Δασμούς ύψους 11,8% αποφάσισε να επιβάλει στα φωτοβολταϊκά κινέζικης παραγωγής η Κομισιόν, έναντι 47,6% που αναμενόταν. Η απόφαση αυτή, όμως, συνοδεύεται από προειδοποίηση προς την Κίνα να αυξήσει τις τιμές. Συγκεκριμένα, δίνεται μια μεταβατική περίοδος μέχρι το τέλος του Αυγούστου, στη διάρκεια της οποίας θα επιβάλλονται δασμοί ύψους 11,8%, ενώ παράλληλα θα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις των κινέζων κατασκευαστών με τις κοινοτικές υπηρεσίες για τον καθορισμό ελάχιστης τιμής, κάτω από την οποία δε θα μπορούν να πωλούν οι Κινέζοι. Αν δεν υπάρξει συμφωνία σ’ αυτό το μεταβατικό διάστημα, η Κομισιόν θα επανέλθει στους εξοντωτικούς δασμούς που είχε ανακοινώσει αρχικά.
Οπως αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος, αυτή ήταν η χάρη που έκανε η Μέρκελ στον κινέζο πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ, ο οποίος επισκέφτηκε την προηγούμενη εβδομάδα το Βερολίνο για να θέσει το ζήτημα της επιβολής τεράστιων δασμών στα φωτοβολταϊκά και τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα που εξάγουν κινέζικες επιχειρήσεις στην Ευρώπη. Δημόσια, η Μέρκελ «δεσμεύτηκε» ότι η Γερμανία θα παρέμβει στα κοινοτικά όργανα γι’ αυτό το θέμα. Βλέπουμε, λοιπόν, το αποτέλεσμα. Η Κίνα θα πρέπει να συμβιβαστεί με τους όρους που θέτουν τα ευρωπαϊκά μονοπώλια και οι οποίοι υλοποιού-νται από την Κομισιόν.
Οι κινέζοι ιμπεριαλιστές δεν έμειναν με σταυρωμένα χέρια. Σήκωσαν το γάντι και απάντησαν με τα δικά τους πυρά στον εμπορικό πόλεμο. Ανακοίνωσαν ότι επιβάλλουν αντισταθμιστικούς δασμούς στα κρασιά που εισάγονται στην Κίνα από την ΕΕ. Η ανακοίνωση προκάλεσε ταραχή στη Γαλλία και την Ιταλία, που αποτελούν τους μεγαλύτερους εξαγωγείς κρασιών στην ΕΕ. Ο Ολάντ συγκάλεσε έκτακτα το υπουργικό συμβούλιο και μετά το τέλος της συνεδρίασης ανακοίνωσε ότι η Γαλλία ζητά τη διεξαγωγή έκτακτης συνόδου κορυφής της ΕΕ (!) και την ανάληψη πρωτοβουλίας από την Κομισιόν, «ώστε να υπογραμμίσει την αλληλεγγύη των “27”, τη συνοχή και την αποφασιστικότητά τους στις διαπραγματεύ-σεις για την επίλυση της εμπορικής διαφοράς».
Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΕΕ και Κίνας είναι διαρκής, όμως εδώ και χρόνια κρατιόταν σε επίπεδα χαμηλής έντασης. Πλέον, οι Κινέζοι απαντούν με πρόκληση στην πρόκληση και τα πράγματα γίνονται περισσότερο σοβαρά σε σχέση με το παρελθόν. Δεν ξέρουμε ποια θα είναι η κατάληξη και δεν είναι αυτό που προκάλεσε τη συγγραφή αυτού του σημειώματος.
Δίνουμε έμφαση στην είδηση γιατί επιβεβαιώνει αυτό που γράψαμε στην «Κόντρα» προ δύο εβδομάδων, απαντώντας στην πρόστυχη προπαγάνδα του επιτελείου του Μαξίμου και του ίδιου του Σαμαρά, μετά την επιστροφή του από το Πεκίνο. «Από Πεκίνο έρχεσαι Αθήνα μόνο μέσω Βερολίνου», γράφαμε πριν από δύο εβδομάδες, ενώ επανήλθαμε και στο προηγούμενο φύλλο. Το ξέσπασμα του εμπορικού πολέμου, που οδηγεί τον Ολάντ στο αίτημα για έκτακτη σύνοδο κορυφής, αποτελεί μια ακόμη επιβεβαίωση των εκτιμήσεών μας. Οταν γίνεται εμπορικός πόλεμος ακόμη και για προϊόντα ψιλικής (σχετικές αποφάσεις επιβολής «δασμών αντιντάμπινγκ» δημοσιεύτηκαν στο προηγούμενο φύλλο της «Κ»), μπορούμε να φανταστούμε τι ισχύει για επενδύσεις στρατηγικής σημασίας. Ο,τι πάρουν οι Κινέζοι στην Ελλάδα θα περάσει πρώτα από την έγκριση της Κομισιόν, δηλαδή θα ελεγχθεί με βάση τα μεγάλα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα της Ευρώπης και θα εγκριθεί μόνο αν δεν έρχεται σε σύγκρουση μαζί τους. Οι γερμανοί και οι άλλοι ιμπεριαλιστές της ΕΕ δεν δημιούργησαν την «κινέζικη» Ελλάδα (και Πορτογαλία και Ισπανία) για να τη χαρίσουν στους κινέζους ιμπεριαλιστές, αλλά για να εκμεταλλευτούν οι ίδιοι τις νέες δυνατότητες κερδοφορίας.