Ενα ταξιδάκι στην Ευρώπη της νέας αμερικανίδας υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιας για τα ενεργειακά θέματα, Ρόμπιν Ντάνιγκαν, ήταν αρκετό για να κάνει σκόνη την παπαρολογία διάφορων τύπων περί στρατηγικής αλλαγής στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, οι οποίες θα συνεργαστούν με τη Ρωσία και θα απομονώσουν τις ευρωπαϊκές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, αποκαθιστώντας μια Pax Russo-Americana στην ευρωπαϊκή ήπειρο και στη Μέση Ανατολή. Η μάνταμ Ντάνιγκαν επισκέφτηκε και την Ελλάδα, οπότε είχαμε την ευκαιρία να πληροφορηθούμε από πρώτο χέρι ότι η ενεργειακή πολιτική των ΗΠΑ (των αμερικάνικων ενεργειακών μονοπωλίων, για να ακριβολογούμε) συνεχίζεται με τη διοίκηση Τραμπ χωρίς την παραμικρή αλλαγή στο σχεδιασμό της σε σχέση με τη διοίκηση Ομπάμα.
Η Ντάνιγκαν μετέφερε δήλωση-μήνυμα του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, στο οποίο αυτός επαναβεβαιώνει την υποστήριξη των ΗΠΑ στο σχέδιο του Νότιου Ενεργειακού Διαδρόμου (στον οποίο ανήκουν οι αγωγοί ΤΑΡ και IGB, που περνούν και από την Ελλάδα) και σε κανένα άλλο σχέδιο, απ' αυτά που κατά καιρούς προσπαθούν να προωθήσουν οι Ρώσοι. Ετσι, η φήμη του «ρωσόφιλου», που συνόδευε τον Τίλερσον, επειδή ως πρώην στέλεχος της Exxon Mobil έκανε μπίζνες με τη Ρωσία και είχε παρασημοφορηθεί, δεν κράτησαν ούτε μήνα. Οσοι ήθελαν να μας κάνουν να πιστέψουμε ότι το πέρασμα ενός καπιταλιστή μάνατζερ από την ηγεσία μιας επιχείρησης στην ηγεσία ενός ιμπεριαλιστικού κράτους δε συνεπάγεται καμιά αλλαγή, αναγκαστικά θα το βουλώσουν (αν δεν το βούλωσαν ήδη).
Οπως δήλωσε η Ντάνιγκαν, ο Νότιος Ενεργειακός Διάδρομος, μέσω του οποίου αμερικάνικα μονοπώλια θα τροφοδοτούν τη δυτική Ευρώπη με αζέρικο φυσικό αέριο, «αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για τις ΗΠΑ και είναι κομβική για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης». Δεν παρέλειψε να επαναλάβει αυτά που ακούγαμε από τους προκατόχους της την περίοδο Ομπάμα: «Πάντα λέμε ότι η Ρωσία είναι και θα παραμείνει βασικός παίχτης στην ευρωπαϊκή ενεργειακή σκακιέρα. Προκύπτουν ωστόσο προβλήματα όταν απουσιάζει ο πραγματικός ανταγωνισμός, όταν δηλαδή υπάρχει μόνο ένας ή ένας κυρίαρχος προμηθευτής σε μια αγορά, γεγονός που φυσιολογικά οδηγεί σε πολιτική ή οικονομική αδυναμία».
Το μήνυμα είναι σαφές: ο αμερικανορωσικός ενεργειακός ανταγωνισμός θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση. Η προεκλογική ρητορική του Τραμπ ουδόλως επηρεάζει την αμερικάνικη εξωτερική πολιτική που καθορίζεται από τις στρατηγικές επιλογές που έχουν κάνει εδώ και χρόνια τα αμερικάνικα μονοπώλια, που έχουν επενδύσει πολλά στον έλεγχο της ευρωπαϊκής ενεργειακής αγοράς μέσω αερίου από την περιοχή της Κασπίας. Οταν ρωτήθηκε για τον σχεδιαζόμενο Turkish Stream και για τον ελληνοϊταλικό αγωγό ITGI, η Ντάνιγκαν υπήρξε διπλωματικά δηλητηριώδης: «Εδώ υπάρχει ένα έργο προϋπολογισμού 40 δισ. δολαρίων, ο Νότιος Διάδρομος που ήδη κατασκευάζεται και που θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην ολοκλήρωσή του. Δεν μπορεί να συζητάμε για κάποια ιδέα για κάποιο έργο που μπορεί να κατασκευαστεί στο μέλλον». Οσο για την πρόθεση της Gazprom να νοικιάσει χωρητικότητα στον ΤΑΡ για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου, η αμερικανίδα υφυπουργός είπε (με κρυφή ειρωνία) ότι εφόσον το επιτρέπουν οι κανονισμοί της ΕΕ και δεν έχουν αντίρρηση οι μέτοχοι του αγωγού, κάποια στιγμή το αίτημα της Gazprom θα μπορούσε να ικανοποιηθεί! Δεν παρέλειψε, όμως, να επαναλάβει ότι η άποψη των ΗΠΑ ήταν και είναι πως η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης διασφαλίζεται όταν στην αγορά λειτουργεί ο ανταγωνισμός με διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας.
Η Ντάνιγκαν συναντήθηκε με τον Σταθάκη (είχαν συναντηθεί και πριν από μερικές μέρες στο Μπακού, όπου έγινε διυπουργική συνάντηση για το Νότιο Διάδρομο), ενώ διάβηκε και τις πύλες του Μαξίμου, χωρίς να ανακοινωθεί με ποιον συναντήθηκε (με τον Τσίπρα ή με τον Φλαμπουράρη).