Αυτές τις μέρες συμπληρώνονται τρία χρόνια από το ξέσπασμα της λαϊκής εξέγερσης στην Τυνησία, που γκρέμισε το λαομίσητο δικτάτορα Μπεν Αλί και ανάγκασε τη ντόπια αστική τάξη να προχωρήσει τύποις στον αστικό εκδημοκρατισμό της χώρας.
Τρία χρόνια μετά την εξέγερση, οι αιτίες που οδήγησαν σ’ αυτή όχι απλά παραμένουν αλλά οξύνονται με ταχύ ρυθμό. Η επίσημη ανεργία έχει φτάσει στο 17%, με την ανεργία ανάμεσα στους νέους να υπερβαίνει το 30%, ενώ ο πληθωρισμός φτάνει το 9%. Η προσωρινή κυβέρνηση του μετριοπαθούς ισλαμιστικού κόμματος Ενχάντα έβαλε τη χώρα στο ΔΝΤ το Νοέμβρη του 2012. Από τότε η κυβέρνηση έχει πάρει δάνεια συνολικού ύψους 10 δισ. δολαρίων, ενώ πρόκειται να πάρει άλλο ένα ύψους 2 δισ. δολαρίων μέσα στο 2014, προκειμένου να καλύψει τα ελλείμματα στον προϋπολογισμό του 2014. Ενόψει της ψήφισης του νέου προϋπολογισμού από την τυνησιακή βουλή, το ΔΝΤ πιέζει την κυβέρνηση να πάρει μέτρα περιορισμού τους χρέους, που αυτή τη στιγμή φτάνει το 136% του ΑΕΠ.
Τα μέτρα που πρόκειται να εφαρμοστούν το 2014 περιλαμβάνουν το δραστικό περιορισμό της επιδότησης στα καύσιμα, μέτρο που θα παρασύρει προς τα πάνω τις τιμές όλων των προϊόντων πλατιάς κατανάλωσης καθώς και της μετακίνησης. Παράλληλα, σχεδιάζεται η κατάργηση της επιδότησης σε μια σειρά τρόφιμα και υπηρεσίες υγείας. Πέρα από τη μείωση ή την πλήρη κατάργηση επιδοτήσεων, η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει στην αύξηση του ΦΠΑ και την κατάργηση των δασμών στα εισαγόμενα προϊόντα, κάτι που θα επιφέρει τεράστιο πλήγμα στην αγροτική παραγωγή της χώρας. Επίσης, σκοπεύει να ιδιωτικοποιήσει ευρέως τομείς όπως η υγεία, η παιδεία, οι μεταφορές κ.ά.
Δεν πρόλαβε να μπει το 2014 και η κυβέρνηση έσπευσε να ανακοινώσει αυξήσεις στη φορολογία. Η απάντηση του λαού της Τυνησίας ήταν άμεση. Χιλιάδες λαού βγήκαν στους δρόμους της Τύνιδας και πόλεων στον υποβαθμισμένο Νότο της χώρας. Συγκρούστηκαν μαζικά με τις δυνάμεις καταστολής και πυρπόλησαν τράπεζες, αστυνομικά τμήματα και άλλα κυβερνητικά κτίρια. Σε συγκρούσεις σε πόλη δίπλα στα σύνορα με την Αλγερία ένας νέος 18 ετών έπεσε νεκρός από τα πυρά των μπάτσων. Η κυβέρνηση, προκειμένου να κατευνάσει τη λαϊκή οργή, αναγκάστηκε να πάρει προσωρινά πίσω τις αυξήσεις.
Παράλληλα, σε συνεργασία με την κοσμική αντιπολίτευση, η κυβέρνηση του Ενχάντα συμφώνησε να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός Αλί Λαγιάρεδ και να αναλάβει ο τεχνοκράτης Μεχντί Τζομά, προκειμένου να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές μέσα στο 2014. Στόχος αυτού του ελιγμού είναι να αποφευχθεί η παραπέρα κλιμάκωση των λαϊκών αντιδράσεων, προσδοκία η οποία φαίνεται εξαιρετικά αμφίβολη. Οι συγκρούσεις και οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν και μετά την παραίτηση του Λαγιάρεδ, παρά το γεγονός ότι είχε ανακοινωθεί ότι η κυβέρνηση θα πάρει πίσω τις αυξήσεις στη φορολογία. Να σημειωθεί ότι όλες οι οργανώσεις της αντιπολίτευσης κράτησαν αποστάσεις από το ξέσπασμα της λαϊκής οργής, χρησιμοποιώντας το μόνο για να ενισχύσουν τη θέση τους στο μοίρασμα της εξουσίας στη χώρα.
Τρία χρόνια μετά την εξέγερση, οι ελπίδες του λαού της Τυνησίας για βελτίωση της ζωής του δεν έχουν δικαιωθεί , ενώ η χώρα είναι ένα καζάνι που βράζει.