Μπορεί τρεις ολόκληρους μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές τα παζάρια να μην έχουν ακόμη καταλήξει για το πρόσωπο του πρωθυπουργού και το σχηματισμό κυβέρνησης, όμως αυτό δεν εμποδίζει την υπηρεσιακή ιρακινή κυβέρνηση να παίρνει αντιλαϊκά μέτρα.
Ετσι λοιπόν, παρόλο που η φτώχεια αυξάνεται, η ιρακινή κυβέρνηση αποφάσισε να περικόψει τον προϋπολογισμό για τα δελτία τροφίμων από 4 σε 3 δισ. δολάρια για το 2006. Για δεκαετίες το ιρακινό καθεστώς επιδοτούσε τα βασικά είδη διατροφής, όπως το αλεύρι και τη ζάχαρη, και ο ΟΗΕ επέκτεινε το πρόγραμμα και σε άλλα είδη όταν επιβλήθηκαν στη χώρα οι οικονομικές κυρώσεις. Με την τελευταία κυβερνητική απόφαση θα κοπούν τα δελτία σε είδη πρώτης ανάγκης, όπως το αλάτι, το σαπούνι και τα όσπρια, ενώ θα συνεχίσουν να μοιράζονται με δελτίο το ρύζι, η ζάχαρη, το αλεύρι και το μαγειρικό λάδι. Τώρα, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εμπορίου, αυτά τα είδη, που ήταν κάποτε σπάνια στην αγορά, υπάρχουν σε αφθονία στην ελεύθερη αγορά, συνεπώς δεν χρειάζεται να διανέμονται από την κυβέρνηση. Τον περασμένο Δεκέμβριο είχε ανακοινωθεί η περικοπή της επιδότησης στην τιμή των καυσίμων, με αποτέλεσμα να διπλασιαστεί η τιμή τους, γεγονός που προκάλεσε μεγάλες διαδηλώσεις. Από 5 σεντς ανέβηκε σε 10 σεντς και υπολογίζεται ότι θα φτάσει στα 50 σεντς μέχρι το τέλος της χρονιάς. Με άλλα λόγια, η ιρακινή κυβέρνηση επιβάλλει τμηματικά την κατάργηση των επιδοτήσεων για να περιοριστούν οι λαϊκές αντιδράσεις.
Μια έκθεση του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων του ΟΗΕ το 2004 εκτιμά ότι το ένα τέταρτο του ιρακινού πληθυσμού εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα δελτία τροφίμων και προειδοποιεί ότι χωρίς αυτά «πολλά νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα, ιδιαίτερα γυναίκες και παιδιά, δεν θα μπορούν να καλύψουν τις στοιχειώδεις απαιτήσεις διατροφής». Σε έκθεση του ιρακινού υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων τον Ιανουάριο του 2006 αναφέρεται ότι περισσότερα από 2 εκατομμύρια οικογένειες ζουν κάτω από το όριο φτώχειας και ότι η φτώχεια αυξήθηκε κατά 30% μετά την αμερικάνικη εισβολή τον Απρίλιο του 2003, ενώ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από το Δεκέμβριο του 2005 μέχρι τον Ιανουάριο του 2006 οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 26%.
Παρόλα αυτά, το υπουργείο Εμπορίου επιμένει ότι έχει μελετήσει τις επιπτώσεις της περικοπής των επιδοτήσεων και βρήκε ότι δεν θα θίξουν οικονομικά τις φτωχές οικογένειες! Τα στοιχεία βοούν, αλλά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απαιτεί από την ιρακινή κυβέρνηση να κλείσει τα αυτιά και τα μάτια και να υλοποιήσει τα σκληρά μέτρα λιτότητας για τα οποία δεσμεύτηκε όταν τον περασμένο Δεκέμβριο πήρε ένα δάνειο ύψους 685 εκατομμυρίων δολαρίων.
Παράλληλα, πληθαίνουν οι καταγγελίες για τις τεράστιες ελλείψεις, κυρίως σε φαρμακευτικό υλικό, που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία της χώρας. Στις 10 Απριλίου, γιατροί από τα νοσοκομεία τη επαρχίας Ανμπάρ κατήγγειλαν ότι λείπουν βασικά φάρμακα και φαρμακευτικά υλικά, όπως παυσίπονα, αντιβιοτικά, αναισθητικά, σύριγγες και λευκοπλάστης, με αποτέλεσμα στο γενικό νοσοκομείο του Ραμάντι, το μεγαλύτερο της επαρχίας, να μην μπορούν να γίνουν εγχειρήσεις. Μια μέρα αργότερα, η ανθρωπιστική οργάνωση «Saving Children from War», ανακοίνωσε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε, στη Βασόρα η παιδική θνησιμότητα έχει αυξηθεί κατά 30% μετά την αμερικάνικη εισβολή και ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των θανάτων οφείλεται σε ασθένειες που προκαλούνται από την κακή ποιότητα του νερού, από τις τεράστιες ελλείψεις φαρμακευτικού υλικού και τις άθλιες συνθήκες ζωής. Για παράδειγμα, πολλά παιδιά, ηλικίας μέχρι 5 χρόνων, πεθαίνουν από διάρροια, γιατί δεν υπάρχουν οροί και τα απαιτούμενα φάρμακα, όπως και πολλά πρόωρα μωρά γιατί δεν υπάρχουν συσκευές οξυγόνου να υποστηριχτεί η αναπνοή τους, ενώ το Μαιευτήριο και το Νοσοκομείο Παίδων στη Βασόρα εδώ και τρία χρόνια δεν έχει παραλάβει αντικαρκινικά φάρμακα από το υπουργείο Υγείας, τη στιγμή που ως γνωστό ο καρκίνος κάνει θραύση λόγω των βομβαρδισμών με βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου.
Στο μεταξύ, παρόλο που οι δολοφονίες που γίνονται από τα αποσπάσματα θανάτου και οι επιθέσεις εκδίκησης επισκιάζουν τις αντιαμερικάνικες επιθέσεις που συνεχίζουν να γίνονται στο μεγαλύτερο μέρος του κεντρικού Ιράκ, ο αυξανόμενος αριθμός των νεκρών αμερικάνων στρατιωτών τον Απρίλιο αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα. Στις 11 Απριλίου ο αμερικάνικος στρατός ανακοίνωσε το θάνατο 5 ακόμη στρατιωτών, ανεβάζοντας τον αριθμό των αμερικάνων στρατιωτών που σκοτώθηκαν μέχρι τότε τον Απρίλιο τουλάχιστον στους 32, αριθμός που υπερβαίνει ήδη το συνολικό αριθμό των 31 νεκρών του Μαρτίου. Ο Μάρτιος ήταν ο δεύτερος μήνας του πολέμου με το μικρότερο αριθμό νεκρών και οι Αμερικάνοι πανηγύριζαν.