Σε τέσσερα μέλη της Χεζμπολά απηύθυνε κατηγορίες το «Ειδικό Δικαστήριο για το Λίβανο», το οποίο την προηγούμενη Πέμπτη παρέδωσε και εντάλματα σύλληψής τους στον δημόσιο κατήγορο του Λιβάνου. Ετσι, οι λιβανέζικες αρχές έχουν προθεσμία 30 ημερών για να συλλάβουν τους φερόμενους ως υπόπτους για τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου, Ραφίκ Χαρίρι.
Το «Ειδικό Δικαστήριο για το Λίβανο» άρχισε να λειτουργεί την 1η Μάρτη του 2009 στην Ολλανδία, δύο σχεδόν χρόνια μετά το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ 1757 της 30ής Μάη 2007, το οποίο καθόρισε τις νομικές αρχές του δικαστηρίου. Το δικαστήριο ανακήρυσσε ως στόχο του τη διερεύνηση της δολοφονίας του λιβανέζου προέδρου Ραφίκ Χαρίρι, που έγινε στις 14 Φλεβάρη του 2005. Ομως ο πραγματικός του στόχος δεν είναι παρά να πλήξει τη λιβανέζικη αντίσταση, καθιστώντας την υπεύθυνη για τη δολοφονία. Αυτό έχει καταγγελθεί εξαρχής από τη Χεζμπολά, η οποία τον περασμένο Γενάρη αποχώρησε από την κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο. Τώρα, όμως, που ο κόμπος έφτασε στο χτένι, η Χεζμπολά απάντησε με χειροπιαστά στοιχεία. Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα από το κανάλι Αλ Μανάρ, το περασμένο Σάββατο, ο ηγέτης της οργάνωσης, Χάσαν Νασράλα, όχι μόνο υποστήριξε τους τέσσερις κατηγορούμενους, λέγοντας ότι είναι μέλη της Χεζμπολά με μακρόχρονη συμβολή στην αντίσταση, αλλά εξαπέλυσε ευθεία επίθεση στο δικαστήριο, κατηγορώντας το ότι θέλει να υποκινήσει τη διχόνοια στο εσωτερικό της χώρας και να εξυπηρετήσει τα σιωνιστικά σχέδια και καταγγέλλοντας ότι το δικαστήριο είναι άμεσα συνδεδεμένο με την CIA. Ταυτόχρονα, ο Νασράλα δήλωσε ότι οι κατηγορούμενοι δεν θα συλληφθούν όχι σε 30 μέρες αλλά ούτε σε 300 χρόνια.
Ας δούμε, όμως, επιγραμματικά τα κύρια σημεία των καταγγελιών που έκανε ο Νασράλα στην ομιλία του. Ξεκινώντας με την περιγραφή των ερευνών του δικαστηρίου, αναρωτήθηκε γιατί δεν διερευνήθηκε ποτέ η καταγγελία ότι πίσω από τη δολοφονία κρύβεται το Ισραήλ, αφού από την πρώτη στιγμή υπήρξε καταγγελία ότι ισραηλινοί πράκτορες ήταν παρόντες στον τόπο της δολοφονίας μια μέρα πριν την εκτέλεσή της. Το «Ειδικό Δικαστήριο» –σημείωσε ο Νασράλα– δεν κάλεσε ποτέ τους Ισραηλινούς να εξεταστούν, αντίθετα μάζεψε στοιχεία για να τους δώσει πληροφορίες. Η στενή σχέση του «Ειδικού Δικαστηρίου» με τους Σιωνιστές φάνηκε από έγγραφο που εμφάνισε ο Νασράλα, το οποίο αποδείκνυε ότι το δικαστήριο μετέφερε εξοπλισμό (υπολογιστές, οθόνες κ.λπ.) μέσω Ιερουσαλήμ αντί να τα μεταφέρει από Βηρυτό. Στη συνέχεια, ο Νασράλα αμφισβήτησε την «ανεξαρτησία» του εισαγγελέα του δικαστηρίου, Ντάνιελ Μπελμάρ, κατηγορώντας τον ότι έχει συμβούλους από δυτικές μυστικές υπηρεσίες: έναν Αυστραλό με σχέσεις με αμερικάνικη υπηρεσία πληροφοριών, έναν βρετανό «ερευνητή» με «ειδικότητα» στην καταπολέμηση της «ισλαμικής τρομοκρατίας», έναν αμερικάνο πρώην αξιωματούχο, έναν γαλλο-λιβανέζο που δούλεψε ενάντια στην αντίσταση και τον Ρόμπερτ Μπάερ που ήταν πράκτορας της CIA. Ο Νασράλα στιγμάτισε τη διαφθορά των δικαστών, αναφέροντας ότι διαθέτει στοιχεία που αποκαλύπτουν ότι ο πρώην αναπληρωτής πρόεδρος της διερευνητικής επιτροπής, Γκέρχαρντ Λέχμαν, αγόρασε ένορκες καταθέσεις και μαρτυρίες και πληρώθηκε γι’ αυτό. Μίλησε για ψευδομάρτυρες που χρησιμοποίησε ο Μπελμάρ, μεταξύ των οποίων ο Μοχάμεντ Ζουχεΐρ Αλ Σίντικ, ο υποτιθέμενος μάρτυρας-κλειδί στην υπόθεση, ο οποίος καταζητού-νταν από την Interpol και ο Λέχμαν έκανε τα πάντα για να άρει το ένταλμα σύλληψης! Τέλος, ο Νασράλα σημείωσε την προκατάληψη κατά της αντίστασης και υπέρ του Ισραήλ από τον προεδρεύοντα του δικαστηρίου, τον ιταλό δικαστή Αντόνιο Κασέσε. Ο Κασέσε διετέλεσε πρόεδρος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου του ΟΗΕ για την πρώην Γιουγκοσλαβία και είχε διοριστεί από τον πρώην Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ως προεδρεύων της διεθνούς επιτροπής για το Νταρφούρ. Ο Κασέσε ήταν υπέρμαχος των «ειρηνευτικών» συμφωνιών της ΟΑΠ με το Ισραήλ (είχε γράψει και σχετικό πόνημα το 1993, με τίτλο «Η ισραηλινο-παλαιστινιακή συμφωνία και ο αυτοκαθορισμός») και μετά την επίθεση στη Γάζα συνυπέγραψε επιστολή ενάντια στα εγκλήματα κατά των αμάχων «και από τις δύο πλευρές». Ο άνθρωπος είναι απόλυτα ελεγχόμενος από τους ιμπεριαλιστές και ό,τι πρέπει γι’ αυτό το πόστο.
Το ζήτημα, όμως, είναι κατά πόσο αυτό το δικαστήριο θα μπορέσει να πετύχει το στόχο του: να ενοχοποιήσει τη Χεζμπολά σαν «τρομοκρατική» οργάνωση. Ενα στόχο που οι Αμερικάνοι με τους Σιωνιστές προσπαθούν να πετύχουν χρόνια τώρα, όμως δεν τους βγαίνει, ενώ η Χεζμπολά είναι πλέον αναβαπτισμένη συμμετέχοντας στη νέα κυβέρνηση.