Την Τρίτη 6 Γενάρη, ύστερα από εφτά μήνες συγκρούσεων, οι πολιτοφυλακές της Μισράτα κατέλαβαν τη Σύρτη, την τελευταία πόλη που κατείχε το Ισλαμικό Κράτος στη Λιβύη. Η απώλεια της πόλης, γενέτειρας του Καντάφι, από το ΙΚ μπορεί να αποτελεί ένα ισχυρό χτύπημα, αλλά δεν σημαίνει και το τέλος της παρουσίας του στην περιοχή.
Σύμφωνα με αξιωματούχους της κυβέρνησης της Τρίπολης, απροσδιόριστος αριθμός μαχητών του ΙΚ πρόλαβε και διέφυγε από τη Σύρτη, πριν η πόλη περικυκλωθεί ολοκληρωτικά από τις πολιτοφυλακές, ενώ υπάρχει έντονη ανησυχία ότι θα προσπαθήσουν να την καταλάβουν ξανά στο μέλλον. Ηδη, μαχητές του ΙΚ έχουν κάνει επιθέσεις εναντίον των πολιτοφυλακών σε περιοχές γύρω από τη Σύρτη.
Η επιχείρηση ανακατάληψης της πόλης ξεκίνησε τον περασμένο Μάη. Οι πολιτοφυλακές που κατέλαβαν την πόλη έχουν ταχθεί στο πλευρό της κυβέρνησης της Τρίπολης, που στηρίζεται από τον ΟΗΕ. Στην αρχή οι μαχητές τους προέλασαν γρήγορα προς το κέντρο της πόλης, σύντομα όμως καθηλώθηκαν από τις επιθέσεις των βομβιστών αυτοκτονίας, τους ελεύθερους σκοπευτές και τις νάρκες που ακόμα και σήμερα βρίσκονται διάσπαρτες σε όλη την πόλη. Την επίθεση των πολιτοφυλακών κάλυπταν αμερικάνικα βομβαρδιστικά που έκαναν 495 αεροπορικά χτυπήματα εναντίον θέσεων του ΙΚ μέσα στην πόλη!
Το ΙΚ, εκμεταλλευόμενο τη σύγκρουση μεταξύ των διαφόρων πόλων εξουσίας για τον έλεγχο της Λιβύης, κατέλαβε τη Σύρτη στις αρχές του 2015, μετατρέποντάς την στην πιο σημαντική και ισχυρότερη βάση του εκτός Μέσης Ανατολής, συγκεντρώνοντας μεγάλο αριθμό μαχητών του στην περιοχή. Εκτός από την πόλη, υπό τον έλεγχό του είχε και περίπου 250 χιλιόμετρα ακτογραμμής μεταξύ της Μισράτα στη Δύση και της Βεγγάζης στην Ανατολή, σε κοντινή απόσταση από σημαντικές εγκαταστάσεις άντλησης πετρελαίου και τερματικούς σταθμούς μεταφόρτωσης, που καθιστούν τη Σύρτη περιοχή στρατηγικής σημασίας.
Η κατάληψη της Σύρτης και η ισχυροποίηση του ΙΚ σήμανε το καμπανάκι του κινδύνου για τις διάφορες κυβερνήσεις της Λιβύης και τους ιμπεριαλιστές πάτρονες, που τις υποχρέωσαν να κάνουν προσωρινή παύση στη μεταξύ τους σύγκρουση. Αυτό βέβαια δεν εμπόδισε κάποιες πολιτοφυλακές να εκμεταλλευτούν την αποδυνάμωση ή την απουσία άλλων για να καταλάβουν εδάφη και να ενισχύσουν το ρόλο τους στη νομή της εξουσίας.
