Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 30 Αυγούστου
  • Κάλπες υπό πολιορκία: Μπορεί η πρώτη εκλογική αναμέτρηση της Παλαιστίνης εδώ και δύο δεκαετίες να επιβιώσει της κατοχής;
  • Αλ-Χίντι: Τα αποτελέσματα της τρέχουσας αντιπαράθεσης θα διαμορφώσουν το μέλλον της Παλαιστίνης και της περιοχής για τις επόμενες δεκαετίες
  • «Σκότι, φίλε μου, η αξιοπιστία σου διακυβεύεται, κάνε κάτι»
  • «Πρωτοφανείς ζημιές»: Το Ιράν προκάλεσε ζημιές δισεκατομμυρίων σε εγκαταστάσεις αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών
  • Σαν σήμερα 29 Αυγούστου
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Διεθνή»Η νέα στρατηγική «του ρόπαλου και του καρότου» για το Αφγανιστάν
Διεθνή

Η νέα στρατηγική «του ρόπαλου και του καρότου» για το Αφγανιστάν

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr4 Απρ 2009, 00:00

Χωρίς να ληφθεί καμιά απόφαση, όπως ήταν αναμενόμενο, έληξε η σύνοδος για το Αφγανιστάν, που πραγματοποιήθηκε στις 31 Μαρτίου στη Χάγη της Ολλανδίας, με αμερικάνικη πρωτοβουλία. Οι εκπρόσωποι των 72 κρατών που συμμετείχαν (όσα συνορεύουν με το Αφγανιστάν κι αυτά που συμμετέχουν με στρατεύματα στον πόλεμο), ελάχιστοι από τους οποίους μπόρεσαν να πάρουν το λόγο στη μόλις 7ωρης διάρκειας, συμπεριλαμβανομένου του γεύματος, σύνοδο (!), περιορίστηκαν να εγκρίνουν τη νέα στρατηγική για το Αφγανιστάν, που παρουσιάστηκε στις 27 Μαρτίου από τον αμερικάνο πρόεδρο. Αυτός ήταν, όπως φαίνεται, και ο στόχος του Λευκού Οίκου. Το επόμενο βήμα, δηλαδή οι απαιτήσεις και οι πιέσεις για την οικονομική και στρατιωτική συνεισφορά για την στήριξη της στρατηγική αυτής, θα γίνει στα πλαίσια του ΝΑΤΟ στο αμέσως επόμενο διάστημα. Η Χίλαρι Κλίντον προσέφερε «κλάδον ελαίας» στους Ταλιμπάν, προτείνοντας μια «έντιμη φόρμουλα συμφιλίωσης» σε όσους αποκηρύξουν τη βία, στην οποία προσέφυγαν όχι από ιδεολογία αλλά από απελπισία, ενώ μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκέντρωσαν οι κινήσεις προσέγγισης ΗΠΑ-Ιράν.

♦ Η νέα στρατηγική Ομπάμα

Ο ίδιος την παρουσίασε ως συνδυασμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων με την οικονομική βοήθεια για την ανάπτυξη του Αφγανιστάν και του Πακιστάν. Ανακοίνωσε την αποστολή 4.000 αμερικάνων στρατιωτών επιπλέον των 17.000 που έχει ήδη ανακοινώσει, που θα αναλάβουν την εκπαίδευση του αφγανικού στρατού, με στόχο μέχρι το 2011 η δύναμη του αφγανικού στρατού να φτάσει τις 134.000 άντρες και της αστυνομίας τις 82.000. Περιγράφοντας τις παραμεθόριες φυλετικές περιοχές του δυτικού Πακιστάν ως «το πιο επικίνδυνο μέρος στον κόσμο» για τους Αμερικάνους, υποσχέθηκε να «διασπάσει, να διαλύσει και να νικήσει την Αλ-Κάιντα». Επίσης, υποσχέθηκε τον τριπλασιασμό της οικονομικής βοήθειας στο Πακιστάν, που θα φτάσει τα 7.5 δισ. (1.5 δισ. κάθε χρόνο για τα επόμενα πέντε χρόνια), με την προϋπόθεση ότι η πακιστανική κυβέρνηση «θα τηρήσει τη δέσμευσή της να εξοντώσει την Αλ-Κάιντα και τους βίαιους εξτρεμιστές εντός του Πακιστάν».

Κλειδί στην υλοποίηση της στρατηγικής Ομπάμα θεωρείται ο ρόλος του πακιστανικού στρατού στην εξόντωση της Αλ Κάιντα και στη διάλυση των δικτύων των πακιστανών Ταλιμπάν. Αυτό σημαίνει κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων από τα στρατεύματα κατοχής κατά μήκος των αφγανοπακιστανικών συνόρων. Περισσότερες επιθέσεις με πυραύλους από τηλεκατευθυνόμενα αμερικάνικα αεροσκάφη, όχι μόνο στις φυλετικές παραμεθόριες περιοχές του βορειοδυτικού Πακιστάν αλλά και στη νοτιοδυτική πακιστανική επαρχία του Μπαλουχιστάν. Ανοιγμα δεύτερου μετώπου στο Πακιστάν από τον πακιστανικό στρατό εναντίον των ισλαμιστών μαχητών. Κι αν ο πακιστανικός στρατός δεν μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του Πενταγώνου, θα αναλάβουν δράση οι Αμερικάνοι. «Ο αμερικάνικος στρατός θα διατηρήσει το “δικαίωμα της έσχατης ανάγκης” για να αντιμετωπίσει τις απειλές μέσα στο έδαφος του Πακιστάν, αλλά θα προτιμούσε να δώσει τη δυνατότητα στον πακιστανικό στρατό να κάνει ο ίδιος τη δουλειά», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους, διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, σε αποκλειστική συνέντευξή του στο «FOX News» (30/3/09).

♦ Στόχος η εξόντωση της ηγεσίας των Ταλιμπάν

Σε άρθρο με τίτλο «Οι μαχητές κάνουν αιματηρή επίδειξη δύναμης», οι «Asia Times online» (31/3/09), επικαλούμενοι κορυφαίους πακιστανούς αξιωματούχους, αποκαλύπτουν ότι η συμφωνία ανάμεσα στο Λευκό Οίκο και την πακιστανική κυβέρνηση έκλεισε κατά την πρόσφατη επίσκεψη στις ΗΠΑ του αρχηγού του πακιστανικού στρατού, στρατηγού Παρβέζ Κιάνι, και κατά την επίσκεψη του αρχηγού της CIA, Λέον Πανέτα, στην Ισλαμαμπάντ. Στις συναντήσεις αυτές συζητήθηκαν επίσης όλοι οι πιθανοί στόχοι και το επιχειρησιακό σχέδιο. Στο ίδιο άρθρο επισημαίνουν ότι η «πιο σημαντική πλευρά της νέας στρατηγικής είναι η εξόντωση της κεντρικής διοίκησης των Ταλιμπάν, που λειτουργεί και στις δύο πλευρές των συνόρων». Η λογική είναι ότι αν αποδεκατιστεί το ηγετικό επιτελείο των Ταλιμπάν, οι απλοί μαχητές, ακέφαλοι, είτε θα περιοριστούν σε αποσπασματικές και μικρής εμβέλειας επιχειρήσεις είτε θα παροπλιστούν και θα διαλυθούν ανάμεσα στον υπόλοιπο πληθυσμό. Ετσι ελπίζουν οι εμπνευστές του ότι θα βρει μεγαλύτερη ανταπόκριση και το σχέδιο διάσπασης των Ταλιμπάν και αναζήτησης των «μετριοπαθών» στοιχείων που θα δεχτούν να παίξουν το ρόλο που θέλουν να τους αναθέσουν οι Αμερικάνοι.

Εκτός από το Μουλά Ομάρ, που παραμένει το μεγάλο ψάρι, στις πρώτες θέσεις της λίστας του θανάτου, που έχουν καταρτίσει οι Αμερικάνοι, βρίσκονται ο πακιστανός πολέμαρχος Μπαϊτουλάχ Μεχσούντ, ο Σιρατζουντίν Χακανί, γιος του θρυλικού πολέμαρχου Τζαλαλουντίν,  και άλλες κορυφαίες ηγετικές προσωπικότητες των Ταλιμπάν, όπως ο Μουλάς Μπραντάρ, ο Μουλάς Αμπντούλ Ραζάκ και ο Μουλάς Χασάν Ραχμανί.

♦ Η επίθεση στη Λαχόρη

Την περασμένη βδομάδα, ένα αμερικάνικο τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος επιτέθηκε στην πόλη Μakeen, γενέτειρα και στρατηγείο του Μπαϊντουλάχ Μεχσούντ στο βόρειο Βαζιριστάν. Ακολούθως, ο Λευκός Οίκος τον επικήρυξε για 5 εκατομμύρια δολάρια. Είναι η πρώτη φορά που το κάνει για πακιστανό πολίτη, παρόλο που ο Μεχσούντ είχε δεσμευτεί να σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον του πακιστανικού στρατού στα πλαίσια της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός με την πακιστανική κυβέρνηση τον περασμένο Φλεβάρη. Η επίθεση στο στρατηγείο του Μεχσούντ θεωρήθηκε παραβίαση της συμφωνίας και η απάντηση από την πλευρά του ήταν η επίθεση στην αστυνομική ακαδημία στα περίχωρα της Λαχόρης, στις 30 Μαρτίου. Μια καλά οργανωμένη και συντονισμένη επιχείρηση, κατά την οποία 20 περίπου νεαροί μαχητές, ντυμένοι με αστυνομικές στολές, εισέβαλαν στην ακαδημία την ώρα που οι εκπαιδευόμενοι αστυνομικοί είχαν συγκεντρωθεί για να αρχίσει η πρωϊνή εκπαίδευση. Στη συνέχεια, αφού συνέλαβαν δεκάδες ομήρους, κατέλαβαν το κεντρικό κτίριο και άρχισαν να ανταλλάσσουν πυρά για 8 ώρες περίπου με αστυνομικές δυνάμεις, μέχρι την έφοδο στο κατειλημμένο κτίριο ισχυρής δύναμης των ειδικών δυνάμεων του στρατού και της αστυνομίας. Ο απολογισμός 18 νεκροί και 95 τραυματίες. Η επίθεση στη Λαχόρη, τη δεύτερη σε μέγεθος πόλη του Πακιστάν, με 10 εκατομμύρια πληθυσμό, σηματοδοτεί την επέκταση των επιθέσεων των ανταρτών εκτός των παραμεθόριων φυλετικών περιοχών στα μεγάλα αστικά κέντρα, γεγονός που εγκυμονεί τον κίνδυνο να μετατραπεί μεγάλο μέρος της χώρας σε θέατρο πολεμικών επιχειρήσεων.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε την επόμενη μέρα ο Μεχσούντ, τη χαρακτήρισε ως «αντίποινα για τις συνεχιζόμενες επιθέσεις από τηλεκατευθυνόμενα αμερικάνικα αεροσκάφη, σε συνεργασία με το Πακιστάν, εναντίον του λαού» και προειδοποίησε ότι οι επιθέσεις θα συνεχιστούν «μέχρι να σταματήσει η κυβέρνηση του Πακιστάν να υποστηρίζει τους Αμερικάνους». Ανέλαβε επίσης την ευθύνη για δύο ακόμη επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες μέρες. Μια επίθεση αυτοκτονίας σε στρατιωτική αυτοκινητοπομπή, στις 30 Μαρτίου, κοντά στην πόλη Μπανού, με αποτέλεσμα το θάνατο 7 στρατιωτών, και μια επίθεση στα γραφεία ενός αστυνομικού σταθμού στην Ισλαμαμπάντ στις 25 Μαρτίου.

♦ Αβέβαιη η τύχη της νέας στρατηγικής

Στις συνθήκες αυτές, είναι εύκολο να ναυαγήσουν τα όποια επιχειρησιακά σχέδια και η νέα στρατηγική του Λευκού Οίκου να αποδειχθεί μια από τα ίδια.

Πρώτο, γιατί είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστούν οι επιθέσεις στο Πακιστάν εναντίον σημαντικών στόχων, όπως στρατιωτικές και αστυνομικές εγκαταστάσεις, φυλακές και κυβερνητικά κτίρια, με απρόβλεπτες επιπτώσεις στις πολιτικές εξελίξεις, αλλά και γιατί αρχίζει η πιο «θερμή» άνοιξη από την αρχή του πολέμου στο Αφγανιστάν.

Δεύτερο, γιατί η αμερικάνικη πολιτική «του ρόπαλου και του καρότου» απέναντι στο Πακιστάν και η πολιτική και οικονομική πίεση που ασκείται πάνω στην κυβέρνηση Ζαρντάρι δεν είναι βέβαιο ότι θα αποφέρουν τα αναμενόμενα από το Λευκό Οίκο, όχι μόνο γιατί είναι μια αδύνατη πολιτικά κυβέρνηση, αντιμέτωπη με ένα έντονο λαϊκό αντιαμερικανισμό, αλλά και για λόγους εξωτερικής πολιτικής. Γιατί οι πακιστανικές κυβερνήσεις εξαρχής στήριξαν και χρησιμοποίησαν τους Ταλιμπάν για να ενισχύσουν τη θέση τους στο συσχετισμό δυνάμεων στην περιοχή και κυρίως απέναντι στο μεγάλο αντίπαλό τους, την Ινδία.

Τρίτο, γιατί δεν είναι καθόλου εύκολο να εξοντώσουν την ηγεσία των Ταλιμπάν, όσο κι αν αναπτυχθεί η μεταξύ τους συνεργασία και η ανταλλαγή πληροφοριών, και να διαλύσουν το κίνημά τους. Αλλά ακόμη και στην περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, υπάρχει ένα νέο φαινόμενο, που δε φαίνεται να παίρνουν σοβαρά υπόψη τους οι Αμερικάνοι. Το κίνημα των νεο-Ταλιμπάν. Πρόκειται, σύμφωνα με τους «Asia Times on line», για μια νέα γενιά Αφγανών, Πακιστανών, Παστούν και μη Παστούν, Αράβων και μαχητών από το Κασμίρ, που ιδεολογικά βρίσκονται κοντά στην Αλ-Κάιντα. Η δύναμή τους αυξάνεται συνεχώς και σήμερα υπολογίζεται σε δεκάδες χιλιάδες. Συνεργάζονται στον κλασικό ανταρτοπόλεμο με τους Ταλιμπάν, πραγματοποιούν επιθέσεις αυτοκτονίας μέσα και γύρω από την Καμπούλ και το νοτιοανατολικό Αφγανιστάν, αλλά αποτελούν χωριστή οντότητα.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΑγεφύρωτες αντιθέσεις πίσω από τα αστραφτερά χαμόγελα
Επόμενο άρθρο Από το κακό στο χειρότερο

Σχετικά Αρθρα

Κάλπες υπό πολιορκία: Μπορεί η πρώτη εκλογική αναμέτρηση της Παλαιστίνης εδώ και δύο δεκαετίες να επιβιώσει της κατοχής;

Διεθνή 29 Αυγ 2026, 13:49

Αλ-Χίντι: Τα αποτελέσματα της τρέχουσας αντιπαράθεσης θα διαμορφώσουν το μέλλον της Παλαιστίνης και της περιοχής για τις επόμενες δεκαετίες

Διεθνή 29 Αυγ 2026, 10:09

«Πρωτοφανείς ζημιές»: Το Ιράν προκάλεσε ζημιές δισεκατομμυρίων σε εγκαταστάσεις αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών

Διεθνή 29 Αυγ 2026, 05:13

Ρεζαεΐ: Ιράν και Ομάν συμφωνούν να ανοίξουν προσωρινό ναυτιλιακό διάδρομο μέσω του Στενού του Ορμούζ

Σημαντική συνέντευξη του γραμματέα του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν

Διεθνή 28 Αυγ 2026, 13:05

Οσάμα Χαμντάν (Xαμάς): Κανένας δεν είπε ότι θα παραδώσουμε τα όπλα

Διεθνή 27 Αυγ 2026, 10:24

Ο υπουργός Πολέμου του Ισραήλ και ο εγκληματίας πολέμου Νετανιάχου απειλούν τη Γάζα για χαρταετούς

Διεθνή 27 Αυγ 2026, 08:43
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 30 Αυγούστου

30 Αυγ 2026, 00:01
Διεθνή

Κάλπες υπό πολιορκία: Μπορεί η πρώτη εκλογική αναμέτρηση της Παλαιστίνης εδώ και δύο δεκαετίες να επιβιώσει της κατοχής;

29 Αυγ 2026, 13:49
Διεθνή

Αλ-Χίντι: Τα αποτελέσματα της τρέχουσας αντιπαράθεσης θα διαμορφώσουν το μέλλον της Παλαιστίνης και της περιοχής για τις επόμενες δεκαετίες

29 Αυγ 2026, 10:09
Κόντρες

«Σκότι, φίλε μου, η αξιοπιστία σου διακυβεύεται, κάνε κάτι»

29 Αυγ 2026, 09:52
Διεθνή

«Πρωτοφανείς ζημιές»: Το Ιράν προκάλεσε ζημιές δισεκατομμυρίων σε εγκαταστάσεις αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών

29 Αυγ 2026, 05:13
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 29 Αυγούστου

29 Αυγ 2026, 00:01
Η παπάρα

Οταν το ψέμα γίνεται χλευασμός

28 Αυγ 2026, 17:11
Διεθνή

Ρεζαεΐ: Ιράν και Ομάν συμφωνούν να ανοίξουν προσωρινό ναυτιλιακό διάδρομο μέσω του Στενού του Ορμούζ

Σημαντική συνέντευξη του γραμματέα του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν

28 Αυγ 2026, 13:05
Αθλητισμός

Γιατί τους φόβισε μια φωτογραφία από έναν ποδοσφαιρικό αγώνα;

28 Αυγ 2026, 12:10
Βαθύ Κόκκινο

Ακαδημαϊκοί φελλοί στην υπηρεσία του διαστρεβλωτικού ιμπεριαλιστικού αφηγήματος

28 Αυγ 2026, 11:31
Εργατικά

Η Χρύσα Χοτζόγλου επιστρέφει στο σχολείο της

Να μπει τέλος στον Γολγοθά της δίωξής της και σε όλα τα πειθαρχικά εναντίον εκπαιδευτικών

28 Αυγ 2026, 07:35
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 28 Αυγούστου

28 Αυγ 2026, 00:01
Κόντρες

Απ’ όλα έχει ο μπαξές του καλού κηπουρού Κούλη

27 Αυγ 2026, 19:40
Διεθνή

Οσάμα Χαμντάν (Xαμάς): Κανένας δεν είπε ότι θα παραδώσουμε τα όπλα

27 Αυγ 2026, 10:24
Εργατικά

ΕΟΔΥ: Zητούν από εργαζόμενους να επιστρέψουν αναδρομικά επίδομα που οι ίδιοι τους είχαν καταβάλει

27 Αυγ 2026, 09:54
Διεθνή

Ο υπουργός Πολέμου του Ισραήλ και ο εγκληματίας πολέμου Νετανιάχου απειλούν τη Γάζα για χαρταετούς

27 Αυγ 2026, 08:43
Διεθνή

IRGC: Η επαναλειτουργία του Στενού του Ορμούζ εξαρτάται από την αποδοχή των όρων του Ιράν από τις ΗΠΑ

27 Αυγ 2026, 08:27
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 27 Αυγούστου

27 Αυγ 2026, 00:01
Εργατικά

Επιμένει στον γκεμπελισμό για τις συντάξεις χηρείας η Κεραμέως

26 Αυγ 2026, 23:14
Κόντρες

Η Ημέρα του Κλόουν

26 Αυγ 2026, 20:26
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 30 Αυγούστου

Ημέρα εξαφανισθέντων.

