Ενας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους στον κόσμο, η αρχαία Βαβυλώνα, υπέστη ανεπανόρθωτες καταστροφές μετά την αμερικάνικη εισβολή στο Ιράκ, όπως αποκαλύπτει για πρώτη φορά στο κοινό μια έκθεση για τους μύθους και τη σημερινή κατάσταση του αρχαιολογικού χώρου, που άνοιξε στο Βρετανικό Μουσείο στις 13 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Μαρτίου του 2009.
Σε μια από τις αίθουσες που φιλοξενούν την έκθεση παρουσιάζεται το φωτογραφικό υλικό που συγκέντρωσε κατά την επίσκεψή του στη Βαβυλώνα το 2004 ο υπεύθυνος του Βρετανικού Μουσείου για την πτέρυγα αρχαιοτήτων της Μέσης Ανατολής,Τζον Κούρτις. Οι φωτογραφίες δείχνουν το ελικοδρόμιο, τους δρόμους και τα χαντάκια που κατασκευάστηκαν ανάμεσα στα ερείπια της αρχαίας Βαβυλώνα για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του στρατοπέδου που στήθηκε μέσα στον αρχαιολογικό χώρο και φιλοξενούσε περισσότερους από 2.000 αμερικάνους κυρίως και πολωνούς στρατιώτες από τον Απρίλιο του 2003 μέχρι το Δεκέμβριο του 2004.
«Η καταστροφή δεν έγινε από τους ντόπιους, δήλωσε, μεταξύ άλλων, στους δημοσιογράφους ο βρετανός αρχαιολόγος Τζον Κούρτις. Δεν πρόκειται για λεηλασία. Σκάφτηκαν μεγάλα χαντάκια και ανοίχτηκαν δρόμοι για στρατιωτικούς σκοπούς, ισοπεδώθηκαν περιοχές του αρχαιολογικού χώρου, κατασκευάστηκε ελικοδρόμιο, μολύνθηκε το έδαφος με τη μεταφορά χημικά επεξεργασμένου αμμοχάλικου, μεταφέρθηκαν σακιά με χώμα από τις εκσκαφές με θραύσματα από αγγεία και πινακίδες με σφηνοειδή γραφή, καταστράφηκαν αρχαίοι δρόμοι με πλίνθινο οδόστρωμα από την κυκλοφορία βαριών στρατιωτικών οχημάτων. Πολλές από τις καταστροφές είναι ανεπανόρθωτες»
Για την ιστορία, η αρχαία Βαβυλώνα ήταν η μεγαλύτερη πόλη της εποχής της και έφτασε στο απόγειο της ακμής της τον 6ο αιώνα π.Χ, επί των ημερών του Ναβουχοδονόσορα, ο οποίος κατέκτησε την Ιερουσαλήμ και κατασκεύασε τους κρεμαστούς κήπους, ένα από τα λεγόμενα εφτά θαύματα του κόσμου.