Τρία 16χρονα παιδιά από το Αφγανιστάν ξεκίνησαν τη Δευτέρα 14 Νοέμβρη απεργία πείνας στο κέντρο κράτησης όπου κρατούνται, στη Γαλλία, ζητώντας την επίσπευση της διαδικασίας εξέτασης των αιτήσεων για οικογενειακή επανένωση με συγγενείς τους στην Αγγλία. Μεταφέρθηκαν εκεί μετά την απομάκρυνσή τους από τον καταυλισμό προσφύγων του Καλαί, όπου είχαν βρει καταφύγιο εδώ και έξι μήνες, και τη διάλυσή του από τις γαλλικές δυνάμεις καταστολής πριν από περίπου τρεις εβδομάδες.
Περισσότεροι από 1.600 ήταν οι πρόσφυγες που απομακρύνθηκαν από τον καταυλισμό μετά τη διάλυσή του. Ολοι μεταφέρθηκαν σε διάφορα κέντρα κράτησης, που βρίσκονται διάσπαρτα σε όλη τη Γαλλία. Σύμφωνα με καταγγελίες από ανθρωπιστικές οργανώσεις, κανείς αρμόδιος δεν έχει ενημερώσει τους πρόσφυγες για το τι θα γίνει, ενώ οι αιτήσεις για άσυλο, που έχουν κάνει οι περισσότεροι, βρίσκονται στον αέρα.
Η πλειοψηφία των κέντρων κράτησης έχει μόνο τα βασικά. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ανθρώπων που δεν τους έχουν δοθεί χειμωνιάτικα ρούχα προκειμένου να μπορούν να αντέξουν στο χειμώνα της βόρειας Ευρώπης. Τα κέντρα είναι υποστελεχωμένα, με προσωπικό που τις περισσότερες φορές δεν γνωρίζει άλλη γλώσσα πέρα από τα γαλλικά. Η διαδικασία οικογενειακής επανένωσης των ανηλίκων με συγγενείς τους στην Αγγλία κινείται εξαιρετικά αργά, ενώ οι αιτούντες συνήθως δεν έχουν καμία επίσημη ενημέρωση για την πορεία της αίτησής τους.
Κάποια από τα παιδιά έχουν καταγγείλει στην αγγλική ΜΚΟ Safe Passage UK, ότι αναγκάστηκαν να δουλέψουν σε καλλιέργειες, φοβούμενα ότι αν δεν το κάνουν μπορεί να εκδιωχθούν από το κέντρο κράτησης και η αίτησή τους για άσυλο ή για οικογενειακή επανένωση να απορριφθεί. Σύμφωνα με εκπροσώπους της ΜΚΟ, πολλά παιδιά περιέγραψαν τη ζωή τους στα κέντρα κράτησης σαν σε φυλακή, χειρότερη ακόμα και από τη ζωή στα παραπήγματα και τις σκηνές του Καλαί. Πριν από την εκκένωση του καταυλισμού, περισσότεροι από 2.000 ασυνόδευτοι ανήλικοι είχαν δηλώσει ως τόπο προσωρινής διαμονής το Καλαί μέχρι να καταφέρουν να πάνε στην Αγγλία.