Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι, που παραμένουν παγιδευμένοι στην κοιλάδα Σουάτ όπου ο πακιστανικός στρατός πολεμά εναντίον των Ταλιμπάν, απειλούνται με ανθρωπιστική καταστροφή, προειδοποιεί η αμερικάνικη οργάνωση «Human Rights Watch» (Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα). Οι άνθρωποι αυτοί παραμένουν παγιδευμένοι είτε λόγω των συνεχόμενων βομβαρδισμών, είτε γιατί ο στρατός έχει περικυκλώσει και αποκλείσει κάποιες πόλεις και αγροτικές περιοχές. Με αποτέλεσμα να αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των θυμάτων στον άμαχο πληθυσμό, να κείτονται άταφα στους δρόμους πολλά πτώματα, ενώ πολλοί τραυματίες πεθαίνουν, γιατί έχουν κλείσει όλες οι υπηρεσίες υγείας και δεν υπάρχουν φάρμακα, όπως καταγγέλλουν εκπρόσωποι του ΟΗΕ και άλλων ανθρωπιστικών οργανώσεων.
Με ανακοίνωσή της στις 26 του Μάη, η «Human Rights Watch» καλεί το στρατό να άρει αμέσως την απαγόρευση κυκλοφορίας στην περιοχή, που έχει επιβάλει μια ολόκληρη βδομάδα, και να ρίξει με αεροπλάνα βασικά τρόφιμα, νερό και φάρμακα στους εγκλωβισμένους. Επίσης, να ανοίξει ένα «ανθρωπιστικό διάδρομο» που θα δώσει τη δυνατότητα σε άμαχους να φύγουν και σε ανθρωπιστικές οργανώσεις να βοηθήσουν και να απομακρύνουν ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ (UNHCR), οι πρόσφυγες από την εμπόλεμη ζώνη έχουν φτάσει στα 2.38 εκατομμύρια και σ’ αυτούς προστίθενται καθημερινά γύρω στις 126.000. Απ’ αυτούς, μόνο 200.000 μένουν στα ήδη υπερπλήρη στρατόπεδα προσφύγων και οι υπόλοιποι σε φίλους, συγγενείς, σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς και οι λιγότεροι σε ενοικιαζόμενα δωμάτια και σπίτια.
Ομως και γι’ αυτούς που ζουν στα στρατόπεδα, οι συνθήκες είναι άθλιες. Τα τρόφιμα ελάχιστα, το νερό το ίδιο, η περίθαλψη πενιχρή, όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η ψηλή θερμοκρασία, που κυμαίνεται γύρω στους 45 βαθμούς. Οι άνθρωποι αυτοί και ιδίως τα παιδιά, που έχουν συνηθίσει να ζουν σε θερμοκρασίες μέχρι 25 βαθμούς, δεν υποφέρουν μόνο από την αφόρητη ζέστη, αλλά κινδυνεύουν από αφυδάτωση, δερματικά νοσήματα και άλλες ασθένειες.
Στο μεταξύ, ο στρατός κρατά επτασφράγιστο μυστικό τον αριθμό των νεκρών αμάχων από τους συνεχείς βομβαρδι- σμούς από ξηρά και αέρα. Μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει κανένα στοιχείο, ενώ παραμένει ανεξακρίβωτη και η εξέλιξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων, αφού απαγορεύεται η πρόσβαση δημοσιογράφων στην εμπόλεμη ζώνη και η μόνη πηγή πληροφόρησης είναι οι ανακοινώσεις του στρατού.
Οι Αμερικάνοι άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου στο Πακιστάν, με απροσδιόριστες αυτή τη στιγμή συνέπειες. Ενα είναι βέβαιο. Οποια κι αν είναι η έκβαση των στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον των Ταλιμπάν στην κοιλάδα Σουάτ, οι ισλαμιστές μαχητές, μεγάλος αριθμός των οποίων έχει ήδη διαφύγει από την εμπόλεμη ζώνη και έχει καταφύγει σε μεγάλα αστικά κέντρα, θα συνεχίσει και θα επεκτείνει τις επιθέσεις σ’ όλη τη χώρα, επιτείνοντας την αβεβαιότητα, την ανασφάλεια και την αποσταθεροποίηση. Απόδειξη και η τελευταία πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας στο κτίριο του αρχηγείου της αστυνομίας στη δεύτερη σε μέγεθος πόλη του Πακιστάν, τη Λαχόρη, στις 27 του Μάη, η οποία προκάλεσε την κατάρρευση τμήματος του κτιρίου, σοβαρές ζημιές στο διπλανό κτίριο της Υπηρεσίας Πληροφοριών (ISI), το θάνατο τουλάχιστον 40 και τον τραυματισμό 200, κυρίως αστυνομικών.