Πακιστανοί Ταλιμπάν κατέρριψαν ένα τηλεκατευθυνόμενο αμερικάνικο αεροσκάφος σε παραμεθόρια φυλετική περιοχή του δυτικού Πακιστάν, το περασμένο Σάββατο, 7 Μαρτίου, όπως ανακοίνωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.
Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων και αξιωματικού της τοπικής αστυνομίας, δύο τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη πετούσαν πάνω από ένα χωριό στο Νότιο Βαζιριστάν όταν το ένα απ’ αυτά χτυπήθηκε από πυρά ανταρτών και συνετρίβη σε κοντινό δάσος. Η είδηση δεν επιβεβαιώθηκε από τον αμερικάνικο στρατό.
Οι Αμερικάνοι χρησιμοποιούν τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη που μεταφέρουν πυραύλους και χτυπούν επιλεγμένους στόχους κατά κανόνα στις φυλετικές παραμεθόριες περιοχές του δυτικού Πακιστάν. Από τον περασμένο Αύγουστο έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 20 τέτοιες επιθέσεις, με 200 τουλάχιστον νεκρούς. Οι επιθέσεις αυτές, που συνεχίζονται και μετά την εγκατάσταση στο Λευκό Οίκο του Μπάρακ Ομπάμα στις 20 Ιανουαρίου, προκαλούν έντονες αντιδράσεις στο Πακιστάν, γι’ αυτό και το Πεντάγωνο ακολουθεί την τακτική να μην τις επιβεβαιώνει για να μην τροφοδοτεί το αντιαμερικάνικο μένος στη χώρα και να μην φέρνει σε δύσκολη θέση την πακιστανική κυβέρνηση, η οποία περιορίζεται σε ανέξοδες φραστικές διαμαρτυρίες. Κι αυτές όμως έχουν περιοριστεί το τελευταίο διάστημα μετά τις αποκαλύψεις ότι όχι μόνο είναι ενήμερη για τις επιθέσεις αυτές, αλλά ότι τα αμερικάνικα αεροσκάφη που τις πραγματοποιούν απογειώνονται από αεροπορική βάση σε πακιστανικό έδαφος.
Στο μεταξύ, η πακιστανική κυβέρνηση επιχειρεί να αντιμετωπίσει με σκληρά μέτρα καταστολής την πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου στις 25 Φεβρουαρίου, που απαγορεύει στο Ναουάζ Σαρίφ, τον αρχηγό της Πακιστανικής Μουσουλμανικής Λίγκας (PML–N), του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές και ακυρώνει την εκλογή του αδελφού του Σαχμπάζ, επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης στην επαρχία Πουντζάμπ.
Εκτοτε, η πλουσιότερη και η πιο πολυάνθρωπη επαρχία του Πακιστάν έχει τεθεί υπό τον έλεγχο της κεντρικής κυβέρνησης, η οποία επιχειρεί να αντιμετωπίσει την ογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια με σκληρά μέτρα. Στα πλαίσια αυτά, επέβαλε κατ’ οίκον περιορισμό στο Ναουάζ Σαρίφ και στον αδελφό του, απαγόρευσε τις δημόσιες συγκεντρώσεις, διέταξε την ανάπτυξη στρατευμάτων σε κάποιες περιοχές και μοίρασε στα αστυνομικά τμήματα καταλόγους με τα ονόματα στελεχών των κομμάτων της αντιπολίτευσης και των δικηγόρων που εμπλέκονται στη διοργάνωση της νέας μεγάλης πορείας των δικηγόρων για την αποκατάσταση στη θέση του προέδρου του Ανώτατου Δικαστηρίου του δικαστή Iftikhar Chaudhry και των υπόλοιπων δικαστών, που απολύθηκαν από το Μουσάραφ το Νοέμβριο του 2007. Η πορεία έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 12 Μαρτίου και να καταλήξει στις 16 Μαρτίου έξω από τη Βουλή στην Ισλαμαμπάντ, όπου θα πραγματοποιηθεί επ’ αόριστον καθιστική διαμαρτυρία, μέχρι την αποκατάσταση των απολυμένων δικαστών. Ο υπουργός Εσωτερικών Καμάλ Σαχ ανακοίνωσε ότι έχει κληθεί ο στρατός να εμποδίσει την πραγματοποίηση της καθιστικής διαμαρτυρίας, ενώ γνωστοί πολιτικοί ακτιβιστές αποφεύγουν να κυκλοφορούν έξω για να αποφύγουν τη σύλληψη από την αστυνομία.