Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 22 Οκτώβρη
  • Γάζα: Γερό χτύπημα στη δωσιλογική συμμορία του Αμπού Σαμπάμπ
  • Στο τουρκοκυπριακό μόρφωμα κάνει κουμάντο ο Ερντογάν, όχι ο Ερχιουρμάν 
  • Αυτό είναι ταβάνι στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο!
  • Η ευλογιά των αιγοπροβάτων έπληξε κρατικό Ινστιτούτο με πρόβατα δύο σπάνιων ελληνικών φυλών!
  • Εχει ο Λε-Πα σχέση με τον ΟΠΕΚΕΠΕ;
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Διεθνή»Απόπειρα πολιτικού πραξικοπήματος
Διεθνή

Βολιβία

Απόπειρα πολιτικού πραξικοπήματος

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr20 Σεπ 2008, 00:00

Στην 35η επέτειο του στρατιωτικού πραξικοπήματος που ανέτρεψε, με την ανοιχτή υποστήριξη των ΗΠΑ, την κυβέρνηση Αλλιέντε στη Χιλή, βρίσκεται σε εξέλιξη η κατευθυνόμενη από το Λευκό Οίκο απόπειρα πολιτικού πραξικοπήματος στη Βολιβία. Η λυσσαλέα εκστρατεία εδώ και ένα χρόνο της οικονομικής και πολιτικής ελίτ των τεσσάρων πλουσιότερων περιφερειών της ανατολικής Βολιβίας, με τα τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου, που κορυφώθηκε μετά το ευνοϊκό για τον Εβο Μοράλες αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στις 10 Αυγούστου, έχει οδηγήσει τη χώρα στα πρόθυρα του διαμελισμού. Στόχος της εκστρατείας αυτής είναι η αποδυνάμωση και αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης Μοράλες, η ισχυροποίηση της εξουσίας τους και η δημιουργία τετελεσμένων στις ανατολικές περιφέρειες Σάντα Κρους, Μπενί, Πάδο και Ταρίχα, η κατάργηση των περιορισμένων μεταρρυθμίσεων που έκανε η κυβέρνηση Μοράλες και κυρίως η αποτροπή της επικύρωσης με δημοψήφισμα του νέου συντάγματος.

Η υποστήριξη της κυβέρνησης Μοράλες και της εδαφικής ακεραιότητας της Βολιβίας από τη σύνοδο στη Χιλή των ηγετών οχτώ λατινοαμερικάνικων χωρών, στις 15 Σεπτεμβρίου, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα ανοίξει το δρόμο των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση λύσης.

♦ Το κίνημα της αυτονομίας

Οι πρώτες μεγάλες αντιδράσεις ξέσπασαν, με επίκεντρο τη Σάντα Κρους, το Νοέμβριο της περασμένης χρονιάς, όταν επρόκειτο να εγκριθεί από τη Συντακτική Συνέλευση το σχέδιο του νέου συντάγματος, το οποίο, μεταξύ άλλων επιτρέπει στην κυβέρνηση Μοράλες να προχωρήσει στον αναδασμό και τη διανομή της ακαλλιέργητης γης στους ακτήμονες Ινδιάνους, δίνει το δικαίωμα δεύτερης προεδρικής θητείας στο Μοράλες και αναβαθμίζει στα κοινωνικά και πολιτικά πράγματα τη θέση των Ινδιάνων, που αποτελούν το 60% του πληθυσμού.

Αρχιτέκτονες και ηγέτες του αποκαλούμενου κινήματος της αυτονομίας είναι δεξιοί πολιτικοί, μεγαλοεπιχειρηματίες και μεγαλογαιοκτήμονες. Οι αυτοαποκαλούμενες Πολιτικές Επιτροπές στις τέσσερις περιφέρειες της ανατολικής Βολιβίας, την αποκαλούμενη Μέδια Λούνα (μισοφέγγαρο), ενορχήστρωσαν μια ανταρσία, με στόχο να εμποδίσουν την επικύρωση του σχεδίου του νέου συντάγματος, απαιτώντας περιφερειακή αυτονομία, έλεγχο στα έσοδα από το φυσικό αέριο, τερματισμό της αγροτικής μεταρρύθμισης και έλεγχο της αστυνομίας στις περιφέρειές τους. Τα δεξιά κόμματα της αντιπολίτευσης, με επικεφαλής το Podemos, επικαλούμενα παρατυπίες στη διαδικασία έγκρισης από τις αρμόδιες επιτροπές του σχεδίου του νέου συντάγματος, επιχείρησαν να σταματήσουν και να ακυρώσουν την έγκρισή του από τη Συντακτική Συνέλευση.

Οταν τα νομικίστικα τερτίπια τους κατέρρευσαν, ανέλαβαν δράση η Πολιτική Επιτροπή της Σάντα Κρους και το παραστρατιωτικό παράρτημά της, η Union Juvenil Crucenista. Με καθημερινές βίαιες διαδηλώσεις στους δρόμους, με επιθέσεις σε κυβερνητικά  κτίρια, εναντίον οπαδών του Μοράλες και μελών της Συντακτικής Συνέλευσης, με ρατσιστικές επιθέσεις εναντίον Ινδιάνων, κατάφεραν να εμποδίσουν για αρκετές μέρες τη σύγκληση της Συντακτικής Συνέλευσης στην πόλη Sucre, την παλιά πρωτεύουσα της Βολιβίας, όπου παραδοσιακά συγκαλείται η Συντακτική Συνέλευση. Τελικά, η Συντακτική Συνέλευση μεταφέρθηκε σε ένα παλιό κάστρο και υπό στρατιωτική προστασία επικύρωσε, με αποχή της δεξιάς αντιπολίτευσης, το σχέδιο συντάγματος, τον περασμένο Δεκέμβριο. Το επόμενο και τελευταίο στάδιο είναι η επικύρωσή του με δημοψήφισμα.

Οι Πολιτικές Επιτροπές και οι έπαρχοι της Μέδια Λούνα, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι θα ήταν οι ηττημένοι του δημοψηφίσματος, κλιμάκωσαν την ανταρσία τους οργανώνοντας δημοψηφίσματα για την αυτονομία των περιφερειών τους τον περασμένο Μάιο και Ιούνιο.

♦ Το δημοψήφισμα ανάκλησης

Ο Εβο Μοράλες, σε μια προσπάθεια να εκτονώσει την κρίση και να ενισχύσει τη θέση του, αποφάσισε την πραγματοποίηση δημοψηφίσματος ανάκλησης του ίδιου και των 9 επάρχων της χώρας στις 10 Αυγούστου και η απαιτούμενη διαδικασία επικυρώθηκε από τη Γερουσία, στην οποία την πλειοψηφία έχει η αντιπολίτευση. Η θητεία του Μοράλες και του αντιπροέδρου Αλβάρο Γκαρσία Λινέρα λήγει τον Ιανουάριο του 2011. Αν καταψηφίζονταν με ποσοστό μεγαλύτερο από το 53.74%, ποσοστό με το οποίο είχαν κερδίσει τις εκλογές το Δεκέμβριο του 2005, έπρεπε να παραιτηθούν και να πραγματοποιηθούν νέες προεδρικές εκλογές σε 90 μέρες. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν θρίαμβος για το Μοράλες, αφού κέρδισε το 68% των ψήφων και την πλειοψηφία στις 95 από τις 112 επαρχίες της χώρας, ακόμη και στην περιφέρεια Πάδο της Μέδια Λούνα. Ταυτόχρονα, όμως, κέρδισαν και παραμένουν στη θέση τους και οι τέσσερις έπαρχοι των περιφερειών της Μέδια Λούνα.

Μετά τη μεγάλη εκλογική νίκη στο δημοψήφισμα της 10ης Αυγούστου, η κυβέρνηση Μοράλες ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην πραγματοποίηση του δημοψηφίσματος για την επικύρωση του νέου συντάγματος τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Λίγες μέρες αργότερα, ξεκίνησε ένας νέος, πιο βίαιος από κάθε αλλη φορά, γύρος αντιδράσεων από τους τέσσερις έπαρχους της Μέδια Λούνα, με επίκεντρο τη Σάντα Κρους.

♦ Κλιμάκωση της ανταρσίας

Στις 23 Αυγούστου, στήθηκαν τα πρώτα οδοφράγματα στην περιφέρεια της  Ταρίχα, όπου παράγεται το 80% του φυσικού αερίου, και τις επόμενες μέρες στις περιφέρειες Μπενί και Σάντα Κρους. Με στόχο να δημιουργήσουν πρόβλημα στις εξαγωγές και ελλείψεις προϊόντων στα αστικά κέντρα των δυτικών Ανδεων, όπου είναι συγκεντρωμένος ο ινδιάνικος πληθυσμός. Παράλληλα, ξεκίνησαν οι βίαιες επιθέσεις σε κυβερνητικούς στόχους.

Στις 8 Σεπτεμβρίου, στη Σάντα Κρους, ομάδες, με επικεφαλής μέλη της παραστρατιωτικής οργάνωσης Union Juvenil Crucenista, κατέλαβαν κυβερνητικά γραφεία, μεταξύ των οποίων το γραφείο αγροτικής μεταρρύθμισης, την εφορία, τα στούντιο της κρατικής τηλεόρασης, την εθνικοποιημένη τηλεφωνική εταιρία Entel και έβαλαν φωτιά στα γραφεία μιας ανθρωπιστικής οργάνωσης, που υποστηρίζει τα δικαιώματα των Ινδιάνων και τους προσφέρει νομικές συμβουλές. Η στρατιωτική αστυνομία που είχε αναλάβει την προστασία των κτιρίων αυτών αναγκάστηκε να υποχωρήσει, γιατί είχε ρητή εντολή να μη χρησιμοποιήσει όπλα για να απαντήσει στις επιθέσεις που δεχόταν.

Στις 10 Αυγούστου, η βία εντάθηκε σ’ όλη τη Μέδια Λούνα, με αποτέλεσμα να καταληφθούν 22 κρατικά ιδρύματα, μεταξύ των οποίων τηλεοπτικά κανάλια και ραδιοφωνικοί σταθμοί, καθώς και τα αεροδρόμια τριών πόλεων. Σοβαρή ζημιά προκάλεσαν επίσης οι ομάδες κρούσης των αυτονομιστών σε αγωγό φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα να μειωθούν σημαντικά οι εξαγωγές στη Βραζιλία και στην Αργεντινή, ενώ το κόστος επισκευής του θα φτάσει τα 100 εκατομμύρια δολάρια. Σκοπός των καταληψιών, όπως διακήρυσσαν, ήταν να μεταβιβάσουν την εξουσία των κατειλημμένων κρατικών υπηρεσιών και ιδρυμάτων στις αυτόνομες περιφερειακές αρχές. Με άλλα λόγια, να ισχυροποιήσουν την εξουσία των επάρχων που ηγούνταν της ανταρσίας και να δημιουργήσουν τετελεσμένα ικανά να αναγκάσουν την κυβέρνηση Μοράλες να υποχωρήσει στις απαιτήσεις τους.

Την ίδια μέρα, ο Μοράλες κάλεσε τον αμερικάνο πρεσβευτή, Φίλιπ Γκόλντμπεργκ, να εγκαταλείψει αμέσως τη Βολιβία, κατηγορώντας τον ότι «συνομωτεί ενάντια στη δημοκρατία και θέλει να διαμελίσει τη χώρα». Ενα μήνα νωρίτερα, ο Γκόλντμπεργκ είχε συναντηθεί με τον έπαρχο της Σάντα Κρους, Ρούμπεν Κόστας, ο οποίος στη συνέχεια ανακήρυξε τον εαυτό του «κυβερνήτη» της «αυτόνομης» περιφέρειας της Σάντα Κρους και διέταξε την κατάληψη των κυβερνητικών γραφείων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που συγκεντρώνουν το φόρο εισοδημάτων.

Η 11η Σεπτεμβρίου, η 35η επέτειος του στρατιωτικού πραξικοπήματος στη Χιλή, ήταν η πιο αιματηρή μέρα. Στην περιφέρεια Πάδο της Μέδια Λούνα, μια παραστρατιωτική συμμορία επιτέθηκε με πολυβόλα στην ινδιάνικη κοινότητα Ελ Πορβενίρ, κοντά στην πρωτεύουσα Ελ Κομπίχα, και δολοφόνησε τουλάχιστον 30 ανθρώπους.

Στις 12 Σεπτεμβρίου, ο Μοράλες κήρυξε την Πάδο σε κατάσταση πολιορκίας και έστειλε στρατιωτικές δυνάμεις να ανακαταλάβουν το αεροδρόμιο της Κομπίχα και να περιφρουρήσουν τις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου, μια από τις οποίες είχε καταληφθεί, με αποτέλεσμα να διακοπεί η ροή φυσικού αερίου προς την Αργεντινή και τη Βραζιλία. Διέταξε επίσης τη σύλληψη του επάρχου της Πάδο, Λεοπόλδο Φερνάντες, με την κατηγορία ότι μίσθωσε δολοφόνους για να μακελέψουν την ινδιάνικη κοινότητα.

Ακολούθησε ύφεση της βίας στη Μέδια Λούνα, η οποία είναι άγνωστο αν και πόσο θα διαρκέσει, καθώς οι «αντάρτες» έπαρχοι δε φαίνονται διατεθειμένοι να κάνουν πίσω στις απαιτήσεις τους. Παρόλο που είναι αναγκασμένοι, μετά την ομόφωνη και σαφέσταση υποστήριξη της κυβέρνησης Μοράλες από τους ηγέτες των οχτώ χωρών της Λατινικής Αμερικής στη σύνοδο της Χιλής, στις 15 Σεπτεμβρίου, να κινηθούν πιο προσεκτικά και διπλωματικά στις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν.

Οι εξελίξεις στη Βολιβία επιβεβαιώνουν για μια ακόμη φορά ότι η αστική τάξη γράφει στα παλιά της τα παπούτσια τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, όταν το επιβάλλουν τα συμφέροντά της. Η θριαμβευτική νίκη του Εβο Μοράλες στο δημοψήφισμα της 10ης Αυγούστου αγνοήθηκε παντελώς από τους αντιπάλους του και τους αμερικάνους πάτρωνές τους, οι οποίοι είναι βέβαιο ότι δε θα παραιτηθούν από τα σχέδια ανατροπής του. Γιατί, στην περίπτωση της Βολιβίας, δεν είναι μόνο η αστική τάξη της Μέδια Λούνα που θέλει να κόψει τα πόδια του Μοράλες και να ακυρώσει τις δειλές και περιορισμένες μεταρρυθμίσεις που προωθεί ως σοσιαλδημοκράτης. Είναι και ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός, που δεν ανέχεται την «ανταρσία» στην «αυλή»του, βλέποντας τις περισσότερες και μεγαλύτερες χώρες της Λατινικής Αμερικής να έχουν σηκώσει κεφάλι και κάποιες απ’ αυτές να φλερτάρουν ή να συνεργάζονται ανοιχτά (Βενεζουέλα) με τη Ρωσία.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

Βολιβία

ΣΙΝΕΜΑ
Επόμενο άρθρο

Βολιβία

Ξεκλήρισμα

Σχετικά Αρθρα

Γάζα: Γερό χτύπημα στη δωσιλογική συμμορία του Αμπού Σαμπάμπ

Διεθνή 21 Οκτ 2025, 23:04

Στο τουρκοκυπριακό μόρφωμα κάνει κουμάντο ο Ερντογάν, όχι ο Ερχιουρμάν 

Διεθνή 21 Οκτ 2025, 22:13

Νέο φρικτό σιωναζιστικό έγκλημα στη Γάζα (videos)

Βομβαρδισμοί αμάχων με πάνω από 44 νεκρούς, ανάμεσά τους πολλά παιδιά

Διεθνή 20 Οκτ 2025, 19:29

Οι σιωναζιστές έκαναν κλοπή οργάνων από Παλαιστίνιους που δολοφόνησαν

Επίσημη καταγγελία από την κυβέρνηση της Γάζας, που ζητά διεθνή έρευνα

Διεθνή 19 Οκτ 2025, 10:01

Η Παλαιστινιακή Αντίσταση δεν συζητά καν τον αφοπλισμό της

Ιδού η συμφωνία του Σαρμ Ελ-Σέιχ

Διεθνή 17 Οκτ 2025, 21:04

Bασάνιζαν, ακρωτηρίαζαν και εκτελούσαν εν ψυχρώ Παλαιστίνιους που έπαιρναν ομήρους από τη Γάζα

Αυτό αποκαλύπτουν οι σοροί ομήρων που παραδόθηκαν στις αρχές της Λωρίδας

Διεθνή 17 Οκτ 2025, 14:27
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 22 Οκτώβρη

22 Οκτ 2025, 00:01
Διεθνή

Γάζα: Γερό χτύπημα στη δωσιλογική συμμορία του Αμπού Σαμπάμπ

21 Οκτ 2025, 23:04
Διεθνή

Στο τουρκοκυπριακό μόρφωμα κάνει κουμάντο ο Ερντογάν, όχι ο Ερχιουρμάν 

21 Οκτ 2025, 22:13
Υγεία

Αυτό είναι ταβάνι στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο!

21 Οκτ 2025, 20:40
Αγροτικά

Η ευλογιά των αιγοπροβάτων έπληξε κρατικό Ινστιτούτο με πρόβατα δύο σπάνιων ελληνικών φυλών!

Της πλάκας τα μέτρα βιοασφάλειας του ΥΠΑΑΤ  

21 Οκτ 2025, 19:51
Κόντρες

Εχει ο Λε-Πα σχέση με τον ΟΠΕΚΕΠΕ;

21 Οκτ 2025, 11:55
Πολιτική

Παριστάνουν τους νομιμόφρονες οι νεοναζιστές στο δικαστήριο

21 Οκτ 2025, 08:43
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 21 Οκτώβρη

21 Οκτ 2025, 00:01
Διεθνή

Νέο φρικτό σιωναζιστικό έγκλημα στη Γάζα (videos)

Βομβαρδισμοί αμάχων με πάνω από 44 νεκρούς, ανάμεσά τους πολλά παιδιά

20 Οκτ 2025, 19:29
Αγροτικά

Αναβλήθηκε η δίκη Χλύκα (πατέρα και γιου) και Καλφούτζου – Σίγουρη η καταδίκη

20 Οκτ 2025, 09:21
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 20 Οκτώβρη

20 Οκτ 2025, 00:01
Υγεία

Μια πληρωμένη απάντηση στον διοικητή της 2ης ΥΠΕ

19 Οκτ 2025, 20:17
Ιστορία

«Και για την κόκκινη ελευθερία υπάρχει μια πόρτα, που τη χτυπά κάθε χέρι λουσμένο στο αίμα»

19 Οκτ 2025, 12:10
Διεθνή

Οι σιωναζιστές έκαναν κλοπή οργάνων από Παλαιστίνιους που δολοφόνησαν

Επίσημη καταγγελία από την κυβέρνηση της Γάζας, που ζητά διεθνή έρευνα

19 Οκτ 2025, 10:01
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 19 Οκτώβρη

19 Οκτ 2025, 00:01
Ιστορία

Aχμαντ Σααντάτ: «Κεφάλι αντί κεφαλιού»

18 Οκτ 2025, 18:36
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

18 Οκτ 2025, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 18 Οκτώβρη

18 Οκτ 2025, 00:01
Διεθνή

Η Παλαιστινιακή Αντίσταση δεν συζητά καν τον αφοπλισμό της

Ιδού η συμφωνία του Σαρμ Ελ-Σέιχ

17 Οκτ 2025, 21:04
Κόντρες

H επιτομή της βαρβαρότητας

17 Οκτ 2025, 19:06
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 22 Οκτώβρη

Ημέρα για τον τραυλισμό.

Βατικανό: Εθνική γιορτή.

Πουέρτο Ρίκο: Ημέρα βετεράνων.

1944: Ο ΕΛΑΣ αρχίζει επιθέσεις με σκοπό τη διάλυση του ΕΔΕΣ στην Ηπειρο.

1977: Βόμβα στο γερμανικό προξενείο στο Ηράκλειο Κρήτης.

1977 : Μεγάλες διαδηλώσεις-επεισόδια σε εννιά ιταλικές πόλεις, βόμβες στα γραφεία της «Grundic» στο Μιλάνο, της «Volks Wagen» στη Βενετία, σε γερμανικό λεωφορείο (Μπολζάνο) και σε γραφεία της «Mercedes» (Μπρέσια και Νάπολι), πυρπολήσεις αυτοκινήτων, 24 τραυματίες, μετά τη δολοφονία των κρατούμενων της RAF..

1989: Βόμβα σκάει στα χέρια του ανθυπασπιστή της Πολεμικής Αεροπορίας Μιχάλη Παυλή στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης όπου ο πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτακης επρόκειτο να συναντηθεί με εκπροσώπους «παραγωγικών τάξεων» του νησιού.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Επιστρέφοντας στα καθ’ ημάς και στο ζήτημα της απεργίας πείνας του Π. Ρούτσι, που απασχολεί το τελευταίο διάστημα τη δημόσια συζήτηση, θέλω να πω ότι η πολιτεία πρέπει να στέκεται με ευαισθησία δίπλα στους ανθρώπους που πονούν, ακόμη κι όταν την αμφισβητούν. Αυτό επιτάσσει η ανθρωπιά και ο πολιτισμός μας. Σεβόμαστε τις αποφάσεις της ανεξάρτητης δικαιοσύνης, όποιες κι αν είναι αυτες, χωρίς να τις σχολιάζουμε. Αυτό επιτάσσει το κράτος δικαίου το οποίο δεν μπορούμε να επικαλούμαστε α λα καρτ. Πόσο μάλλον σε θέματα που αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης, όπως είναι το συγκεκριμένο αίτημα, και βεβαίως η εκδίκαση αυτής της μεγάλης τραγωδίας, που μας έχει πληγώσει βαθιά όλους. Όπως, άλλωστε, ειπώθηκε από την ηγεσία του Αρείου Πάγου, δεν χάνεται κανένα δικαίωμα κανενός συγγενή, καθώς κατά τη διαδικασία στο ακροατήριο θα μπορεί να διατυπωθεί εκ νέου οποιοδήποτε αίτημα οποιασδήποτε πλευράς. Κι ας μην ξεχνάμε ότι νέες αέναες καθυστερήσεις μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε παραγραφές αδικημάτων, που θα ήταν η απόλυτη ασέβεια στη μνήμη των νεκρών.

Kυριάκος Μητσοτάκης (facebook)

(Για να αφιερώνει ο Μητσοτάκης ένα «κεφάλαιο» της εβδομαδιαίας σινδονιάδας του στο facebook στην απεργία πείνας του Πάνου Ρούτσι σημαίνει πως αισθάνεται και πάλι στριμωγμένος. Μάλλον δεν είχε δει ακόμα τις συγκεντρώσεις που έγιναν στην Αθήνα και άλλες πόλεις, αλλά δεν ήταν καθόλου δύσκολο για τους συνεργάτες του να προβλέψουν το μέγεθός τους. Και τι έκανε; Το έριξε στην υποκρισία. Το έκανε τις προηγούμενες μέρες ο εκπρόσωπός του, χτες βγήκε μπροστά ο ίδιος ο Μητσοτάκης. «Ευαισθησία», «ανθρωπιά», «πολιτισμός», από τη μια, «ανεξάρτητη δικαιοσύνη», από την άλλη. Ο Μητσοτάκης έχει όλες αυτές τις σπουδαίες ιδιότητες, αλλά η αστική Δικαιοσύνη δεν τις έχει. Κι αυτός δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Μόνο που και αυτή η εκδήλωση υποκρισίας πάει κατευθείαν «στον κουβά». Γιατί ήταν ο δικός του μηχανισμός που προσπάθησε να συκοφαντήσει τον Ρούτσι όταν ξεκίνησε την απεργία πείνας. Και ήταν ο δικός του υπουργός, ο Φλωρίδης, που προανήγγειλε την απόφαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας, γεγονός που κατέγραψαν όλα τα φιλοκυβερνητικά μίντια με τον πανομοιότυπο τίτλο: «Παράθυρο από τον Φλωρίδη». Από το Μαξίμου τους έδωσαν τον τίτλο, για να φανεί ότι η κυβέρνηση παρενέβη στην Εισαγγελία και δικαίωσε τον Ρούτσι. Μόνο που ικανοποιήθηκε το μισό αίτημα του απεργού πείνας: εκταφή της σορού του δολοφονηθέντα γιου του, αλλά μόνο για ταυτοποίηση, όχι για χημικές εξετάσεις που θα δείξουν την ακριβή αιτία θανάτου. Οταν ο Πάνος Ρούτσι ανακοίνωσε ότι συνεχίζει την απεργία πείνας, ο Μητσοτάκης, βλέποντας το κυβερνητικό σχέδιο να ναυαγεί, δεν είχε κανένα πρόβλημα να φορτώσει την ευθύνη στην αστική Δικαιοσύνη. Μόνο που δεν ξεγελάει κανέναν. Θέλει δε θέλει, τη λύση θα την δώσει ο ίδιος, μέσω της αστικής Δικαιοσύνης. Και θα χρεωθεί την ευθύνη για μια ανάλγητη και απάνθρωπη συμπεριφορά έναντι ενός χαροκαμένου γονιού που υπέβαλε ένα απλούστατο και απόλυτα νόμιμο αίτημα)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • Βολιβία

    17Ν
    • Βολιβία

      Εφετείο 17Ν
  • Βολιβία

    ΕΛΑ
    • Βολιβία

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Βολιβία

      Εφετείο ΕΛΑ
    • Βολιβία

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Βολιβία

    Επαναστατικός Αγώνας
    • Βολιβία

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Βολιβία

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Βολιβία

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Βολιβία

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • Βολιβία

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Βολιβία

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Βολιβία

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Βολιβία

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • Βολιβία

      Βολιβία

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Βολιβία

      Βολιβία

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Βολιβία

      Βολιβία

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Βολιβία

      Βολιβία

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Βολιβία

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Βολιβία

    Βολιβία

    Ποιοι είμαστε
  • Βολιβία

    Βολιβία

    Επικοινωνία
  • Βολιβία

    Βολιβία

    Όροι χρήσης
  • Βολιβία

    Βολιβία

    Ποιοι είμαστε
  • Βολιβία

    Βολιβία

    Επικοινωνία
  • Βολιβία

    Βολιβία

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo