«Ας φύγουμε από το Αφγανιστάν. Τα στρατεύματά μας σκοτώνονται από τους Αφγανούς που εκπαιδεύουμε και σπαταλούμε δισεκατομμύρια εκεί. Ανοησίες! Να ξαναχτίσουμε την Αμερική».
«Συμφωνώ με τον Πρόεδρο Ομπάμα για το Αφγανιστάν. Θα έπρεπε να κάνουμε μία γρήγορη αποχώρηση. Γιατί να συνεχίζουμε να σπαταλάμε τα λεφτά μας; Ξαναχτίστε τις ΗΠΑ!».
«Να μην επιτρέψουμε στους πολύ χαζούς ηγέτες μας να υπογράψουν μια συμφωνία που μας κρατά στο Αφγανιστάν μέχρι το 2024 με όλο το κόστος στις ΗΠΑ. ΚΑΝΤΕ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΜΕΓΑΛΗ!».
(Μηνύματα του Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter, στις 11/1/2013, 14/1/2013 και στις 21/11/2013, αντίστοιχα, βλ. https://www.cnbc.com/2017/08/21/what-trump-said-about-afghanistan-before-he-became-president.html).
«Το αρχικό μου ένστικτο ήταν να αποχωρήσουμε και, ιστορικά, ακολουθώ τα ένστικτά μου. Ομως στη ζωή μου έχω ακούσει ότι οι αποφάσεις είναι πολύ διαφορετικές όταν κάθεσαι πίσω από το οβάλ γραφείο. Με άλλα λόγια, όταν είσαι Πρόεδρος των Ενωμένων Πολιτειών… Οι συνέπειες μιας γρήγορης εξόδου είναι προβλεπόμενες και μη αποδεκτές. Δεν μπορούμε να επαναλάβουμε στο Αφγανιστάν τα λάθη που κάναμε στο Ιράκ».
(Αποσπάσματα από το διάγγελμα Τραμπ για την πολιτική στο Αφγανιστάν και την Βόρεια Ασία, 21/8/2017, βλ. https://edition.cnn.com/2017/08/21/politics/trump-afghanistan-speech/index.html).
Η στήλη οφείλει ένα μεγάλο ευχαριστώ στον βασιλιά της κωλοτούμπας, Ντόναλντ Τραμπ, που φροντίζει να την τροφοδοτεί με υλικό για παραπολιτικά σχόλια που αποκαλύπτουν το πόσο εύκολα οι αστοί πολιτικοί κάνουν τις κωλοτούμπες τους, εξαπατώντας το πόπολο που πιστεύει τα παραμύθια τους.
Σύμφωνα με την USA Today (https://www.usatoday.com/story/news/world/2017/08/08/war-afghanistan-trump-white-house-weighs-bold-plan-privatize/548004001/), ο Τραμπ σκοπεύει να εμπλέξει 5.500 μισθοφόρους για να τονώσει το εξασθενημένο μέτωπο του Αφγανιστάν. Ενα μέτωπο που μέχρι σήμερα έχει κοστίσει πάνω από 115 δισ. δολάρια στις ΗΠΑ, αποτελώντας τον μακροβιότερο πόλεμο στην ιστορία της. Οι νεκροί αμερικάνοι στρατιώτες έχουν φτάσει τους δύο χιλιάδες και οι τραυματίες έχουν ξεπεράσει τους είκοσι χιλιάδες, χωρίς να έχει επιτευχθεί ο στόχος της εξόντωσης των Ταλιμπάν που ελέγχουν ακόμα αρκετές περιφέρειες της χώρας.
Σύμφωνα με την Huffington Post, σε παλαιότερο άρθρο της με τίτλο «Το Αφγανιστάν θα είναι η πρώτη καταστροφή για την εξωτερική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ» (https://www.huffingtonpost.com/entry/afghanistan-war-taliban_us_581cb5aee4b0d9ce6fbb71ff), το Πεντάγωνο υποστήριζε ότι οι Ταλιμπάν το 2016 ελέγχανε μόλις οκτώ από τις 407 περιφέρειες και είχαν επιρροή σε άλλες 25. Ομως, στοιχεία ανεξάρτητων παρατηρητών που επικαλείται η εφημερίδα αναφέρουν ότι οι Ταλιμπάν ελέγχανε 97 περιφέρειες το 2016, από τις 70 που ελέγχανε το 2015.
Σήμερα, 8.400 αμερικάνοι στρατιώτες σταθμεύουν στο Αφγανιστάν, παρά το γεγονός ότι από το Δεκέμβρη του 2014 ο Ομπάμα είχε δηλώσει ότι ολοκληρώθηκε η αποστολή τους. Η πλειοψηφία των στρατιωτών αυτών (6.900 περίπου) συμμετέχουν στα πλαίσια νατοϊκών αποστολών (μαζί με 6.000 στρατιώτες από άλλες νατοϊκές χώρες) για να εκπαιδεύσουν τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας. Οι υπόλοιποι αναλαμβάνουν «αντιτρομοκρατικές» αποστολές μέσα στη χώρα.
Η αναποτελεσματικότητα αυτού του πολέμου, που προεκλογικά ο Τραμπ και οι σύμβουλοί του τον χρέωναν στον Ομπάμα και τον θεωρούσαν λάθος, έχει οδηγήσει τη νέα αμερικάνικη κυβέρνηση σε αλλαγή στάσης και προς το Πακιστάν, για το οποίο θεωρεί ότι δεν κάνει όσα πρέπει για να χτυπήσει τους Ταλιμπάν. Ούτε όμως η πίεση προς το Πακιστάν ούτε οι μισθοφόροι θα κατορθώσουν να πετύχουν την πολυπόθητη νίκη σε μία χώρα και σ’ ένα λαό που ιστορικά διαμορφώθηκε μέσα από αέναους πολέμους. Αυτό θα το νιώσει ξανά στο πετσί της, αργά ή γρήγορα, η αμερικάνικη «υπερδύναμη», όπως το ένιωσε και στο παρελθόν.