Η μόνη εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας είναι αυτή που βρίσκεται εξόριστη στο Τομπρούκ και έχει χάσει πλήρως τη στήριξη του ΟΗΕ και των ιμπεριαλιστών, αφού αποδείχτηκε ανίκανη να διασφαλίσει μια κάποια σταθερότητα στη Λιβύη και να παραδώσει τον τεράστιο ορυκτό της πλούτο για εκμετάλλευση στα δυτικά ενεργειακά μονοπώλια. Την κυβέρνηση του Τομπρούκ στηρίζει ο Στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ, με τα απομεινάρια του στρατού του Καντάφι που τον ακολουθούν και κάποιες πολιτοφυλακές. Τους τελευταίους μήνες, ο Χαφτάρ έχει ανακαταλάβει τα μεγαλύτερα λιμάνια μεταφόρτωσης πετρελαίου στη χώρα, από δυνάμεις που πρόσκεινται στην κυβέρνηση της Τρίπολης, που έχει τη στήριξη των ΗΠΑ και του ΟΗΕ. Διάφοροι δυτικοί στρατιωτικοί αναλυτές καλούν τους Αμερικάνους και τον ΟΗΕ να αρχίσουν να στηρίζουν την κυβέρνηση του Τομπρούκ, όπως έκαναν στο παρελθόν, γιατί η ισορροπία δυνάμεων έχει αλλάξει και η κυβέρνηση της Τρίπολης μπορεί να έχει στο πλευρό της τις ισχυρές πολιτοφυλακές της Μισράτα, η δύναμή της όμως έχει αρχίσει να φθίνει ακόμα και μέσα στην Τρίπολη, αφού μια τρίτη κυβέρνηση, που στηρίζεται από ισλαμιστικές πολιτοφυλακές, επιχειρεί να κερδίσει έδαφος και να εγκατασταθεί στην Τρίπολη.
Την Τετάρτη, μια μέρα μετά την ανακατάληψη της Σύρτης, οι στρατιώτες του Χαφτάρ απέκρουσαν με τη βοήθεια αεροπορικών χτυπημάτων, επίθεση από αντίπαλη πολιτοφυλακή σε ένα από τα κύρια λιμάνια που κατέχουν. Τον περασμένο Σεπτέμβρη, οι δυνάμεις του Χαφτάρ κατέλαβαν τα τέσσερα λιμάνια μεταφόρτωσης πετρελαίου της λεγόμενης Ημισελήνου του Πετρελαίου, της παράκτιας ζώνης μεταξύ της Σύρτης και της Βεγγάζης, όπου συγκεντρώνονται οι μεγαλύτερες πετρελαιοπηγές. Υπό τον έλεγχο του Χαφτάρ διπλασιάστηκε η παραγωγή πετρελαίου, φτάνοντας τα 600.000 βαρέλια τη μέρα.
Μετά την ανακατάληψη της Σύρτης, πληθαίνουν οι εκτιμήσεις ότι ετοιμάζεται επιχείρηση ανακατάληψης των τεσσάρων λιμανιών, στην οποία θα συμμετέχουν ισλαμιστές μαχητές, πολιτοφυλακές της Μισράτα και ένοπλες ομάδες που πρόσκεινται στον υπουργό Αμυνας της κυβέρνησης της Τρίπολης. Τις εκτιμήσεις αυτές έρχεται να ενισχύσει και ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας ότι έχουν ήδη συγκροτηθεί στρατιωτικές μονάδες με στόχο να θέσουν υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης όλες τις πετρελαιοπηγές και τα λιμάνια που ελέγχονται από μισθοφόρους, χωρίς περιορισμούς και χωρίς όρους από τη μεριά τους. Λίγες ώρες μετά, εκπρόσωπος της κυβέρνησης διέψευσε ότι έχουν συγκροτηθεί τέτοιες μονάδες, αδειάζοντας τον υπουργό Αμυνας.
Είναι προφανές ότι ακόμα και μέσα στον ίδιο πόλο εξουσίας δεν υπάρχει ομοφωνία και το κάθε στέλεχος (για φυλάρχους πρόκειται) προσπαθεί να ενισχυθεί ατομικά, αναβαθμίζοντας το ρόλο του στο παιχνίδι εξουσίας που παίζεται στη χώρα. Ταυτόχρονα, οι ευρωπαίοι και αμερικάνοι ιμπεριαλιστές έχουν βάλει στην άκρη τις φιλοδημοκρατικές κορόνες του παρελθόντος, που αποτέλεσαν το προπαγανδιστικό περίβλημα της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Λιβύη και της ανατροπής του Καντάφι, και είναι έτοιμοι να παράσχουν τη στήριξή τους σε όποιον τους δώσει ασφαλή δίοδο προς την εκμετάλλευση των πετρελαϊκών αποθεμάτων της χώρας.