Η στήλη έχει σχολιάσει αρκετές φορές στο παρελθόν τις εξελίξεις στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο και στη μάχη για τον έλεγχο της διοίκησης της ΕΠΟ και του εξωαγωνιστικού κυκλώματος. Ανεξάρτητα από την πορεία των γεγονότων μέχρι την τελική λύση, ένα από τα διαχρονικά συμπεράσματα που μπορούμε να βγάλουμε είναι ότι οι χαμένοι της υπόθεσης (ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ Γιώργος Γκιρτζίκης και η παρέα του) μέχρι την τελευταία στιγμή θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να εξασφαλίσουν το τομάρι τους. Υπό αυτό το πρίσμα θα πρέπει να δούμε την καταγγελία Γκιρτζίκη κατά του εκλεκτού του Σαββίδη και μοναδικού υποψηφίου μέχρι στιγμής για την προεδρία της ΕΠΟ, Βαγγέλη Γραμμένου.
Σύμφωνα με δημοσίευμα αθλητικής εφημερίδας, που γνώρισε μεγάλη διάδοση στο διαδίκτυο, η υπόθεση που αφορά πλαστογραφία και δυσφήμιση του αθλήματος έχει παραπεμφθεί στο δικαστικό τμήμα της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΠΟ και η ποινή που εισηγείται ο ερευνητής της υπόθεσης, Δημήτρης Νικητόπουλος, είναι απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο για τρία χρόνια. Η συγκεκριμένη υπόθεση είναι γνωστή εδώ και ένα χρόνο (από τις 18 Μάρτη του 2016), όταν ο αναπληρωτής ποδοσφαιρικός εισαγγελέας, Στέφανος-Κωνσταντίνος Μπαξεβάνης, είχε ασκήσει δίωξη κατά του Γραμμένου, όμως έκτοτε είχε ξεχαστεί μέχρι που την επανέφερε στην επιφάνεια ο Γκιρτζίκης με προφανή στόχο να «κάψει» τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα.
Την περίοδο εκείνη, που ο Γκιρτζίκης, έχοντας τη στήριξη του Μαρινάκη, ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος και τίποτα δεν προδίκαζε τις μετέπειτα εξελίξεις, από τη διοίκηση της ΕΠΟ είχε γίνει μια προσπάθεια να απενεργοποιηθούν κάποια άρθρα του πειθαρχικού κώδικα της ομοσπονδίας, λόγω εμπλοκής κάποιων στελεχών με την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης. Τις τροποποιήσεις που είχε ζητήσει η ΕΠΟ δεν τις είχε κάνει δεκτές ο τότε υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, ο οποίος ήθελε να έχει κάποια «δυνατά» διαπραγματευτικά χαρτιά στα χέρια του. Για το λόγο αυτό, η υπόθεση μπήκε στο «ψυγείο».
Αρχικά, η πλευρά της «κάθαρσης» έδειξε να αιφνιδιάζεται από τις εξελίξεις και επικράτησε αμηχανία. Στη συνέχεια, επιλέχτηκε το δόγμα «η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση» και ο Γραμμένος με μια επιθετική δήλωση προσπάθησε να πάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να στείλει μήνυμα αισιοδοξίας στους υποστηρικτές του. Ξεκαθάρισε ότι ήταν και θα είναι υποψήφιος για την προεδρία της ΕΠΟ, επικαλέστηκε τη «διαδρομή» του στο χώρο του ποδοσφαίρου για να αποδείξει το ήθος και το ποιόν του και προσπάθησε να πείσει ότι αυτοί που τον κατηγορούν το κάνουν για να μεταθέσουν τις εκλογές πέρα από τον Ιούνιο, έχοντας σαν στόχο να εμποδίσουν την «κάθαρση» και να δημιουργήσουν αναστάτωση και αποσυσπείρωση στις τοπικές ενώσεις που έχουν δηλώσει τη στήριξή τους στην υποψηφιότητά του.
Παρά το γεγονός ότι από την πλευρά των υποστηρικτών του και ιδιαίτερα από τον Σαββίδη ή τους «κύκλους» του δεν έχει γίνει κάποια δήλωση στήριξης του Γραμμένου, δεν μπορεί κάποιος να στοιχειοθετήσει αλλαγή στάσης και δε βγαίνει κάποια γκανιάν είδηση. Ενδιαφέρον όμως έχει ένα σενάριο που παρουσιάζεται από ορισμένα sites, που υποστηρίζουν τον Μελισσανίδη, σύμφωνα με το οποίο η πρωτοβουλία Γκιρτζίκη είναι κατ' εντολήν Μαρινάκη και έχει ως στόχο να «καεί» η υποψηφιότητα Γραμμένου για να προωθηθεί για τη θέση του προέδρου της ΕΠΟ ο πρόεδρος της Ενωσης Ηρακλείου, Νίκος Τζώρτζογλου.
Ο εκ Κρήτης «ανιδιοτελής εργάτης» του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου, πέρα από το προνόμιο της άμεσης σχέσης και της αποδοχής που διαθέτει, μπορεί να παίξει τον εγγυητή σε μια συμφωνία κυρίων ανάμεσα στην παλιά φρουρά της ΕΠΟ και αυτή που θα προκύψει από τις εκλογές της ομοσπονδίας. Αν στα παραπάνω προσθέσουμε και το γεγονός ότι ο Τζώρτζογλου σε ανύποπτο χρόνο είχε εκφραστεί υπέρ του Σαββίδη και της προσπάθειας που αυτός καταβάλλει για την «κάθαρση» του ελληνικού ποδοσφαίρου, δε θα μπορούσαμε να αποκλείσουμε το σενάριο να είναι ο κρητικός παράγοντας η εναλλακτική λύση, στην περίπτωση που η Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ κρίνει ότι ο Γραμμένος είναι ένοχος και του επιβάλει την ποινή που προτείνει ο εισηγητής της υπόθεσης.
Το μοναδικό σημείο που ανατρέπει αυτό το σενάριο είναι η εκφρασμένη και μάλιστα σε υπέρτατο βαθμό βούληση του Σαββίδη, ο επόμενος πρόεδρος της ΕΠΟ να προέρχεται από τη βόρειο Ελλάδα. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, δε θα μπορούσε κάποιος να κάνει μια ασφαλή πρόβλεψη για την εξέλιξη που θα έχει η συγκεκριμένη υπόθεση. Από το γενικότερο κλίμα και από την προσπάθεια ορισμένων sites που πρόσκεινται στον Μελισσανίδη και τον Αλαφούζο, που κατηγορούν την Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή της ΕΠΟ, που ορίστηκε από τη ΦΙΦΑ και την ΟΥΕΦΑ, ότι κωλυσιεργεί στην εκδίκαση της υπόθεσης και κάνει τα «στραβά μάτια» διευκολύνοντας τον Γραμμένο, δημιουργείται η αίσθηση ότι θα είναι ο κερδισμένος από την έκβαση της υπόθεσης.
Ανεξάρτητα από την εξέλιξη της υπόθεσης και την τύχη του Γραμμένου, αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι η συμφωνία Σαββίδη-Μαρινάκη δεν έχει επηρεαστεί. Αλλωστε, για τους καπιταλιστές, τα πρόσωπα που θα τους κάνουν τη βρώμικη δουλειά είναι «αναλώσιμα» και δε θα δυσκολευτούν να βρουν εναλλακτική λύση αν «στραβώσει» η υποψηφιότητα Γραμμένου. Οπως λέει και ο σοφός λαός, «το μοναστήρι να 'ναι καλά και από καλογέρους άλλο τίποτα».
Κος Πάπιας
papias@eksegersi.gr
Καλά κρατεί η διαμάχη για τον έλεγχο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Μετά τη συμμαχία που έκανε με τον Μαρινάκη, ο Σαββίδης έχει επικεντρώσει την προσπάθειά του στο ξεκαθάρισμα της ποδοσφαιρικής πιάτσας (ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα) από παράγοντες που έχουν σχέση με τον Μελισσανίδη. Στο στόχαστρο των υποστηρικτών του Σαββίδη έχει μπει ο πρόεδρος του Απόλλωνα Καλαμαριάς, Δημήτρης Καλαϊτζίδης, ένας από τους ελάχιστους ποδοσφαιρικούς παράγοντες στη βόρειο Ελλάδα που υποστηρίζουν ανοιχτά τον Μελισσανίδη.
Αφορμή για την επίθεση ήταν δηλώσεις του Καλαϊτζίδη με τις οποίες καλούσε -χωρίς να τον κατονομάζει- τον Σαββίδη να πάψει να λειτουργεί με τη λογική «θέλω να γίνω χαλίφης στη θέση του χαλίφη». Με δηλώσεις που έκαναν παράγοντες ομάδων της Θεσσαλονίκης και της βόρειας Ελλάδας και άνθρωποι του περιβάλλοντος του ισχυρού άντρα του ΠΑΟΚ, ζητήθηκε από τον Καλαϊτζίδη να σοβαρευτεί και να πάψει να παίζει το ρόλο του Δούρειου Ιππου, αφού ο Σαββίδης είναι η μοναδική ελπίδα για το ποδόσφαιρο της Θεσσαλονίκης και γενικότερα της βόρειας Ελλάδας και κατά συνέπεια όποιος τον κατηγορεί κάνει ζημιά στην προσπάθεια ανάδειξής του σε πόλο αντίστασης στο αθηναϊκό κατεστημένο.
Επειδή, όπως είναι σε όλους γνωστό, οι «ανιδιοτελείς εργάτες» του ελληνικού ποδοσφαίρου δεν κάνουν το παραμικρό χωρίς να έχουν κάποια χειροπιαστή ανταπόδοση, εκτός από όρκους πίστης στον Σαββίδη υπάρχει και η μάχη που δίνουν οι ομάδες που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα του 1ου ομίλου της Γ' Εθνικής για την άνοδο στη Β' Εθνική. Οι αντίπαλοι του Απόλλωνα Καλαμαριάς και ιδιαίτερα αυτοί που έχουν σχέση με τη Δόξα Δράμας στοχοποιούν σαν προδότη τον πρόεδρό του, προσδοκώντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα κερδίσουν την εύνοια του Σαββίδη, ο οποίος με τη σειρά του θα ανάψει το πράσινο φως στο επιτελείο του για να τους βοηθήσει εξωαγωνιστικά στη μάχη της ανόδου.
Είναι περιττό να τονίσουμε ότι με αυτόν τον τρόπο επιβεβαιώνουν σε απόλυτο βαθμό τις δηλώσεις του Καλαϊτζίδη και εκθέτουν τον Σαββίδη. Αυτό, βεβαίως, πολλοί θα το δουν, αλλά λίγοι θα το καταλάβουν. Αλλωστε, οι «ανιδιοτελείς εργάτες» του ελληνικού ποδοσφαίρου δεν έχουν κρύψει ότι το πρωταρχικό τους μέλημα είναι να εξασφαλίσουν το «σπρώξιμο» της ομάδας τους, προκειμένου να πετύχει τους στόχους της. Και επειδή η επίτευξη των στόχων, αν δε γίνει μέσω της βοήθειας της «παράγκας», προϋποθέτει να βάλουν το χέρι στην τσέπη, μπορούμε να καταλάβουμε γιατί σπάζουν τα κούτελά τους στους όρκους δημόσιας πίστης προς τον εκάστοτε ισχυρό παράγοντα που μπορεί να επηρεάσει τα δεδομένα στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Οταν τα όρια μεταξύ διαφήμισης και δυσφήμησης είναι δυσδιάκριτα…