Πάνω από τέσσερις μήνες κρατούν οι διαδηλώσεις των αγροτών κατά του νόμου που πέρασε τον περασμένο Σεπτέμβρη η κυβέρνηση της Ινδίας, σύμφωνα με τον οποίο οι αγρότες θα διαπραγματεύονται απευθείας με τους μεσάζοντες την πώληση της παραγωγής τους. Οπως είχαμε σημειώσει τον Νοέμβρη (όταν οι διαδηλώσεις άρχισαν να παίρνουν πιο μαζικό χαρακτήρα), ο νόμος θα τους μετατρέψει σε βορά των κορακιών των μεγάλων καπιταλιστικών επιχειρήσεων που θα αγοράζουν σε εξευτελιστικές τιμές την παραγωγή των μικρών αγροτών και όχι στην ελάχιστη εγγυημένη τιμή με την οποία μέχρι σήμερα αγόραζε την παραγωγή τους το κράτος.
Με δεδομένο ότι το 86% των αγροτών καλλιεργεί λιγότερα από δύο εκτάρια (20 στρέμματα), λιγότερο από το 20% των αγροτών θα έχει διαπραγματευτική ικανότητα στο παζάρι με τους καπιταλιστές μεσάζοντες. Οι υπόλοιποι, που τα τελευταία χρόνια έχουν χτυπηθεί από ξηρασίες, φυσικές καταστροφές και είναι καταχρεωμένοι, θα καταδικαστούν σε (όχι και τόσο) αργό θάνατο.
Γι’ αυτό και το αγροτικό κίνημα κρατά, παρά τον κοροναϊό που θερίζει στην Ινδία. Χιλιάδες είναι οι αγρότες που έχουν κατασκηνώσει στα περίχωρα της πρωτεύουσας. Την περασμένη βδομάδα οι διαδηλώσεις πήραν ιδιαίτερα βίαιο χαρακτήρα. Ηταν η 72η επέτειος της Δημοκρατίας την προηγούμενη Τρίτη (26/1), όταν χιλιάδες αγρότες κατέβηκαν με τα τρακτέρ στην πρωτεύουσα, έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό και εισέβαλαν στο Κόκκινο Οχυρό στο κέντρο της πρωτεύουσας. Το Κόκκινο Οχυρό ήταν επι δύο αιώνες η αυτοκρατορική κατοικία και σήμερα είναι μουσείο, όμως έχει και πολιτικό συμβολισμό, γι’ αυτό και την ημέρα της ανεξαρτησίας ο πρωθυπουργός της Ινδίας εκφωνεί από εκεί τον καθιερωμένο λόγο του.
Η εισβολή στο Κόκκινο Οχυρό είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο ενός διαδηλωτή και τον τραυματισμό εκατοντάδων μπάτσων (αρχικά μιλούσαν για 86, αλλά τελικά τους ανέβασαν γύρω στους 400), που δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν την οργή του κόσμου. Οι μπάτσοι κατηγόρησαν τους διαδηλωτές ότι δεν ακολούθησαν την προδιαγεγραμμένη πορεία. Και οι φερόμενοι ως ηγέτες του αγροτικού κινήματος έσπευσαν να καταγγείλουν τη λαϊκή βία, αποδίδοντάς την σε «αντικοινωνικά στοιχεία» που διείσδυσαν στην ειρηνική διαδήλωση! Μάλιστα, ανέστειλαν τη μεγάλη διαδήλωση που ήταν προγραμματισμένη για τη Δευτέρα, όταν η κυβέρνηση θα παρουσίαζε τον ετήσιο προϋπολογισμό, για να μην οξυνθεί παραπέρα η ένταση! Αντί να δυναμώσουν την αντίσταςη, τώρα που υπάρχει λαϊκή αγανάκτηση, έσπευσαν να την καναλιζάρουν σε «ήρεμα μονοπάτια».
Ομως τι έχει φέρει ο «διάλογος» μέχρι τώρα; Ενα ολοστρόγγυλο μηδενικό. Παρά τους 11 γύρους συνομιλιών με τις αγροτικές συνδικαλιστικές οργανώσεις, καμία συμφωνία δεν έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής. Το μόνο που κάνει η κυβέρνηση είναι να προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, προτείνοντας αναστολή του νόμου για τους επόμενους 18 μήνες προκειμένου να σταματήσει το κίνημα. Μέχρι τώρα όμως δεν το πετυχαίνει.
Με την κατάσταση που έχει επικρατήσει, δύσκολα θα μπορέσει να εφαρμοστεί ο νόμος. Και η προσπάθεια της κυβέρνησης να διαλύσει τις πρόχειρες τέντες που έχουν στήσει οι διαδηλωτές στα περίχωρα της πρωτεύουσας, αλλά και να φιμώσει τα ΜΜΕ αναστέλλοντας τις τηλεπικοινωνίες και το Ιντερνετ σε περιοχές της πρωτεύουσας, μόνο να εξαγριώσουν περισσότερο τους αγρότες θα καταφέρουν. Η τακτική να διακόπτει το Ιντερνετ είναι συνήθης από την ινδική κυβέρνηση. Το 2019, έκοψε το Ιντερνετ 109 φορές, στην πλειοψηφία τους λόγω διαδηλώσεων.
Ομως, το θέμα έχει πάρει ήδη έκταση. Μέχρι και η γνωστή ποπ σταρ Ριάνα ανάρτησε το θέμα στο twitter προκαλώντας την οργή της κυβέρνησης της Ινδίας. Οχι όμως και η νέα αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις, που έχει ινδική καταγωγή. Αυτό που γράφτηκε ότι δήθεν ανάρτησε στο twitter ανακοίνωση υπέρ των αγροτών δεν αληθεύει. Ορισμένοι μπερδεύτηκαν με ανάρτηση που έκανε η ανιψιά της.Δεν ήταν η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ!