Την πάτησε ο «πολύς» πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς με τις δημοτικές εκλογές που έστησε σε 93 πόλεις και χωριά της Δυτικής Οχθης, για πρώτη φορά μετά τις βουλευτικές εκλογές του Γενάρη του 2006. Μπορεί να κέρδισε η Φατάχ, η νίκη της όμως ήταν άνευ σημασίας, αφού η συμμετοχή δεν ξεπέρασε το 55% συνολικά, λόγω του μποϊκοτάζ της Χαμάς, που αρνήθηκε να συμμετάσχει στις εκλογές από τη στιγμή που δεν έχει πραγματοποιηθεί στην πράξη η εθνική ενότητα (για την οποία τόσες πολλές συμφωνίες έχουν γίνει αλλά έχουν μείνει στα χαρτιά) και δεν έχουν σταματήσει οι διώξεις οπαδών και στελεχών της. Στο σχολείο που ψήφισε ο ίδιος ο Αμπάς, το περασμένο Σάββατο το πρωί, η συμμετοχή δεν ξεπέρασε το 27% (όπως μας πληροφορούν οι Τάιμς της Νέας Υόρκης)!
Στις βουλευτικές εκλογές του 2006, στις οποίες νίκησε η Χαμάς, η συμμετοχή είχε ξεπεράσει το 75%, ενώ στις δημοτικές του 2005 είχε ξεπεράσει τα δύο τρίτα των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Αν όμως η χαμηλή συμμετοχή στις δημοτικές εκλογές ήταν το πρώτο χαστούκι στους ηγετίσκους της Φατάχ, το δεύτερο ήταν η πανωλεθρία των υποψηφίων της Φατάχ σε πολλές σημαντικές πόλεις, στις οποίες έχασαν από ανεξάρτητους! Για παράδειγμα, στη μαρτυρική Τζενίν (κέντρο της αντίστασης στη σιωνιστική βαρβαρότητα), με συμμετοχή 44%, οι υποψήφιοι της Φατάχ κέρδισαν μόλις το ένα τρίτο των εδρών του δημοτικού συμβουλίου (5 στις 15)! Οπως σημείωσε η Χανάν Ασράουι, από τα ιστορικά στελέχη της ΟΑΠ αλλά όχι της Φατάχ, οι ψηφοφόροι επέλεξαν να προτιμήσουν ανεξάρτητους υποψηφίους για να τιμωρήσουν τη Φατάχ.
Αυτοί οι υποψήφιοι σε αρκετές περιπτώσεις αποτελούν πρώην μέλη της Φατάχ, τα οποία διαγράφηκαν λόγω της απόφασής τους να κατέβουν ανεξάρτητα από την οργάνωση, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο την αντίθεσή τους στη συνεργασία της οργάνωσης με το Ισραήλ υπό την ηγεσία του προέδρου Αμπάς.
Αυτοί οι υποψήφιοι σε αρκετές περιπτώσεις αποτελούν πρώην μέλη της Φατάχ, τα οποία διαγράφηκαν λόγω της απόφασής τους να κατέβουν ανεξάρτητα από την οργάνωση, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο την αντίθεσή τους στη συνεργασία της οργάνωσης με το Ισραήλ υπό την ηγεσία του προέδρου Αμπάς.
Πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι δημοτικές εκλογές αποτελούσαν πρόβα του Αμπάς για διεξαγωγή νέων βουλευτικών εκλογών (που έχουν καθυστερήσει ήδη πάνω από δύο χρόνια). Τα γεγονότα όμως δείχνουν ότι οποιαδήποτε προσπάθεια για διεξαγωγή εκλογών χωρίς τη συμμετοχή της Χαμάς θα καταστήσει τα αποτελέσματα των εκλογών αυτών πλήρως απαξιωμένα και την κυβέρνηση που θα σχηματιστεί χωρίς καμία κοινωνική νομιμοποίηση.
Σαν να μην έφτανε το στραπάτσο από τις εκλογές-φιάσκο, η Παλαιστινιακή Αρχή βρίσκεται αντιμέτωπη με την οργή των δημόσιων υπαλλήλων για τις καθυστερημένες και ελλιπείς πληρωμές των μισθών τους. Την περασμένη Τρίτη, όπως αναφέρει το παλαιστινιακό πρακτορείο Maan, η Δυτική Οχθη παρέλυσε από την απεργία των δημόσιων υπαλλήλων σε υπουργεία, πανεπιστήμια, σχολεία και προσφυγικά στρατόπεδα.
Η Παλαιστινιακή Αρχή έχει πέσει σε πλήρη ανυποληψία! Αυτό βλέπουν και οι Σιωνιστές, γι’ αυτό και έχουν αποφασίσει ότι τη βρόμικη δουλειά θα την κάνουν μόνοι τους, αδιαφορώντας για «ειρηνευτικές διαδικασίες», αφού δεν μπορούν να οδηγήσουν εκεί που θέλουν: στην πλήρη υποταγή του παλαιστινιακού λαού με τη βοήθεια παλαιστίνιων Κουΐσλινγκ. Γι’ αυτό και πραγματοποιούν συνεχώς επιθέσεις στη Γάζα, μήπως και καταφέρουν να την κάμψουν. Μέχρι στιγμής μάταια όμως.