Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Μετατρέπουν τους γιατρούς του παλιού «Λοιμωδών» σε περιφερόμενο θίασο
  • Τραμπ: Θέλει να φτιάξει και δικό του ΟΗΕ!
  • Αποκαλυπτήρια (στα καφενεία το λένε «ξεβράκωμα»)
  • Ιταλία 2026: O,τι κινείται ποινικοποιείται κι ό,τι αντιστέκεται «διορθώνεται»
  • Σαν σήμερα 20 Γενάρη
  • AAΔΕ για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει»
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Διεθνή»Η κρυφή γοητεία της «ελεύθερης αγοράς» (2)
Διεθνή

Πετρέλαιο

Η κρυφή γοητεία της «ελεύθερης αγοράς» (2)

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr14 Ιούν 2008, 00:00
original img 4966
original img 4966

Δεν πρόλαβαν οι Κασσάνδρες να ποντάρουν στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου στα 150 δολάρια το βαρέλι (η Morgan Stanley, ένας από τους βασικούς «παίκτες» της πετρελαϊκής αγοράς, σε ρόλο «μέντιουμ» πρόβλεψε ότι το πετρέλαιο θα πιάσει αυτή την τιμή στις 4 Ιούλη και ένας άλλος «παίκτης», η Goldman Sachs, έχει από καιρό «προβλέψει» ότι η τιμή μπορεί να φτάσει και τα 200 δολάρια το βαρέλι μέσα στο επόμενο εξάμηνο ή διετία) και η τρέχουσα τιμή του αμερικάνικου αργού (για τις παραδόσεις του ερχόμενου μήνα) εκτοξεύτηκε στα 139 δολάρια το βαρέλι. Μια βδομάδα πριν, είχε επιτευχθεί ένα ακόμα ρεκόρ. Στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (NYMEX), το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Δεκεμβρίου του 2016, είχε εκσφενδονιστεί στα 142 δολάρια, προκαλώντας πανικό στις αγορές.

Οπως δείξαμε στο προηγούμενο φύλλο, αυτά τα «τσαλιμάκια» της τιμής καμία σχέση δεν έχουν με την προσφορά και τη ζήτηση. Είναι καθαρή κερδοσκοπία του χρηματιστικού κεφαλαίου, που «τζογάρει» στο πετρέλαιο, όπως οι παλιοί καλοί χαρτοπαίκτες ξεροστάλιαζαν μπροστά στην τράπουλα αναζητώντας με αγωνία την τύχη τους. Μόνο που εδώ δεν υπάρχει καμία αγωνία, κανένα άγχος. Γιατί απλούστατα η τράπουλα είναι σημαδεμένη. Το χρηματιστικό κεφάλαιο (αυτό το τερατούργημα του σύγχρονου καπιταλισμού, που προέκυψε από τη συγχώνευση του βιομηχανικού με το τραπεζικό κεφάλαιο, εδώ και πάνω από έναν αιώνα) δεν αφήνει περιθώρια για τέτοια άγχη. Αναζητά το μέγιστο κέρδος και έχει χίλιους δυο τρόπους για να πετύχει το στόχο του. Ενας από αυτούς τους τρόπους ακούει στο όνομα «προθεσμιακά συμβόλαια».

♦ Το παιχνίδι…

Στο προηγούμενο φύλλο αναφερθήκαμε στα συμπεράσματα γερμανού οικονομολόγου (F.W. Engdahl), σύμφωνα με τα οποία ένα 60% της σημερινής τιμής του αργού πετρελαίου είναι καθαρή κερδοσκοπία που καθοδηγείται από μεγάλες εμπορικές τράπεζες και θεσμικούς επενδυτές (τα γνωστά «hedge funds»). Ας σταθούμε λίγο σ’ αυτό κι ας προσπαθήσουμε να καταλάβουμε πώς παίζεται το «παιχνίδι».

Το πώς μας το εξηγούν πάμπολλες οικονομικές αναλύσεις χρηματιστηριακών ιδρυμάτων. Ας δούμε ένα φανταστικό παράδειγμα μιας τυπικής συναλλαγής στη μελλοντική αγορά πετρελαίου. Ενας αγοραστής, που φοβάται μελλοντική άνοδο των τιμών, συμφωνεί με έναν παραγωγό να αγοράσει σε έξι μήνες μια ποσότητα πετρελαίου (ας πούμε 1000 βαρέλια) με τιμή μεγαλύτερη της σημερινής τρέχουσας (spot) τιμής, που είναι π.χ. 130 δολάρια το βαρέλι. Συμφωνεί, για παράδειγμα, να αγοράσει στα 140 δολάρια το βαρέλι. Ο αγοραστής το κάνει αυτό, γιατί πιστεύει ότι σε έξι μήνες η τιμή του πετρελαίου θα εκτιναχθεί στα 150, ίσως και στα 200 δολάρια το βαρέλι (όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα των έγκυρων οικονομικών εφημερίδων και γνωστών «επενδυτικών οίκων», όπως η Morgan Stanley και η Goldman Sachs που αναφέραμε παραπάνω).

Ο παραγωγός δέχεται αυτή τη συμφωνία, για να εξασφαλίσει μια αυξημένη τιμή πώλησης της μελλοντικής του παραγωγής, γιατί φοβάται πως ίσως γίνει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που εκτιμά ο αγοραστής. Φοβάται, δηλαδή, ότι οι προβλέψεις θα αναστραφούν, λόγω της οικονομικής κρίσης και της πτώσης της ζήτησης που ήδη έχει αρχίσει να διαφαίνεται στον ορίζοντα. Γι’ αυτό και τηρεί τη γνωστή παροιμία «κάλλιο πέντε και στο χέρι…», «κλειδώνοντας» τη μελλοντική του παραγωγή στα 140 δολάρια το βαρέλι. Αν μετά από έξι μήνες το πετρέλαιο ξεπεράσει τα 140 δολάρια το βαρέλι, βγαίνει χαμένος ο παραγωγός, αφού αν δεν είχε κλείσει αυτή τη συμφωνία θα πουλούσε ακριβότερα. Αν το πετρέλαιο δεν ξεπεράσει τα 140 δολάρια το βαρέλι, χαμένος θα είναι ο αγοραστής, που θα αγόραζε σε χαμηλότερη τιμή, αλλά είναι αναγκασμένος να αγοράσει στα 140 δολ. το βαρέλι.

Εκτός, όμως, από την τυπική περίπτωση μελλοντικού προθεσμιακού συμβολαίου, υπάρχουν και τα συμβόλαια «προαίρεσης» (option). Σ’ αυτά τα συμβόλαια, ο αγοραστής αγοράζει τη δυνατότητα μελλοντικής αγοράς μιας ποσότητας πετρελαίου. Να πως παρουσιάζει μια οικονομική ιστοσελίδα αυτά τα συμβόλαια[1]:

«Μπορείς να αγοράσεις ένα συμβόλαιο στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (ΝΥΜΕΧ ) που σου δίνει το δικαίωμα να αγοράσεις ένα μελλοντικό συμβόλαιο 1.000 βαρελιών πετρελαίου, για παράδοση τον Ιούνη του 2006, σε τιμή 80 δολάρια το βαρέλι. Ενα τέτοιο συμβόλαιο είναι γνωστό ως μια option 80 δολαρίων. Αντίθετα με ένα κλασικό μελλοντικό συμβόλαιο, στο οποίο πρέπει να αγοράσεις το πετρέλαιο στα 80 δολάρια, με το συμβόλαιο option μπορείς να αγοράσεις το πετρέλαιο μόνο αν αποφασίσεις αργότερα ότι πραγματικά το θέλεις. Η σημερινή τιμή κλεισίματος, για να αγοράσεις αυτό το 80 δολαρίων, Ιουνίου 2006, συμβόλαιο option, ήταν 2.41 δολάρια το βαρέλι. Εάν το πετρέλαιο δεν ξεπεράσει τα 80 δολάρια μέσα στους επόμενους 12 μήνες και δεν επιχειρήσεις να πουλήσεις το συμβόλαιο σε κάποιον άλλο, τότε το συμβόλαιο option για να αγοράσεις πετρέλαιο στα 80 δολάρια τον επόμενο χρόνο θα είναι άχρηστο και θα έχεις χάσει 2.410 δολάρια. Αν όμως το πετρέλαιο φτάσει στα 100 δολάρια, τότε αγοράζοντας το πετρέλαιο τον Ιού-νη στα 80 (όπως σου δίνει το δικαίωμα το συμβόλαιο option) και πουλώντας το στα 100 δολάρια, μπορεί να έχεις ένα κέρδος 17.590 δολαρίων πάνω στην αρχική σου επένδυση των 2.410 δολαρίων» (δηλαδή 20 δολάρια διαφορά τιμής για κάθε βαρέλι επί 1000 βαρέλια, που κάνουν 20.000 δολάρια, μείον τα 2.410 δολάρια που έδωσες στην αρχή).

Τελικά, σύμφωνα με τους «έγκυρους οικονομολόγους», κανείς δε βγαίνει χαμένος.

♦ Η κυρίαρχη προπαγάνδα

Η ιστοσελίδα του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ μας ενημερώνει [2]:

«Ενώ οι τρέχουσες αγορές περιλαμβάνουν το εμπόριο φυσικών ποσοτήτων πετρελαίου, οι μελλοντικές αγορές σχεδιάζονται ως ένας οικονομικός μηχανισμός. Ενώ ο καθένας στην αγορά επιθυμεί να αγοράσει σε φτηνή τιμή και να πουλήσει σε υψηλή τιμή, οι αγοραστές και οι πωλητές βρίσκονται σε αντίθετες θέσεις στη συναλλαγή, με τα διαφορετικά τους ρίσκα να συνυπάρχουν. Ποικίλοι συμμετέχοντες στις αγορές μπορεί να έχουν διαφορετική όρεξη για ρίσκο και κερδοσκόποι μπορεί να επιθυμούν να στοιχηματίσουν ότι η τιμή μπορεί να μετακινηθεί στη μια ή την άλλη κατεύθυνση. Οι μελλοντικές αγορές, ένα παιχνίδι με μηδενικό άθροισμα, όπου υπάρχει ένας αγοραστής για κάθε πωλητή, διανέμουν τον κίνδυνο μεταξύ των συμμετεχόντων στις αγορές, σύμφωνα με τις θέσεις και τις ορέξεις τους».

Ολα… καλά, λοιπόν. Ορισμένοι, μάλιστα, προσπαθούν να το κάνουν ακόμα πιο «λιανά», δίνοντας παραδείγματα στα οποία και ο πωλητής και ο αγοραστής βγαίνουν κερδισμένοι από το παιχνίδι, αντισταθμίζοντας τις ενδεχόμενες ζημιές τους με την αγορά… άλλων προθεσμιακών συμβολαίων[3]. Μόνο που αυτά είναι μόνο στα χαρτιά. Γιατί στην πραγματική ζωή υπάρχουν και χαμένοι και κερδισμένοι.

♦ Γλέντι των…  κερδοσκόπων

Η –με όρους προσφοράς και ζήτησης– ακατανόητη έκρηξη των τιμών του μαύρου χρυσού είναι η τρανή απόδειξη για το ποιοι είναι οι χαμένοι του παιχνιδιού. Αυτή η έκρηξη αποτελεί ένα πρώτης τάξης γλέντι για τους γνωστούς-άγνωστους κερδοσκόπους, που –για να λέμε τα πράγματα με τ’ όνομά τους– δεν είναι κάποιοι μυστήριοι τύποι, που λεκιάζουν την τιμή του υγιούς καπιταλισμού, αλλά το ίδιο το χρηματιστικό κεφάλαιο (μόνο κάποιος αφελής θα πίστευε ότι αυτό δεν συμπεριλαμβάνει τις πετρελαϊκές εταιρίες).

Αναφέρει μια παλαιότερη πολύ περιληπτική έκθεση του ΔΝΤ[4], η οποία μέσα σε πέντε σελίδες «καθαρίζει» με το φαινόμενο της έκρηξης των τιμών (η έκθεση γράφτηκε το 2005, τότε δηλαδή που το πετρέλαιο ήταν ακόμα… τζάμπα, συγκριτικά με τις τελευταίες ανατιμήσεις):

«Οι βασικοί παίκτες στις ενεργειακές αγορές εκτείνονται σε μία αποκλίνουσα ομάδα εμπορικών και μη εμπορικών επενδυτών. Το σύνολο των αποκαλούμενων εμπορικών παικτών –παραδοσιακές πετρελαιοπαραγωγικές και ενεργειακές επιχειρήσεις που τείνουν να αγοράζουν μετοχές για ισοστάθμιση– έχει επεκταθεί με την προσθήκη ενός αυξανόμενου αριθμού επενδυτικών τραπεζών και θεσμικών επενδυτών, που κατέχουν εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας και με την εμφάνιση εξειδικευμένων ενεργειακών εμπορικών φιρμών, ως επακόλουθο της ελεύθερης αγοράς. Επομένως, η διάκριση μεταξύ εμπορικών και μη-εμπορικών παικτών ολοένα και θολώνει, αφού οι μη-εμπορικοί παίκτες μπορεί να μπουν σε διακανονισμούς ανταλλαγής, στους οποίους οι εμπορικοί παίκτες (σ.σ. δηλαδή οι πετρελαϊκές εταιρίες) παίζουν το ρόλο του ατζέντη τους. Οι πρόσφατες εισροές στις ενεργειακές αγορές (για παράδειγμα, συνταξιοδοτικά ιδρύματα και θεσμικοί επενδυτές) έχουν προσθέσει μια ποικιλία στις αγορές…

Εκτιμήσεις της βιομηχανίας αναφέρουν ότι περίπου 100-120 δισ. δολάρια νέων επενδύσεων έχουν τοποθετηθεί τα τελευταία τρία χρόνια σε ενεργητικές και παθητικές ενεργειακές επενδύσεις…

Συγκεκριμένα, η υπερβολική δραστηριότητα των νεοεισερχόμενων ή η συμπεριφορά “όχλου” των επενδυτών μπορεί να μεγεθύνει τον αντίκτυπο των ανησυχιών σχετικά με την τωρινή ή μελλοντική κατάσταση της παραγωγής (σ.σ. πετρελαίου) σε όλα τα σημεία της μελλοντικής καμπύλης, συμπεριλαμβανομένων των τρεχουσών τιμών. Δεδομένου ότι μόνο ένα 5% των μελλοντικών συμβολαίων παραδίδονται ως φυσικό προϊόν, η αυξανόμενη αβεβαιότητα μπορεί να ενθαρρύνει την κερδοσκοπική συμπεριφορά στη μελλοντική αγορά. Αυτό ως συνέπεια μπορεί να έχει την ώθηση των τιμών προς τα πάνω, περισσότερο από το επίπεδο που τεκμηριώνεται από τα βασικά δεδομένα της μελλοντικής αγοράς».

Τι εννοεί ο… ποιητής; Αυτό που βλέπουμε να εκτυλίσσεται γύρω μας. Βασιζόμενοι στον κίνδυνο της εξάντλησης της παραγωγής πετρελαίου, οι κερδοσκόποι του χρηματιστηριακού κεφαλαίου (που, όπως λέει το ΔΝΤ, είναι συνυφασμένοι με τις πετρελαϊκές εταιρίες) ωθούν τις τιμές προς τα πάνω, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη. Φυσικά, το ΔΝΤ δε μπορεί να τα χρεώσει όλα στους κερδοσκόπους, γι’ αυτό και κατά ένα περίεργο τρόπο η έκθεση καταλήγει στη διαπίστωση ότι η κερδοσκοπική συμπεριφορά δεν παίζει μεγάλο ρόλο στις τρέχουσες τιμές του πετρελαίου, αλλά μόνο στις μακροπρόθεσμες, μελλοντικές τιμές. Φυσικά, δεν στηρίζει πουθενά αυτή τη διαπίστωση.

Η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι το παιχνίδι στα χρηματιστήρια πετρελαίου ωθεί προς τα πάνω και τις τρέχουσες τιμές, σε ένα ράλι που κανείς δε γνωρίζει που θα σταματήσει. Ισως όταν αρχίσει να πέφτει δραματικά η ζήτηση. Μέχρι τότε, όμως, το χρηματιστηριακό κεφάλαιο θα θησαυρίζει σε βάρος πρώτα και κύρια της εργαζόμενης κοινωνίας, που θα πληρώνει το πετρέλαιο πιο ακριβά κι από το χρυσάφι.

Μια εικόνα αυτού του θησαυρισμού δείχνει ο Πίνακας 1, που φτιάξαμε από τις ετήσιες οικονομικές εκθέσεις ορισμένων από τις μεγαλύτερες ενεργειακές εταιρίες του πλανήτη, οι οποίες, αν και μείωσαν στις περισσότερες περιπτώσεις την παραγωγή και το προσωπικό τους, είδαν τα κέρδη τους να εκτινάσσονται σε ποσοστά από 250% μέχρι 580% (!) τα τελευταία έξι με οχτώ χρόνια. Αυτή η έκρηξη των κερδών έδωσε τη δυνατότητα στις πετρελαϊκές εταιρίες (όπως η EXXON-MOBIL, η BP, η Chevron, η Total και η ConocoPhillips) να ανακοινώσουν ότι θα δαπανήσουν φέτος το ποσό ρεκόρ των 98.7 δισ. δολαρίων σε έρευνα και παραγωγή, ποσό υπερτετραπλάσιο αυτό που δαπάνησαν προ οκταετίας[5].

Κώστας Βάρλας

Στο επόμενο: Η ταχεία ανάπτυξη των μελλοντικών αγορών τα τελευταία χρόνια. Είναι δυνατός ο περιορισμός τους και ο έλεγχος των τιμών;

Παραπομπές:

[1] https://www.econbrowser.com/ archives/2005/07/100_a_barrel_wh.html.

[2] US Energy Information Administration, η στατιστική υπηρεσία δηλαδή του Υπουργείου αμερικάνικου Εμπορίου (βλ. https://www.eia.doe.gov/pub/oil_ gas/petroleum/analysis_publications/oil_market_basics/price_transactions.htm).

[3]
Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Ειδικό Δελτίο Ενημέρωσης για τους Επενδυτές «Investment Research & Analysis Journal» (IRAJ), που σε μια αναλυτική παρουσίαση του «παιχνιδιού» προσπαθεί να μας πείσει για τη χρησιμότητα των «προθεσμιακών συμβολαίων», υποστηρίζοντας ότι «η χρησιμοποίηση των προθεσμιακών συμβολαίων στοχεύει στην προστασία από τις απρόβλεπτες διακυμάνσεις των τιμών (volatility) και την πραγματοποίηση αγοραπωλησιών του εμπορεύματος στις πιο επιθυμητές τιμές», χωρίς όμως να μπορεί να αποφύγει καραμπινάτα λάθη (https://www.iraj.gr/IRAJ/COMMODITIES_GENEΡAL_2. pdf).

[4]
«Η δομή της πετρελαϊκής αγοράς και οι αιτίες των υψηλών τιμών» (περιληπτική πεντασέλιδη Εκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, 21/9/2005).

[5]
EMEABUSINESS Monitor, 21/5/08.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

Πετρέλαιο

ΣΙΝΕΜΑ
Επόμενο άρθρο

Πετρέλαιο

Σφάξε με αγά μου ν’ αγιάσω!

Σχετικά Αρθρα

Τραμπ: Θέλει να φτιάξει και δικό του ΟΗΕ!

Αντιδρούν ιμπεριαλιστικές χώρες και περιφερειακές δυνάμεις

Διεθνή 20 Ιαν 2026, 13:51

Ιταλία 2026: O,τι κινείται ποινικοποιείται κι ό,τι αντιστέκεται «διορθώνεται»

Διεθνή 20 Ιαν 2026, 08:25

Σύλληψη για μια ανάρτηση στο facebook

Διεθνή 19 Ιαν 2026, 18:25

Οι σιωναζιστικές δυνάμεις σκότωσαν 14χρονο παιδί εν μέσω εντεινόμενων επιθέσεων από εποίκους στη Δυτική Οχθη

Τουλάχιστον τέσσερις διεθνείς ακτιβιστές αλληλεγγύης που προσπαθούσαν να καταγράψουν επιθέσεις από παράνομους εποίκους συνελήφθησαν από τον σιωναζιστικό στρατό

Διεθνή 18 Ιαν 2026, 10:25

Γουίτκοφ: Θα πείσουμε τη Χαμάς να αφοπλιστεί! Καλόοοο, το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε;

Διεθνή 16 Ιαν 2026, 19:58

Λευτεριά στον Αχμαντ Σααντάτ και όλους τους Παλαιστίνιους Κρατούμενους

24 χρόνια από την απαγωγή και φυλάκιση του ηγέτη του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης

Διεθνή 16 Ιαν 2026, 08:51
Ροή Ειδήσεων
Υγεία

Μετατρέπουν τους γιατρούς του παλιού «Λοιμωδών» σε περιφερόμενο θίασο

Πλήττουν καίρια και το Νοσοκομείο Νίκαιας

20 Ιαν 2026, 19:18
Διεθνή

Τραμπ: Θέλει να φτιάξει και δικό του ΟΗΕ!

Αντιδρούν ιμπεριαλιστικές χώρες και περιφερειακές δυνάμεις

20 Ιαν 2026, 13:51
Κόντρες

Αποκαλυπτήρια (στα καφενεία το λένε «ξεβράκωμα»)

20 Ιαν 2026, 12:04
Διεθνή

Ιταλία 2026: O,τι κινείται ποινικοποιείται κι ό,τι αντιστέκεται «διορθώνεται»

20 Ιαν 2026, 08:25
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 20 Γενάρη

20 Ιαν 2026, 00:01
Πολιτική

AAΔΕ για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει»

Στις θέσεις τους όλα τα στελέχη που αναφέρονται στη δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας

19 Ιαν 2026, 18:55
Διεθνή

Σύλληψη για μια ανάρτηση στο facebook

19 Ιαν 2026, 18:25
Η παπάρα

Υποψήφιος για Νόμπελ Οικονομικών

19 Ιαν 2026, 14:33
Κόντρες

Προσοχή: κυκλοφορεί επικίνδυνο «συναισθηματικό εμβόλιο»

19 Ιαν 2026, 14:11
Αγροτικά

Εξουσιοδοτημένος κτηνίατρος: Ομολογία ότι η ευλογιά δεν έχει κοπάσει

Και γκεμπελίστικου τύπου διαχείριση

19 Ιαν 2026, 11:03
Υγεία

Tο σποτ της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών για την πρόληψη της εγκεφαλικής παράλυσης αποκρύπτει συνειδητά τις αιτίες και τους υπεύθυνους

19 Ιαν 2026, 09:47
Περιβάλλον

Ο Πάρνωνας καταστρέφεται, οι κάτοικοι του Κοσμά Αρκαδίας αντιστέκονται στην καταστροφή, η κυβέρνηση τρομοκρατεί

19 Ιαν 2026, 09:31
Εργατικά

Η Απεργία δε διώκεται, νικά!

19 Ιαν 2026, 09:14
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 19 Γενάρη

19 Ιαν 2026, 00:01
Περιβάλλον

Εξω τα καζάνια του θανάτου από το Πέραμα

Αμεση μετεγκατάσταση όλων των δεξαμενών πετρελαιοειδών (ενεργών και ανενεργών) εκτός οικιστικού ιστού

18 Ιαν 2026, 18:46
Παιδεία

Το ΕΜΠ στην κούρσα των εξοπλισμών

Πετάει στα σκουπίδια σχετική απαγορευτική διάταξη του Οδηγού Χρηματοδότησης και Διαχείρισης του ΕΛΚΕ

18 Ιαν 2026, 18:15
Διεθνή

Οι σιωναζιστικές δυνάμεις σκότωσαν 14χρονο παιδί εν μέσω εντεινόμενων επιθέσεων από εποίκους στη Δυτική Οχθη

Τουλάχιστον τέσσερις διεθνείς ακτιβιστές αλληλεγγύης που προσπαθούσαν να καταγράψουν επιθέσεις από παράνομους εποίκους συνελήφθησαν από τον σιωναζιστικό στρατό

18 Ιαν 2026, 10:25
Καταστολή

Λέσβος: Ολοι αθώοι στην υπόθεση ERCI, για την ποινικοποίηση της διάσωσης και της αλληλεγγύης

18 Ιαν 2026, 08:55
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 18 Γενάρη

18 Ιαν 2026, 00:01
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

17 Ιαν 2026, 00:02
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 20 Γενάρη

Μάλι: Ημέρα εθνικού στρατού.

1948: Αποτυχημένη απόπειρα εναντίον του Μαχάτμα Γκάντι.

1980: Ακρωτηριάζεται το αριστερό πόδι του Τίτο.

1981: Δύο βόμβες σε γραφεία της ΔΕΗ (ΕΛΑ).

1996: Ο Γιασέρ Αραφάτ γίνεται ο πρώτος εκλεγμένος ηγέτης (88,1%) του παλαιστινιακού λαού.

2013: Βομβιστικό χτύπημα στο «The Mall Athens» (Μαρούσι), δύο τραυματίες («Σύμπραξη αναρχικών Οργανώσεων: Αγρια Ελευθερία και Υποκινητές Κοινωνικών Εκρήξεων»).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Είμαστε εδώ για να προασπίζουμε τα συμφέροντα των καταναλωτών, γι’ αυτό και ζητήσαμε από τις ασφαλιστικές εταιρείες να προσαρμοστούν στη λογική και να κινηθούν και φέτος στα όρια του πληθωρισμού υγείας. Πιστεύω ότι θα έχουμε θετική ανταπόκριση και οι αυξήσεις στα ασφάλιστρα θα είναι όσο και πέρυσι που κινήθηκαν στο 7%. Κάνουμε αυτό που μπορούμε, παρεμβαίνουμε, πιστεύω ότι η ασφαλιστική αγορά έχει πάρει το μήνυμα και προσαρμόζεται.

Tακης Θεοδωρικάκος

(Ζήτημα πρώτο: Ο Θεοδωρικάκος θεωρεί ότι η ιδιωτική ασφάλιση είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που απασχολεί τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Υπάρχουν, βέβαια, μεσαία στρώματα και ένα κομμάτι της εργατικής τάξης που -δυστυχώς- γεμίζει τα ταμεία των ασφαλιστικών εταιριών πληρώνοντας ιδιωτική ασφάλιση υγείας, υποκύπτοντας στην πίεση που ασκεί η εξαθλίωση και η διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας. Ομως, και αυτούς να τους ρωτήσεις, θα σου πουν ότι εφιάλτης τους είναι τα ενοίκια, το σούπερ μάρκετ και η θέρμανση. Την ιδιωτική ασφάλιση υγείας μπορείς να την κόψεις, άμα στριμωχτείς, όμως το ενοίκιο πρέπει να το πληρώσεις και το σούπερ μάρκετ δεν μπορείς να το κόψεις, άμα θέλεις να μην λιμοκτονήσεις και να μην βρομίσεις. Ζήτημα δεύτερο: Ο Θεοδωρικάκος θεωρεί ότι μια αύξηση 7%, όσο και πέρυσι, είναι μια… δίκαιη αύξηση για τα ασφάλιστρα ιδιωτικής υγείας! Πόσο αυξήθηκαν οι μισθοί; Με το μισό απ’ αυτό το ποσοστό στην καλύτερη περίπτωση. Οι συντάξεις με το ένα τρίτο αυτού του ποσοστού. Δεν πρέπει, όμως, να γίνονται τέτοιες συγκρίσεις, μας λέει ο… μέγας οικονομολόγος, πρώην επικοινωνιολόγος-γκαλοπατζής. Οπως μας πληροφορεί το Δελτίο Τύπου του υπουργείου που διευθύνει, ο Θεοδωρικάκος «υπογράμμισε ότι τα τελευταία επτά χρόνια δημιουργήθηκαν 500.000 νέες θέσεις εργασίας και η ανεργία μειώθηκε από το 18% στο 8%, επισημαίνοντας ότι αυτό πρακτικά σημαίνει “500.000 επιπλέον μισθοί που μπαίνουν στα ελληνικά νοικοκυριά” και αποτελεί τη σημαντικότερη κοινωνική πολιτική»!)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • Πετρέλαιο

    17Ν
    • Πετρέλαιο

      Εφετείο 17Ν
  • Πετρέλαιο

    ΕΛΑ
    • Πετρέλαιο

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Πετρέλαιο

      Εφετείο ΕΛΑ
    • Πετρέλαιο

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Πετρέλαιο

    Επαναστατικός Αγώνας
    • Πετρέλαιο

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Πετρέλαιο

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Πετρέλαιο

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Πετρέλαιο

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • Πετρέλαιο

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Πετρέλαιο

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Πετρέλαιο

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Πετρέλαιο

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • Πετρέλαιο

      Πετρέλαιο

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Πετρέλαιο

      Πετρέλαιο

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Πετρέλαιο

      Πετρέλαιο

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Πετρέλαιο

      Πετρέλαιο

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Πετρέλαιο

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Πετρέλαιο

    Πετρέλαιο

    Ποιοι είμαστε
  • Πετρέλαιο

    Πετρέλαιο

    Επικοινωνία
  • Πετρέλαιο

    Πετρέλαιο

    Όροι χρήσης
  • Πετρέλαιο

    Πετρέλαιο

    Ποιοι είμαστε
  • Πετρέλαιο

    Πετρέλαιο

    Επικοινωνία
  • Πετρέλαιο

    Πετρέλαιο

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo