Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Η ξενόδουλη κυβέρνηση του Λιβάνου μαχαιρώνει πισώπλατα τον λαό και τη χώρα
  • Το μυθιστόρημα του Γιάχια Σινουάρ είναι μια ιστορία για την Παλαιστίνη και για το δικό του παρελθόν
  • Σαν σήμερα 11 Απρίλη
  • Χεζμπολά: Θα γονατίσουμε τον εχθρό
  • Υπόθεση Λαζαρίδη: Λερώνεσαι όπου κι αν τους ακουμπήσεις
  • Le Monde: Ο Τραμπ οδηγεί σε ήττα τον ιμπεριαλισμό της Δύσης με τον πόλεμο κατά του Ιράν
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτισμός»Αβι Μόγκραμπι, ισραηλινός σκηνοθέτης: «Η γενοκτονία των Παλαιστινίων διαρκεί εδώ και 77 χρόνια – Το Ισραήλ δεν υπήρξε ποτέ δημοκρατία»
Πολιτισμός

Αβι Μόγκραμπι, ισραηλινός σκηνοθέτης: «Η γενοκτονία των Παλαιστινίων διαρκεί εδώ και 77 χρόνια – Το Ισραήλ δεν υπήρξε ποτέ δημοκρατία»

Ενας συνεπής αντισιωνιστής μιλάει έξω από τα δόντια

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr6 Ιούλ 2025, 05:55

ΠΗΓΗ: l’Humanité

Συνέντευξη στην Marie-José Sirach

Ο ισραηλινός σκηνοθέτης Αβι Μόγκραμπι γεννήθηκε στο Τελ Αβίβ το 1956. Από πολύ νωρίς στράφηκε κατά των πολιτικών κατοχής της χώρας του. Κατά τη διάρκεια της ισραηλινής εισβολής στον Λίβανο, το 1982, αρνήθηκε να ενταχτεί στις μάχιμες μονάδες του στρατού. Η φιλμογραφία του – Πώς έμαθα να ξεπερνώ τον φόβο μου και να αγαπώ τον Αριέλ Σαρόν (1997), Για ένα και μόνο από τα μάτια μου (2005) ή Μπήκα σε έναν κήπο (2012), για να αναφέρουμε μόνο μερικές από τις ταινίες του – καταγράφει την πραγματικότητα της κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών.

Οι πολυβραβευμένες ταινίες του έχουν προβληθεί σε όλα τα μεγάλα φεστιβάλ κινηματογράφου. Προσκεκλημένος των Films d’ici, ήρθε πριν από μερικές εβδομάδες για μία μόνο βραδιά στο Saint-André des Arts στο Παρίσι, για να παρουσιάσει την ταινία Τα πρώτα 54 χρόνια – ένα φιλμ στο οποίο εμφανίζεται ο ίδιος μπροστά στην κάμερα, ενσαρκώνοντας έναν ειδικό στρατηγικής, διασταυρώνοντας τις μαρτυρίες τραυματισμένων στρατιωτών με εικόνες από τα αρχεία.

Επειτα, ο Αβι Μόγκραμπι αναχώρησε για τη Λισαβόνα, όπου ζει πλέον μόνιμα. Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε μετά από αυτή την επίσκεψη, μέσω ηχητικών ανταλλαγών. Οι ταινίες του, μικρού και μεγάλου μήκους, είναι πλέον όλες διαθέσιμες δωρεάν στον ιστότοπό του: www.avimograbi.org.

Η ταινία σας Τα πρώτα 54 χρόνια σταματά το 2014. Οι μαρτυρίες των στρατιωτών περιγράφουν τη μηχανική της βίας, συνδυασμένη με την εκδίκηση και από τις δύο πλευρές. Σας φαίνεται ότι αυτό που συνέβη στις 7 Οκτώβρη είναι το αποκορύφωμα αυτής της πολιτικής αποικισμού;

Η 7η Οκτώβρη του 2023 δεν είναι το σημείο εκκίνησης αυτού που συμβαίνει σήμερα στη Γάζα. Δεν είναι καν ο Πόλεμος των Εξι Ημερών, τον Ιούνη του 1967, όταν το Ισραήλ κατέλαβε τη Δυτική Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας. Για να κατανοήσει κανείς τι συμβαίνει σήμερα, πρέπει να επιστρέψει στις 15 Μάη του 1948, την ημέρα της ίδρυσης του κράτους του Ισραήλ. Αυτό είναι το πραγματικό σημείο εκκίνησης μιας γενοκτονίας που διαρκεί εδώ και εβδομήντα επτά χρόνια.

Εκείνη η μέρα σηματοδοτεί την αρχή της Νάκμπα, δηλαδή του βίαιου εκτοπισμού του παλαιστινιακού λαού και του πρώτου ισραηλινο-αραβικού πολέμου. Κατά τη διάρκεια αυτού του πολέμου, όπως συμβαίνει σε όλους τους πολέμους, έγιναν φρικτά πράγματα και αθώοι άνθρωποι εκτοπίστηκαν, εκδιώχτηκαν, σφαγιάστηκαν.

Δεν λέω ότι αυτό είναι κατανοητό, αλλά έτσι είναι οι πόλεμοι. Ωστόσο, μετά το τέλος του πολέμου, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, οι άνθρωποι υποτίθεται ότι πρέπει να επιτρέπεται να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Αυτό είναι θεμελιώδες. Ετσι έχει νομοθετήσει ο κόσμος. Ομως το Ισραήλ, μην επιτρέποντας την επιστροφή εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστινίων μετά τη Νάκμπα, καταπάτησε αυτούς τους θεμελιώδεις κανόνες.

Η ταινία δείχνει ότι η ύπαρξη του Ισραήλ περνά μέσα από μια δημογραφική κυριαρχία και επομένως την επέκταση των εποικισμών…

Το σιωνιστικό σχέδιο βασίζεται στην εβραϊκή κυριαρχία επί της Παλαιστίνης, πράγμα που σημαίνει ότι το Ισραήλ, για να επιβάλει αυτό που αποκαλείται «εβραϊκό κράτος», πρέπει με κάθε τρόπο να διατηρεί μια εβραϊκή πλειοψηφία. Ετσι το Ισραήλ δεσμεύτηκε, ήδη πολύ πριν από το 1948, να διατηρεί μια πληθυσμιακή ισορροπία που να επιτρέπει στους Ισραηλινούς να διατηρούν πλήρη έλεγχο και κυριαρχία πάνω σε αυτήν τη γη.

Πριν από τις 7 Οκτώβρη, 5 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι ζούσαν στα κατεχόμενα εδάφη της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Οχθης, ενώ υπάρχουν 1,5 ή 2 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι εντός του Ισραήλ. Δηλαδή, περίπου 7 εκατομμύρια, πάνω-κάτω όσος είναι ο αριθμός των Εβραίων που ζουν στο Ισραήλ. Μεταξύ του ποταμού και της θάλασσας υπάρχει, λοιπόν, μια δημογραφική ισορροπία που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το σιωνιστικό σχέδιο. Ετσι, το κράτος του Ισραήλ εδώ και δεκαετίες θεσπίζει νόμους που ρυθμίζουν ή ελέγχουν τους Παλαιστινίους που ζουν στη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας.

Για να τα εφαρμόσει όλα αυτά, το Ισραήλ καταφεύγει συστηματικά στο στρατιωτικό του βραχίονα. Αυτή η διαδικασία, που αποσκοπεί στο να διασφαλίσει ότι μια εβραϊκή πλειοψηφία του πληθυσμού θα κυβερνά ή θα κυριαρχεί σε ό,τι ήταν η Παλαιστίνη, δεν σταμάτησε ποτέ. Η γενοκτονία που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Γάζα δεν είναι παρά η συνέχεια αυτής της επιχείρησης. Στοχεύει στο να αδειάσει τα παλαιστινιακά εδάφη από τους κατοίκους τους για να τα οικειοποιηθεί στη συνέχεια. Και όταν ο πρόεδρος Τραμπ πρότεινε να μετατραπεί η Γάζα σε ένα «παράδεισο ακινήτων» τύπου Λας Βέγκας ή Ριβιέρα, αυτό εντάσσεται στο ίδιο σχέδιο.

Στην ταινία σας αναλύετε τις μεθόδους των διαδοχικών ισραηλινών κυβερνήσεων για να εξαναγκάζουν, να διχάζουν, να βιάζουν, να καταστέλλουν, να εκτοπίζουν τον παλαιστινιακό πληθυσμό στο πλαίσιο των πολιτικών κατοχής… Πώς το κράτος πείθει τους στρατιώτες να υπακούν στις διαταγές;

Πώς οι στρατιώτες κατατάσσονται, χρόνο με το χρόνο, δεκαετία με τη δεκαετία, και δεν αντιστέκονται, δεν εναντιώνονται; Πρόκειται για πλύση εγκεφάλου, αν όχι και αυτο-πλύση εγκεφάλου. Οι Παλαιστίνιοι παρουσιάζονται και θεωρούνται ως απειλή για την ύπαρξη του «όμορφου δημοκρατικού εβραϊκού κράτους» μας. Και ο στρατός είναι ο εγγυητής της ασφάλειας στο Ισραήλ, της ίδιας μας της ζωής ως Εβραίων σε ένα εβραϊκό κράτος.

Δεν είμαι βέβαιος ότι έχουμε το χρόνο που απαιτείται για να περιγράψουμε ακριβώς πώς αυτή η πλύση εγκεφάλου εφαρμόστηκε ή εξακολουθεί να εφαρμόζεται. Η αλήθεια είναι ότι μεγαλώνουμε σε μια εθνικιστική και στρατιωτικοποιημένη κοινωνία, όπου ο στρατός είναι το ιερό σώμα, εκείνο που σώζει τις ζωές μας και διατηρεί την παρουσία μας σε αυτό που ήταν γνωστό ως Παλαιστίνη και που σήμερα είναι το Ισραήλ.

Και είναι πολύ δύσκολο, σχεδόν αδύνατο, για όποιον δεν μεγαλώνει σε οικογένεια που αντιστέκεται, να πάει κόντρα σε αυτή την πλύση εγκεφάλου. Είναι μέρος της καθημερινής μας ζωής. Το Ισραήλ περιγράφεται ως ένα δημοκρατικό κράτος, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα κράτος όπου γίνεται πλύση εγκεφάλου στα παιδιά μας από τη μέρα που γεννιούνται, ώστε να καταλάβουν ότι ο ρόλος τους στη ζωή του έθνους είναι να εφαρμόσουν και να διατηρήσουν την εβραϊκή κυριαρχία πάνω σε αυτή τη γη.

Πολλοί Ισραηλινοί φαίνεται να αγνοούν το παλαιστινιακό ζήτημα. Οι Παλαιστίνιοι έχουν καταστεί αόρατοι, δεν θεωρούνται πια άνθρωποι. Η απανθρωποποίησή τους είναι κατάφωρη. Είναι η Γάζα ένα εργαστήριο για την αμφισβήτηση του διεθνούς δικαίου;

Η Γάζα είναι αναμφίβολα ένα εργαστήριο για να τεθεί υπό αμφισβήτηση η ύπαρξη του διεθνούς δικαίου. Αλλά, όπως έλεγα προηγουμένως, αυτό δεν ξεκίνησε μετά τις 7 Οκτώβρη. Ξεκίνησε το 1948, όταν ο υπόλοιπος κόσμος αποδέχτηκε τα μέτρα που έλαβε το Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων.

Ο κόσμος σιώπησε όταν το Ισραήλ αρνήθηκε την επιστροφή των Παλαιστινίων και κατέσχεσε όλη τη γη και τα σπίτια τους. Πρέπει να θυμόμαστε ότι πριν από το 1948, οι Εβραίοι που ζούσαν στην Παλαιστίνη κατείχαν μόνο το 7% της γης. Κατάσχοντας όλα τα παλαιστινιακά περιουσιακά στοιχεία, το Ισραήλ, ή πιο σωστά η εβραϊκή κοινότητα στο Ισραήλ, έγινε η κυρίαρχη πολιτική και οικονομική δύναμη.

Λέτε ότι η ισραηλινή Αριστερά δεν υπάρχει πια. Κι όμως, πριν τις 7 Οκτώβρη, δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί κατέβαιναν στον δρόμο για να καταγγείλουν την πολιτική του Νετανιάχου. Πρόσφατα, φαίνεται πως η ισραηλινή κοινή γνώμη αρχίζει να αμφιβάλλει για την πολιτική της κυβέρνησής της, ιδίως στο θέμα των ομήρων…

Πράγματι, ένα μεγάλο μέρος της ισραηλινής κοινής γνώμης αρχίζει να αντιτίθεται στη στρατηγική της κυβέρνησης για τη διάσωση των ομήρων. Ομως αυτή η ίδια κοινή γνώμη εξακολουθεί σε μεγάλο βαθμό να υποστηρίζει τη γενοκτονία στη Γάζα. Αν ακούσετε τα συνθήματα ή τους λόγους που εκφωνούνται στις διαδηλώσεις, θα δείτε ότι μιλούν για κατάπαυση του πυρός για να σωθούν οι όμηροι, όχι για να σωθούν οι Παλαιστίνιοι.

Ορισμένοι λένε, μάλιστα, ότι μετά την επιστροφή των ομήρων, ο πόλεμος θα μπορεί να συνεχιστεί, ο θεός μόνο ξέρει με ποιον σκοπό. Ετσι, όλες οι μεγάλες διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν πριν από τις 7 Οκτώβρη στο Ισραήλ είχαν στόχο να σώσουν τη δημοκρατία για τους Εβραίους του Ισραήλ και όχι να δημιουργήσουν μια πραγματική δημοκρατία όπου οι Παλαιστίνιοι θα ήταν ίσοι, μια δημοκρατία όπου κανείς δεν θα ζούσε υπό στρατιωτική κατοχή, χωρίς κανένα δικαίωμα. Οχι, επρόκειτο να σώσουμε τη δική μας εβραϊκή ζωή ή την εβραϊκή μας ελευθερία, ανεξάρτητα από τις θηριωδίες που διαπράττουμε εναντίον των Παλαιστινίων στα κατεχόμενα εδάφη.

Στη Γαλλία, μια ολόκληρη εκστρατεία εξισώνει την αλληλεγγύη προς τον παλαιστινιακό λαό με τον αντισημιτισμό. Ορισμένοι γάλλοι βουλευτές σκέφτονται να προτείνουν νόμο που θα εξισώνει τον αντισιωνισμό με τον αντισημιτισμό. Πώς το βλέπετε αυτό;

Στη διάρκεια των 77 χρόνων ύπαρξής του, το Ισραήλ έχει καταβάλει τεράστιες προσπάθειες για να ταυτίσει την κριτική που ασκείται σε αυτό με τον αντισημιτισμό και να εξισώσει την κριτική στο σιωνισμό με τον αντισημιτισμό. Το Ισραήλ διεκδικεί το μονοπώλιο της εβραϊκής ύπαρξης σε όλο τον κόσμο και το έχει μετατρέψει σε εργαλείο του σιωνιστικού σχεδίου. Και, φυσικά, υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στο να είσαι αντισιωνιστής, μη σιωνιστής ή να ασκείς κριτική στον σιωνισμό, και στο να είσαι αντισημίτης. Το να εξισώνεται ο αντισιωνισμός με τον αντισημιτισμό είναι καθαρή χειραγώγηση και λαϊκισμός.

Ποια είναι η γνώμη σας για τη στάση των γαλλικών αρχών απέναντι σε ό,τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη Λωρίδα της Γάζας και στα κατεχόμενα εδάφη;

Η πρόσφατη ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία ο πρόεδρος Μακρόν πρόκειται σύντομα να αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης, είναι φυσικά ένα πολύ καλό νέο. Αν ο υπόλοιπος κόσμος αναγνώριζε το δικαίωμα των Παλαιστινίων να έχουν το δικό τους κράτος, να ελέγχουν τη ζωή τους, αυτό θα ήταν ένα βήμα προς το τέλος της κατοχής και προς κάποια μορφή συμφιλίωσης. Ομως πρώτα πρέπει να συμβεί.

Η ειρήνη, η συνύπαρξη Παλαιστινίων και Ισραηλινών, είναι ένας αντικατοπτρισμός που απομακρύνεται κάθε μέρα και περισσότερο; Επιτρέπεται ακόμη να ελπίζουμε;

Πριν από τις 8 Οκτώβρη, πριν από την επανεισβολή στη Λωρίδα της Γάζας και αυτό το νέο στάδιο της γενοκτονίας, όταν κάποιοι άνθρωποι προσπαθούσαν να προειδοποιήσουν για την επόμενη φάση της Νάκμπα, κάποιοι από εμάς πιστεύαμε ότι αυτό το σενάριο θα ήταν αδύνατο, ότι το διεθνές δίκαιο δεν θα το επέτρεπε. Αυτό που παρακολουθούμε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο είναι ότι ο κόσμος επιτρέπει τα πάντα. Υπάρχουν τόσα μέτρα που η Δύση θα μπορούσε να έχει λάβει για να σταματήσει τη γενοκτονία — από εμπάργκο όπλων προς το Ισραήλ μέχρι ατελείωτες οικονομικές και διπλωματικές κυρώσεις…

Μπορούμε να πούμε ότι το Ισραήλ είναι ακόμη μια δημοκρατία;

Το Ισραήλ δεν υπήρξε ποτέ δημοκρατία. Οταν 5 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν υπό στρατιωτική κατοχή, όταν περισσότεροι από τους μισούς Παλαιστίνιους πριν από το 1948 έχουν εκτοπιστεί, έχουν αναγκαστεί να φύγουν και ποτέ δεν τους επιτράπηκε να επιστρέψουν, όταν βλέπουμε τη γενοκτονία που συντελείται, δεν μπορούμε να μιλάμε για δημοκρατία.

Εκτύπωση 🖨
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΣαν σήμερα 6 Ιούλη

Ενας συνεπής αντισιωνιστής μιλάει έξω από τα δόντια

Επόμενο άρθρο «Το ψύχος του πάγου στα μάτια μας / και στις καρδιές μας μια κόκκινη κόλαση»*

Ενας συνεπής αντισιωνιστής μιλάει έξω από τα δόντια

Σχετικά Αρθρα

Το μυθιστόρημα του Γιάχια Σινουάρ είναι μια ιστορία για την Παλαιστίνη και για το δικό του παρελθόν

Το έργο που έγραψε στη φυλακή ο ηγέτης της Χαμάς προσφέρει πληροφορίες για τις πολιτικές του απόψεις και την προσωπική του πορεία

Πολιτισμός 11 Απρ 2026, 05:33

Τζον Μπέργκερ: Οι νεκροί βοηθούν τους ζωντανούς να αντισταθούν στην Παλαιστίνη

Πολιτισμός 10 Απρ 2026, 06:08

«Μπορώ να σφίξω τη γροθιά μου»: Η ηλικιωμένη γυναίκα της Τεχεράνης που νίκησε τον Ντόναλντ Τραμπ

Πολιτισμός 9 Απρ 2026, 15:06

Ιζαμπέλα Χαμάντ: Αναγνωρίζοντας τον ξένο

Πολιτισμός 5 Απρ 2026, 05:36

Ουκ εν το πολλώ το ευ… (Γ.Φ. Καλόγερος, «Φαρμακείο»)

Πολιτισμός 29 Μαρ 2026, 11:22

Η γεύση του κερασιού

Πολιτισμός 25 Μαρ 2026, 20:47
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Η ξενόδουλη κυβέρνηση του Λιβάνου μαχαιρώνει πισώπλατα τον λαό και τη χώρα

Η Αντίσταση συνεχίζει με αμείωτη ένταση τις επιχειρήσεις της

11 Απρ 2026, 19:00
Πολιτισμός

Το μυθιστόρημα του Γιάχια Σινουάρ είναι μια ιστορία για την Παλαιστίνη και για το δικό του παρελθόν

Το έργο που έγραψε στη φυλακή ο ηγέτης της Χαμάς προσφέρει πληροφορίες για τις πολιτικές του απόψεις και την προσωπική του πορεία

11 Απρ 2026, 05:33
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 11 Απρίλη

11 Απρ 2026, 00:01
Uncategorized

Χεζμπολά: Θα γονατίσουμε τον εχθρό

10 Απρ 2026, 18:51
Βαθύ Κόκκινο

Υπόθεση Λαζαρίδη: Λερώνεσαι όπου κι αν τους ακουμπήσεις

10 Απρ 2026, 13:45
Διεθνή

Le Monde: Ο Τραμπ οδηγεί σε ήττα τον ιμπεριαλισμό της Δύσης με τον πόλεμο κατά του Ιράν

10 Απρ 2026, 10:45
Πολιτισμός

Τζον Μπέργκερ: Οι νεκροί βοηθούν τους ζωντανούς να αντισταθούν στην Παλαιστίνη

10 Απρ 2026, 06:08
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 10 Απρίλη

10 Απρ 2026, 00:01
Διεθνή

Aπιαστο όνειρο για τους σιωναζιστές η κατοχή του νοτίου Λιβάνου – Βομβαρδίζουν αστικές περιοχές και δολοφονούν αμάχους

9 Απρ 2026, 20:09
Διεθνή

Οι Αμερικάνοι δοκιμάζουν τις αντοχές του Ιράν, ζητώντας να εξαιρεθεί ο Λίβανος από την κατάπαυση του πυρός – Στον αέρα οι διαπραγματεύσεις

Αποδείχτηκε ότι οι σιωναζιστές, που βομβαρδίζουν τον Λίβανο, δεν ενεργούν αυτόνομα αλλά ως εντολοδόχοι των ΗΠΑ

9 Απρ 2026, 18:56
Πολιτισμός

«Μπορώ να σφίξω τη γροθιά μου»: Η ηλικιωμένη γυναίκα της Τεχεράνης που νίκησε τον Ντόναλντ Τραμπ

9 Απρ 2026, 15:06
Κόντρες

Joint venture

9 Απρ 2026, 12:10
Καταστολή

Συνεχή δικονομικά τερτίπια στη δίκη των βασανιστών μπάτσων που προκάλεσαν το θάνατο του Βασίλη Μάγγου

Πολιτικές ευθύνες των Χρυσοχοϊδη και Φλωρίδη καταγγέλλει ο Γιάννης Μάγγος

9 Απρ 2026, 10:58
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 9 Απρίλη

9 Απρ 2026, 00:01
Διεθνή

«Σκληρό ροκ» από το Ιράν: Δεν υπάρχει εκεχειρία, δεν ανοίγει το Ορμούζ, αν δεν μαζέψετε τα σιωναζιστικά σκυλιά από τον Λίβανο

8 Απρ 2026, 19:55
Διεθνή

Χεζμπολά: Στεκόμαστε στο κατώφλι μιας μεγάλης ιστορικής νίκης

8 Απρ 2026, 14:54
Η παπάρα

Τρέμε Μπουμπούκε, ο Τάκαρος θα σε εκθρονίσει

8 Απρ 2026, 11:57
Διεθνή

Δεκαπενθήμερη εκεχειρία και έναρξη διαπραγματεύσεων με τους όρους του Ιράν

Η μπλόφα του Τραμπ αφορούσε τους αμερικανούς πολίτες, όχι το Ιράν

8 Απρ 2026, 11:29
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 8 Απρίλη

8 Απρ 2026, 00:01
Διεθνή

Οταν ένα Quadcopter ερωτεύεται ένα Namer…

7 Απρ 2026, 22:24
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 11 Απρίλη

Ημέρα κατά της νόσου του Parkinson.

1944: Εκτελούνται πέντε κομμουνιστές στην Καισαριανή ως αντίποινα για το θάνατο δύο χωροφυλάκων.

1944: Συγκροτείται η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης και εγκαθίσταται στους Κορυσχάδες.

1969: Βόμβα στην είσοδο της εφημερίδας «Εστία» (ΔΑ).

1978: Οι Ερυθρές Ταξιαρχίες εκτελούν δεσμοφύλακα της φυλακής όπου κρατούνται ηγετικά μέλη της οργάνωσης.

1991: Πεθαίνει ο Αγαμέμνων Κουτσόγιωργας στη διάρκεια της δίκης για το σκάνδαλο Κοσκωτά.

1994: Ρουκέτα κατά των γραφείων της ασφαλιστικής εταιρείας “ALiCo” και βόμβα στα γραφεία της ασφαλιστικής εταιρείας «Nationale Nederlanden». Την ίδια μέρα, μετά από τηλεφώνημα αγνώστου, βρέθηκαν δύο ρουκέτες στον Πειραιά, οι οποίες είχε επιχειρηθεί να εκτοξευτούν κατά του βρετανικού αεροπλανοφόρου «Arc Royal»(17Ν).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

«Η παράταξή μας υπηρετεί διαχρονικά μια αξία: διαφάνεια, δικαιοσύνη, νομιμότητα, ευθύνη παντού. Αυτό οφείλουμε να κάνουμε πράξη όλοι μας», επισήμανε ο Υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στην εκπομπή “Σήμερα” στον ΣΚΑΪ με τους Δημήτρη Οικονόμου και Ακη Παυλόπουλο. Αναφορικά με την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε πως «πρόκειται για ένα διαχρονικό σκάνδαλο, όπου εκατοντάδες άνθρωποι πήραν περισσότερα χρήματα απ’ αυτά που δικαιούνταν…» […] αποτελεί σοβαρό ερωτηματικό για ποιο λόγο αυτό το θέμα έρχεται τμηματικά στη δημόσια ζωή από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. […] Ο κ. Θεοδωρικάκος υπογράμμισε πως «η ηθική απαξίωση που επιχειρείται  από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης κατά της ΝΔ και της κυβερνητικής πλειοψηφίας δε θα περάσει και είναι κάτι που πλήττει και τη δημοκρατία μας». Τόνισε επίσης ότι κανείς δεν πρέπει να σιωπηλός απέναντι σε αυτή την επιχείρηση απαξίωσης της παράταξης. «Ο χαρακτηρισμός πλειοψηφία των υποδίκων είναι απαράδεκτος, άθλιος και αστήρικτος…».

Δελτίο Τύπου υπουργείου Ανάπτυξης

(Ο ακροδεξιός-νεοφιλελεύθερος τηλεπλασιέ-τηλεμαϊντανός υπουργός Μπουμπούκος απέκτησε ανταγωνιστή. Ο Τάκης (παλιά ήμουν ΚΚΕ, μετά Συνασπισμός, μετά ΠΑΣΟΚ, τώρα ΝΔ) Θεοδωρικάκος είναι ο δεύτερος που ισχυρίζεται δημόσια η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία υλοποιεί σχέδιο απαξίωσης της ΝΔ. Αν είχε έστω και στοιχειώδη νομική μόρφωση θα ήξερε ότι ο συλλογισμός πάσχει. Οταν αποδίδεται σε κάποιον – εν προκειμένω στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία – κατηγορία, θα πρέπει να συνοδεύεται και από την αποκάλυψη του κινήτρου: για ποιο λόγο η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία να έχει βάλει στο στόχαστρό της τη ΝΔ, την κυβέρνησή της, τον Μητσοτάκη και υλοποιεί ένα τόσο βρόμικο σχέδιο σε βάρος τους; Ποιες είναι οι… σκοτεινές δυνάμεις που υπηρετεί ένα θεσμικό όργανο της Ευρωλάνδης, που δεν είναι δα επαναστατικό ή λαϊκό δικαστήριο; Οταν δεν δίνεται απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα, τότε η κατηγορία που εκτοξεύεται κατά της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας είναι σκέτος γκεμπελισμός, που αναζητά ευήκοα ώτα σε ηλίθιους πολίτες. Τα άλλα δε θα τα σχολιάσουμε. Τι να σχολιάσουμε, μας λέτε; Οτι η Δεξιά του μοναρχοφασισμού, των έκτακτων στρατοδικείων, της φυλακής, της εξορίας, των εκτελέσεων αγωνιστών υπηρετεί την αξία της δικαιοσύνης; Οτι η δεξιά του Predator και των «νόμιμων επισυνδέσεων», που παρακολουθούσε ακόμα και τους υπουργούς της, ακόμα και τους ανώτατους στραταίους, υπηρετεί την αξία της διαφάνειας; Αυτά είναι για τους εν υπηρεσία δημοσιοκάφρους, τους και ΑΡΔάκια αποκαλούμενους, που παρακολουθούν σαν χάνοι τον κάθε Θεοδωρακόπουλο να ξεστομίζει τέτοια «φίδια»)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν

    Ενας συνεπής αντισιωνιστής μιλάει έξω από τα δόντια

    • Εφετείο 17Ν

      Ενας συνεπής αντισιωνιστής μιλάει έξω από τα δόντια

  • ΕΛΑ

    Ενας συνεπής αντισιωνιστής μιλάει έξω από τα δόντια

    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ

      Ενας συνεπής αντισιωνιστής μιλάει έξω από τα δόντια

    • Εφετείο ΕΛΑ

      Ενας συνεπής αντισιωνιστής μιλάει έξω από τα δόντια

    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ

      Ενας συνεπής αντισιωνιστής μιλάει έξω από τα δόντια

  • Επαναστατικός Αγώνας

    Ενας συνεπής αντισιωνιστής μιλάει έξω από τα δόντια

    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα

      Ενας συνεπής αντισιωνιστής μιλάει έξω από τα δόντια

    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα

      Ενας συνεπής αντισιωνιστής μιλάει έξω από τα δόντια

    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα

      Ενας συνεπής αντισιωνιστής μιλάει έξω από τα δόντια

  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς

    Ενας συνεπής αντισιωνιστής μιλάει έξω από τα δόντια

    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.

      Ενας συνεπής αντισιωνιστής μιλάει έξω από τα δόντια

    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.

      Ενας συνεπής αντισιωνιστής μιλάει έξω από τα δόντια

    • Δίκη Σ.Π.Φ.

      Ενας συνεπής αντισιωνιστής μιλάει έξω από τα δόντια

Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία

    Ενας συνεπής αντισιωνιστής μιλάει έξω από τα δόντια

    • Το ημερολόγιο της αποστολής

      Ενας συνεπής αντισιωνιστής μιλάει έξω από τα δόντια

      Ενας συνεπής αντισιωνιστής μιλάει έξω από τα δόντια

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)

      Ενας συνεπής αντισιωνιστής μιλάει έξω από τα δόντια

      Ενας συνεπής αντισιωνιστής μιλάει έξω από τα δόντια

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)

      Ενας συνεπής αντισιωνιστής μιλάει έξω από τα δόντια

      Ενας συνεπής αντισιωνιστής μιλάει έξω από τα δόντια

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)

      Ενας συνεπής αντισιωνιστής μιλάει έξω από τα δόντια

      Ενας συνεπής αντισιωνιστής μιλάει έξω από τα δόντια

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)

      Ενας συνεπής αντισιωνιστής μιλάει έξω από τα δόντια

Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε

    Ενας συνεπής αντισιωνιστής μιλάει έξω από τα δόντια

    Ενας συνεπής αντισιωνιστής μιλάει έξω από τα δόντια

  • Επικοινωνία

    Ενας συνεπής αντισιωνιστής μιλάει έξω από τα δόντια

    Ενας συνεπής αντισιωνιστής μιλάει έξω από τα δόντια

  • Όροι χρήσης

    Ενας συνεπής αντισιωνιστής μιλάει έξω από τα δόντια

    Ενας συνεπής αντισιωνιστής μιλάει έξω από τα δόντια

  • Ποιοι είμαστε

    Ενας συνεπής αντισιωνιστής μιλάει έξω από τα δόντια

    Ενας συνεπής αντισιωνιστής μιλάει έξω από τα δόντια

  • Επικοινωνία

    Ενας συνεπής αντισιωνιστής μιλάει έξω από τα δόντια

    Ενας συνεπής αντισιωνιστής μιλάει έξω από τα δόντια

  • Όροι χρήσης

    Ενας συνεπής αντισιωνιστής μιλάει έξω από τα δόντια

    Ενας συνεπής αντισιωνιστής μιλάει έξω από τα δόντια

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo