Συνεχίστηκαν για δεύτερη συνεχόμενη Παρασκευή οι διαδηλώσεις ενάντια στον Σίσι, αυξάνοντας την ανησυχία της αιγυπτιακής χούντας που βλέπει ότι παρά τη βάρβαρη καταστολή που εφαρμόζει ενάντια στους διαδηλωτές, οι διαδηλώσεις συνεχίζονται, ενώ η προοπτική μαζικοποίησής τους ενισχύεται καθώς ο αιγυπτιακός λαός «βράζει» ενάντια στο καθεστώς.
Οι δυνάμεις καταστολής έχουν επιδοθεί σε ένα όργιο συλλήψεων από τότε που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις, έχοντας συλλάβει περισσότερους από 2.000 διαδηλωτές, με τη μεγάλη πλειοψηφία τους να είναι μέχρι 24 χρόνων, ενώ ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκονται δεκάδες παιδιά μέχρι και 10 χρόνων. Πολλά από αυτά κρατούνται σε μυστικές τοποθεσίες, με τους συγγενείς τους να μην γνωρίζουν την τύχη τους, ενώ πολλά από αυτά έχουν υποστεί βασανιστήρια και ανακρίσεις και τους έχουν απαγγελθεί από τις δικαστικές αρχές του καθεστώτος κατηγορίες για απειλή κατά της ασφάλειας της χώρας!
Από τη μέρα που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις, το Κάιρο και το Σουέζ, οι πόλεις στις οποίες έγιναν οι πολυπληθέστερες διαδηλώσεις, έχουν μετατραπεί σε φρούρια από τον αιγυπτιακό στρατό και την αστυνομία, με εκατοντάδες στρατιώτες να σταθμεύουν παντού, γύρω από κυβερνητικά κτίρια και κτίρια των υπηρεσιών ασφάλειας. Ο στρατός έχει στήσει δεκάδες μπλόκα, στα οποία σταματάει τα διερχόμενα αυτοκίνητα και ελέγχει τις ταυτότητες των επιβατών και τα κινητά τους για να βρει φωτογραφίες και μηνύματα που σχετίζονται με τις διαδηλώσεις. Παράλληλα, το υπουργείο Εσωτερικών έχει δώσει εντολή στο προσωπικό των νοσοκομείων του Καΐρου να αναφέρει στην αστυνομία τα πλήρη στοιχεία των τραυματιών από τις διαδηλώσεις, ενώ δεκάδες μπάτσοι ελέγχουν στις πύλες των νοσοκομείων και τα ασθενοφόρα καθώς εισέρχονται για τραυματίες. Δεκάδες σταθμοί του Μετρό στο κέντρο του Καΐρου και γύρω από την πλατεία Ταχρίρ, επίκεντρο των διαδηλώσεων ενάντια στη χούντα, έχουν κλείσει από τις αρχές για «ανακαίνιση», προκειμένου να εμποδιστεί ο κόσμος να κατέβει στις διαδηλώσεις που αναμένονται. Από την αρχή των διαδηλώσεων οι αρχές, μπλόκαραν την πρόσβαση στο Facebook, το Messenger και το BBC, επιδιώκοντας να κάνουν το ίδιο στο Twitter, σύμφωνα με την οργάνωση υπεράσπισης των δικαιωμάτων στο Διαδίκτυο NetBlocks.
Τα αιγυπτιακά ΜΜΕ, που ελέγχονται στη συντριπτική τους πλειοψηφία από τη χούντα και τον στρατό, ισχυρίζονται ότι τα βίντεο που απεικονίζουν τις διαδηλώσεις είναι κατασκευασμένα από πλάνα παλιότερων διαδηλώσεων, πριν από την αρπαγή της εξουσίας από τον Σίσι. Παράλληλα, όλο το σύστημα εξουσίας του καθεστώτος υποστηρίζει ότι το σύνολο του αιγυπτιακού λαού στηρίζει το καθεστώς, ενώ οι λιγοστοί -όπως αναφέρει- που διαδηλώνουν είναι «προδότες» και «τρομοκράτες». Οταν ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις η χούντα υποστήριζε ότι οι διαδηλωτές δεν ξεπερνούν τα 30 με 40 υποχείρια της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Είναι λοιπόν απορίας άξιο γιατί ο Σίσι έσπευσε από την πρώτη στιγμή να δώσει εντολή στο στρατό και την αστυνομία να καταστείλει τις διαδηλώσεις, αντί να τις αφήσει να εξελιχθούνε και με αυτόν τον τρόπο να κερδίσει πόντους δημοκρατικότητας για την κυβέρνησή του σε διεθνές επίπεδο, προβάλλοντάς την ως ένα φιλελεύθερο καθεστώς σύμφωνο με τα δυτικά πρότυπα.
Η χούντα γνωρίζει ότι τα όποια ψήγματα λαοφιλίας είχε κερδίσει τον πρώτο καιρό στα πιο κοσμικά λαϊκά στρώματα, μετά το πραξικόπημα ενάντια στον Μόρσι, έχουν χαθεί εδώ και καιρό, λόγω της καταστολής και των βάρβαρων αντιλαϊκών οικονομικών μέτρων που έχουν βυθίσει το λαό στην ακραία φτώχεια. Ο Μοχάμεντ Αλι και τα βίντεό του που απεικονίζουν την τεράστια διαφθορά των κυβερνητικών στελεχών και των κρατικών αξιωματούχων ήταν απλά η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της λαϊκής οργής. Γι’ αυτόν το λόγο ο Σίσι εξαπέλυσε τους πραιτοριανούς του, ελπίζοντας ότι έτσι θα καταφέρει να κλείσει έστω και προσωρινά τον ασκό του Αιόλου.
Αν η λαϊκή οργή φουντώσει ακόμα περισσότερο και ο λαός βγει στο δρόμο, δεν αποκλείεται ο ίδιος στρατός να τον αποκαθηλώσει προκειμένου να αποφύγει τα χειρότερα, όπως έκανε και με τον προκάτοχό του, Μόρσι.