ότι επιδιώκει να εγκριθεί από την κυβέρνηση η επανάληψη της κατεδάφισης των σπιτιών των οικογενειών των βομβιστών, που το Ισραήλ ανέστειλε τον περασμένο Φλεβάρη.
Ταυτόχρονα, οι Σιωνιστές συνέχισαν τις επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας με πυραύλους από αεροπλάνα, σκοτώνοντας ηγετικό στέλεχος των «Λαϊκών Επιτροπών Αντίστασης» (οργάνωσης που στελεχώθηκε από πρώην μέλη της Φατάχ και δρα στη βόρεια Γάζα). Η Τζιχάντ και οι «Λαϊκές Επιτροπές Αντίστασης» εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση την Τετάρτη, καταγγέλλοντας την Παλαιστινιακή Αρχή που έσπευσε να χαρακτηρίσει «τρομοκρατική ενέργεια» την επίθεση στη Νετάνια και προχώρησε σε συλλήψεις και ανταλλαγές πυροβολισμών με μέλη και οπαδούς της Τζιχάντ στη Τζενίν, που πανηγύριζαν για την επιτυχία της επίθεσης.
Τα τελευταία γεγονότα υπενθυμίζουν σε όλους ότι όσο υπάρχει η σιωνιστική κατοχή της Δυτικής Οχθης και η περικύκλωση της Λωρίδας της Γάζας καμιά ειρήνη δεν πρόκειται να στεριώσει, όσο κι αν προσπαθούν οι υποταγμένοι ηγετίσκοι της Παλαιστινιακής Αρχής.