Κατηγορηματικά απέκλεισε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Ράσμουσεν οποιαδήποτε πιθανότητα επέμβασης στη Συρία, δηλώνοντας ότι μια επέμβαση τύπου Λιβύης είναι έξω από κάθε συζήτηση, την ίδια στιγμή που ο Αραβικός Σύνδεσμος κατέθετε πρόταση για την επίλυση της κρίσης. Σύμφωνα με την πρόταση του Αραβικού Συνδέσμου, το καθεστώς καλείται να ξεκινήσει διάλογο με τους αντικαθεστωτικούς στο Κάιρο και να σταματήσει την καταστολή, να απομακρύνει τα τανκς και τα τεθωρακισμένα οχήματα του στρατού από τις πόλεις και τις κατοικημένες περιοχές, να απελευθερώσει τους φυλακισμένους διαδηλωτές και να επιτρέψει στον Αραβικό Σύνδεσμο και στα ΜΜΕ ελεύθερη πρόσβαση για την εκτίμηση της κατάστασης στη χώρα.
Αμέσως μετά την αποδοχή της πρότασης από το καθεστώς Ασαντ και την προετοιμασία για το ξεκίνημα «εθνικού διαλόγου» εντός δύο βδομάδων, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός του Κατάρ μετά την έκτακτη σύσκεψη του συνδέσμου την Τετάρτη το απόγευμα, ο Λευκός Οίκος επανέλαβε τη θέση της αμερικάνικης κυβέρνησης ότι ο Ασαντ έχει χάσει τη νομιμότητά του και θα πρέπει να πέσει. Εντωμεταξύ, σύμφωνα με τον διαδικτυακό τόπο των αντικαθεστωτικών στη Συρία (https://www.lccsyria. org/) περισσότερα από 30 άτομα δολοφονήθηκαν από το καθεστώς μέχρι την Τετάρτη το βράδυ που ανακοινώθηκε επίσημα από το καθεστώς η αποδοχή της πρότασης του Αραβικού Συνδέσμου. Μεταξύ των δολοφονημένων ήταν ένας στρατιώτης που εκτελέστηκε την περασμένη Τετάρτη στη Χομς, όταν αρνήθηκε να πυροβολήσει τους διαδηλωτές, και ένας 17χρονος Παλαιστίνιος από τα προάστια της Δαμασκού.
Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται σε καθημερινή βάση σε πολλές πόλεις της χώρας (Χομς, Μπάνιας, Χάμα, Ντεράα κ.ά.) καθώς και στα προάστια της Δαμασκού. Σ’ αυτές συμμετέχουν και φοιτητές από διάφορα Πανεπιστήμια της χώρας (στη Ντεράα, στη Δαμασκό και αλλού) που ζητούν την ανατροπή του Ασαντ. Εκτός από τις διαδηλώσεις, το καθεστώς βρίσκεται αντιμέτωπο με τους λιποτάκτες που καταφέρουν πλήγματα στις δυνάμεις ασφαλείας. Την περασμένη Τετάρτη, δεκαπέντε μέλη των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν στη Χάμα από δύο επιθέσεις που πραγματοποίησαν λιποτάκτες, σύμφωνα με το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στη Βρετανία. Η πρώτη επίθεση έγινε με ανατίναξη εκρηκτικών, κατά τη διέλευση στρατιωτικών οχημάτων, και είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο επτά στρατιωτών, ενώ η δεύ-τερη από ομάδα που επιτέθηκε σε οχήματα που μετέφεραν αξιωματούχους ασφαλείας και παραστρατιωτικές ομάδες του καθεστώτος, και είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο οκτώ ατόμων. Το καθεστώς Ασαντ φαίνεται να αντέχει, επτά μήνες μετά το ξέσπασμα των διαδηλώσεων, όμως παρά την άγρια καταστολή τους αυτές συνεχίζονται. Γι’ αυτό και αποδέχτηκε την πρόταση του Αραβικού Συνδέσμου για «εθνικό διάλογο», που ένα μήνα πριν την απέρριπτε μετά βδελυγμίας σαν «συνομωσία» (έτσι την είχε χαρακτηρίσει ο σύριος αντιπρόσωπος στον Αραβικό Σύνδεσμο). Τι θα προκύψει από το διάλογο μένει να το δούμε, όμως το σίγουρο είναι ότι οι διαδηλώσεις δεν θα σταματήσουν έτσι εύκολα, μετά από επτά μήνες καταστολής, εκτελέσεων και φυλακίσεων, που έχουν κλονίσει ανεπανόρθωτα τη μέχρι πρότινος σταθερότητα του καθεστώτος Ασαντ.