Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
  • Σαν σήμερα 14 Μάρτη
  • Οι ιρανοί ηγέτες βγήκαν στο δρόμο μαζί με τον κόσμο, ανεβάζοντας στα ύψη το ηθικό του λαού
  • Οι επιχειρήσεις της Χεζμπολά είναι καθημερινές, με την ίδια ένταση, και όχι «μία στις τόσες»
  • Νέα άθλημα: εναέριο σλάλομ
  • Απόφαση Πρωτοδικείου Ρώμης: 700 ευρώ η τιμή της ανθρώπινης ελευθερίας και αξιοπρέπειας
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Διεθνή»Επιστροφή στη Φαλούτζα
Διεθνή

Επιστροφή στη Φαλούτζα

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr2 Φεβ 2008, 00:00
Τρία χρόνια μετά την καταστροφική αμερικάνικη επίθεση στη Φαλούτζα, ο Patrick Cockburn , γνωστός για την εγκυρότητα και την αντικειμενικότητα των άρθρων του δημοσιογράφος της βρετανικής εφημερίδας «Independent» κατάφερε να μπει στη Φαλούτζα και μας μεταφέρει μια εικόνα αποκάλυψης από την πολιορκημένη πόλη.
 
Στη Φαλούτζα είναι πιο δύσκολο να μπεις από οποιαδήποτε άλλη πόλη στον κόσμο. Στο δρόμο από τη Βαγδάτη μέτρησα 27 σημεία ελέγχου, όλα επανδρωμένα με πάνοπλους στρατιώτες και αστυνομικούς. «Η πολιορκία είναι ολοκληρωτική», μας επισημαίνει ο γιατρός Καμάλ στο Νοσοκομείο Φαλούτζα καθώς καταρτίζει μια λίστα με τις ανάγκες του, που περιλαμβάνει τα πάντα, από φάρμακα και οξυγόνο μέχρι ηλεκτρικό ρεύμα και καθαρό νερό.
 
Την τελευταία φορά που προσπάθησα να ταξιδέψω στη Φαλούτζα, πριν από μερικά χρόνια, έπεσα σε επίθεση ενός αμερικάνικου κονβόι μεταφοράς καυσίμων και χρειάστηκε να βγω μπουσουλώντας από το αυτοκίνητο και να ξαπλώσω δίπλα στο δρόμο μαζί με τον οδηγό μου ενώ αμερικάνοι στρατιώτες και αντάρτες αντάλλασαν πυρά. Ο δρόμος είναι τώρα πολύ πιο ασφαλής, όμως κανείς δεν μπορεί να μπεί στη Φαλούτζα αν δεν κατάγεται από κει και δεν μπορεί να το αποδείξει με ειδικά επεξεργασμένη ταυτότητα. Η πόλη παραμένει αποκλεισμένη από το Νοέμβριο του 2004, όταν οι αμερικάνοι πεζοναύτες επιτέθηκαν στην πόλη και μετέτρεψαν το μεγαλύτερο μέρος της σε ερείπια.
 
Οι δρόμοι της, με τους τοίχους τρύπιους από τις σφαίρες και τα κτίρια σωρούς από κομμάτια μπετόν, σου δίνουν την εντύπωση ότι οι μάχες τελείωσαν μόλις πριν από λίγες βδομάδες.
 
Πήγα να ρίξω μια ματιά στη γέφυρα του Ευφράτη από τους ατσάλινους δοκούς της οποίας κάτοικοι της Φαλούτζα είχαν κρεμάσει τα καμένα σώματα δύο αμερικάνων μισθοφόρων που είχαν σκοτωθεί από αντάρτες, γεγονός που προκάλεσε την πρώτη επίθεση στη Φαλούτζα. Η γέφυρα βρίσκεται ακόμη εκεί και από πάνω της δεσπόζουν τα ερείπια ενός βομβαρδισμένου κτιρίου, του οποίου η κατεστραμμένη σκεπή και κομμάτια από μπετόν με σκουριασμένα σίδερα κρέμονται πάνω από το δρόμο.
 
