Η απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου της ΕΠΟ να κάνει δεκτή την προσφυγή του Βίκτορα Μητρόπουλου, να αναβάλει τις προγραμματισμένες για τις 26 Οκτώβρη εκλογές και να ορίσει προσωρινή διοίκηση για τους επόμενους δυο μήνες, ανέτρεψε τα δεδομένα και έκανε ακόμη μεγαλύτερο το αλαλούμ που επικρατεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Το ανώτατο θεσμοθετημένο δικαιοδοτικό όργανο του ποδοσφαίρου με την απόφασή του αλλάζει τον τρόπο εκλογής της διοίκησης της ΕΠΟ, αφού οι εκλογές πρέπει να γίνουν (αν και όποτε γίνουν) με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο και όχι με βάση το καταστατικό της ΕΠΟ, το οποίο δεν έχει εναρμονιστεί με αυτά που προβλέπονται από τη νομοθεσία, στο όνομα του αυτοδιοίκητου του ποδοσφαίρου.
Πριν σχολιάσουμε τις εξελίξεις, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με το νόμο, που δεν επιθυμούν να εφαρμόσουν ούτε η σημερινή διοίκηση ούτε -πολύ περισσότερο- η αντιπολίτευση στην ΕΠΟ, η εκλογή της νέας διοίκησης θα πρέπει να γίνει από ειδικό εκλεκτορικό σώμα που θα προκύψει με βάση την αρχή «ένας εκλέκτορας για κάθε 10 σωματεία». Αυτό σημαίνει ότι αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός αυτών που θα ψηφίσουν, ότι ο αριθμός των ψήφων της κάθε τοπικής ΕΠΣ θα είναι διαφορετικός (με βάση το καταστατικό της ΕΠΟ κάθε τοπική ΕΠΣ έχει τρεις ψήφους), γεγονός που δυσκολεύει τα παζάρια και τα εκλογικά «μαγειρέματα».
Τονίσαμε σε προηγούμενα φύλλα ότι η σημερινή διοίκηση της ΕΠΟ, παρά τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται, δε θα καταθέσει τα όπλα και θα προσπαθήσει μέχρι και την τελευταία στιγμή να ανατρέψει την εις βάρος της κατάσταση. Αν κρίνουμε από τις αντιδράσεις του Κοντονή και της αντιπολίτευσης για την απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου, μετά από πολύ καιρό ο Γκιρτζίκης και η παρέα του πέτυχαν μια σημαντική νίκη, αφού μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών παραμένουν στο παιχνίδι. Μια ακόμη παράμετρος που συνηγορεί στην άποψη ότι η συγκεκριμένη απόφαση είναι υπέρ της διοίκησης της ΕΠΟ είναι ότι η απόφαση, σύμφωνα με όλα τα δημοσιεύματα, είναι με πλειοψηφία 5-2. Υπέρ της προσφυγής Μητρόπουλου ψήφισαν οι τρεις τακτικοί δικαστές και οι δυο εκπρόσωποι της διοίκησης της ΕΠΟ, οι οποίοι -όπως είναι λογικό- ακολούθησαν τις εντολές που πήραν.
Ας δούμε όμως πως έχουν διαμορφωθεί τα δεδομένα. Το πρώτο συμπέρασμα που μπορούμε να βγάλουμε είναι ότι η αντιπολίτευση είχε καταφέρει να αλλάξει τους συσχετισμούς και ήταν έτοιμη να κερδίσει τις εκλογές και γι' αυτό στην προσφυγή της (δεν εκδικάστηκε, από τη στιγμή που έγινε δεκτή η προσφυγή Μητρόπουλου, που είχε κατατεθεί νωρίτερα) δε ζητούσε αναβολή των εκλογών και του συστήματος εκλογής, αλλά διορισμό προσωρινής διοίκησης. Στόχος της ήταν να έχει δικούς της ανθρώπους στη διοίκηση της ομοσπονδίας το κρίσιμο διάστημα πριν τις εκλογές και να διασφαλίσει ότι δε θα υπάρξουν «απρόοπτα». Η αναβολή των εκλογών και κυρίως η αλλαγή του τρόπου εκλογής της διοίκησης, ανατρέπει τους σχεδιασμούς της και αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, αφού κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η τελική απόφαση ΦΙΦΑ/ΟΥΕΦΑ για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Σε απλά ελληνικά τους πήραν την μπουκιά από το στόμα.
Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι ο Κοντονής δείχνει να παίρνει αποστάσεις από την αντιπολίτευση, αφού στην ανακοίνωσή του προς ΦΙΦΑ/ΟΥΕΦΑ τονίζει ότι «μόνο η επιτροπεία με προσωρινή διοίκηση μακράς πνοής, που οι ίδιες θα διορίσουν, μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες υγιούς δραστηριότητας και επιχειρηματικότητας στο ελληνικό ερασιτεχνικό και επαγγελματικό ποδόσφαιρο.Τώρα είναι η ώρα να το συνειδητοποιήσουν και να το πράξουν». Το πλέον πιθανό είναι ότι αφενός δε θέλει να χρεωθεί τις δολοπλοκίες και τις συμμαχίες που έκαναν τα στελέχη της αντιπολίτευσης για να αλλάξουν τους συσχετισμούς και αφετέρου δε θέλει να υπάρχει μια ισχυρή διοίκηση στην ΕΠΟ, γιατί ο ίδιος θα χάσει το ρόλο του «ενδιαμέσου» ανάμεσα στην ελληνική και τις διεθνείς ομοσπονδίες.
Το τρίτο συμπέρασμα είναι ότι ο Κοντονής έχει υπογράψει λευκή επιταγή σε ΦΙΦΑ/ΟΥΕΦΑ και τους έχει παραχωρήσει τα κλειδιά του ελληνικού ποδοσφαίρου. Η απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου σε απλά ελληνικά λέει ότι ο νόμος είναι υπεράνω του καταστατικού της ΕΠΟ. Ο Κοντονής, αντί να ταχθεί υπέρ αυτής της απόφασης, επί της ουσίας την καταγγέλλει και ζητάει από ΦΙΦΑ/ΟΥΕΦΑ να επέμβουν, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για ποδοσφαιρικό Grexit, αφού την απόφαση πήρε το ανώτατο θεσμοθετημένο δικαιοδοτικό όργανο του ποδοσφαίρου και την αποδέχεται η διοίκηση της ΕΠΟ. Ας πάψουν λοιπόν τα «παπαγαλάκια» να του πλέκουν το εγκώμιο του μεγάλου οραματιστή που θέλει να εξυγιάνει το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο.
Εν αναμονή των εξελίξεων, που ως φαίνεται θα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον, κλείνουμε με το στίχο «όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν» από τον «Υδροχόο» του Νίκου Παπάζογλου
Κος Πάπιας
papias@eksegersi.gr
Μαρινάκης vs Μελισσανίδη
Εκτός από την κόντρα για τον έλεγχο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, Μαρινάκης και Μελισσανίδης κοντράρονται και για τη χορηγία του πρωταθλήματος της Super League. Τη βδομάδα που πέρασε, άνοιξαν οι προσφορές της ALTER EGO (Μαρινάκης) και του ΟΠΑΠ (Μελισσανίδης) και από τις «διαρροές» για το ύψος κάθε προσφοράς προκύπτει ότι ο ερυθρόλευκος πρόεδρος έχει το πλεονέκτημα.
Η ALTER EGO έχει κάνει διετή πρόταση και προσφέρει 2.000.000 ευρώ για τον πρώτο χρόνο και 2.500.000 ευρώ για τον δεύτερο. Ο ΟΠΑΠ έχει καταθέσει πρόταση για τέσσερα χρόνια (2+2 με δικό του αποκλειστικό δικαίωμα ανανέωσης), προσφέροντας 1.275.000 ευρώ τον πρώτο χρόνο, 2.000.000 ευρώ τον δεύτερο, 2.500.000 ευρώ τον τρίτο και 3.000.000 ευρώ τον τέταρτο χρόνο και μια «παραλλαγή» της συγκεκριμένης προσφοράς για κλειστό τετραετές συμβόλαιο με οικονομικές απολαβές 7.250.000 ευρώ.
Παρά τη φαινομενική υπεροχή της ερυθρόλευκης εταιρίας, η πλειοψηφία όσων δραστηριοποιούνται στο χώρο του marketing και των χορηγιών θα επιχειρηματολογούσε υπέρ του ΟΠΑΠ. Αφενός γιατί εξασφαλίζει κλειστό συμβόλαιο διπλάσιας χρονικής διάρκειας -και αυτή είναι μια πολύ σημαντική παράμετρος σε εποχή οικονομικής κρίσης- και αφετέρου γιατί η φερεγγυότητα του ΟΠΑΠ είναι μεγαλύτερη από αυτή μιας εταιρίας που έχει σαν ναυαρχίδα της μια τηλεοπτική άδεια που αγοράστηκε πολύ πάνω από την προβλεπόμενη αξία της. Για να κάνουμε όμως την πρόβλεψή μας θα λάβουμε υπόψη δυο ακόμη παραμέτρους.
Η πρώτη αφορά τη λογική της αρπαχτής που κυριαρχεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Οι «ανιδιοτελείς εργάτες» που διοικούν τις ομάδες δε φημίζονται για την ικανότητα του μακροχρόνιου σχεδιασμού, αλλά διαπνέονται από αυτό που αποδίδει η λαϊκή ρήση «κάλλιο πέντε και στο χέρι παρά δέκα και καρτέρι». Η δεύτερη αφορά την ουσία της πρότασης του ΟΠΑΠ, που είναι μικρότερη από αυτή που απέρριψε σχετικά πρόσφατα η Super Laegue και συνεπώς δύσκολα θα μπορούσε να δεχτεί κάτι λιγότερο τώρα.
Ολα δείχνουν ότι ο Μαρινάκης είναι πολύ κοντά σε μια νίκη επί του Μελισσανίδη, η οποία είναι ξεκάθαρη όσον αφορά την επικοινωνιακή της διάσταση, ενώ όσον αφορά την επιχειρηματική διάσταση υπάρχουν αμφιβολίες για το αν πραγματικά ενδιαφέρεται ο ΟΠΑΠ για τη συγκεκριμένη μπίζνα. Η απόφαση της Super League αναμένεται τις επόμενες μέρες, αφού το συμβούλιο για την τελική επιλογή, σύμφωνα με τα όσα διέρρευσαν, θα γίνει διά περιφοράς και όχι με τη φυσική παρουσία των εκπροσώπων των ομάδων.

Τα μέλη των θρυλικών Pink Ployd επανενώνονται με στόχο να υποστηρίξουν το «Πλοίο των Γυναικών για την Γάζα» που υπέστη πειρατεία από τις ισραηλινές δυνάμεις ενώ προσπαθούσε να φτάσει στη Λωρίδα της Γάζας. Στην επίσημη ιστοσελίδα του γκρουπ αναγγέλλουν την επανένωσή τους για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στις ακτιβίστριες που συνελήφθησαν από τις ισραηλινές αρχές, ενώ στο twitter ο Ρότζερ Γουότερς τόνισε ότι στέκεται στο πλευρό των Παλαιστινίων που ζουν στη Λωρίδα της Γάζας.