Απεργία πείνας έχουν ξεκινήσει για μια ακόμη φορά οι κρατούμενοι στο κολαστήριο του Γκουαντανάμο. Οπως ανακοίνωσε η στρατιωτική διοίκηση του κολαστηρίου την περασμένη Κυριακή, στην απεργία πείνας συμμετέχουν 75 κρατούμενοι, ότι ο αριθμός τους αυξάνεται μέρα με τη μέρα και ότι στόχος τους είναι να τραβήξουν την προσοχή των ΜΜΕ ενόψει μια σειράς ακροαματικών διαδικασιών που πρόκειται να γίνουν μέσα στον Ιούνιο.
Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο Γκουαντανάμο 460 περίπου κρατούμενοι, πολλοί από τους οποίους σχεδόν για τέσσερα χρόνια, χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος, μαζί με τις συνθήκες κράτησης, για την απεργία πείνας που είχε ξεκινήσει τον περασμένο Αύγουστο και συνεχίστηκε για πολλές μέρες με τη συμμετοχή των περισσότερων κρατουμένων. Η απεργία σταμάτησε σταδιακά όταν η διοίκηση του στρατοπέδου υπέβαλε τους κρατούμενους των οποίων η υγεία είχε επιδεινωθεί σε υποχρεωτική σίτιση, αφού τους ακινητοποιούσαν με χειροπέδες στα κρεβάτια. Η πρακτική αυτή, που απαγορεύεται από την ιατρική δεοντολογία, είχε προκαλέσει τότε θύελλα αντιδράσεων από αμερικάνικους και όχι μόνο ιατρικούς συλλόγους, ενώ τον περασμένο Μάρτιο περισσότεροι από 250 γνωστοί γιατροί υπέγραψαν επιστολή διαμαρτυρίας για την υποχρεωτική σίτιση και τα βίαια μέσα που χρησιμοποιούν οι αμερικάνικες αρχές για να την επιβάλλουν στους κρατούμενους.
Παράλληλα, πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν να κλείσει το Γκουαντανάμο. Στις αρχές Μαΐου, η Επιτροπή του ΟΗΕ ενάντια στα Βασανιστήρια κάλεσε το Λευκό Οίκο να κλείσει το κολαστήριο του Γκουαντανάμο και κάθε άλλο μυστικό κέντρο κράτησης στο εξωτερικό. Το ίδιο επανέλαβε ο Γενικός Εισαγγελέας της Βρετανίας, Λόρδος Γκόλντσμιθ, που έχει χαρακτηρίσει το Γκουαντανάμο «σύμβολο αδικίας». Στο μεταξύ, στη Βρετανία, το κλίμα έγινε ακόμη πιο βαρύ για τον Τόνι Μπλερ, μετά τις καταγγελίες της βρετανικής ανθρωπιστικής οργάνωσης Re-prieve ότι περισσότεροι από 60 κρατούμενοι που έχουν κρατηθεί στο Γκουαντανάμο από την έναρξη της λειτουργίας του το 2001 ήταν ανήλικοι όταν μεταφέρθηκαν εκεί, ορισμένοι μάλιστα κάτω των 14 ετών. Απ’ αυτούς, τουλάχιστον 10 κρατούνται ακόμη εκεί. Ανάμεσά τους είναι ο Μοχάμεντ ελ Γκαράνι, που κατηγορείται ότι συμμετείχε το 1998 σε μια συνομωσία της Αλ Κάιντα στο Λονδίνο. Όμως τότε ήταν μόλις 12 χρόνων και ζούσε με τους γονείς του στη Σαουδική Αραβία. Η σύλληψή του έγινε στο Καράτσι το 2001, σε ηλικία 14 ετών, και έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα στην απομόνωση ως εκπαιδευμένος μαχητής της Αλ – Κάιντα. Ανάμεσά τους είναι ακόμη ένα αγόρι καναδικής καταγωγής, ο Ομάρ Καντρ, η σύλληψη του οποίου έγινε το 2002, σε ηλικία 15 ετών, και κρατήθηκε επίσης σε απομόνωση για μεγάλο χρονικό διάστημα καθώς και ο γιος ενός γνωστού διοικητή της Αλ Κάιντα, που κατηγορείται ότι σκότωσε με χειροβομβίδα ένα αμερικάνο στρατιώτη τον Ιούλιο του 2002 και είναι ανάμεσα στους ελάχιστους που έχουν παραπεμφθεί σε δίκη. Ολοι οι ανήλικοι, που έχουν περάσει από το Γκουαντανάμο, έμειναν για μεγάλο χρονικό διάστημα στην απομόνωση υποβλήθηκαν επανειλημμένα σε ανακρίσεις και βασανιστήρια, όπως καταγγέλλει η Reprieve.