Για δεύτερη βδομάδα συνεχίζονται και κλιμακώνονται με πιο μαχητικές μορφές αγώνα οι κινητοποιήσεις των γάλλων κτηνοτρόφων, μετά την απόρριψη από τις ενώσεις τους του πακέτου έκτακτης ανάγκης που ανακοινώθηκε από τον Φρανσουά Ολάντ στις 22 Ιούλη. Πρόκειται για ένα πακέτο ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ για την υποστήριξη των κτηνοτρόφων που βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση, με μείωση της φορολογίας και εγγυήσεις για τα δάνειά τους, το οποίο απορρίφθηκε ως «ανεπαρκές», γιατί δεν απαντά στο βασικό αίτημα των κτηνοτρόφων που είναι η αύξηση των τιμών των γαλακτοκομικών προϊόντων, του βοδινού και του χοιρινού κρέατος, οι οποίες σήμερα δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής.
Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν στις 19 Ιούλη από τη Νορμανδία, όπου οι κτηνοτρόφοι πέταξαν σωρούς από σκουπίδια και κοπριές μπροστά σε σουπερμάρκετ και έκλεισαν με εκατοντάδες τρακτέρ και φορτηγά τους δρόμους που οδηγούν στις πόλεις Καέν και Εβρό και στον τουριστικό προορισμό Μον Σαν Μισέλ, καθώς και τον αυτοκινητόδρομο Α1 που οδηγεί στη Βόρεια Γαλλία και στο Βέλγιο.
Από τις 23 Ιούλη, μετά δηλαδή από την απόρριψη του πακέτου έκτακτης ανάγκης, οι κινητοποιήσεις επεκτάθηκαν από τη Νορμανδία σε πολλές περιοχές της χώρας και κλιμακώθηκαν με πιο μαχητικές μορφές αγώνα.
Στις 23 Ιούλη, εκατοντάδες φορτηγά έκλεισαν την πρόσβαση στους δρόμους προς τη Λυόν, την τρίτη μεγαλύτερη γαλλική πόλη μετά το Παρίσι και τη Μασσαλία, στη νοτιοανατολική Γαλλία, καθώς και το σημαντικό εμπορικό αυτοκινητόδρομο Α20, μέσω του οποίου γίνονται οι μεταφορές από την Ισπανία. Στις 24 Ιούλη, αμόλησαν ζωντανά γουρούνια μέσα σε πολλά σουπερμάρκετ στη νοτιοδυτική Γαλλία.
Τη Δευτέρα 27 Ιούλη, 1.000 περίπου κτηνοτρόφοι στην Αλσατία έκλεισαν με τρακτέρ τουλάχιστον έξι δρόμους για να σταματήσουν φορτηγά με αγροτικά προϊόντα από τη Γερμανία να διασχίσουν τον ποταμό Ρήνο. Συνολικά, γύρω στα 300 φορτηγά αναγκάστηκαν να γυρίσουν πίσω.
Την ίδια μέρα, έκλεισε με τρακτέρ ο αυτοκινητόδρομος Α645 στην περιοχή Haute-Garonne, στη νοτιοδυτική Γαλλία, στα σύνορα με την Ισπανία, όπου 100 περίπου κτηνοτρόφοι έκαναν ελέγχους σε φορτηγά από την Ισπανία, απειλώντας ότι θα πετάξουν στο δρόμο το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα που μετέφεραν αν δεν έπαιρναν το δρόμο της επιστροφής. Επίσης, εκατοντάδες κτηνοτρόφοι έκλεισαν με τρακτέρ και φορτηγά τους βασικούς δρόμους γύρω από την πόλη Laval, στη δυτική Γαλλία, κρατώντας πανό με συνθήματα, όπως «θέλουμε να ζούμε από τη δουλειά μας», ενώ άλλοι κτηνοτρόφοι μπήκαν σε σουπερμάρκετ και αφαίρεσαν κρεατικά από τα ράφια.
Στις 28 Ιούλη, οι κτηνοτρόφοι έκλεισαν ξανά πολλούς αυτοκινητόδρομους στην ανατολική Γαλλία και δήλωσαν ότι θα σταματούν και θα ελέγχουν όλα τα φορτηγά ψυγεία, ενώ 200 κτηνοτρόφοι πραγματοποίησαν ελέγχους σε σφαγεία και εργοστάσια επεξεργασίας κρέατος στη νοτιοδυτική περιοχή Pyrenees-Atlantique.
Κυρίως οι κτηνοτρόφοι με τις μικρότερες φάρμες βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση, τη χειρότερη τα τελευταία τριάντα χρόνια, λόγω της χαμηλής τιμής που αναγκάζονται να πουλάνε τα προϊόντα τους και των συσσωρευμένων χρεών τους στις τράπεζες. Αποτέλεσμα της μείωσης των επιδοτήσεων από την ΕΕ, των εισαγωγών από χώρες της ανατολικής Ευρώπης, του ανταγωνισμού με την Ισπανία και κυρίως με τη Γερμανία, που διαθέτει μεγαλύτερες φάρμες και ευνοείται, όπως και η Ισπανία, από τα χαμηλότερα μεροκάματα, και του ρωσικού εμπάργκο.
Οι κανόνες της ΕΕ δεν επιτρέπουν την άμεση οικονομική ενίσχυση των κτηνοτρόφων και τον έλεγχο των τιμών στα πλαίσια της ελεύθερης διακίνησης των εμπορευμάτων. Γι αυτό και η γαλλική κυβέρνηση, εκτός από το πακέτο έκτακτης ανάγκης, δεν υπόσχεται τίποτα και περιορίζεται σε λόγια συμπάθειας. Απευθυνόμενος στις 27 Ιούλη στους κτηνοτρόφους, ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι «πρέπει να γνωρίζουν ότι, είτε με κινητοποιήσεις είτε χωρίς κινητοποιήσεις, εμείς είμαστε στο πλευρό τους», κάλεσε τα σφαγεία και τις εταιρίες επεξεργασίας κρέατος να «αναλάβουν τις ευθύνες τους», καθώς θεωρούνται οι βασικοί υπεύθυνοι για την αθέτηση της συμφωνίας τον περασμένο Ιούνιο με τους παραγωγούς για αύξηση των τιμών των προϊόντων τους, και παρέπεμψε στο συμβούλιο της ΕΕ για την αγροτική οικονομία στις 7 Σεπτέμβρη στις Βρυξέλλες, όπου διαβεβαίωσε ότι «θα συνεχίσουμε να πιέζουμε».