Με το σύνθημα «Αρκετά με τις δικαιολογίες», εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι ξεχύθηκαν στους δρόμους της Βαρκελώνης το περασμένο Σάββατο για να διαδηλώσουν κατά της άρνησης της ισπανικής κυβέρνησης να εκπληρώσει την υπόσχεσή της να δεχτεί πρόσφυγες στο έδαφός της. Ηταν μία πράξη αλληλεγγύης που δυστυχώς δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε συχνά, καθώς το ξενοφοβικό και ρατσιστικό δηλητήριο έχει ποτίσει για τα καλά τους ευρωπαϊκούς λαούς.
Ομως οι 300 χιλιάδες διαδηλωτές, σύμφωνα με τους διοργανωτές (160 χιλιάδες κατά την αστυνομία) απαίτησαν από την ισπανική κυβέρνηση να δεχτεί τους 17 χιλιάδες πρόσφυγες που έχει δεσμευτεί, στο πλαίσιο της απόφασης για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία, που ψηφίστηκε το Σεπτέμβρη του 2015, σύμφωνα με την οποία 160 χιλιάδες πρόσφυγες από τις δύο αυτές χώρες θα έπρεπε να μετεγκατασταθούν στα επόμενα δύο χρόνια σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ισπανία. Η τελευταία, όμως, έχει δεχτεί μέχρι σήμερα μόνο 750 από τους 15.000 πρόσφυγες (ποσοστό 5%), γεγονός που την αναγορεύει στην πιο αφιλόξενη από τις ευρωπαϊκές χώρες. Οχι ότι οι άλλες έχουν δεχτεί πολύ περισσότερους (συνολικά, μέχρι τις αρχές Φλεβάρη, είχαν δεχτεί γύρω στους 14.000 πρόσφυγες, ποσοστό κοντά στο 9%, δηλαδή λιγότερους κι από αυτούς που θα έπρεπε να δεχτεί μόνο η Ισπανία), αλλά η Ισπανία έχει το αρνητικό ρεκόρ.
Η διαδήλωση είχε πλατιά στήριξη. Εργατικά σωματεία, κοινωνικές οργανώσεις, δημοσιογράφοι, άνθρωποι των γραμμάτων, μέχρι και ο αρχιεπίσκοπος της Βαρκελώνης τη στήριξε, γεγονός που αντανακλά την πίεση από την κοινωνία που δεν μπορεί να παρακολουθεί απαθής τους συνεχείς πνιγμούς μεταναστών στα νερά της Μεσογείου. Ελπίζουμε να υπάρξει συνέχεια και η μεγαλύτερη διαδήλωση που έγινε ποτέ υπέρ των μεταναστών να μην καταλήξει όπως οι αντίστοιχες στη Γερμανία. Το ότι κάτι έχει αρχίσει και κινείται είναι σίγουρα πολύ θετικό.