Ο τελικός του αμερικάνικου φούτμπολ, το επονομαζόμενο Superbowl, είναι το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός κάθε χρονιάς στις ΗΠΑ. Και μια τεράστια μπίζνα, φυσικά. Εκεί δεν παίζουν μόνο δυο ομάδες, παίζουν «τα πάντα όλα». Διαφημίσεις χορηγών, trailer ταινιών και το σόου ενός/μιας διάσημου/ης καλλιτέχνη στο ημίχρονο του αγώνα.
Το φετινό Superbowl περιλάμβανες ένα 13λεπτο medley του ράπερ Kendrick Lamar, ο οποίος έχει εδώ και χρόνια τραβήξει την προσοχή της εγχώριας και διεθνούς σκηνής, ενώ ενίσχυσε τη δημοτικότητά του μετά τη βράβευσή του του με πέντε Grammys για ένα κομμάτι που προκάλεσε διεθνείς αντιδράσεις, λόγω της κριτικής του σε άλλο καλλιτέχνη.
Ο Kendrick Lamar φημίζεται για τις ικανότητες του στα live αλλά και για τον τρόπο που επιλέγει μαζί με τους συνεργάτες του να αναφέρεται μέσα από εικόνες στη δουλεία και την υπονόμευση της μαύρης κουλτούρας και τρόπου ζωής. Αυτό μπορεί να το κρίνει κανείς βλέποντας την παράσταση που έδωσε στο Superbowl.
Αυτόν που δε θα δει στη βιντεοσκοπημένη μορφή της παράστασης, καθώς κόπηκε, είναι η μαχητική πολιτική παρέμβαση ενός χορευτή που συμμετέχει στο σύνολο των χορευτών που συνοδεύουν τον Lamar και ξαφνικά σταματά να εκτελεί τη χορογραφία, σηκώνει ενωμένες τις σημαίες της Παλαιστίνης και του Σουδάν και κινείται μ’ αυτές στο χώρο, ανάμεσα στους υπόλοιπους χορευτές.
Ξέρει πως δε θ’ αργήσει η στιγμή που θα πλακώσουν οι σεκιουριτάδες και θα τον βγάλουν σηκωτό, γι’ αυτό κινείται έξυπνα ώστε να καταφέρει να μείνει στο χώρο όσο γίνεται περισσότερο κρατώντας τις σημαίες.
Ο στόχος του χορευτή επιτεύχθηκε: παρά το «ψαλίδι» στο επίσημο βίντεο οι εικόνες ταξίδεψαν σε όλο τον κόσμο και το Al Jazzera του ζήτησε συνέντευξη (την παραθέτουμε στο τέλος).
Οπως είπε ο Zul-Qarnain Nantambu (αυτό είναι τ’ όνομά του), «η ίδια η παράσταση του Κendrick Lamar δεν αποτέλεσε ακριβώς έμπνευση αλλά επιβεβαίωση» αυτών που ήθελε να κάνει. Τόσο οι στίχοι του όσο και οι αναφορές της παράστασης τον ώθησαν να κάνει ένα βήμα παραπέρα, με αυτήν την πράξη πολιτικού ακτιβισμού, για να ενημερώσει όλο τον κόσμο για το τι συμβαίνει σε άλλα μέρη του πλανήτη.
Οταν ρωτήθηκε τι τον ώθησε σε αυτή την πράξη, απάντησε πως δε θα μπορούσε να κάνει αλλιώς, καθώς ένιωσε πως, αφού επιλέχτηκε για να συμμετάσχει ως χορευτής σε αυτή την παράσταση που απευθύνεται σε τεράστιο κοινό, δε θα γινόταν -ως μουσουλμάνος- να μην προσπαθήσει με τα χέρια ή τη γλώσσα να κατακρίνει κάτι που κακώς γίνεται.
Εμείς τι να πούμε; Μπράβο του για την επιλογή του, που είναι πολύ πιθανό ότι θα την πληρώσει με αποκλεισμό (το σιωνιστικό λόμπι και οι συμμορίες του τραμπισμού είναι αμείλικτες απέναντι σε όσους επιχειρούν τέτοιους ακτιβισμούς).