Το ρωσικό ναυτικό ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει στρατιωτικά γυμνάσια στον Ινδικό Ωκεανό σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την παγκόσμια παρουσία του. Στα γυμνάσια αυτά θα πάρουν μέρος πλοία από το στόλο του Ειρηνικού Ωκεανού και από το Βόρειο στόλο, σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου της ναυτικής δι-οίκησης, Igor Dygalo, o οποίος δεν προσδιόρισε το χρόνο πραγματοποίησης των γυμνασίων και περιορίστηκε να πει ότι τα πλοία θα αναχωρήσουν σύντομα από τη βάση του στόλου του Ειρηνικού Ωκεανού στο Βλαδιβοστόκ για την Αραβική Θάλασσα και κατά τη διαδρομή θα δέσουν σε διάφορα λιμάνια. Επεσήμανε ακόμα ότι «στους υπόλοιπους μήνες του 2008, η Κεντρική Διοίκηση του Ρωσικού Ναυτικού θα αυξήσει την παρουσία των δυνάμεων του Ρωσικού Ναυτικού στους ωκεανούς για την ενίσχυση της σταθερότητας και της ασφάλειας σε διάφορες περιοχές».
Αυτό το μήνα, ένας στολίσκος ρωσικών πολεμικών πλοίων από το Βόρειο στόλο θα πραγματοποιήσει ασκήσεις με το ναυτικό της Βενεζουέλας στην Καραϊβική. Ο ρωσικός στολίσκος, επικεφαλής του οποίου είναι το εντυπωσιακό πυρηνοκίνητο πυραυλοφόρο καταδρομικό «Μεγάλος Πέτρος», σταμάτησε τον περασμένο μήνα στη Λιβύη και λίγες μέρες αργότερα, την 1η Νοεμβρίου, ο Λίβυος πρόεδρος Μουαμάρ Καντάφι επισκέφτηκε τη Μόσχα, πρώτη φορά από το 1985, και υπέγραψε σημαντικές συμφωνίες στους τομείς της ενέργειας και των εξοπλισμών. Είχε προηγηθεί η επίσκεψη του Πούτιν τον περασμένο Απρίλιο στη Λιβύη, κατά την οποία οι δυο πλευρές συμφώνησαν να διαγραφεί ένα χρέος δις δολαρίων της Λιβύης επί σοβιετικής περιόδου, με αντάλλαγμα την υπογραφή σημαντικών οικονομικών συμφωνιών με ρωσικές εταιρίες.
Ολες αυτές οι κινήσεις δεν αποτελούν απλά μια επίδειξη δύναμης, αλλά επιβεβαιώνουν ότι στόχος της Μόσχας είναι να διεκδικήσει αυτό που της επιτρέπουν οι ευνοϊκές γι αυτήν αλλαγές στο συσχετισμό δυνάμεων στον κόσμο σήμερα και να επιβάλλει την αναβάθμιση του ρόλου της στη διεθνή σκηνή.
Στο ίδιο συμπέρασμα οδηγεί η πρώτη ομιλία προς το έθνος του ρώσου προέδρου Ντ. Μεντβέντεφ στις 5 Νοεμβρίου, στην οποία, μεταξύ άλλων, επανέλαβε ότι η Ρωσία θα αναπτύξει πυραύλους «Iskander», μικρού βεληνεκούς, στη ρωσική περιοχή του Καλίνιγκραντ στη Βαλτική Θάλασσα, ως απάντηση στο αμερικάνικο σχέδιο εγκατάστασης πυραύλων στην Πολωνία και στην Τσεχία. Απέδωσε ευθύνες στην πολιτική των ΗΠΑ για τον πόλεμο στη Γεωργία και την παγκόσμια οικονομική κρίση, δήλωσε ότι ελπίζει ο νέος αμερικάνος πρόεδρος να κάνει βήματα για τη βελτίωση των σχέσεων με τη Ρωσία και επισήμανε ότι η Ρωσία νιώθει ότι απειλείται από την αυξανόμενη στρατιωτική δύναμη της Δύσης. «Απ’ όσα έχουμε δει τα τελευταία χρόνια, είπε χαρακτηριστικά, τη δημιουργία του πυραυλικού συστήματος, την περικύκλωση της Ρωσίας με στρατιωτικές βάσεις, την αδιάλλακτη επέκταση του ΝΑΤΟ, έχουμε αποκομίσει την έντονη εντύπωση ότι δοκιμάζουν τη δύναμή μας».
Η αντεπίθεση της Ρωσίας ήταν αναμενόμενη και εξελίσσεται σε όλα τα μέτωπα, το οικονομικό, το πολιτικό και το στρατιωτικό.