Ο αστυνομικός διοικητής της Φαλούτζα, ο συνταγματάρχης Φεϊζάλ Ισμαήλ Χασάν αλ-Ζουμπάι, προσπαθούσε να μου δείξει ότι η πόλη του ανοικοδομείται. Ομως, καθώς κοιτούσαμε τη γέφυρα, συγκεντρώθηκε ένα μικρό πλήθος και ένας ηλικιωμένος φώναξε: «Δεν έχουμε καθόλου ηλεκτρικό ρεύμα, δεν έχουμε καθόλου νερό». Κάποιοι άλλοι επιβεβαίωσαν ότι η Φαλούτζα έχει ηλεκτρικό ρεύμα μόνο μια ώρα την ημέρα. Ο συνταγματάρχης Φεϊζάλ απάντησε ότι δεν μπορούσε να κάνει κάτι για το ρεύμα και το νερό, υποσχέθηκε όμως σε έναν άντρα ότι το συρματόπλεγμα που είχε τοποθετηθεί έξω από το εστιατόριό του θα αφαιρεθεί.
 
Η κατάσταση στη Φαλούτζα μπορεί να είναι καλύτερη από πριν, όμως ο δρόμος είναι ακόμη πολύ μακρύς. Νοσοκομειακοί γιατροί βεβαιώνουν ότι δέχονται λιγότερα θύματα από σφαίρες ή εκρήξεις βομβών τους τελευταίους έξι μήνες, από τότε που το κίνημα των Επαγρυπνούντων (η σουνιτική μιλίτσια) απομάκρυνε την Αλ-Κάιντα από την πόλη, όμως οι άνθρωποι βγαίνουν με επιφύλαξη ακόμη στους δρόμους, επειδή φοβούνται ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να πέσουν πυροβολισμοί.
 
Ο συνταγματάρχης Φεϊζάλ, πρώην αξιωματικός των Ειδικών Δυνάμεων του Σαντάμ Χουσεϊν, παραδέχεται ευδιάθετα ότι πριν γίνει αστυνομικός διοικητής πολεμούσε τους Αμερικάνους. Ο αδελφός του, ο Αμπού Μαρούφ, πρώην αντάρτης, ελέγχει 13.000 άντρες του κινήματος Επαγρυπνούντων εναντίον της Αλ-Κάιντα μέσα και γύρω από τη Φαλούτζα. Ο συνταγματάρχης τόνισε ότι οι δρόμοι της Φαλούτζα είναι απόλυτα ασφαλείς, όμως το κονβόι του κινούνταν με μεγάλη ταχύτητα, έχοντας επικεφαλής ένα αστυνομικό με κουκούλα στην οροφή ενός οχήματος, κρατώντας ένα πολυβόλο και χειρονομώντας ξέφρενα στα επερχόμενα οχήματα να ανοίξουν δρόμο.
 
Ο αστυνομικός σταθμός είναι μεγάλος και προστατεύεται με περίφραξη από μπετόν και χώμα. Μόλις μπήκαμε στην εσωτερική αυλή αντιληφθήκαμε ότι οι συλλήψεις συνεχίζονται, παρόλο που μάχη κατά της Αλ-Κάιντα μπορεί να τελείωσε. Από ένα άλλο μέρος του αστυνομικού σταθμού εμφανίστηκε μια σειρά 20 κρατουμένων, με τα μάτια δεμένα, κρατώντας από πίσω ο ένας τα ρούχα του άλλου. Οι κρατούμενοι μου θύμισαν φωτογραφίες αντρών που τυφλώθηκαν από αέριο στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και βάδιζαν παραπατώντας πίσω από ένα άντρα που έβλεπε και ήταν φύλακας στη φυλακή.
 
Κάποτε η Φαλούτζα είχε 600.000 πληθυσμό, όμως σήμερα κανείς αξιωματούχος στην πόλη δε γνωρίζει πόσοι έχουν απομείνει. Ο συνταγματάρχης Φεϊζάλ ευελπιστεί ότι θα γίνουν επενδύσεις και μας οδήγησε σε ένα λευκό, καινούργιο κτίριο, που ονομάζεται Κέντρο Ανάπτυξης Επιχειρήσεων της Φαλούτζα, το οποίο χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από το αμερικάνικο υπουργείο Εξωτερικών. Ψηλοί αμερικάνοι στρατιώτες φρουρούν μια σύσκεψη ανάπτυξης επιχειρήσεων. «Εχει προσελκύσει έναν αμερικάνο επενδυτή μέχρι σήμερα», μας είπε ένας αμερικάνος σύμβουλος με στρατιωτική στολή. «Το ονομά μου είναι Σαράχ και είμαι στις ψυχολογικές επιχειρήσεις», μας είπε ένας άλλος αμερικάνος αξιωματικός και μας ξενάγησε με περηφάνεια σε ένα νέο ραδιοφωνικό σταθμό, το ράδιο Φαλούτζα.
 
Στο άλλο άκρο της πόλης, διασχίσαμε τη σιδερένια γέφυρα, που κατασκευάστηκε γύρω στα 1930 και τώρα ο μόνος σύνδεσμος με την άλλη πλευρά του Ευφράτη. Υπάρχει μια καινούργια γέφυρα μισό μίλι πιο κάτω, αλλά, όπως λένε οι ντόπιοι, τη χρησιμοποιούν οι Αμερικάνοι ως πάρκινγκ για τα οχήματά τους. Στην άλλη πλευρά της γέφυρας είναι το νοσοκομείο, τη διοίκηση του οποίου κατηγορούσαν οι Αμερικάνοι διοικητές ότι παραφούσκωνε συστηματικά τον αριθμό των θυμάτων από τους αμερικάνικους βομβαρδισμούς.
 
Οταν ρώτησα το γιατρό Καμάλ τι έλειπε από το νοσοκομείο, μου απάντησε με αγριωπό ύφος: «Φάρμακα, καύσιμα, ηλεκτρικό ρεύμα, γεννήτριες, σύστημα καθαρισμού του νερού, οξυγόνο και ιατρικός εξοπλισμός». Ηταν δύσκολο να μη σκεφτώ ότι η αμερικάνικη βοήθεια έπρεπε να είχε πάει στο νοσοκομείο παρά στο κέντρο ανάπτυξης επιχειρήσεων.
Ο συνταγματάρχης Φεϊζάλ μας είπε ότι η κατάσταση βελτιώνεται, αλλά αποδοκιμάστηκε από μαυροφορεμένες γυναίκες, που φώναζαν ότι τα παιδιά τους δε θεραπεύονται. «Κάθε μέρα πεθαίνουν 20 παιδιά εδώ. 7 μέσα σ’ αυτό το δωμάτιο», φώναξε μια γυναίκα.
 
Οι γιατροί μας είπαν ότι κάνουν ό,τι μπορούν για τους ασθενείς τους. «Οι Αμερικάνοι δε μας προσφέρουν τίποτα. Μας φέρνουν μόνο καταστροφή», είπε μια μητέρα, που νανούριζε ένα παιδί.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο«Μαύρη Κυριακή» με σφαίρες στο ψαχνό
Επόμενο άρθρο Κόντρα για τη σημαία

Σχετικά Αρθρα

Οι ιρανοί ηγέτες βγήκαν στο δρόμο μαζί με τον κόσμο, ανεβάζοντας στα ύψη το ηθικό του λαού

Οι αμερικανοσιωναζιστές βομβάρδιζαν τη γύρω περιοχή, αλλά κανένας δεν πτοήθηκε

Διεθνή 13 Μαρ 2026, 19:54

Οι επιχειρήσεις της Χεζμπολά είναι καθημερινές, με την ίδια ένταση, και όχι «μία στις τόσες»

Διεθνή 13 Μαρ 2026, 18:55

Απόφαση Πρωτοδικείου Ρώμης: 700 ευρώ η τιμή της ανθρώπινης ελευθερίας και αξιοπρέπειας

Οταν η «Ευρώπη φρούριο» συλλαμβάνεται επ’ αυτοφώρω

Διεθνή 13 Μαρ 2026, 09:58

Αλλοι πλακώνονται στα καταφύγια και άλλοι στριμώχνονται στους δρόμους

Διεθνή 12 Μαρ 2026, 14:19

Το Ιράν αυξάνει σημαντικά τις εξαγωγές πετρελαίου μέσω τoυ Στενού του Ορμούζ από τότε που ανέλαβε τον έλεγχο της βασικής αυτής θαλάσσιας οδού

Διεθνή 12 Μαρ 2026, 10:19

Με αντοχή στους αμερικανοσιωνιστικούς βομβαρδισμούς, με καθημερινά πλήγματα στη σιωνιστική οντότητα και τις αμερικάνικες βάσεις στον Κόλπο και με κλειστό το Στενό του Ορμούζ, ο χρόνος λειτουργεί υπέρ του Ιράν

Διεθνή 11 Μαρ 2026, 22:41
Ροή Ειδήσεων
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

14 Μαρ 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 14 Μάρτη

14 Μαρ 2026, 00:01
Διεθνή

Οι ιρανοί ηγέτες βγήκαν στο δρόμο μαζί με τον κόσμο, ανεβάζοντας στα ύψη το ηθικό του λαού

Οι αμερικανοσιωναζιστές βομβάρδιζαν τη γύρω περιοχή, αλλά κανένας δεν πτοήθηκε

13 Μαρ 2026, 19:54
Διεθνή

Οι επιχειρήσεις της Χεζμπολά είναι καθημερινές, με την ίδια ένταση, και όχι «μία στις τόσες»

13 Μαρ 2026, 18:55
Κόντρες

Νέα άθλημα: εναέριο σλάλομ

13 Μαρ 2026, 14:36
Διεθνή

Απόφαση Πρωτοδικείου Ρώμης: 700 ευρώ η τιμή της ανθρώπινης ελευθερίας και αξιοπρέπειας

Οταν η «Ευρώπη φρούριο» συλλαμβάνεται επ’ αυτοφώρω

13 Μαρ 2026, 09:58
Πολιτισμός

Σήμερα, 8:30 μμ, ΚΟΝΤΡΑ: ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΠΡΟΒΟΛΗ | Καμάλ Αλτζαφάρι: Με τον Χασάν στη Γάζα

Eνα υποβλητικό road trip στη Γάζα του 2001

13 Μαρ 2026, 00:59
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 13 Μάρτη

13 Μαρ 2026, 00:01
Διεθνή

Αλλοι πλακώνονται στα καταφύγια και άλλοι στριμώχνονται στους δρόμους

12 Μαρ 2026, 14:19
Κόντρες

Η δυστυχία τους είναι ότι το Σύνταγμά τους δεν προβλέπει φίμωτρο

12 Μαρ 2026, 12:34
Διεθνή

Το Ιράν αυξάνει σημαντικά τις εξαγωγές πετρελαίου μέσω τoυ Στενού του Ορμούζ από τότε που ανέλαβε τον έλεγχο της βασικής αυτής θαλάσσιας οδού

12 Μαρ 2026, 10:19
Πολιτική

Ολοι/ες σήμερα στις 19:00 στο Σύνταγμα: Αντιπολεμική-αντιμπεριαλιστική συγκέντρωση και πορεία

Κάλεσμα της Δικτύωσης Αλληλεγγύης στην Παλαιστινιακή Αντίσταση

12 Μαρ 2026, 00:03
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 12 Μάρτη

12 Μαρ 2026, 00:01
Διεθνή

Με αντοχή στους αμερικανοσιωνιστικούς βομβαρδισμούς, με καθημερινά πλήγματα στη σιωνιστική οντότητα και τις αμερικάνικες βάσεις στον Κόλπο και με κλειστό το Στενό του Ορμούζ, ο χρόνος λειτουργεί υπέρ του Ιράν

11 Μαρ 2026, 22:41
Πολιτική

Η Ζαρούλια στη φυλακή (για ξεκάρφωμα), οι υπόλοιποι έξω! Φινάλε-πρόκληση στη δίκη της εγκληματικής νεοναζιστικής συμμορίας

11 Μαρ 2026, 19:27
Πολιτική

Εφετείο ΧΑ: Ποινές-χάδι με βελούδινο γάντι

Μόνο η Ζαρούλια θα πάει φυλακή από όσους είχε ανασταλεί η εκτέλεση της ποινής του πρωτόδικα

11 Μαρ 2026, 15:47
Διεθνή

Δήλωση Ομάδων Λαϊκής Αντίστασης και Κοινοτικής Δράσης στον Λίβανο

11 Μαρ 2026, 14:18
Πολιτική

Στα μαλακά ρίχνουν (πάλι) τους νεοναζιστές εγκληματίες

11 Μαρ 2026, 13:34
Παιδεία

«Οχι» στη Νομική Σχολή του δημόσιου Πανεπιστήμιου Πατρών – «Ναι» στις Νομικές των ιδιωτικών «πανεπιστημίων»

11 Μαρ 2026, 11:07
Πολιτισμός

«Αγκάθια και γαρύφαλλα»: Το μυθιστόρημα του Γιάχια Σινουάρ στα ελληνικά

Από τη Δικτύωση Αλληλεγγύης στην Παλαιστινιακή Αντίσταση

11 Μαρ 2026, 09:18
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 14 Μάρτη

Ημέρα μπριζόλας και πεολειχίας.

Ημέρα του αριθμού π.

1912: Αναρχικός οικοδόμος αποπειράται να εκτελέσει τον ιταλό βασιλιά Βίκτωρα Εμμανουήλ Γ’ και τον τραυματίζει σοβαρά.

1945: Χίτες χτυπούν αγρότες στη Βέροια, επτά νεκροί.

1947: Οι ΗΠΑ υπογράφουν σύμφωνο εκμίσθωσης ναυτικών βάσεων στις Φιλιππίνες για 99 χρόνια.

1974: Εξαρθρώνονται τρεις παράνομες οργανώσεις, σύλληψη 42 μελών τους.

1974: Συλλαμβάνονται 27 μέλη της ΚΝΕ και της ΑντιΕΦΕΕ σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη.

1987: Η Μαχητική Κομμουνιστική Ενωση (Ιταλία) εκτελεί τον γενικό διευθυντή διαστημικών ερευνών και εξοπλισμών Λίτσιο Τζοτζιέρι.

1992: Η εφημερίδα «Πράβντα» αναστέλλει την έκδοσή της μετά από ογδόντα χρόνια, λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων.

2004: Αποτυχημένη βομβιστική επίθεση του Επαναστατικού Αγώνα στο υποκατάστημα της «CitiBank» στο Ψυχικό.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Ξέρω το αίτημά σας. Ξέρω τι περιμένετε από μένα. Εχω πλήρη επίγνωση – πιστέψτε με. Και της ευθύνης και του βάρους της ευθύνης (…) Μαζί να βάλουμε τα πανιά και τα ξάρτια στο νέο καράβι για την Ιθάκη. Ενα καράβι γερό, καλοτάξιδο, γρήγορο, που δεν θα φοβάται τους καιρούς και τις θύελλες που μας περιμένουν. Με αξιόμαχο πλήρωμα, νέους αλλά και έμπειρους ναύτες και αξιωματικούς (…) Μαζί να χαράξουμε τη ρότα της πατρίδας για την Ιθάκη.

Aλέξης Τσίπρας

(Γραμμένος από τους λογογράφους του ο νέος χρησμός, δεν είναι και τόσο χρησμός. Το «νέο καράβι» είναι το κόμμα που ετοιμάζει. Και η «Ιθάκη» είναι η κυβερνητική εξουσία. Το μόνο που δεν είπε είναι το πότε θα ανακοινωθεί επίσημα το νέο κόμμα και ποιο θα είναι το όνομά του. Δεν τα έχει αποφασίσει; Εκτιμούμε πως όλα είναι αποφασισμένα και πως ακολουθείται συγκεκριμένη στρατηγική «επικοινωνίας», που εκπόνησε η γαλλική Publicis Communications. Επίσημα δεν έχει ανακοινωθεί συνεργασία με την εν λόγω εταιρία, αλλά αυτά ποτέ δεν ανακοινώνονται ή ανακοινώνονται εκ των υστέρων. Ασχολείται πλέον κανείς με το βιβλίο του Τσίπρα; Οχι. Το βιβλίο χρησιμοποιείται απλά ως όχημα για να οργανώνονται πολιτικές συγκεντρώσεις στις μεγάλες πόλεις της χώρας: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Λάρισα, προφανώς θ’ ακολουθήσει το Ηράκλειο, ίσως καμιά Μυτιλήνη ή καμιά Ρόδος. Αυτές οι συγκεντρώσεις και οι αραιές αλλά στοχευμένες παρεμβάσεις του Τσίπρα με δηλώσεις, συντηρούν το εγχείρημα στην πολιτική επικαιρότητα και δημιουργούν ένα κλίμα αναμονής. Την ίδια στιγμή, το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ βρίσκεται σε μια διαδικασία συνεχούς φθοράς, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και κοινοβουλευτική ομάδα της ΝέΑρ έχουν «κατεβάσει τα μολύβια» και περιμένουν. Η Καρυστιανού, που ως πρόεδρος του συλλόγου των οικογενειών θυμάτων των Τεμπών συγκέντρωνε υποστήριξη από τ’ αριστερά, κυρίως από νεολαία, απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο απ’ αυτό το ακροατήριο και θα της μείνει μόνο το ακροατήριο των ψεκ. Προφανώς, η fabriqué en France εκλογική στρατηγική προβλέπει να ανακοινωθεί το κόμμα Τσίπρα όταν θα έχει βαθύνει κι άλλο η φθορά των όμορων χώρων, ώστε να μπορεί να έχει πολυσυλλεκτικότητα. Και θα μας φαινόταν παράξενο αν η ανακοίνωση του κόμματος δε συνοδευόταν και από κάποια ονόματα που θα πλαισιώσουν τον μεσσία. Οσο για την «αυτοοργάνωση» κατά το πρότυπο με το οποίο ο Ανδρέας Παπανδρέου οργάνωσε το ΠΑΣΟΚ το 1974, μόνο ως ανέκδοτο ακούγεται. Καταρχάς, ο Παπανδρέου είχε γύρω του πληθώρα στελεχών: από το αντιδικτατορικό ΠΑΚ μέχρι τη λεγόμενη αριστερή πτέρυγα και τη νεολαία της προδικτατορικής Ενωσης Κέντρου. Και το 1974 ήταν μια εποχή τεράστια πολιτικοποίησης και κοινωνικής ενεργοποίησης, κάτι που δεν ισχύει για το 2026. Αυτό που θα στήσει ο Τσίπρας θα είναι απλά ένας μηχανισμός οργανωτικής δουλειάς και όχι ένα μαζικό κόμμα)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo