Το νέο επεισόδιο στην κόντρα για τον έλεγχο της «παράγκας» του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι η διαμάχη του υφυπουργού Αθλητισμού, Αυγενάκη με την ΕΠΟ, σχετικά με το μέλλον της ελληνικής διαιτησίας.
Την αρχή έκανε ο Αυγενάκης σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», στην οποία ανέλυσε τις θεσμικές παρεμβάσεις που ετοιμάζει για το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Σε ερώτηση για τη διαιτησία, ο Αυγενάκης απάντησε ότι «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» ήταν η επίθεση σε βάρος του τακτικού δικαστή και μέλους του Διαιτητικού Δικαστηρίου της ΕΠΟ, Αθανασίου Κουρτίκη. Ο υφυπουργός κατηγόρησε τη διοίκηση της ΕΠΟ ότι κωλυσιεργεί εσκεμμένα και δεν έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία για την ενσωμάτωση στο νέο καταστατικό της Ομοσπονδίας των προβλέψεων της Ολιστικής Μελέτης. Επίσης, τόνισε ότι είναι υπεύθυνη για τις παραιτήσεις του Ζαγοράκη από την προεδρία της ΕΠΟ και του Μπουτσικάρη (πρόεδρος της Λίγκας) και για την κατάσταση απαξίωσης του ελληνικού ποδοσφαίρου που εντείνεται με γεωμετρική πρόοδο.
Ο Αυγενάκης αναφέρθηκε και στη συνάντηση που είχε με τον Μαρκ Κλάτενμπεργκ, επικεφαλής της ΚΕΔ, διορισμένο κατ’ εντολή των ΦΙΦΑ-ΟΥΕΦΑ. Δήλωσε ότι στηρίζει την προσπάθειά του να βάλει τάξη στην ελληνική διαιτησία και τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένο σχέδιο που αφορά την άμεση θεσμοθέτηση της επαγγελματικής διαιτησίας, την υιοθέτηση των καλών πρακτικών από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, την εκπαίδευση των διαιτητών και την ανεξαρτητοποίησή τους από τον εναγκαλισμό των Ενώσεων Ποδοσφαιρικών Σωματείων (ΕΠΣ), την επέκτασή του στη Super League 2 και μια σειρά άλλες θεσμικές παρεμβάσεις.
Η αντίδραση της ΕΠΟ ήταν άμεση. Απάντησε στους ισχυρισμούς του Αυγενάκη με μια σκληρή ανακοίνωση. Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η Ολιστκή Μελέτη έχει υιοθετηθεί από τη ΓΣ της ΕΠΟ τον περασμένο Αύγουστο και ότι η Ομοσπονδία βρίσκεταο σε διαρκή συνεργασία με τις ΦΙΦΑ-ΟΥΕΦΑ για τη σωστή εφαρμογή της. Οι «ανιδιοτελείς εργάτες του ελληνικού ποδοσφαίρου» τονίζουν ότι ο Αυγενάκης είναι ο μοναδικός που δεν εφαρμόζει την Ολιστική Μελέτη, καθώς παραβιάζει συνεχώς και με ωμό τρόπο το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου, που αποτελεί μια από τις θεμελιώδεις αρχές της μελέτης, προσπαθώντας να παρέμβει με νομοθετικές παρεμβάσεις σε θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων της ΕΠΟ.
Κλείνοντας την ανακοίνωση, η διοίκηση της ΕΠΟ κατηγορεί τον Αυγενάκη ότι προσπαθεί να εμπλακεί σε ανοιχτές δικαστικές υποθέσεις (αφήνοντας υπονοούμενα για την υπόθεση Τζηλιου) και τον καλεί να σταματήσει να συκοφαντεί και να σπιλώνει την Ομοσπονδία και να δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η επίθεση στον Κουρτίκη προέρχεται από τον ποδοσφαιρικό χώρο.
Οσοι ασχολούνται με το ελληνικό ποδόσφαιρο γνωρίζουν ότι Αυγενάκης και ΕΠΟ ομιλούν εκ μέρους του Μαρινάκη και του Μελισσανίδη, αντίστοιχα. Ο έλεγχος της διαιτησίας είναι ένα από τα κομβικά σημεία για τον έλεγχο της «παράγκας» και αναμένεται να δοθεί σκληρή μάχη. Η χρήση του VAR στους αγώνες της Super League έχει περιορίσει σημαντικά τη «χρησιμότητα» του διαιτητή στον καθορισμό του αποτελέσματος ενός αγώνα, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο στις υπόλοιπες επαγγελματικές κατηγορίες και στα τοπικά πρωταθλήματα που διοργανώνονται με ευθύνη των τοπικών ΕΠΣ.
Για να εκλέξει ένας από τους «ισχυρούς άντρες» του ελληνικού ποδόσφαιρου διοίκηση της επιρροής του στην ΕΠΟ, θα πρέπει να έχει καταφέρει να θέσει υπό τον έλεγχο του την πλειοψηφία των τοπικών ΕΠΣ. Δεν χρειάζεται να προσπαθήσουμε για να πείσουμε ότι η διαιτησία είναι ένα από τα βασικά «εργαλεία» για τον έλεγχο μιας ΕΠΣ. Η διαδικασία είναι απλή και ξεκάθαρη. Στα τοπικά πρωταθλήματα τα «κοράκια» καθορίζουν σε σημαντικό βαθμό τα αποτελέσματα των αγώνων. Οποιος τα ελέγχει μπορεί να καθορίσει την αγωνιστική πορεία της κάθε ομάδας, άρα και τις εξελίξεις στο πρωτάθλημα και στη μάχη για την άνοδο ή τον υποβιβασμό. Το «αντάλλαγμα» για την παροχή της βοήθειας είναι να ψηφίσει η ομάδα στις εκλογές για την ανάδειξη της διοίκησης της τοπικής ΕΠΣ τα πρόσωπα που θα της υποδείξουν.
Μπορούμε συνεπώς να καταλάβουμε γιατί ο έλεγχος της διαιτησίας έχει κομβική σημασία για την έκβαση της διαμάχης Μαρινάκη-Μελισσανίδη για τον έλεγχο της «παράγκας» και του εξωαγωνιστικού ποδοσφαιρικού κυκλώματος. Οι δυο μεγαλοκαπιταλιστές έχουν βάλει τους «μπροστινούς» τους να κονταροχτυπιούνται για να δημιουργήσουν κλίμα και δουλεύουν για να δρομολογήσουν τις εξελίξεις με βάση τα συμφέροντά τους, εντός και εκτός ποδοσφαίρου. Είναι λοιπόν απόλυτα φυσιολογικό, για τον έλεγχο ενός ποδοσφαίρου που συνεχώς απαξιώνεται και «πεθαίνει», τα «κοράκια» να είναι πολύ χρήσιμα.
Ο Μελισσανίδης, ελέγχοντας την ΕΠΟ, έχει τον πρώτο λόγο στις εξελίξεις, αφού είναι σίγουρο ότι αν δυσκολέψει ακόμη περισσότερο η πίεση από το ερυθρόλευκο μπλοκ, η διοίκηση της Ομοσπονδίας θα χρησιμοποιήσει το ατού του «αυτοδιοίκητου» για να ακυρώσει τυχόν κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Στην απέναντι όχθη, ο Μαρινάκης θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί τις διασυνδέσεις του με την κυβέρνηση και να αξιοποιήσει τον Αυγενάκη που είναι άνθρωπος της απόλυτης εμπιστοσύνης του, για να καλύψει το χαμένο έδαφος. Ταυτόχρονα, θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί και τη δυναμική που του δίνει η απόλυτη κυριαρχία της ομάδας του εντός του αγωνιστικού χώρου, αφού από την εικόνα που παρουσιάζουν οι ομάδες στο γήπεδο, ο Ολυμπιακός έχει εξασφαλίσει το πρωτάθλημα και το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη διαφορά που θα έχει από τον δεύτερο.
Ανεξάρτητα από την πλευρά που θα επικρατήσει στη διαμάχη για τη διαιτησία, αυτό που θα πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι το ποδόσφαιρο δεν μπορεί να ελπίζει σε καλύτερες μέρες. Μαρινάκης και Μελισσανίδης συγκρούονται για τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα και για τον έλεγχο του ελληνικού ποδοσφαιρικού οικοδομήματος, όχι για την εξυγίανσή του.
Κος Πάπιας