Με εντολές απέλασης αντιμετωπίζει το δυναστικό καθεστώς των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων την ολιγοήμερη απεργία χιλιάδων εργατών της κατασκευαστικής εταιρείας Arabtec, η οποία δραστηριοποιείται στην περιοχή. Οι εργάτες απήργησαν προκειμένου να διεκδικήσουν καλύτερους όρους εργασίας και διαβίωσης, καθώς και αύξηση στους μισθούς τους που στην καλύτερη περίπτωση φτάνουν τα 135 δολάρια το μήνα. Η κυβέρνηση έδωσε εντολή στις αστυνομικές αρχές να τους απελάσουν, κατ' εντολήν της κατασκευαστικής εταιρίας, μιας και η απεργία αλλά και ο συνδικαλισμός απαγορεύονται στη χώρα.
Οι εργάτες των εταιριών που δραστηριοποιούνται στην κατασκευή των ουρανοξυστών και των τεράστιων πολυτελών ξενοδοχείων από τα πετροδολάρια ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες. Εργάζονται σε θερμοκρασίες που πολλές φορές ξεπερνούν τους 50 βαθμούς και κοιμούνται στοιβαγμένοι σε στρατώνες θυμίζοντας σύγχρονους σκλάβους. Ο ντόπιος πληθυσμός δεν ξεπερνά το 13% του συνολικού, ο οποίος ανέρχεται σε 8,5 εκατομμύρια, με τους ξένους εργάτες να αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία. Οι εργάτες που δουλεύουν στη χώρα προέρχονται κυρίως από την ανατολική Ασία.
Το ξέσπασμα απεργίας είναι κάτι σπάνιο στη χώρα όπου βασιλεύει ο βούρδουλας των πραιτοριανών του εμίρη Αλ Ναγιάν που κυβερνά τη χώρα. Η τελευταία είχε συμβεί το 2004 και είχε δεχτεί την άγρια κρατική καταστολή.
Στη γειτονική Σαουδική Αραβία το δυναστικό καθεστώς της χώρας, σ' ένα παρόμοιο κρεσέντο καταστολής και κυνηγητού των ξένων εργατών, έδωσε προθεσμία μέχρι τις 3 Ιούλη στους ξένους εργάτες που δουλεύουν χωρίς ή με ληγμένες άδειες εργασίας για να απομακρυνθούν από τη χώρα. Οι εργάτες που δουλεύουν μ’ αυτό το καθεστώς αγγίζουν τα δύο εκατομμύρια, ενώ άλλα οχτώ δουλεύουν με άδειες εργασίας. Αν επιλέξουν να μείνουν μετά τη λήξη της προθεσμίας και συλληφθούν από τις αρχές, αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης δυο χρόνων και εξοντωτικό πρόστιμο 27 χιλιάδων δολαρίων. Ηδη, 180 χιλιάδες εργάτες έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Τη Δευτέρα 10 Ιούνη, χιλιάδες ινδονήσιοι εργάτες που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το προξενείο της Ινδονησίας στην πόλη Τζέντα επιτέθηκαν στο κτίριο και στις δυνάμεις καταστολής που το φρουρούσαν. Οι εργάτες είχαν συγκεντρωθεί έξω από το προξενείο σε συνθήκες αφόρητης ζέστης προκειμένου να καταθέσουν τα απαραίτητα έγγραφα για να τους χορηγηθεί διαβατήριο, το οποίο απαιτείται για να φύγουν από τη χώρα. Το Προξενείο ήταν κλειστό και οι άνθρωποι που είχαν συγκεντρωθεί άρχισαν να λιποθυμούν κατά εκατοντάδες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι εργάτες να εξαγριωθούν και να επιτεθούν στο κτίριο, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας διπλωματικός υπάλληλος από φωτιά που ξέσπασε στον περίβολο του κτιρίου.
Να σημειωθεί ότι από τη στιγμή που ένας ξένος εργάτης μπαίνει στη χώρα, στα έγγραφα προς νομιμοποίηση που καταθέτει οφείλει να δηλώσει και το επάγγελμα που πρόκειται να ασκήσει. Στην περίπτωση που αλλάξει «αυθαίρετα» επάγγελμα, αντιμετωπίζει ποινικές κυρώσεις. Αν ο εργάτης απολυθεί για οποιοδήποτε λόγο, δεν μπορεί να ψάξει για δουλειά σε διαφορετικό κλάδο, με αποτέλεσμα να αλυσοδένεται στον καπιταλιστή και προκειμένου να παραμείνει στη δουλειά διατίθεται να ζήσει σαν σκλάβος, αφού δεν έχει άλλη διέξοδο.