Οι έρευνες για τα κίνητρα του στρατιωτικού ψυχίατρου Νιντάλ Μαλίκ Χασάν, που άνοιξε πυρ στο ιατρικό κέντρο της στρατιωτικής βάσης Φορτ Χουντ στο Τέξας, την ώρα που ήταν κατάμεστο από στρατιώτες οι οποίοι υποβάλλονταν σε εξετάσεις εν όψει της αποστολής τους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, σκοτώνοντας 13 και τραυματίζοντας πάνω από 30, συνεχίζονται.
Ωστόσο, όσο κι αν προσπαθούν κάποιοι να αποδώσουν την πράξη του σε θρησκευτι- κούς λόγους, επειδή είναι μουσουλμάνος, είναι ηλίου φαεινότερο ότι σχετίζεται άμεσα με τις επιπτώσεις που έχει στο ηθικό και στην ψυχική υγεία του αμερικάνικου στρατιωτικού προσωπικού ο πόλεμος στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο το περιστατικό αυτό χαρακτηρίστηκε αναμενόμενο από βετεράνους των πολέμων αυτών. Αλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει. Στις 11 Μαϊου του 2009, ένας αμερικάνος στρατιώτης άνοιξε πυρ και σκότωσε πέντε συναδέλφους του σε συμβουλευτικό κέντρο αντιμετώπισης του στρες σε μια αμερικάνικη βάση στη Βαγδάτη. Αυτό που προκάλεσε σοκ στην ανενημέρωτη αμερικάνικη κοινή γνώμη και σοβαρή ανησυχία στο Λευκό Οίκο είναι το γεγονός ότι συνέβηκε σε στρατιωτική βάση στο αμερικάνικο έδαφος, φέρνοντας αναγκαστικά στο προσκήνιο τις απώλειες αλλά και τις αθέατες επιπτώσεις των πολέμων στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν στον αμερικάνικο στρατό. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Μπάρακ Ομπάμα, που χαρακτήρισε το μακελειό «τρομακτική έκρηξη βίας» και πρόσθεσε ότι «είναι τρομακτικό το γεγονός ότι οι στρατιώτες δέχτηκαν πυρά σε μια στρατιωτική βάση σε αμερικάνικο έδαφος».
Ωστόσο, το μακελειό στη βάση Φορτ Χουντ είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Ο 39χρονος ψυχίατρος είχε ενταχθεί στο στρατό αμέσως μετά την αποφοίτησή του από το Γυμνάσιο και είχε υπηρετήσει προσφέροντας συμβουλευτική υποστήριξη σε τραυματισμένους στρατιώτες στο στρατιωτικό νοσοκομείο «Walter Reed». Στη βάση Φορτ Χουντ είχε μετατεθεί από τον περασμένο Απρίλιο και πρόσφατα είχε πάρει εντολή μετάθεσης στο Αφγανιστάν. Η βάση Φορτ Χουντ είναι μια από τις μεγαλύτερες αμερικάνικες στρατιωτικές βάσεις στον κόσμο, με 50.000 στρατιώτες, η οποία τροφοδοτεί με μεγάλο αριθμό στρατευμάτων τους πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι η βάση αυτή φιλοξενεί και την ειδική υπηρεσία του Πενταγώνου για την αντιμετώπιση των στρεσογόνων καταστάσεων στις οποίες εκτίθενται οι στρατιώτες στις εμπόλεμες ζώνες, ιδιαίτερα αυτοί που επιστρέφουν από το Ιράκ και το Αφγανιστάν, καθώς και ότι στη βάση αυτή σημειώνεται ο μεγαλύτερος αριθμός αυτοκτονιών από το 2003. Συγκεκριμένα, από την αμερικάνικη εισβολή στο Ιράκ έχουν σημειωθεί 76 αυτοκτονίες, από τις οποίες οι 10 μέσα στο 2009.
Είναι συνηθισμένο φαινόμενο στρατιώτες που επιστρέφουν από τις εμπόλεμες ζώνες να εμπλέκονται σε βίαιες επιθέσεις, πυροβολισμούς, να εκδηλώνουν αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές, ενώ μεγάλος αριθμός υποφέρει από διαταραχή μετατραυματικού στρες και βαριά κατάθλιψη. Η κατάσταση επιδεινώνεται από τις αλλεπάλληλες αποστολές στα πολεμικά μέτωπα και τον περιορισμένο χρόνο που μεσολαβεί από τη μία στην άλλη, χωρίς σε πολλές περιπτώσεις να έχουν αντιμετωπιστεί οι ψυχικές διαταραχές που έχουν εκδηλώσει οι στρατιώτες.
Σύμφωνα με μια ανάλυση του «Armed Forces Health Surveillance Center», που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Denver Post» τον Αύγουστο του 2008, περισσότεροι από 43.000 στρατιωτικό προσωπικό χαρακτηρίστηκαν ως μη δυνάμενοι να αναπτυχθούν σε εμπόλεμες ζώνες για ιατρικούς λόγους τρεις μήνες πριν αναπτυχθούν. Επίσης, τον Απρίλιο του 2008, το αμερικάνικο ερευνητικό κέντρο «Rand Corporation» έδωσε στη δημοσιότητα μια έρευνα – σοκ, σύμφωνα με την οποία «το 20% περίπου του στρατιωτικού προσωπικού που έχει επιστρέψει από το Ιράκ και το Αφγανιστάν, συνολικά γύρω στις 300.000, παρουσιάζουν συμπτώματα διαταραχής μετατραυματικού στρες ή σοβαρής κατάθλιψης, από τους οποίους μόνο λίγο περισσότερους από τους μισούς έχουν ζητήσει ιατρική βοήθεια».
Προφανώς, στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει μέχρι σήμερα, με τον αμερικάνικο στρατό να βουλιάζει όλο και περισσότερο στο βάλτο του Αφγανιστάν, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί.