Μετά από διήμερους σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε πάνω από 150 στόχους στην περιφέρεια Αφρίν της βόρειας Συρίας, ξεκίνησε το περασμένο Σάββατο η τουρκική χερσαία εισβολή με στόχο τη συντριβή των κουρδικών δυνάμεων της Συρίας, των Μονάδων Λαϊκής Προστασίας (YPG) και του πολιτικού τους σκέλους, του Κόμματος Δημοκρατικής Ενωσης (PYD), που έχουν μπει στην εμπροσθοφυλακή της αμερικανοστήρικτης συμμαχίας κατά του Ισλαμικού Κράτους.
Η επιχείρηση ονομάστηκε με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Κλάδος Ε-λιάς»! Με αυτόν τον… κλάδο ελιάς, ο Ερντογάν παρουσιάζεται αποφασισμένος να τελειώσει όχι μόνο με το PKK, το οποίο θεωρεί ότι εξοπλίζεται μέσω του Αφρίν, αλλά και με τους δέκα χιλιάδες μαχητές των YPG, που εκτιμάται ότι δρουν στην περιφέρεια του Αφρίν. Αμεσος στόχος είναι η δημιουργία νεκρής ζώνης 30 χιλιομέτρων στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας και απώτερος η πλήρης συντριβή των Κούρδων της Συρίας μέχρι τα ιρακινά σύνορα!
Στο πλευρό της Τουρκίας συντάσσονται τουλάχιστον δεκαπέντε χιλιά-δες μαχητές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA), οι οποίοι με την ισχυροποίηση των Κούρδων θεωρούν ότι ανήκουν στους χαμένους του παιχνιδιού, γι’ αυτό και αναζήτησαν καταφύγιο στις αγκαλιές του Ερντογάν.
Η αντίδραση της Ουάσιγκτον ήταν συγκρατημένη. Κάλεσε την Τουρκία να δείξει «αυτοσυγκράτηση», ενώ ο υπουργός Πολέμου των ΗΠΑ, Τζέιμς Μάτις, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον είχε ενημερωθεί από την Αγκυρα για την επικείμενη επίθεση, η οποία θα γινόταν με τις συμβουλές των ΗΠΑ. Γι’ αυτό και χαρακτήρισε ως «ειλικρινή» τη στάση της Τουρκίας, υποστηρίζοντας ότι έχει νόμιμες ανησυχίες για την ασφάλειά της, από τη στιγμή που είναι η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ που αντιμετωπίζει ανταρσία στο εσωτερικό της (εννοώντας το PKK). Η Βρετανία υποστήριξε ανοιχτά την τουρκική εισβολή, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία έχει θεμιτό συμφέρον στη διασφάλιση των συνόρων της.
Ούτε η Ρωσία ζήτησε να σταματήσει η τουρκική προέλαση, πράγμα που ενισχύει την αλήθεια των ισχυρισμών του Ερντογάν ότι η Τουρκία είχε πάρει το O.K. από τη Ρωσία για να ξεκινήσει αυτή την επίθεση. Η ρωσική πρεσβεία στην Τουρκία επιβεβαίωσε στο πρακτορείο Sputnik ότι η Τουρκία ενημέρωσε τη ρωσική πλευρά για την επικείμενη επίθεση. Το ρωσικό υπουργείο Πολέμου, ανακοίνωσε στο ίδιο πρακτορείο, ότι έδωσε εντολή να αποσυρθούν τα ρωσικά στρατεύματα από την επαρχία του Αφρίν, για να εξασφαλιστεί η προστασία τους από την τουρκική επίθεση. Αν η Ρωσία ήθελε να αντιταχθεί έμπρακτα στην τουρκική εισβολή, δε θα έκανε αυτή την κίνηση.
Ετσι, μόνο η Συρία καταδίκασε την εισβολή, ζητώντας την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συζητήσει την κατάσταση.
Η σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας έγινε, όμως, μετά από πρωτοβουλία της Γαλλίας, η οποία έθεσε προς συζήτηση όχι μόνο την τουρκική εισβολή αλλά και τις επιθέσεις του συριακού καθεστώτος με χημικά όπλα στο Ιντλίμπ και την Ανατολική Γκούτα. Στη συνεδρίαση, που έγινε την περασμένη Δευτέρα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απέφυγε να καταδικάσει την τουρκική εισβολή.
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Οτι οι Κούρδοι της Συρίας έφαγαν ένα γερό χαστούκι από τους ιμπεριαλιστές (και από τους Αμερικάνους, που τους στηρίζουν, και από τους Ρώσους, με τους οποίους υποτίθεται ότι είχαν καλές σχέσεις). Γι’ αυτό και δεν έχουν άδικο να μη θέλουν να συμμετάσχουν στην σύνοδο για την «ειρήνη» που θα γίνει στο ρωσικό θέρετρο Σότσι, κατηγορώντας τους Ρώσους για συμπαιγνία με την Τουρκία.
Οι Αμερικάνοι θεωρούν πολύ πιο σημαντική την Τουρκία ως σύμμαχό τους από τους Κούρδους της Συρίας, που τους χρησιμοποιούν ως αντίβαρο στη ρωσική ισχύ. Γι’ αυτό και αποδέχονται τις τουρκικές εκκαθαριστικές επιχειρήσεις ως «αναγκαίο κακό», αφού αποδυναμώνουν τους Κούρδους της Συρίας, όμως ενισχύουν το ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή. Σίγουρα θα προτιμούσαν να μην υπάρχουν αυτές οι έριδες στο αμερικανόφιλο στρατόπεδο, αλλά από τη στιγμή που δεν είναι εύκολο να τις σταματήσουν, δε θέλουν να διαταράξουν τις σχέσεις τους με την Τουρκία προς όφελος των «εξεγερμένων Κούρδων».
Από την άλλη, η Ρωσία δε θέλει να ενισχυθούν οι Κούρδοι της Συρίας, γιατί θα δημιουργήσουν πρόβλημα στη σταθερότητα του συριακού καθεστώτος. Το ρωσικό υπουργείο Πολέμου δεν κατηγόρησε την Τουρκία για την εισβολή αυτή, αλλά τις ΗΠΑ που δίνουν ανεξέλεγκτα σύγχρονα όπλα στις αμερικανόφιλες δυνάμεις στη Βόρεια Συρία, πράγμα που κατά τη γνώμη του ήταν αυτό που οδήγησε στην τουρκική εισβολή!
Οι μεγάλοι χαμένοι αυτής της υπόθεσης θα είναι οι Κούρδοι της Συρίας, που πίστεψαν ότι θα παίξουν κομβικό ρόλο στις εξελίξεις με τη στήριξη των Αμερικανών και ίσως και την ανοχή της Ρωσίας. Τώρα, «τρώνε πόρτα» απ’ όλους, σε έναν πόλεμο με πολλούς παίκτες και ασφυκτική ιμπεριαλιστική επιτροπεία, είτε από ΗΠΑ είτε από Ρωσία.
Οι πιο μεγάλοι χαμένοι είναι φυσικά οι λαοί της περιοχής, που γίνονται κρέας για τα κανόνια ενός άδικου -απ’ όλες τις μεριές- πολέμου, χωρίς ορατό ορίζοντα λήξης. Στον πόλεμο αυτό μην ψάχνετε αρχές. Σημερινοί «σύμμαχοι» μπορούν κάλλιστα να γίνουν αυριανοί εχθροί, με στόχο μία καλύτερη θέση στην αιματηρή σκακιέρα που έχει στηθεί στη Συρία. Οσο λείπει μία πραγματικά εθνικοαπελευθερωτική δύναμη με αντιιμπεριαλιστικά χαρακτηριστικά, όσο οι καταπιεσμένες κοινωνικά τάξεις δεν αποκτούν δική τους πολιτική φωνή, τόσο θα συνεχίζεται η αιματοχυσία, δημιουργώντας εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες που θα αναζητούν μια ασφαλή περιοχή για να επιβιώσουν.
Το σφαγείο της Συρίας θα μείνει στην Ιστορία ως ένα ακόμα έγκλημα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και των αστικών τάξεων της περιοχής, που οδήγησαν μία χώρα σε έναν άδικο αιματηρό πόλεμο, πολύ μακριά από τους πόθους του συριακού λαού, που ξεκίνησε με τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις κατά του Ασαντ κι έχει καταλήξει σε έναν σύνθετο πόλεμο, άσχετο από αυτά που περίμεναν οι εξεγερμένοι.
Τελευταία Νέα :