Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Το μυθιστόρημα του Γιάχια Σινουάρ είναι μια ιστορία για την Παλαιστίνη και για το δικό του παρελθόν
  • Σαν σήμερα 11 Απρίλη
  • Χεζμπολά: Θα γονατίσουμε τον εχθρό
  • Υπόθεση Λαζαρίδη: Λερώνεσαι όπου κι αν τους ακουμπήσεις
  • Le Monde: Ο Τραμπ οδηγεί σε ήττα τον ιμπεριαλισμό της Δύσης με τον πόλεμο κατά του Ιράν
  • Τζον Μπέργκερ: Οι νεκροί βοηθούν τους ζωντανούς να αντισταθούν στην Παλαιστίνη
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Διεθνή»Αλληλεγγύη στο κεφάλαιο, σιδερένια φτέρνα για τον εργάτη (3)
Διεθνή

Αλληλεγγύη στο κεφάλαιο, σιδερένια φτέρνα για τον εργάτη (3)

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr9 Ιούν 2012, 00:00

Στο προηγούμενο φύλλο αναφερθήκαμε στις «προτεραιότητες» που κατά τον ΟΟΣΑ απαιτούνται να εφαρμοστούν για να επιστρέψει η περιβόητη «ανάπτυξη». O OOΣΑ δε δίστασε να δώσει τα εύσημα στις κυβερνήσεις των Μνημονίων για την εφαρμογή σκληρών αντιλαϊκών μέτρων, πολλά από τα οποία ταυτίζονταν με τις δικές του προτάσεις. Αναφερθήκαμε, επίσης, στο  «καρότο» που ακούει στο όνομα «κοινοτική αλληλεγγύη» και πάει πακέτο  με την τρομοκρατία των αριθμών και τις απειλές για «καταστροφική χρεοκοπία» των χωρών που δε θα ευθυγραμμιστούν απόλυτα με τις απαιτήσεις των πιστωτών. Αυτή η «αλληλεγγύη» υποτίθεται ότι θα εκφραστεί μέσω χρηματοδότησης των «αδύναμων» κρατών, μέσω της έκδοσης ευρωομολόγων, είτε μέσω της χρηματοδότησης των καπιταλιστών με ομόλογα έργου. Μ’ αυτό τον τρόπο, κατά τους υποστηρικτές αυτής της «αλληλεγγύης», θα επιστρέψει η «ανάπτυξη».

Το ερώτημα που προκύπτει αβίαστα και το θέσαμε στο προηγούμενο φύλλο είναι το παρακάτω: Μπορούν τα οποιαδήποτε ομόλογα να εξασφαλίσουν το ξεπέρασμα της κρίσης στην Ευρώπη έστω και σε βάρος των εργαζόμενων; Συμπληρώνοντας θα προσθέταμε ένα ακόμα ερώτημα. Είναι δυνατόν να επιστρέψει μια σταθερή και μακρόχρονη ανάπτυξη στην ΕΕ, μια ανάπτυξη δηλαδή με παράλληλη οικονομική σταθερότητα για το κεφάλαιο για πολύ καιρό;  Σ’ αυτά τα ερωτήματα θα προσπαθήσουμε ν’ απαντήσουμε παρακάτω.

Η αστική απάντηση

Πρώτα απ’ όλα, ας δούμε τι λένε στελέχη της ευρωπαϊκής κεφαλαιοκρατίας, όπως ο Αντρέας Ντόμπρετ, από την εκτελεστική επιτροπή της γερμανικής Bundesbank. Σε πρόσφατη ομιλία του στη διεθνή λέσχη των τραπεζιτών στο Λουξεμβούργο[1], ο Ντόμπρετ έκανε μια ανάλυση για τα αίτια και το ξεπέρασμα της κρίσης, που αξίζει να τη διαβάσει κανείς:

«Οπως είπα προηγουμένως, τα χρήματα δεν αγοράζουν εμπιστοσύνη. Ακόμα και τα μεγαλύτερα πακέτα διάσωσης δεν μπορούν παρά να φέρουν μια πρόσκαιρη ανάπαυλα. Ο χρόνος, είναι αλήθεια, είναι το μόνο πράγμα που μπορείς ν’ αγοράσεις. Αλλά αυτός ο αγορασμένος χρόνος θα πρέπει πραγματικά να χρησιμοποιηθεί για να εξαφανιστούν οι αιτίες που προκαλούν την κρίση. Κι αυτό μας οδηγεί σε τρία βήματα που η Bundesbank πιστεύει ότι πρέπει να γίνουν. Πρώτον, οι κυβερνητικοί προϋπολογισμοί θα πρέπει να ξαναμπούν σε τάξη. Αυτό ισχύει για όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ, αλλά ειδικά για εκείνες τις χώρες που επανειλημμένα έχουν αναβάλει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις… Δεύτερον, οι χώρες που επηρεάστηκαν από την κρίση χρειάζεται επομένως να διεξάγουν δομικές μεταρρυθμίσεις με σκοπό να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και να προωθήσουν την οικονομική ανάπτυξη. Ορισμένες μεταρρυθμίσεις είναι, φυσικά, δύσκολες και επίπονες. Η Ιρλανδία έχει δείξει ωστόσο ότι είναι δυνατές και η γερμανική εμπειρία έχει αποδείξει ότι μακροχρόνια αποδίδουν. Και τρίτον, χρειαζόμαστε μια σταθερή αρχιτεκτονική για την νομισματική μας ένωση».

Η νέα αυτή «αρχιτεκτονική», σύμφωνα με το στέλεχος της Bundesbank, εμπεριέχει… ευγενή μέτρα, όπως αυστηρό οικονομικό έλεγχο ως προϋπόθεση για τη «βοήθεια» στις αδύναμες χώρες και επιβολή προστίμων σε περίπτωση παρεκκλίσεων από τα όρια του ελλείμματος και του χρέους. Ο Ντόμπρετ παραθέτει ξεκάθαρα την αστική απάντηση στην κρίση, χωρίς συναισθηματισμούς και γελοίες υπεκφυγές όσων ποτίζουν τους λαούς με το δηλητήριο της αυταπάτης. Μπορεί ο Ντόμπρετ να μην θέλει να καταλάβει ότι το αίτιο της κρίσης είναι ο ίδιος ο καπιταλισμός που την αναπαράγει περιοδικά όλο και πιο οδυνηρή, σε ένα πράγμα όμως θα συμφωνήσουμε μαζί του. Οτι για το κεφάλαιο το ξεπέρασμα της κρίσης θα γίνει με τον «κλασικό» τρόπο που ακολουθεί ο καπιταλισμός. Μέσα από την αύξηση της εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης σε βαθμό που να αντισταθμίζεται η πτώση των πωλήσεων, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι έτσι καταστρέφεται η σημαντικότερη παραγωγική δύναμη της κοινωνίας: ο εργαζόμενος άνθρωπος.

Και σ’ αυτό έχει εν μέρει δίκιο. Η αύξηση της εκμετάλλευσης των εργατών ακόμα και μέσα στις ιμπεριαλιστικές μητροπόλεις, σε συνδυασμό με την «κινεζοποίηση» των εργατών στις εξαρτημένες χώρες τύπου Ελλάδας, θα δώσει μια ανάσα στο κεφάλαιο για να ξεπεράσει την κρίση. Θ’ αποτελέσει αυτό όμως επιστροφή στην προηγούμενη κατάσταση και θα μπορέσει να διατηρηθεί σε βάθος χρόνου; Για ν’ απαντήσουμε στα παραπάνω χρειάζεται να δούμε τα οικονομικά δεδομένα. Θα το κάνουμε αυτό παρακολουθώντας την κατάσταση που διαμορφώνεται στον τραπεζικό τομέα, ο οποίος στη σημερινή εποχή κατέχει καίρια θέση στον παγκόσμιο καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής.

Συγκρατημένη αισιοδοξία

Το ξέσπασμα της κρίσης, που όπως ήταν φυσικό εκδηλώθηκε πρώτα απ’ όλα στον τραπεζικό τομέα (αφού όταν περιορίζεται η ανάπτυξη μειώνεται και ο δανεισμός), φαινόταν να ξεπεράστηκε το πρώτο τρίμηνο του 2010. Η έκθεση της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (Bank for International Settlements – BIS) το Σεπτέμβρη του ίδιου χρόνου ανέφερε με ικανοποίηση: «Η συρρίκνωση των διεθνών ισοζυγίων των τραπεζών που δίνουν αναφορά στη BIS, που ξεκίνησε το τέταρτο τρίμηνο του 2008, έφτασε στο τέλος της κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων μηνών του 2010»[2].

Η αύξηση της παροχής δανείων στο εξωτερικό, τόσο στις ξένες τράπεζες όσο και στις επιχειρήσεις μπορεί να μην ήταν εντυπωσιακή (1.8% για τις πρώτες, 2.5% για τις δεύτερες), ήταν όμως ένα ενθαρρυντικό μήνυμα για το κεφάλαιο, ότι θα μπορέσει να ξανακάνει τις μπίζνες του όπως παλιά. Η πορεία αυτή συνεχίστηκε μέχρι και το πρώτο τρίμηνο του 2011. Από το δεύ-τερο και μετά ξεκινάει μια σταδιακή κάθοδος, εξαιτίας της μείωσης του δανεισμού στις ανεπτυγμένες οικονομικά χώρες. Αντίθετα, οι «αναπτυσσόμενες» χώρες δείχνουν να ζητούν χρήμα, καθώς ο δανεισμός σε κατοίκους αυτών των χωρών αυξάνεται για ένατο συνεχές τρίμηνο, μέχρι και το δεύτερο τρίμηνο του 2011.

Ελπίδες που εξατμίζονται

Ομως, η συγκρατημένη αισιοδοξία δεν κρατά για πολύ. Η στασιμότητα επιστρέφει, όπως σημειώνει η BIS: «Οι συνολικές αξιώσεις (σ.σ. δανεισμός) εκτός συνόρων από τις τράπεζες που αναφέρονται στην BIS αυξήθηκαν ελάχιστα στο τρίτο τρίμηνο του 2011. Η συνολική αύξηση οφειλόταν αποκλειστικά στην αύξηση των διατραπεζικών αξιώσεων. Αντίθετα, οι αξιώσεις σε οντότητες εκτός τραπεζών σημείωσαν τη μεγαλύτερη μείωση από το τέταρτο τρίμηνο του 2009. Παρά τη συνολική αύξηση των διασυνοριακών αξιώσεων κατά τη διάρκεια της περιόδου, υπήρξαν αρκετά αξιοσημείωτα σημάδια επιβράδυνσης της διεθνούς τραπεζικής δραστηριότητας»(σελ.13)[3].

Η επιβράδυνση αγγίζει και τις «αναπτυσσόμενες» χώρες, καθώς «μετά από εννέα συνεχόμενα τρίμηνα σταθερής αύξησης, ο διασυνοριακός δανεισμός στις αναδυόμενες οικονομίες (σ.σ.τόσο στις τράπεζες όσο και στις εταιρίες) συρρικνώθηκε το τρίτο τρίμηνο του 2011» (σελ. 18)[3]. Η Ασία συνέχισε να κρατάει ακόμα, αν και οι ρυθμοί δανεισμού μειώθηκαν κι εκεί. Την ίδια περίοδο, οι διεθνείς τράπεζες σπεύδουν να ξεφορτωθούν χαρτιά χρέους των χωρών των GIIPS (Ελλάδα, Ιταλία, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία), κυρίως στον τομέα του δημόσιου χρέους, οι αξιώσεις έναντι του οποίου σημείωσαν τη μεγαλύτερη μείωση (κατά 63 δισ. δολάρια ή -13%)[3].

Τι ήταν όμως αυτό που οδήγησε στην αύξηση του διασυνοριακού διατραπεζικού δανεισμού εκείνη την περίοδο; Οπως επισημαίνει η ίδια έκθεση, η αύξηση του δανεισμού αυτού οφειλόταν στη μεγάλη αύξηση της κατηγορίας που αποκαλείται «άλλοι πόροι» και περιλαμβάνει διάφορα κεφάλαια, μεταξύ των οποίων παράγωγα και κεφάλαια που μεταφέρονται από τα κεντρικά γραφεία των τραπεζών στα υποκαταστήματά τους στο εξωτερικό. Αν και η κατηγορία «άλλοι πόροι» δεν αναλύεται περαιτέρω, η έκθεση επισημαίνει ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι μεγάλο μέρος της αύξησης της κατηγορίας αυτής αφορά αυξήσεις της αγοραστικής αξίας διάφορων παραγώγων. Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «η ανάπτυξη των διατραπεζικών συναλλαγών προέρχεται από τράπεζες που έκοψαν την πίστωση στην πραγματική οικονομία και «πάρκαραν» τα χρήματά τους στα θυγατρικά τους γραφεία ανά τον κόσμο» (σελ.15)[3], όμως η έλλειψη περισσότερων στοιχείων στα στατιστικά δεδομένα που επεξεργάστηκε η BIS δεν επιτρέπει πιο εμπεριστατωμένες αναλύσεις για τον ακριβή λόγο της αύξησης του διατραπεζικού δανεισμού, όπως επισημαίνει η ίδια έκθεση.

Ωστόσο, τα παραπάνω δείχνουν ανάγλυφα πόσο «καίγεται» για την «ανάπτυξη» το χρηματιστικό κεφάλαιο. Αν δεν έχει εξασφαλισμένο το ανώτατο κέρδος, «παρκάρει» τα χρήματά του μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Η στασιμότητα του διε-  θνούς τραπεζικού συστήματος το τρίτο τρίμηνο του 2011 μετατράπηκε σε ελαφριά… κατρακύλα το τέταρτο. Ετσι, στην τελευταία έκθεση της BIS[4] επισημαίνεται: «Κατά τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου του 2011, οι τράπεζες που δίνουν αναφορά στη BIS σημείωσαν τη μεγαλύτερη μείωση των συνολικών αξιώσεων έξω από τα σύνορά τους, μετά την πτώση του τέταρτου τριμήνου του 2008, που οδήγησε στην κατάρρευση της Λίμαν Μπράδερς. Η τελευταία μείωση ήταν παγκόσμια, αλλά προερχόταν κυρίως από τις τράπεζες με έδρα τη ζώνη του ευρώ… Συνολικά, ο διασυνοριακός δανεισμός σε μη-τράπεζες μειώθηκε, αλλά η μείωση στις τράπεζες ήταν δριμύτερη και η μεγαλύτερη εδώ και τρία περίπου χρόνια».

Από τη μείωση δεν γλίτωσαν ούτε οι «αναδυόμενες» οικονομίες ούτε καν η Ασία, όπως θα δούμε παρακάτω. Η κατάσταση είναι τόσο άσχημη, που στην έκθεση του Ιούνη υπάρχει ξεχωριστό κεφάλαιο με τίτλο «Η αισιοδοξία εξατμίζεται», στο οποίο επισημαίνονται τα εξής: «Αλλά από τα μέσα του Μάη, οι αμφιβολίες (σ.σ. για την ανάκαμψη) επέστρεψαν: αμφιβολίες για την ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ, αμφιβολίες για την οικονομική υγεία των χωρών της Ευρωζώνης, αμφιβολίες για τις τράπεζες, αμφιβολίες για το αντίκτυπο της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην ανάπτυξη και, τελικά, αμφιβολίες για την πολιτική σταθερότητα μέσα στην Ευρωζώνη. Ολα αυτά, σε συνδυασμό με πρώτα σημάδια μιας πιο εύθραυστης ανάπτυξης σε ΗΠΑ και Κίνα, έκαναν τους επενδυτές πιο επιφυλακτικούς και οδήγησαν σε αύξηση της αστάθειας στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική αγορά»[4].

Ευρωπαϊκή υποχώρηση

Μέσα σ’ αυτό το ζοφερό τοπίο, οι χώρες του ευρώ εμφανίζουν τη μεγαλύτερη υποχώρηση, παρά το χρήμα που έχει πέσει άφθονο για τη στήριξη των τραπεζών (πάνω από 1 τρισ. ευρώ). Αυτό προκύπτει ξεκάθαρα από τα στοιχεία που παρουσιάζει η τελευταία έκθεση της BIS, στην οποία αναφέρεται:

«Οι τράπεζες με έδρα τις ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές οικονομίες μείωσαν τα περιουσιακά τους στοιχεία στο εξωτερικό κατά 466 δισ. δολάρια (2.3%), η δεύτερη μεγαλύτερη μείωση τόσο σε απόλυτους όσο και σε σχετικούς όρους από το τέταρτο τρίμηνο του 2008. Αυτή η μείωση ήταν πιο αξιοπρόσεκτη στις τράπεζες της ζώνης του ευρώ, κατά 584 δισ. δολάρια (4.7%). Οι τράπεζες με έδρα τη Γαλλία μείωσαν τα περιουσιακά τους στοιχεία στο εξωτερικό κατά 197 δισ. δολάρια (5.3%), κυρίως μειώνοντας τις θέσεις τους σε ευρώ – ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη μείωση των τελευταίων 12 χρόνων τουλάχιστον για τις γαλλικές τράπεζες, μετά από τη μείωση κατά 7.1% το προηγούμενο τρίμηνο. Ο διασυνοριακός δανεισμός των τραπεζών σε ορισμένες άλλες σημαντικές ευρωπαϊκές οικονομίες μειώθηκε επίσης σημαντικά: κατατάσσοντάς την ανάλογα με την ποσοστιαία μεταβολή (σ.σ. από τη μεγαλύτερη στη μικρότερη ποσοστιαία μείωση) η πτώση ήταν 35 δισ. δολάρια (5.3%) για την Ισπανία, 181 δισ. δολάρια (4.7%) για τη Γερμανία και 32 δισ. δολάρια (3.5%) για την Ιταλία. Αντίθετα, ο διατραπεζικός δανεισμός από τις βρετανικές τράπεζες αυξήθηκε ελαφρά (7 δισ. ή 0.2%)» (σελ. 14, 15)[4].

