Η Κίνα βρίσκεται κοντά στο να ολοκληρώσει τη στρατιωτική της βάση στο Τζιμπουτί της ανατολικής Αφρικής, ύστερα από συμφωνία μεταξύ των κυβερνήσεων των δυο χωρών το 2015. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 800 κινέζοι στρατιώτες στη χώρα και η νέα στρατιωτική βάση είναι η πρώτη εκτός κινέζικου εδάφους. Με ανακοίνωσή του το Πεκίνο δήλωσε ότι η συγκεκριμένη βάση θα παρέχει υλική και τεχνική υποστήριξη στα κινέζικα στρατεύματα που σταθμεύουν στη χώρα και εκτελούν χρέη ειρηνευτικής δύναμης.
Η Κίνα, βέβαια, δεν είναι η πρώτη ιμπεριαλιστική χώρα που διατηρεί βάσεις στο στρατηγικής σημασίας Τζιμπουτί. Εχει προηγηθεί η Γαλλία, οι στρατιωτικές βάσεις της οποίας παρέμειναν στη χώρα ακόμα και μετά την ανεξαρτητοποίησή της από τη Γαλλία το 1977, και οι ΗΠΑ, που αυτή τη στιγμή έχουν περισσότερους από 4.000 στρατιώτες στη χώρα. Από τις αμερικάνικες βάσεις στην περιοχή απογειώνονται τα μη επανδρωμένα βομβαρδιστικά, γνωστά ως drones, που χτυπούν στόχους στη γειτονική Σομαλία και την Υεμένη, στην απέναντι πλευρά του Κόλπου του Αντεν, προκαλώντας απώλειες εκατοντάδων αμάχων.
Η γεωστρατηγική σημασία του Τζιμπουτί είναι μεγάλη, αφού μπορεί η χώρα να μην έχει -λόγω μεγέθους- άφθονο ορυκτό ή άλλο φυσικό πλούτο, βρίσκεται όμως δίπλα σε θαλάσσιες εμπορικές οδούς και κανάλια μεταφοράς πρώτων υλών για τη βιομηχανία παραγωγής ενέργειας. Από την περιοχή περνάει μια από τις σημαντικότερες θαλάσσιες οδούς σύνδεσης της Ερυθράς Θάλασσας με τον Ινδικό Ωκεανό και τη Νότια Αφρική, που η σημασία της αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα τα επόμενα χρόνια.
Μετά την εκρηκτική αύξηση της ισχύος του κινέζικου κεφαλαίου τις τελευταίες δεκαετίες και τη δημιουργία ενός πρώτης τάξης στρατού, ήρθε η ώρα ο κινέζικος ιμπεριαλισμός να διεκδικήσει τις σφαίρες επιρροής που του αναλογούν. Η Κίνα έχει ήδη ενισχύσει την παρουσία της στην περιοχή μέσα από την εξαγωγή κεφαλαίου, το οποίο έχει μέχρι τώρα τοποθετηθεί κυρίως σε έργα υποδομής.
Το 2016 ολοκληρώθηκε η κατασκευή με κινέζικα κεφάλαια ενός αυτοκινητοδρόμου που συνδέει την πρωτεύουσα της χώρας με την Αντίς Αμπέμπα, πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, κόστους 4 δισ. δολαρίων. Το συγκεκριμένο έργο καθίσταται ιδιαίτερα σημαντικό για όλες τις αγορές της ανατολικής Αφρικής. Παράλληλα, χτίζονται εμπορικά λιμάνια συνολικού κόστους 500 εκατομμυρίων δολαρίων, που αναμένεται να ολοκληρωθούν σύντομα. Η κατασκευή της κινέζικης βάσης στην περιοχή αποτελεί ήττα των ΗΠΑ και ουσιαστικά αντανακλά τη σταδιακή αλλαγή συσχετισμών στην παγκόσμια ιμπεριαλιστική σκακιέρα.