«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την μεγαλύτερη οικονομική κρίση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο». Η διαπίστωση ανήκει στον νέο υπουργό Οικονομικών της Ιαπωνίας, Καόρου Γιοσάνο (ο προηγούμενος δεν… άντεξε την κρίση και το έριξε στο πιοτό μέχρι που απολύθηκε λόγω αλκοολισμού!).
Τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας επιβεβαιώνουν τη διαπίστωση του νέου υπουργού Οικονομικών. Το ΑΕΠ της Ιαπωνίας συρρικνώθηκε κατά 3.3% για τρίτο συνεχές τρίμηνο τον περασμένο χρόνο, σημειώνοντας τη χειρότερη επίδοση των τελευταίων 35 χρόνων (από το 1974), ενώ οι προβλέψεις για το 2009 μιλούν για πτώση 4%. Τα κέρδη των εταιριών κατέρρευσαν: –89% μέσα στον περασμένο χρόνο. Η βιομηχανική παραγωγή το ίδιο. Σύμφωνα με τον Economist, οι μεγαλύτερες βιομηχανικές επιχειρήσεις μείωσαν την παραγωγή τους κατά 20% έως 40%, ενώ η βιομηχανική παραγωγή της χώρας αναμένεται να πέσει σε επίπεδα της δεκαετίας του ‘80. Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχτηκε ο τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας, όπου πολλές μεγάλες επιχειρήσεις μείωσαν την παραγωγή ακόμα και κατά 50% (όπως η Toyota). Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης (που αποτυπώνει την τάση των νοικοκυριών για αγορές) έπεσε στο χειρότερο επίπεδο των τελευταίων 26 χρόνων.
Αν αυτή ήταν η κατάσταση μέσα στο 2008, τα πρώτα στοιχεία που βγαίνουν στη δημοσιότητα για τους πρώτους μήνες του 2009 αποτυπώνουν την ίδια αν όχι χειρότερη πραγματικότητα. Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 46% το Γενάρη (περισσότερο από το αρνητικό ρεκόρ -35% του περασμένου Δεκέμβρη), σημειώνοντας αρνητικό ρεκόρ της τελευταίας δεκαετίας. Ιδιαίτερη μείωση σημειώθηκε στις εξαγωγές αυτοκινήτων, που έπεσαν κατά 69%. Μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες είδαν τις εξαγωγές τους να κατακρημνίζονται (όπως η Μιτσουμπίσι, της οποίας οι εξαγωγές έπεσαν κατά 77.4% και η Μazda με πτώση 72.1%) και ετοιμάζονται για μαζικές απολύσεις.
Μπροστά στην κρίση, η κυβέρνηση δίνει απλόχερα «ζεστό» χρήμα στους καπιταλιστές. 150 δισ. δολάρια έχει ήδη αποφασίσει να δοθούν σε διάφορα «πακέτα στήριξης» (από τα οποία το ένα τέταρτο περίπου έχει ήδη δοθεί), ενώ σύμφωνα με τον Economist (19/2) η κυβέρνηση ήδη έχει πάρει την απόφαση να δώσει το υπερδιπλάσιο ποσό μέσα στο επόμενο διάστημα. Από πού θα κοπούν αυτά τα λεφτά; Φυσικά από τις λεγόμενες «κοινωνικές δαπάνες». Γιατί κάποιος πρέπει να πληρώσει τα «σπασμένα» αυτής της κρίσης και δεν είναι άλλος από τους εργαζόμενους (ακόμα και τα μικροαστικά στρώματα).