Ο Ματέο Ρέντσι, άλλοτε πρωθυπουργός και θεωρούμενος ως το «τρομερό παιδί» της ιταλικής αστικής πολιτικής και νυν ηγέτης του μικρού κόμματος Italia Viva (Ζωντανή Ιταλία), απειλεί να ρίξει την τετρακομματική κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε, στην οποία το κόμμα του έχει δύο υπουργούς. Ο λόγος; Zητάει να ελέγχεται από το κοινοβούλιο η διαχείριση των κονδυλίων του περιβόητου Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ (στην Ιταλία αντιστοιχούν 209 δισ. ευρώ).
Επιασε ξαφνικά κρίση δημοκρατισμού τον Ρέντσι, ο οποίος ως πρωθυπουργός και πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) είχε διακριθεί για τον βοναπαρτισμό του και είχε προκαλέσει ουκ ολίγες κομματικές κρίσεις (μέχρι που πήρε τον πούλο); Ακόμα και οι πιο φανατικοί οπαδοί του θα χαμογελούσαν με νόημα αν άκουγαν κάτι τέτοιο. Οταν ο Ρέντσι ζητάει έλεγχο από το κοινοβούλιο, εννοεί έλεγχο από τον ίδιο.
Τα πράγματα είναι εξαιρετικά απλά: οι εταίροι του πήγαν να τον αφήσουν στην απέξω και ο Ρέντσι τους απειλεί με πτώση της κυβέρνησης. Ο Κόντε αποφάσισε να φτιάξει μια τρόικα, αποτελούμενη από τον ίδιο, τον υπουργό Οικονομικών Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι (του PD) και τον υπουργό Ανάπτυξης Στέφανο Πατουανέλι (του Κινήματος Πέντε Αστέρων – M5S), η οποία θα περιβάλλεται από μια task force, αποτελούμενη από τους γενικούς διευθυντές έξι μεγάλων κρατικών επιχειρήσεων. Αυτό το σχήμα θα διαχειριστεί τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και θα παίρνει τις αποφάσεις για τη διοχέτευσή τους, στο πλαίσιο μιας «αποδοτικής συνεργασίας του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα». Ο Ρέντσι διαθέτει στην κυβέρνηση τις υπουργούς Αγροτικής Πολιτικής και Οικογένειας, Τερέσα Μπελανόβα και Ελενα Μπονέτι αντίστοιχα. Αρα, μένει εκτός παιχνιδιού. Γι’ αυτό και αντιδρά.
Ο Κόντε ξεκίνησε τη Δευτέρα συναντήσεις με εκπροσώπους των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού. Οι εκπρόσωποι του PD και του M5S φυσικά συμφώνησαν με το σχέδιο του πρωθυπουργού. Την Τρίτη ο Κόντε ήταν να συναντηθεί με τον Ρέντσι, ο οποίος θα συνοδευόταν από τις δύο υπουργούς του. Ο Ρέντσι επικαλέστηκε υποχρέωση της Μπελανόβα στις Βρυξέλλες (!) και ανέβαλε τη συνάντηση. Δεν παρέλειψε, όμως, να δηλώσει ότι οι δυο υπουργοί του είναι έτοιμες να παραιτηθούν, διότι… «δίνουμε μια μάχη ιδεών, όχι για να πάρουμε περισσότερα πόστα»!
Το μικρό «αριστερό» κόμμα Ελεύθεροι και Ισοι (LeU) συμφώνησε με το πρωθυπουργικό σχέδιο (οι ηγέτες του δεν έχουν ιδιαίτερες φιλοδοξίες, οπότε βολεύτηκαν μ’ αυτά που τους έδωσαν οι μεγάλοι κυβερνητικοί εταίροι), οπότε ο Ρέντσι είναι μόνος του. Από βδομάδα θα ξέρουμε αν ο Κόντε και τα δυο μεγάλα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού θα δώσουν στον Ρέντσι αυτά που θέλει (ή έστω ένα σημαντικό μέρος τους) ή αν η Ιταλία θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια ακόμα κυβερνητική κρίση. Γιατί το να κάνει κωλοτούμπα ο Ρέντσι και να παραμείνει στην κυβέρνηση χωρίς να πάρει τίποτα φαίνεται δύσκολο, καθώς βρίσκεται σε μια φάση που προσπαθεί να ξαναχτίσει το ηγετικό του προφίλ και μια τέτοια κίνηση θα τον στραπατσάριζε ανεπανόρθωτα.
Μπορεί το ιταλικό προλεταριάτο να έχει πληρώσει ένα τεράστιο μέχρι στιγμής τίμημα κατά τη διαχείριση της πανδημίας προς όφελος του κεφαλαίου, όμως αυτό αφήνει αδιάφορη τη μεγάλη κεφαλαιοκρατία της χώρας και τις διάφορες πολιτικές φατρίες που εκπροσωπούν τα συμφέροντά της.