Λίγες μέρες μετά την απόλυση 27 αξιωματικών του στρατού, μεταξύ των οποίων και τριών στρατηγών, από τον κολομβιανό πρόεδρο Αλβάρο Ουρίμπε, που φέρονται να εμπλέκονται σε δολοφονίες αθώων πολιτών, οι οποίοι παρουσιάζονταν ως νεκροί αντάρτες, παραιτήθηκε και ο αρχηγός του κολομβιανού στρατού, ο στρατηγός Μάριο Μοντόγια. Ο ίδιος παρουσίασε την παραίτησή του ως ολοκλήρωση της 39χρονης θητείας του, όμως ούτε οι ισχυρισμοί του ούτε το εγκώμιο που του έπλεξε ο Ουρίμπε τον απαλλάσσουν από τις ευθύνες του. Αλλωστε, ένας πρώην διοικητής των παραστρατιωτικών δολοφονικών συμμοριών αποκάλυψε στην αρχή της χρονιάς ότι ο στρατηγός Μοντόγια εξόπλιζε τα αποσπάσματα θανάτου και οι «Los Angeles Times» δημοσίευσαν εκθέσεις της CIA το 2007, που αναφέρουν ότι είχε συνεργαστεί με τους διοικητές των παραστρατιωτικών συμμοριών για να εξοντώσουν τους αντάρτες.
Οι 27 αξιωματικοί απολύθηκαν, γιατί η έρευνα που έγινε έδειξε ότι εμπλέκονται στη δολοφονία μιας ομάδας νεαρών που εξαφανίστηκαν από τα σπίτια τους, εκτελέστηκαν και θάφτηκαν σε μαζικούς τάφους κοντά στα σύνορα με τη Βενεζουέλα. Οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα καταγγέλλουν ότι πρόκειται για συνηθισμένη πρακτική του κολομβιανού στρατού. Δελέαζαν δήθεν με την προσφορά εργασίας ή απήγαγαν νεαρούς από τις φτωχογειτονιές της Μπογκοτά, τους μετέφεραν στις εμπόλεμες περιοχές, τους σκότωναν και τους παρουσίαζαν ως νεκρούς αντάρτες για να φουσκώνουν τις επιτυχίες του στρατού. Εκατοντάδες τέτοιες περιπτώσεις που έχουν καταγγελθεί από τις οικογένειες των θυμάτων εκκρεμούν.
Με βάση τα στοιχεία που έφτασαν στα χέρια του κατά την εβδομαδιαία παραμονή του τον περασμένο μήνα στην Κολομβία, ο Υπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα χαρακτήρισε τις δολοφονίες αθώων πολιτών «εκτεταμένο και συστηματικό έγκλημα» και κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε πλήρη διερεύνησή του, διαφορετικά πρέπει να επιληφθεί γι αυτό, ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.
Δύσκολοι καιροί για τον εκλεκτό της κυβέρνησης Μπους, Αλβάρο Ουρίμπε, η κυβέρνηση του οποίου έχει πάρει στρατιωτική βοήθεια δις δολαρίων, τη μεγαλύτερη εκτός Μέσης Ανατολής, για τον πόλεμο κατά των ανταρτών και χρησιμοποιούσε τις φουσκωμένες στρατιωτικές επιτυχίες για να αποδείξει ότι δικαιούται τη συνέχιση χορήγησης της στρατιωτικής βοήθειας και την υπογραφή της περιβόητης συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου με τις ΗΠΑ. Οι αποκαλύψεις αυτές δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο τις κινήσεις του μετά την εκλογή του Μπάρακ Ομπάμα, γιατί οι Δημοκρατικοί ήταν αυτοί που πρόβαλαν μέχρι τώρα αντιρρήσεις για κάποιες πλευρές της πολιτικής του.