Αφγανιστάν: Ημέρα παιδιών.

Τουρκία: Ημέρα νίκης – αεροπλοΐας.

1932: Αποτυγχάνει απόπειρα πραξικοπήματος στον Ισημερινό με απολογισμό πεντακόσιους νεκρούς.

1935: Περισσότεροι από 4.000 αγρότες συγκρούονται με τη χωροφυλακή στον Πύργο Ηλείας.

1944: Η ΟΠΛΑ γαζώνει με ριπές και προσπαθεί να πυρπολήσει το καφενείο του Απόστολου Μπόνου (στέκι ταγματασφαλιτών) στην Ανω Τούμπα Θεσσαλονίκης.

1946: 21 νεκροί σε προεκλογικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα.

1981: Βόμβα σκοτώνει τον πρωθυπουργό του Ιράν Μοχάμεντ Τζαβάτ Μποχουάρ, τον πρόεδρο Μοχάμεν Αλί Ατζαΐ και άλλα πέντε άτομα.

1997: Χαρτοκιβώτιο με πέτρες αφήνει η οργάνωση “Επαναστατικοί Πυρήνες” έξω από το γραφείο της Ντόρας Μπακογιάννη.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Τα έργα δεν γίνονται για λόγους κομματικής ανταπόδοσης. Δεν τα κάνουμε, δεν τα ανακοινώνουμε, δεν τα υλοποιούμε, δεν κόβουμε κορδέλες γιατί πιστεύουμε ότι με κάποιον τρόπο έτσι κάποιοι θα μας ψηφίσουν, ή περισσότεροι θα μας ψηφίσουν, ενδεχομένως, στο μέλλον. Το κάνουμε διότι αυτή είναι η κεντρική υποχρέωση μιας κυβέρνησης, η οποία πρέπει να μεριμνά, ώστε η ανάπτυξη της χώρας να φτάνει σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας. Καλύτερες μέρες για όλους, μέρισμα ανάπτυξης σε κάθε Ελληνίδα, σε κάθε Ελληνα, όπου και αν αυτοί βρίσκονται, είτε βρίσκονται στα μεγάλα αστικά κέντρα είτε στο πιο απομονωμένο χωριό της ελληνικής επικράτειας. Αυτή είναι η προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης. Αυτόν τον σκοπό υπηρετούμε.

Κυριάκος Μητσοτάκης

(Οι αστοί πολιτικοί λένε συνέχεια ψέματα. Υπάρχουν ψέματα και ψέματα, όμως. Ψέματα που μπορεί να κοροϊδέψουν κάποιο κόσμο και ψέματα αυταπόδεικτα. Οταν ο Μητσοτάκης ξαναπάει στο ψευτομετρό της Θεσσαλονίκης και ξανακόβει κορδέλα, επειδή έγινε ο σταθμός στην Καλαμαριά, οι πάντες γνωρίζουν ότι ζεσταίνει τις μηχανές της κοινωνικής δημαγωγίας λίγο πριν από την ομιλία του στη ΔΕΘ. Το κάνει κάθε χρόνο και δεν είναι ο μοναδικός πρωθυπουργός που το κάνει. Οταν όμως λέει «εγώ δεν κάνω έργα για να πάρω ψήφους», το ψέμα μετατρέπεται σε χλευασμό της νοημοσύνης του ελληνικού λαού. Και μετατρέπεται σε μπούμερανγκ γι’ αυτόν που έχει το θράσος να το ξεστομίσει. Κανένας πρωθυπουργός σε αποδρομή δεν ανέκαμψε επειδή έκοψε μερικές κορδέλες παραπάνω ή επειδή μοίρασε μερικά επιδόματα. Ακόμα και όσοι ενδεχομένως επωφελήιθηκαν δεν άλλαξαν γνώμη)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo