Η φωτογραφία είναι από την πόλη Ζενγκζού, πρωτεύουσα της επαρχίας Χενάν της Κίνας. Μην φανταστείτε Σέρρες ή Τρίπολη. Μιλάμε για μια πόλη 12,6 εκατομμυρίων κατοίκων. Σχεδόν μιάμιση Ελλάδα. Ολοι οι κάτοικοι της πόλης, η οποία έχει τεθεί σε μερικό λοκντάουν, κλήθηκαν να υποβληθούν σε ράπιντ τεστ, προκειμένου να βρεθούν ασυμπτωματικές προσβολές στην κοινότητα, όπως ανακοίνωσε ο δήμος της πόλης.
Τεράστιος αριθμός υγειονομικών φόρεσε τις «αστροναυτικές» στολές και έστησε συνεργείο τέστινγκ σε κάθε οικοδομικό τετράγωνο της τεράστιας πόλης, προκειμένου να ελέγξει όλο τον πληθυσμό, γυναίκες, άνδρες και παιδιά. Σε γειτονιές της πόλης που θρωρούνται υψηλού κινδύνου οι κάτοικοι ειδοποιήθηκαν ότι απαγορεύεται να μετακινηθούν εκτός πόλης, αν προηγουμένως δεν έχουν πιστοποιητικό ότι υποβλήθηκαν σε τεστ από τις αρχές (από τις αρχές, όχι από το φαρμακείο της γειτονιάς ή με σελφ-τεστ που έκαναν μόνοι τους). Στους κατοίκους των υπόλοιπων γειτονιών έγινε σύσταση να μην ταξιδέψουν έξω από την Ζενγκζού εκτός αν είναι απαραίτητο.
Βλέποντας αυτή τη γιγάντια κινητοποίηση, θα φανταζόταν κανείς πως βρέθηκαν χιλιάδες κρούσματα στη Ζενγκζού. Λάθος. Ολόκληρη η επαρχία Χενάν ανακοίνωσε την Τρίτη 18 ασυμπτωματικές μολύνσεις και 4 κρούσματα που ήρθαν από άλλες περιοχές της Κίνας! Στην πρωτεύουσα Ζενγκζού βρέθηκαν τα 11 απ’ αυτά τα κρούσματα. Ο αριθμός είναι αστείος, όμως η στρατηγική αντιμετώπισης του κοροναϊού από την κινέζικη κυβέρνηση ακολουθεί το δόγμα «απομονώνουμε τις συρροές αμέσως μόλις εμφανίζονται». Γι’ αυτό εφαρμόζονται απαγορεύσεις και αυστηροί έλεγχοι στις πύλες εισόδου της χώρας και άμεσα λοκντάουν όπου εντοπίζονται κρούσματα, παράλληλα με εκτεταμένο τέστινγκ του πληθυσμού.
Γι’ αυτό έσπευσαν να τεστάρουν το σύνολο του πληθυσμού μιας μεγάλης πόλης. Ηδη, οι τοπικοί αξιωματούχοι, βλέποντας προφανώς την εξέλιξη του τέστινγκ, ανακοίνωσαν ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο.
Σε άλλες περιοχές της επαρχίας Χενάν, όπως σε περιοχές των μεγαλουπόλεων Λουογιάνγκ και Ζουκού, κάποιες περιοχές μπήκαν σε λοκντάουν. Και χθες επιβλήθηκε λοκντάουν στη Γουζού, μια πόλη 1,2 εκατομμυρίων κατοίκων. Ολοι οι κάτοικοι διατάχτηκαν να παραμείνουν στα σπίτια τους (θα βγαίνει ένα μέλος από κάθε οικογένεια για τα απαραίτητα ψώνια κάθε δυο μέρες). Για ποιο λόγο; Σ’ αυτή την πόλη βρέθηκαν τα τρία από τα ασυμπτωματικά κρούσματα!
Τρεις ασυμπτωματικοί σε μια πόλη 1,2 εκατομμυρίων κατοίκων και την έβαλαν σε λοκντάουν! Τρελοί είναι οι Κινέζοι; Οι αρχές χαρακτήρισαν την κατάσταση «σοβαρή», διότι δεν έχει βρεθεί η προέλευση των τριών κρουσμάτων, είναι ορφανά δηλαδή. Σκεφτείτε το: βρήκαν τρία ορφανά κρούσματα και «έκλεισαν» μια πόλη 1,2 εκατομμυρίων κατοίκων. Ανακοινώθηκε, ακόμη, ότι μέχρι την Τετάρτη (σήμερα, σε μια μέρα δηλαδή) θα είναι έτοιμα 5.000 δωμάτια καραντίνας, ώστε να απομονωθούν όσοι/ες βρεθούν θετικοί, προκειμένου να αποφευχθεί η ενδοοικογενειακή μετάδοση.
Μια άλλη μεγαλούπολη, η Ξιάν στα βόρεια της χώρας, με πληθυσμό 13 εκατομμύρια, πρωτεύουσα της επαρχίας Σαανξί, έχει τεθεί σε λοκντάουν εδώ και δύο εβδομάδες, καθώς τα νέα κρούσματα είχαν δείξει αξιοσημείωτη (για τα κινέζικα δεδομένα) αύξηση. Χθες, οι αρχές ανέφεραν 35 κρούσματα στην Ξιάν, ενώ προχθές είχαν αναφέρει 95 και την περίοδο 25-31 Δεκεμβρίου μετρούσαν γύρω στα 150 κρούσματα την ημέρα. «Μολονότι οι αριθμοί των κρουσμάτων ήταν υψηλοί για αρκετές μέρες (σ.σ. υψηλός αριθμός θεωρούνται τα 150 κρούσματα σε ένα πληθυσμό 13 εκατομμυρίων!), η γρήγορη άνοδος της διάδοσης της CoviD σε επίπεδο κοινότητας έχει τεθεί υπό έλεγχο σε σχέση με τα προηγούμενα στάδια της έξαρσης», δήλωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο Μα Γκουανγκχούι, υποδιευθυντής της Επιτροπής Υγείας της επαρχίας Σαανξί. «Η επιδημία δείχνει καθοδική τάση», κατέληξε.
Οι αριθμοί που αναφέραμε παραπάνω είναι αστείοι σε σχέση με τις άλλες χώρες (για την Ελλάδα δεν το συζητάμε), όμως είναι οι υψηλότεροι από τον Μάρτη του 2020, όταν η Κίνα κατάφερε να ελέγξει το πρώτο κύμα της πανδημίας, που ξεκίνησε από την επικράτειά της, την Ουχάν. Εκτοτε, ακόμα και ένα κρούσμα να εμφανιστεί, οι αρχές κινητοποιούνται άμεσα. Εχουν γίνει πολλά τοπικά λοκντάουν, ενώ όπου εμφανίζεται κρούσμα, μαζί με το λοκντάουν εφαρμόζεται και γενικό τέστινγκ του πληθυσμού. Το κινέζικο κράτος δεν επιτρέπει το παραμικρό ρίσκο και έχει ξηλώσει αξιωματούχους της κομματικής κλίκας. Στην Ξιάν, για παράδειγμα, απέλυσαν τον επικεφαλής του συστήματος ιχνηλάτησης της πόλης και δυο ανώτερα κομματικά στελέχη για «αναποτελεσματική αυστηρότητα στην αποτροπή και τον έλεγχο της έξαρσης των κρουσμάτων».
Ετσι, στην Κίνα του ενάμισι δισεκατομμυρίου κατοίκων τα κρούσματα σταμάτησαν στα 102.932 και οι νεκροί στους 4.636, σύμφωνα με τις επίσημες πηγές. Λένε ψέματα οι κινέζικες αρχές; Διόλου απίθανο. Οι πάντες, όμως, έχουν διαπιστώσει (και υπάρχουν πολλοί δυτικοί στην Κίνα), ότι το δόγμα που εφαρμόζεται είναι το zero covid. Και έχει δημιουργηθεί μηχανισμός για να μπορεί να εφαρμόζεται αυτό το δόγμα.
Δεν γίναμε, βέβαια, ξαφνικά θαυμαστές του κινέζικου… σοσιαλισμού. Ιμπεριαλιστική χώρα είναι η Κίνα και ο λαός της υφίσταται την πιο σκληρή καπιταλιστική εκμετάλλευση και καταπίεση. Εχοντας, όμως, την εμπειρία του SARS-CoV-1, το κινέζικο ιμπεριαλιστικό κράτος ακολούθησε μια άλλη στρατηγική, η οποία αποδεικνύεται επιτυχημένη. Δεν ξέρουμε τι ποσοστό εμβολιασμού έχει η Κίνα (έχει παραγάγει δικά της εμβόλια), όμως ανεξάρτητα απ’ αυτό (ίσως και γιατί έχει χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού και «αδύνατα» εμβόλια) δεν αφήνει την πανδημία να σηκώσει κεφάλι. Το κινέζικο ιμπεριαλιστικό κράτος διέπραξε το έγκλημα των πρώτων μηνών, όταν σε συνεργασία με τον ΠΟΥ προσπαθούσε να κρύψει την εμφάνιση του SARS-CoV-2, στη συνέχεια όμως κατάφερε να ελέγξει την πανδημία, αποκτώντας έτσι πλεονέκτημα έναντι των δυτικών ιμπεριαλιστών.
«Το κάνουν για να μην έχουν προβλήματα στους χειμερινούς ολυμπιακούς αγώνες, που θ’ αρχίσουν τον Φλεβάρη», γράφουν τα δυτικά ΜΜΕ. Αυτή την τακτική, όμως, οι Κινέζοι την εφαρμόζουν μετά τους πρώτους μήνες της πανδημίας, όχι μόνο τώρα. Ακόμα, όμως, κι αν το κίνητρο ήταν οι covid free χειμερινοί ολυμπιακοί αγώνες, εκείνο που πρέπει να κρατήσουμε είναι η τακτική αντιμετώπισης των εξάρσεων της πανδημίας: λοκντάουν και καθολικό τέστινγκ.
«Ναι, αλλά το κινέζικο καθεστώς είναι ανελεύθερο και γι’ αυτό μπορεί και επιβάλλει τέτοια μέτρα», λένε οι Δυτικοί που η ελευθερία… τρέχει από τα μπατζάκια τους. Το θέμα, όμως, είναι πως εδώ δεν εφαρμόζουν τα απαραίτητα περιοριστικά μέτρα, όχι επειδή νοιάζονται για τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών, αλλά επειδή εξαρχής ακολούθησαν μια εντελώς διαφορετική στρατηγική, που οδήγησε εκεί που όλοι γνωρίζουμε.
Τους είπε κανείς να πιάνουν τους παραβάτες με απόχες ή να διαπομπεύουν δημόσια κρατικούς υπάλληλους που δεν εφάρμοσαν τα μέτρα; Ας έκαναν τα στοιχειώδη κι ας ξέφευγαν και κάποιοι από το λοκντάουν. Θα είχαν γλιτώσει χιλιάδες ζωές. Το ζήτημα δεν είναι ζήτημα διαφοράς… δημοκρατικότητας ή… κοινωνικής ευαισθησίας ανάμεσα στο κινέζικο καθεστώς και στα καθεστώτα της Δύσης. Είναι ζήτημα διαφορετικής στρατηγικής αντιμετώπισης της πανδημίας. Στη Δύση, παρά τις διαβεβαιώσεις για το αντίθετο, ακολουθείται η στρατηγική της ανάπτυξης της ανοσίας αγέλης, με άπλωμα των βαριών νοσήσεων και των θανάτων στο χρόνο.
Για όλα αυτά τα ζητήματα συστήνουμε ένα αναλυτικό άρθρο που δημοσιεύσαμε πριν από ένα χρόνο. Υπό το φως των σημερινών εξελίξεων, αυτό το άρθρο αποκτά ιδιαίτερα επίκαιρο χαρακτήρα: