Αναζωπυρώθηκαν οι συγκρούσεις στα παλαιστινιακά εδάφη, παρά την εκεχειρία που ισχύει εδώ και τέσσερις μήνες. Τη βδομάδα που πέρασε, τρεις παλαιστινιακές οργανώσεις επιτέθηκαν σε ισραηλινούς εποικισμούς απαντώντας στη συνέχιση των στοχευμένων δολοφονιών και των συλλήψεων απ’ τον ισραηλινό στρατό. Η Τζιχάντ, το Λαϊκό Μέτωπο και η Χαμάς με ξεχωριστές επιθέσεις εκτόξευσαν όλμους σε ισραηλινούς εποικισμούς στη Λωρίδα της Γάζας προκαλώντας ζημιές σε κτίρια.
Εντωμεταξύ, εντείνονται οι ανησυχίες για την κατάσταση που θα επικρατήσει στη Λωρίδα μετά την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων και τη διάλυση των 21 εβραϊκών εποικισμών, που θα ξεκινήσει τον Αύγουστο. Η αποχώρηση έχει προκαλέσει την οργισμένη αντίδραση των εποίκων, ορισμένοι απ’ τους οποίους συγκρούστηκαν με τον ισραηλινό στρατό κατά την επιχείρηση κατεδάφισης έντεκα εγκαταλελειμμένων παραλιακών αγροικιών που είχαν κατασκευαστεί απ’ τον αιγυπτιακό στρατό πριν απ’ τον πόλεμο των έξι ημερών το ’67 και σύμφωνα με πληροφορίες αποτελούσαν καταφύγιο για Εβραίους εξτρεμιστές από τη Δυτική Οχθη και το Ισραήλ. Η Παλαιστινιακή Αρχή φέρεται να υποσχέθηκε «προστασία» των ισραηλινών εποίκων κατά την αποχώρηση, υποσχόμενη να αναπτύξει 5.000 Παλαιστίνιους αστυνομικούς κατά μήκος των εποικισμών κατά την εκκένωσή τους.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα, όμως, που τους ανησυχεί όλους (Π.Α., Ισραήλ και Αμερικάνους) είναι το κενό εξουσίας που θα προκύψει από την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τη Λωρίδα της Γάζας. Η ενίσχυση της Χαμάς στις δημοτικές εκλογές και τα γκάλοπ που φέρουν τη Χαμάς να έρχεται δεύτερη με 27% έναντι 35% της Φατάχ στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές (που ακριβώς γι’ αυτό το λόγο αναβλήθηκαν επ’ αόριστο) προκαλούν σύγκρυο όχι μόνο στους Αμερικάνους και τους Σιωνιστές αλλά και στην ίδια την Π.Α. που προσπαθεί να εντάξει τις ριζοσπαστικές οργανώσεις στο πολιτικό παιχνίδι. Ομως καμία οργάνωση, παρά την εκεχειρία, δεν είναι διατεθειμένη να παραδώσει τα όπλα για να πάει σαν πρόβατο στη σφαγή.