Πολιτοφυλακές ισλαμιστών κατέλαβαν τη Δευτέρα 1 Σεπτέμβρη την Τρίπολη, πρωτεύουσα της Λιβύης, τρέποντας σε φυγή την προσωρινή κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό της χώρας Αμπντουλάχ Αλ Θάνι, που έχουν βρει καταφύγιο στην πόλη Τομπρούκ στο ανατολικό τμήμα της Λιβύης, 1.500 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα. Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου της εξόριστης προσωρινής κυβέρνησης, οι ένοπλες ομάδες που ελέγχουν αυτή τη στιγμή την Τρίπολη έχουν πάρει υπό τον έλεγχό τους τα υπουργεία και τις δημόσιες υπηρεσίες απαγορεύοντας την πρόσβαση σε κρατικούς υπαλλήλους που δουλεύουν σ’ αυτά.
Πριν από την κατάληψη της Τρίπολης από τους ισλαμιστές, η βουλή της Λιβύης είχε αναθέσει στον Αλ Θάνι να σχηματίσει νέα προσωρινή κυβέρνηση. Ομως το Γενικό Εθνικό Συμβούλιο, που ελέγχεται από τους ισλαμιστές και δεν αναγνωρίζει την προσωρινή κυβέρνηση με επικεφαλής τον Αλ Θάνι, ανέθεσε στον φιλοϊσλαμιστή Ομάρ Αλ Χάσι να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας.
Η εκδίωξη της φιλοδυτικής προσωρινής κυβέρνησης από την Τρίπολη αποτελεί επιστέγασμα της συνεχώς αυξανόμενης επιρροής των ισλαμιστών στη χώρα, οι οποίοι πριν από την κατάληψη της πρωτεύουσας είχαν καταλάβει το διεθνές αεροδρόμιο της Τρίπολης στις 22 Αυγούστου, ενώ την Κυριακή 31 Αυγούστου, μια μέρα πριν από την κατάληψη της Τρίπολης, κατέλαβαν επίσης το κτιριακό συγκρότημα της αμερικάνικης πρεσβείας, το οποίο είχε εκκενωθεί από το προσωπικό του αρκετές μέρες πριν.
Οι ένοπλες ομάδες των ισλαμιστών που ελέγχουν την Τρίπολη προέρχονται κυρίως από την πόλη Μισράτα στα δυτικά της Λιβύης, ενώ λειτουργούν από κοινού με την οργάνωση-ομπρέλα «Αυγή της Λιβύης». Οι πολιτοφυλακές που κατέλαβαν την πρωτεύουσα και έδιωξαν την προσωρινή κυβέρνηση και το κοινοβούλιο είναι οι ίδιες που κλήθηκαν να προστατεύσουν την προσωρινή κυβέρνηση από το πραξικόπημα του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ πριν από δύο μήνες!
Τα πράγματα από τότε έχουν πλήρως αντιστραφεί. Ο στρατηγός Χαφτάρ, ο οποίος φάνταζε σαν ο ισχυρός άντρας της Λιβύης, απέτυχε να νικήσει τους ισλαμιστές και ειδικότερα την οργάνωση Ανσάρ Αλ Σαρία με έδρα τη Βεγγάζη, την οποία είχε κυρίως στο στόχαστρό του, ενώ αυτή τη στιγμή οι ισλαμιστές είναι πιο ισχυροί από ποτέ, ελέγχοντας την Τρίπολη και τις περισσότερες από τις μεγάλες πόλεις της χώρας. Οι ξένοι υπήκοοι και οι διπλωματικές αποστολές έχουν απομακρυνθεί από τη χώρα, ενώ η οικονομία της παραπαίει, με την παραγωγή πετρελαίου να φτάνει μόλις το 50% της προπολεμικής.