Ανάλογη είναι και η κατάσταση της χρηματοδότησης των τραπεζών, δηλαδή των χρημάτων που οι ίδιες δανείζονται για να δανείσουν. Σύμφωνα με την παραπάνω έκθεση, οι ισπανικές και οι ιταλικές τράπεζες δυσκο- λεύτηκαν περισσότερο να βρουν χρήμα. Ετσι, ο δανεισμός των ιταλικών τραπεζών από το εξωτερικό έπεσε στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 9 ετών, ενώ των ισπανικών έπεσε στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 17 ετών! Μειώσεις (αν και μικρότερες) σημειώθηκαν στο δανεισμό των γερμανικών και γαλλικών τραπεζών (γύρω στο 6% για κάθε μία). Αντίθετα, οι βρετανικές και ακόμα περισσότερο οι γιαπωνέζικες τράπεζες δανείστηκαν πιο εύκολα χρήματα.

Τι σημαίνουν όλ’ αυτά; Οτι η «νομισματική ένωση» αποκαλύπτεται μια τραγική αποτυχία. Οτι το παραμύθι του «υπερκράτους», με το οποίο μας ανακάτευαν τα μυαλά εδώ και δυο δεκαετίες, καταρρέει, αφού οι καπιταλιστές έξω από τα σύνορα της Ευρωζώνης εμπιστεύονται περισσότερο τα αυτοτελή εθνικά κράτη παρά ένα μόρφωμα που εμπεριέχει τον ανταγωνισμό μεταξύ των πυλώνων της Ευρωζώνης (Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία) και όχι των… κουτσουλιών (σε οικονομικό επίπεδο πάντα) όπως η Ελλάδα!

Οι «αναδυόμενες» αγορές

Το πιο ανησυχητικό για την παγκόσμια κεφαλαιοκρατία είναι το γεγονός ότι από την κατρακύλα δεν γλίτωσαν ούτε οι «αναδυόμενες αγορές». Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της BIS[4], ο διασυνοριακός δανεισμός από τις τράπεζες σε κατοίκους των χωρών αυτών μειώθηκε κατά 75 δισ. δολάρια (2.4%) για δεύτερη συνεχή φορά (το προηγούμενο τρίμηνο είχε μειωθεί πέντε φορές λιγότερο, δηλαδή κατά 17 δισ. δολάρια ή 0.5%). Ξέρετε από πού προέρχεται αυτή η μείωση; Από τη μείωση του δανεισμού στις κινέζικες τράπεζες, που συμβαίνει για πρώτη φορά μετά το πρώτο τρίμηνο του 2009. Αν μειωθεί και ο δανεισμός στον ιδιωτικό τομέα (εκτός τραπεζών), ο οποίος εξακολουθεί να αντέχει, τότε αυτό θα είναι δείγμα έξαρσης της κρίσης, γιατί αυτή εκδηλώνεται πρώτα στον τομέα αυτό (αν και οι αιτίες της κρίσης δεν πρέπει ν’ αναζητηθούν στον πιστωτικό τομέα, αλλά στις ίδιες τις αντιφάσεις του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής).

Ανισομετρία και… αναρχία

 Από τα οικονομικά δεδομένα προκύπτει ότι η κρίση οξύνεται στην Ευρώπη κι αυτό όχι φυσικά εξαιτίας του… κινδύνου να κάνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Επομένως, όσοι πιστεύουν ότι από την κρίση θα ξεμπλέξουμε έτσι απλά κάνουν εγκληματικό λάθος. Κι αυτό γιατί η αδιαφορία για τα οικονομικά δεδομένα και η εναπόθεση των ελπίδων σε αερολογίες πολιτικών μορφωμάτων τύπου ΣΥΡΙΖΑ δημιουργούν αυταπάτες τις οποίες θα πληρώσει ακριβά η εργατική τάξη, αν δεν αποφασίσει να δράσει, όχι για να φέρει μια «δίκαιη ανάπτυξη» (πράγμα ακατόρθωτο στον καπιταλισμό), αλλά για να αποτρέψει σε πρώτη φάση τη δική της εξαθλίωση και ν’ αγωνιστεί για την κατάργηση του συστήματος της μισθωτής σκλαβιάς.

Το μόνο θετικό της σημερινής εποχής είναι ότι ξεσκίζονται ταχύτατα και με βιαιότητα οι αυταπάτες της «παγκοσμιοποίησης» και της «υπερεθνικής ολοκλήρωσης», που υποτίθεται ότι θα έφερναν τους λαούς πιο κοντά, σ’ ένα κόσμο με λιγότερες διαφορές και περισσότερη οργάνωση. Αντίθετα, αυτό που αποκαλύπτεται ακόμα και μέσα από τα επίσημα στοιχεία κεφαλαιοκρατικών οργανισμών (όπως η BIS) δεν είναι παρά η ανισομετρία στην ανάπτυξη και η αναρχία στην παραγωγή. Γι’ αυτά, όμως, θα μιλήσουμε στο επόμενο φύλλο.

Κώστας Βάρλας


Παραπομπές

[1] «Νέος χρόνος, παλιά προβλήματα – Η κρίση χρέους της Ευρώπης» Λόγος του Αντρέας Ντόμπρετ, μέλους της εκτελεστικής επιτροπής της γερμανικής Bundesbank, στη διεθνή λέσχη τραπεζιτών στο Λουξεμβούργο – 6/2/2012.
[2] «Εξελίξεις στη διεθνή τραπεζική και χρηματοοικονομική αγορά» – τριμηνιαία έκθεση Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS) – Σεπτέμβρης 2011 (https://www.bis.org/publ/qtrpdf/r_qt1009.pdf).
[3] Τριμηνιαία έκθεση BIS – Μάρτης 2012 (https://www.bis.org/publ/qtrpdf/r_qt1203b.pdf).
[4] Τριμηνιαία έκθεση BIS – Ιούνης 2012 (https://www.bis.org/publ/qtrpdf/r_qt1206a.pdf και στο  r_qt1206b.pdf ).

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΣυνεχίζονται οι ρατσιστικές επιθέσεις στο Ισραήλ
Επόμενο άρθρο Τριάμιση χρόνια στη φυλακή «προς παραδειγματισμόν»

Σχετικά Αρθρα

Le Monde: Ο Τραμπ οδηγεί σε ήττα τον ιμπεριαλισμό της Δύσης με τον πόλεμο κατά του Ιράν

Διεθνή 10 Απρ 2026, 10:45

Aπιαστο όνειρο για τους σιωναζιστές η κατοχή του νοτίου Λιβάνου – Βομβαρδίζουν αστικές περιοχές και δολοφονούν αμάχους

Διεθνή 9 Απρ 2026, 20:09

Οι Αμερικάνοι δοκιμάζουν τις αντοχές του Ιράν, ζητώντας να εξαιρεθεί ο Λίβανος από την κατάπαυση του πυρός – Στον αέρα οι διαπραγματεύσεις

Αποδείχτηκε ότι οι σιωναζιστές, που βομβαρδίζουν τον Λίβανο, δεν ενεργούν αυτόνομα αλλά ως εντολοδόχοι των ΗΠΑ

Διεθνή 9 Απρ 2026, 18:56

«Σκληρό ροκ» από το Ιράν: Δεν υπάρχει εκεχειρία, δεν ανοίγει το Ορμούζ, αν δεν μαζέψετε τα σιωναζιστικά σκυλιά από τον Λίβανο

Διεθνή 8 Απρ 2026, 19:55

Χεζμπολά: Στεκόμαστε στο κατώφλι μιας μεγάλης ιστορικής νίκης

Διεθνή 8 Απρ 2026, 14:54

Δεκαπενθήμερη εκεχειρία και έναρξη διαπραγματεύσεων με τους όρους του Ιράν

Η μπλόφα του Τραμπ αφορούσε τους αμερικανούς πολίτες, όχι το Ιράν

Διεθνή 8 Απρ 2026, 11:29
Ροή Ειδήσεων
Πολιτισμός

Το μυθιστόρημα του Γιάχια Σινουάρ είναι μια ιστορία για την Παλαιστίνη και για το δικό του παρελθόν

Το έργο που έγραψε στη φυλακή ο ηγέτης της Χαμάς προσφέρει πληροφορίες για τις πολιτικές του απόψεις και την προσωπική του πορεία

11 Απρ 2026, 05:33
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 11 Απρίλη

11 Απρ 2026, 00:01
Uncategorized

Χεζμπολά: Θα γονατίσουμε τον εχθρό

10 Απρ 2026, 18:51
Βαθύ Κόκκινο

Υπόθεση Λαζαρίδη: Λερώνεσαι όπου κι αν τους ακουμπήσεις

10 Απρ 2026, 13:45
Διεθνή

Le Monde: Ο Τραμπ οδηγεί σε ήττα τον ιμπεριαλισμό της Δύσης με τον πόλεμο κατά του Ιράν

10 Απρ 2026, 10:45
Πολιτισμός

Τζον Μπέργκερ: Οι νεκροί βοηθούν τους ζωντανούς να αντισταθούν στην Παλαιστίνη

10 Απρ 2026, 06:08
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 10 Απρίλη

10 Απρ 2026, 00:01
Διεθνή

Aπιαστο όνειρο για τους σιωναζιστές η κατοχή του νοτίου Λιβάνου – Βομβαρδίζουν αστικές περιοχές και δολοφονούν αμάχους

9 Απρ 2026, 20:09
Διεθνή

Οι Αμερικάνοι δοκιμάζουν τις αντοχές του Ιράν, ζητώντας να εξαιρεθεί ο Λίβανος από την κατάπαυση του πυρός – Στον αέρα οι διαπραγματεύσεις

Αποδείχτηκε ότι οι σιωναζιστές, που βομβαρδίζουν τον Λίβανο, δεν ενεργούν αυτόνομα αλλά ως εντολοδόχοι των ΗΠΑ

9 Απρ 2026, 18:56
Πολιτισμός

«Μπορώ να σφίξω τη γροθιά μου»: Η ηλικιωμένη γυναίκα της Τεχεράνης που νίκησε τον Ντόναλντ Τραμπ

9 Απρ 2026, 15:06
Κόντρες

Joint venture

9 Απρ 2026, 12:10
Καταστολή

Συνεχή δικονομικά τερτίπια στη δίκη των βασανιστών μπάτσων που προκάλεσαν το θάνατο του Βασίλη Μάγγου

Πολιτικές ευθύνες των Χρυσοχοϊδη και Φλωρίδη καταγγέλλει ο Γιάννης Μάγγος

9 Απρ 2026, 10:58
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 9 Απρίλη

9 Απρ 2026, 00:01
Διεθνή

«Σκληρό ροκ» από το Ιράν: Δεν υπάρχει εκεχειρία, δεν ανοίγει το Ορμούζ, αν δεν μαζέψετε τα σιωναζιστικά σκυλιά από τον Λίβανο

8 Απρ 2026, 19:55
Διεθνή

Χεζμπολά: Στεκόμαστε στο κατώφλι μιας μεγάλης ιστορικής νίκης

8 Απρ 2026, 14:54
Η παπάρα

Τρέμε Μπουμπούκε, ο Τάκαρος θα σε εκθρονίσει

8 Απρ 2026, 11:57
Διεθνή

Δεκαπενθήμερη εκεχειρία και έναρξη διαπραγματεύσεων με τους όρους του Ιράν

Η μπλόφα του Τραμπ αφορούσε τους αμερικανούς πολίτες, όχι το Ιράν

8 Απρ 2026, 11:29
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 8 Απρίλη

8 Απρ 2026, 00:01
Διεθνή

Οταν ένα Quadcopter ερωτεύεται ένα Namer…

7 Απρ 2026, 22:24
Διεθνή

Ο ναζί Τραμπ απειλεί, το Ιράν οργανώνει την άμυνα και την αντεπίθεσή του

7 Απρ 2026, 21:26
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 11 Απρίλη

Ημέρα κατά της νόσου του Parkinson.

1944: Εκτελούνται πέντε κομμουνιστές στην Καισαριανή ως αντίποινα για το θάνατο δύο χωροφυλάκων.

1944: Συγκροτείται η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης και εγκαθίσταται στους Κορυσχάδες.

1969: Βόμβα στην είσοδο της εφημερίδας «Εστία» (ΔΑ).

1978: Οι Ερυθρές Ταξιαρχίες εκτελούν δεσμοφύλακα της φυλακής όπου κρατούνται ηγετικά μέλη της οργάνωσης.

1991: Πεθαίνει ο Αγαμέμνων Κουτσόγιωργας στη διάρκεια της δίκης για το σκάνδαλο Κοσκωτά.

1994: Ρουκέτα κατά των γραφείων της ασφαλιστικής εταιρείας “ALiCo” και βόμβα στα γραφεία της ασφαλιστικής εταιρείας «Nationale Nederlanden». Την ίδια μέρα, μετά από τηλεφώνημα αγνώστου, βρέθηκαν δύο ρουκέτες στον Πειραιά, οι οποίες είχε επιχειρηθεί να εκτοξευτούν κατά του βρετανικού αεροπλανοφόρου «Arc Royal»(17Ν).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

«Η παράταξή μας υπηρετεί διαχρονικά μια αξία: διαφάνεια, δικαιοσύνη, νομιμότητα, ευθύνη παντού. Αυτό οφείλουμε να κάνουμε πράξη όλοι μας», επισήμανε ο Υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στην εκπομπή “Σήμερα” στον ΣΚΑΪ με τους Δημήτρη Οικονόμου και Ακη Παυλόπουλο. Αναφορικά με την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε πως «πρόκειται για ένα διαχρονικό σκάνδαλο, όπου εκατοντάδες άνθρωποι πήραν περισσότερα χρήματα απ’ αυτά που δικαιούνταν…» […] αποτελεί σοβαρό ερωτηματικό για ποιο λόγο αυτό το θέμα έρχεται τμηματικά στη δημόσια ζωή από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. […] Ο κ. Θεοδωρικάκος υπογράμμισε πως «η ηθική απαξίωση που επιχειρείται  από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης κατά της ΝΔ και της κυβερνητικής πλειοψηφίας δε θα περάσει και είναι κάτι που πλήττει και τη δημοκρατία μας». Τόνισε επίσης ότι κανείς δεν πρέπει να σιωπηλός απέναντι σε αυτή την επιχείρηση απαξίωσης της παράταξης. «Ο χαρακτηρισμός πλειοψηφία των υποδίκων είναι απαράδεκτος, άθλιος και αστήρικτος…».

Δελτίο Τύπου υπουργείου Ανάπτυξης

(Ο ακροδεξιός-νεοφιλελεύθερος τηλεπλασιέ-τηλεμαϊντανός υπουργός Μπουμπούκος απέκτησε ανταγωνιστή. Ο Τάκης (παλιά ήμουν ΚΚΕ, μετά Συνασπισμός, μετά ΠΑΣΟΚ, τώρα ΝΔ) Θεοδωρικάκος είναι ο δεύτερος που ισχυρίζεται δημόσια η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία υλοποιεί σχέδιο απαξίωσης της ΝΔ. Αν είχε έστω και στοιχειώδη νομική μόρφωση θα ήξερε ότι ο συλλογισμός πάσχει. Οταν αποδίδεται σε κάποιον – εν προκειμένω στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία – κατηγορία, θα πρέπει να συνοδεύεται και από την αποκάλυψη του κινήτρου: για ποιο λόγο η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία να έχει βάλει στο στόχαστρό της τη ΝΔ, την κυβέρνησή της, τον Μητσοτάκη και υλοποιεί ένα τόσο βρόμικο σχέδιο σε βάρος τους; Ποιες είναι οι… σκοτεινές δυνάμεις που υπηρετεί ένα θεσμικό όργανο της Ευρωλάνδης, που δεν είναι δα επαναστατικό ή λαϊκό δικαστήριο; Οταν δεν δίνεται απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα, τότε η κατηγορία που εκτοξεύεται κατά της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας είναι σκέτος γκεμπελισμός, που αναζητά ευήκοα ώτα σε ηλίθιους πολίτες. Τα άλλα δε θα τα σχολιάσουμε. Τι να σχολιάσουμε, μας λέτε; Οτι η Δεξιά του μοναρχοφασισμού, των έκτακτων στρατοδικείων, της φυλακής, της εξορίας, των εκτελέσεων αγωνιστών υπηρετεί την αξία της δικαιοσύνης; Οτι η δεξιά του Predator και των «νόμιμων επισυνδέσεων», που παρακολουθούσε ακόμα και τους υπουργούς της, ακόμα και τους ανώτατους στραταίους, υπηρετεί την αξία της διαφάνειας; Αυτά είναι για τους εν υπηρεσία δημοσιοκάφρους, τους και ΑΡΔάκια αποκαλούμενους, που παρακολουθούν σαν χάνοι τον κάθε Θεοδωρακόπουλο να ξεστομίζει τέτοια «φίδια»)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo