Τους στενούς δεσμούς μεταξύ των δυναστικών καθεστώτων του Κόλπου και του Ισραήλ έρχεται να επιβεβαιώσει για άλλη μια φορά ο ισραηλινός τηλεοπτικός σταθμός Κανάλι 13. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του σταθμού, η Σαουδική Αραβία είχε υποστηρίξει δραστήρια το Ισραήλ κατά τη διάρκεια της εισβολής του στο νότιο Λίβανο και την επίθεση που είχε εξαπολύσει ενάντια στη Χεζμπολά το καλοκαίρι του 2006. Η ήττα των σιωνιστών στο Λίβανο και τα γερά πλήγματα που δέχτηκε ο ισραηλινός στρατός από τα ένοπλα τμήματα της Χεζμπολά κατά τη διάρκεια της εισβολής προκάλεσαν μεγάλη απογοήτευση και εκνευρισμό στο καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας, που είδε το Ιράν -μέσα από την υποστήριξη στη Χεζμπολά- να κερδίζει έδαφος, αποκτώντας ρόλο περιφερειακής δύναμης στις εξελίξεις στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.
Το ρεπορτάζ του ισραηλινού καναλιού υποστηρίζει ότι η συνεργασία μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ είχε ξεκινήσει λίγο παλιότερα, το 2003, όταν ο σφαγέας των Παλαιστινίων στα προσφυγικά στρατόπεδα του νοτίου Λιβάνου Σάμπρα και Σατίλα και μετέπειτα ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, έχει δώσει διαταγή στο διοικητή της Μοσάντ να διερευνήσει τη δυνατότητα οικοδόμησης σχέσεων με τα καθεστώτα του Κόλπου.
Τους ισχυρισμούς του καναλιού στηρίζει -με συνέντευξη που έδωσε σ’ αυτό- ο πρώην αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Τουρκί Αλ Φαϊζάλ, στην οποία είπε ότι οι σχέσεις του Ισραήλ με κάποια από τα καθεστώτα του Κόλπου ξεκίνησαν περίπου πριν από 25 χρόνια. Το ισραηλινό κανάλι αποκάλυψε ακόμα ότι το Ισραήλ είχε εξετάσει πολλές φορές στο παρελθόν το ενδεχόμενο να επιτεθεί στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, μεταξύ του 2009 και του 2012 εν γνώσει της Σαουδικής Αραβίας και των Αμερικάνων.
Ο πρίγκιπας του σαουδαραβικού στέμματος, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, δούλεψε δραστήρια στην κατεύθυνση της παραπέρα ενίσχυσης των σχέσεων μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ, από το 2016 που ανέλαβε κυβερνητικά καθήκοντα. Από την πλευρά του, το Ισραήλ δε χάνει την ευκαιρία να δηλώνει ότι έχει βρει έναν αξιόπιστο σύμμαχο στο πρόσωπο του Σαλμάν και πως επιθυμεί να τον δει σύντομα βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας.
Η διαπλοκή των σκοταδιστικών αραβικών καθεστώτων του Κόλπου με τη «μοναδική δημοκρατία» της Μέσης Ανατολής, έχοντας ως συνδετική ύλη τους Αμερικάνους, είναι εδώ και πολλά χρόνια γνωστή. Τα πετροδολάρια κάνουν αυτά τα καθεστώτα τους καλύτερους πελάτες της αμερικάνικης και ισραηλινής πολεμικής βιομηχανίας και παράλληλα τα καθιστούν περιφερειακές δυνάμεις που πασχίζουν να περιορίσουν την αυξανόμενη παρουσία του Ιράν στην ευρύτερη περιοχή, έχοντας κοινά συμφέροντα με τους σιωνιστές. Η εμπλοκή του Ιράν στον πόλεμο της Συρίας και η έκβαση αυτού του πολέμου προς όφελος της Ρωσίας και του Ιράν πιθανότατα θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη συνεργασία σε όλα τα επίπεδα μεταξύ αυτών των καθεστώτων και των σιωνιστών.