Συγκρούσεις μεταξύ εργατών και φυλάκων εργοστασίου του βιομηχανικού κολοσσού στην κατασκευή ηλεκτρονικών συσκευών Foxconn σημειώθηκαν στην πόλη Ταϊγιουάν στα βόρεια της Κίνας την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου. Ηταν τέτοια η σφοδρότητα των συγκρούσεων, ώστε η αστυνομία έστειλε περισσότερους από πέντε χιλιάδες άντρες για να καταστείλουν τους εργάτες, ενώ η διεύθυνση του εργοστασίου αναγκάστηκε να διακόψει την παραγωγή προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές στο τεράστιο βιομηχανικό συγκρότημα, στο οποίο εργάζονται 79 χιλιάδες εργάτες. Το γεγονός που πυροδότησε το ξέσπασμα των εργατών ήταν ο ξυλοδαρμός σχεδόν μέχρι θανάτου ενός εργάτη από τους φύλακες του εργοστασίου, κάτι το οποίο έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν, σύμφωνα με καταγγελίες εργατών της συγκεκριμένης εταιρίας.
Η Foxconn αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες κατασκευής ηλεκτρονικών συσκευών με πάνω από ένα εκατομμύριο εργάτες στην Κίνα, ενώ είναι η εταιρία που κατασκευάζει τα κινητά τηλέφωνα iphone της Apple.
Οι συνθήκες ζωής και εργασίας των εργατών της είναι άθλιες και αποτελούν την πραγματική αιτία των συχνών ξεσπασμάτων, με τα δύο τελευταία να σημειώνονται σε διάστημα μόλις δύο μηνών. Οι εργάτες ζουν κατά εκατοντάδες μέσα σε στρατώνες, οι οποίοι πολλές φορές ανήκουν σε εταιρίες που παρέχουν τέτοιες «υπηρεσίες» στη Foxconn, ενώ ο μέσος εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας είναι 70 ώρες, κατά τη διάρκεια των οποίων οι εργάτες δουλεύουν υπό συνθήκες τεράστιας εντατικοποίησης της εργασίας. Η εταιρία έχει δημιουργήσει ένα στρατό από φύλακες, ο οποίοι, πέρα από το να επιβλέπουν το εργοστάσιο, κάνουν εξονυχιστικό έλεγχο σε όλους τους εργάτες κάθε βάρδιας προκειμένου να αποτρέψουν την κλοπή εμπορεύματος. Πολλές φορές αυτού του είδους οι έλεγχοι οδηγούν στον εξευτελισμό του εργάτη, που σε συνδυασμό με τις μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας και διαβίωσης οδηγούν συχνά σε αυθόρμητα ξεσπάσματα όπως το τελευταίο.
Τα ξεσπάσματα αυτά έχουν βέβαια πενιχρό αποτέλεσμα όσον αφορά στη βελτίωση της ζωής των εργατών, θυμίζοντας τις αυθόρμητες εργατικές εξεγέρσεις των πρώτων χρόνων του καπιταλισμού. Το πραγματικό ζητούμενο είναι η ταξική οργάνωση του κινέζικου προλεταριάτου που θα δώσει νέα πνοή στους αγώνες του, με προοπτική την ανατροπή του καπιταλισμού.