Η κυβέρνηση Αναστασιάδη αποφάσισε να αφαιρέσει τα κυπριακά διαβατήρια από τον Ερσίν Τατάρ και τα μέλη του υπουργικού συμβούλιου της λεγόμενης ΤΔΒΚ. Η αφαίρεση θα γίνει μέσω της μη ανανέωσής τους. Αρχικά, ο Αναστασιάδης ήθελε να αφαιρέσει και την ιθαγένεια από τους τουρκοκύπριους ιθύνοντες, όμως σ’ αυτό αντέδρασε ακόμη και ο γενικός εισαγγελέας στη Λευκωσία.
Παρατήρηση πρώτη: η κυβέρνηση που μοίραζε «χρυσά διαβατήρια» σε κάθε είδους μαφιόζους, έναντι αδρού αντιτίμου, με αποτέλεσμα να αγανακτίσουν ακόμα και οι μηχανισμοί της ΕΕ και να ξεσπάσει το γνωστό σκάνδαλο, που οδήγησε στην πολιτική αποστρατεία ενός μεγαλοεργολάβου βουλευτή του ΑΚΕΛ και του εκ του ΔΗΣΥ προερχόμενου προέδρου της Βουλής, αφαιρεί διαβατήρια από Τουρκοκύπριους, οι οποίοι έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στην Κύπρο.
Παρατήρηση δεύτερη: ο Τατάρ και οι άλλοι λεβέντες του τουρκικού εθνικισμού είχαν διαβατήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία –κατά τα άλλα- δεν αναγνωρίζουν ως κράτος! Ο Τατάρ επί χρόνια προσπαθούσε να κρύψει το γεγονός ότι είχε κυπριακό διαβατήριο, όμως η εφημερίδα «Αβρούπα», που εκφράζει την πολιτική των Τουρκοκυπρίων που συνασπίζονται γύρω από τον Μουσταφά Ακιντζί, τους ξεμπρόστιασε αποκαλύπτοντας τα διαβατήριά τους.
Η δικαιολογία που επικαλέστηκε η κυβέρνηση Αναστασιάδη είναι ότι ο Τατάρ και οι υπουργοί του εργάζονται ενάντια στην ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και το ανακάλυψε ξαφνικά τώρα! Πριν από λίγο καιρό είχε συναντηθεί με τον Τατάρ (στο πλαίσιο της άτυπης πενταμερούς που συγκάλεσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ) και σύντομα θα ξανασυναντηθεί, μόλις ο γενικός γραμματέας Γκουτέρες ανανεώσει την πρόσκλησή του (ήδη, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες από τη Νέα Υόρκη και από τη Λευκωσία, ετοιμάζεται να στείλει την εκπρόσωπό του και πάλι στο νησί για διαβουλεύσεις με τους Αναστασιάδη και Τατάρ).
Πρακτικά, αυτή η κίνηση του Αναστασιάδη δεν παράγει κανένα αποτέλεσμα. Ο Τατάρ θα μπορεί να κινείται παντού στον κόσμο με ταξιδιωτικό έγγραφο που θα του χορηγήσει ο ίδιος ο ΟΗΕ. Οπως κινούνται οι πολιτικοί και οι διπλωμάτες της Παλαιστινιακής Αρχής (όχι όμως και οι απλοί παλαιστίνιοι πολίτες). Ούτε είναι στόχος της να παραγάγει πρακτικά αποτελέσματα. Ο ΟΗΕ αναγνωρίζει τον Τατάρ ως ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας (όπως αναγνώριζε και τους προκατόχους του στον προεδρικό θώκο της ΤΔΒΚ), ενώ η ίδια η Κυπριακή Δημοκρατία, στις πολύχρονες διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, έχει αναγνωρίσει το στάτους του «συνιστώντος κράτους» στα τουρκοκυπριακά εδάφη. Αυτό, βέβαια, αφορούσε τη λύση της «διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας» (συνομοσπονδίας επί της ουσίας) και όχι τη λύση των δύο κρατών, που προωθεί τώρα η τουρκική-τουρκοκυπριακή πολιτική, όμως σε κάθε περίπτωση το στάτους του «συνιστώντος κράτους» θεωρείται κεκτημένο για την τουρκοκυπριακή πλευρά.
Από την άλλη, με την κίνηση της αφαίρεσης των διαβατηρίων η κυβέρνηση Αναστασιάδη θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια καλά συντονισμένη διπλωματική εκστρατεία της Αγκυρας, η οποία θα μιλά για αντιδημοκρατικό και ανελεύθερο για τους Τουρκοκύπριους καθεστώς. Κι αυτή η άποψη θα βρει υποστηρικτές διεθνώς, καθώς είναι πολλοί αυτοί που κάνουν ή θέλουν να κάνουν μπίζνες με την Τουρκία και δε δίνουν δεκάρα για τον κυπριακό λαό (Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους) που πληρώνει το τίμημα τόσων δεκαετιών κατοχής και διαίρεσης.
Τι μένει; Το εσωτερικό μέτωπο στην ελληνοκυπριακή κοινότητα. Ο Αναστασιάδης βρέθηκε κατηγορούμενος για τα «χρυσά διαβατήρια» σε κάθε είδους μαφιόζους, είναι μονίμως κατηγορούμενος ότι τίναξε στον αέρα (μαζί με τον Κοτζιά) τις διαπραγματεύσεις του Κραν Μοντανά, βάλλεται από τα δεξιά και από τα αριστερά, πότε για «ενδοτισμό» και πότε για «αδιαλλαξία», βλέπει τον Ερντογάν να κάνει «χοντρό παιχνίδι» με την Αμμόχωστο ενώ ο ίδιος δεν μπορεί να κάνει τίποτα (χρεώνεται, όμως, το πολιτικό κόστος) και είπε να κάνει μια δήθεν επιθετική κίνηση, μπας και ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων.
Εκτιμούμε ότι δε θα τα καταφέρει. Εχει συσσωρευτεί πολλή εμπειρία στην Κύπρο, επί σχεδόν μισό αιώνα, ώστε δύσκολα μπορεί κανείς να φάει σανό του τύπου που προσπαθεί να πουλήσει ο Αναστασιάδης.