Σε κούρσα για δύο εξελίχθηκε το πρωτάθλημα της Super League και όλα δείχνουν ότι ο τίτλος θα κριθεί στο ντέρμπι της Λεωφόρου ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και ΑΕΚ. Από την αρχή του πρωταθλήματος οι δυο ομάδες έδειξαν ότι θα έχουν τον πρώτο λόγο για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, αφού η συνοχή που παρουσίασαν στον αγωνιστικό χώρο τις βοήθησε να πάρουν τα αποτελέσματα που ήθελαν. Η καλή αγωνιστική εικόνα των δυο ομάδων συνεχίστηκε και κατά τη διάρκεια των play offs, οπότε το μεταξύ τους ντέρμπι είναι καθοριστικό για την κατάκτηση του τίτλου.
Οι πράσινοι εκμεταλλεύτηκαν τον προπονητή τους, που μπόρεσε να πάρει το 101% των δυνατοτήτων των παιχτών του, δεν χάνουν εύκολα στα ντέρμπι και έχουν το μεγαλύτερο κίνητρο γιατί είναι πολλά χρόνια χωρίς τίτλο. Οι κιτρινόμαυροι αξιοποίησαν τη δυναμική που δημιουργήθηκε από τη μετακόμιση στο γήπεδο Μελισσανίδη, είχαν ποιοτικό ρόστερ και καλό προπονητή, κατάφεραν να πάρουν βαθμούς ακόμη και σε παιχνίδια που δεν είχαν καλή απόδοση και εκμεταλλεύτηκαν το ντεφορμάρισμα του Παναθηναϊκού στις αρχές του β’ γύρου.
Η 5η αγωνιστική των play offs ήταν η πλέον καθοριστική για την εξέλιξη του πρωταθλήματος, εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου. Οι πράσινοι κατάφεραν να αποδράσουν από την Τούμπα κερδίζοντας με ένα πέναλτι στις καθυστερήσεις, δείχνοντας ότι τη φετινή χρονιά διαθέτουν το «μέταλλο» του πρωταθλητή, αφού κατάφεραν να ξεπεράσουν το σοκ από την ισοφάριση του ΠΑΟΚ, λίγο πριν συμπληρωθούν τα 90 λεπτά της κανονικής διάρκειας του αγώνα.
Λίγο αργότερα, οι κιτρινόμαυροι πήραν ένα μεγάλο διπλό στο Φάληρο στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, αξιοποιώντας στο μέγιστο την απροκάλυπτη βοήθεια του ιταλού elite διαιτητή, Ντάβιντε Μάσα. Η ΑΕΚ ήταν καλύτερη σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, χωρίς όμως να καταφέρει να αξιοποιήσει την υπεροχή της. Εφτασε στη νίκη με τη βοήθεια του Μάσα, που έδωσε πέναλτι υπέρ των κιτρινόμαυρων στο 82ο λεπτό, παρόλο που οι παίχτες δεν είχαν τη παραμικρή επαφή. «Το πέναλτι δεν θα το έδινε ούτε ο Μελισσανίδης» ήταν η χαρακτηριστική ατάκα στα αθλητικά στέκια και απεικόνιζε την ουσία της συγκεκριμένης φάσης.
Μετά την επίτευξη του 3ου γκολ της ΑΕΚ (οι ερυθρόλευκοι διαμαρτύρονται για επιθετικό φάουλ, πριν από την ασίστ του Αμραμπατ στον Μάνταλο), το γήπεδο μετατράπηκε σε αρένα. Αρχικά μπούκαραν στον αγωνιστικό χώρο ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μαρινάκης και ο αντιπρόεδρος, Κώστας Καραπαπάς, και στη συνέχεια τους ακολούθησαν οι «επιστήμονες» από τη Θύρα 7. Η εικόνα του Μαρινάκη να κλωτσάει μια δεύτερη μπάλα, εντός του αγωνιστικού χώρου, κατά την διάρκεια του παιχνιδιού (ακολούθησαν αρκετές ακόμη μπάλες), με στόχο να αναγκάσει τον Μάσα να σφυρίξει τη λήξη του αγώνα, είναι ένα από τα κορυφαία χάι λάιτ του φετινού πρωταθλήματος.
Ο Μαρινάκης «τρελάθηκε» από το «σφάξιμο» του ιταλού διαιτητή και αντέδρασε σαν ένας από τους φανατικούς ερυθρόλευκους οπαδούς. Από την αρχή των play offs ήταν σε κόντρα με το Μελισσανίδη που ελέγχει την ΕΠΟ και την Επιτροπή Διαιτησίας, αλλά είχε πιστέψει ότι μετά την παρέμβαση του Μητσοτάκη θα αλλάζαν τα δεδομένα και θα σταματούσε η εύνοια των διαιτητών προς τους κιτρινόμαυρους. Η πραγματικότητα διέψευσε τις προσδοκίες του, γι’ αυτό και μετά την «πριονοκορδέλα» που τον πέρασε ο Μελισσανίδης, απασφάλισε.
Η ανακοίνωση της ερυθρόλευκης ΠΑΕ, λίγο μετά τη λήξη του ντέρμπι, είναι χαρακτηριστική: «Σήμερα είδαν ακόμα και οι τυφλοί τι συμβαίνει στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Η νοθεία, η αλητεία και οι παράνομοι έδειξαν ότι δεν έχουν καμιά συστολή. Σας είχαμε πει ότι ο κόσμος μας είναι καζάνι που βράζει! Εκανε πολύ υπομονή. Βάπτισαν πέναλτι μια φάση που δεν υπάρχει καμμιά επαφή. Δεν πήγαν καν στο VAR όταν έγινε καθαρό φάουλ πριν από το γκολ της ΑΕΚ. Αηδίασε ολόκληρη η Ελλάδα. Οι αλήτες της ΕΠΟ και η ανίκανη να τους αντιμετωπίσει κυβέρνηση, σκότωσαν το ποδόσφαιρο!».
Πλέον, στους εχθρούς του Ολυμπιακού, συγκαταλέγεται και η ανίκανη κυβέρνηση Μητσοτάκη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται ένα μήνα πριν τις εκλογές. Κάποιοι που δεν γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο απορούν για δυο σημεία της υπόθεσης.
Το πρώτο, αφορά τις σχέσεις κυβέρνησης – ΕΠΟ. Για τους μη γνωρίζοντες γεννιέται το ερώτημα: πώς είναι δυνατόν η ΕΠΟ να αγνοεί την κυβερνητική παρέμβαση και μάλιστα στο ανώτατο επίπεδο, αφού ο ίδιος ο Μητσοτάκης τηλεφώνησε στον Τσέφεριν (πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ) και του ζήτησε να παρέμβει για να τοποθετηθούν elite διαιτητές στα εναπομείναντα παιχνίδια του πρωταθλήματος, επιλέγοντας ξεκάθαρα το ερυθρόλευκο στρατόπεδο;
Η απάντηση είναι απλή. Στο ποδόσφαιρο ισχύει το αυτοδιοίκητο και η εκλεγμένη διοίκηση της ΕΠΟ μπορεί να αποφασίζει για τα θέματα της αρμοδιότητάς της, χωρίς να δίνει λόγο στην κυβέρνηση. Οταν μάλιστα ο Μπαλτάκος και η παρέα του αποφασίζουν σύμφωνα με τις επιθυμίες ενός μεγακοκαπιταλιστή τύπου Μελισσανίδη, αισθάνονται πολύ ασφαλείς γιατί ξέρουν πως ούτε ο Αυγενάκης ούτε ο Κούλης μπορούν να τους «ακουμπήσουν». Ισα ίσα, όταν τα πράγματα ζορίσουν πολύ γι’ αυτούς, μπορούν να στείλουν μια επιστολή στην ΟΥΕΦΑ και να καταγγείλουν κυβερνητική παρέμβαση και υπονόμευση του αυτοδιοίκητου και να κάνουν τους α(χ)ρίστους του Μαξίμου να τρέχουν και να μην φτάνουν.
Το δεύτερο σημείο αφορά τον τρόπο «παρέμβασης» σε ένα διαιτητή elite κατηγορίας. Το προηγούμενο διάστημα Μαρινάκης, Αλαφούζος και Μπέος ζητούσαν σε όλους τους αγώνες των play offs κορυφαίους ευρωπαίους διαιτητές για να διασφαλιστεί το αδιάβλητο των αγώνων. Ο ιταλός Μάσα, αν και είναι διαιτητής κατηγορίας elite, έκανε το φαληρικό ντέρμπι «ταναπού» και τους φιλάθλους να διερωτώνται «πώς είναι δυνατό να είναι στημένος ένας διαιτητής κατηγορίας elite;».
Και σε αυτή την περίπτωση, για τους μυημένους η απάντηση είναι απλή. Αφενός, οι «στημένες» διαιτησίες δεν είναι προνόμιο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Συμβαίνουν και στα καλύτερα πρωταθλήματα, συμβαίνουν και στα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Ας μη ξεχνάμε ότι το επαγγελματικό ποδόσφαιρο είναι μια μπίζνα που μπορεί να αποφέρει πολλά κέρδη, καθώς γύρω από αυτό διακινούνται τεράστια χρηματικά ποσά. Συνεπώς, οι καπιταλιστές που εμπλέκονται στα ποδοσφαιρικά δρώμενα είναι δεδομένο ότι αν χρειαστεί θα χρησιμοποιήσουν ενίοτε και «αθέμιτα» μέσα για να διασφαλίσουν τα κέρδη τους. Αρα, είναι λογικό να υπάρχουν διαιτητές «τύπου Μάσα», οι οποίοι όταν πάρουν το κατάλληλο χαρτζιλίκι είναι αποφασισμένοι να σφυρίξουν ό,τι χρειάζεται ο «εργοδότης» τους.
Σε απλά ελληνικά, όποιος πληρώνει έχει τον πρώτο λόγο και καθορίζει τις εξελίξεις. Η ΕΠΟ βρήκε έναν πρόθυμο elite διαιτητή (ξέρει η πιάτσα τα λαμόγια), ο Μάσα τα συμφώνησε με την ΕΠΟ για να διευθύνει το ντέρμπι και καθώς ο εργοδότης του ήθελε νίκη της ΑΕΚ, αυτός ως καλός επαγγελματίας βρήκε τον τρόπο να ικανοποιήσει την επιθυμία του. Στο πρώτο ημίχρονο χάρισε μια κόκκινη κάρτα σε παίχτη της ΑΕΚ, δεν έδωσε ένα πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού και όλα έδειχναν ότι θα είχε ένα εύκολο βράδυ, αφού η ΑΕΚ ήταν καλύτερη και κατάφερε να προηγηθεί στο σκορ. Δυστυχώς γι’ αυτόν, οι ερυθρόλευκοι κατάφεραν να ισοφαρίσουν στο ξεκίνημα του 2ου ημιχρόνου, οι κιτρινόμαυροι παρά την υπεροχή τους δεν μπορούσαν να βρουν το δρόμο προς τα δίχτυα, η ώρα περνούσε και τελικά αναγκάστηκε να δώσει πέναλτι σε μια «βουτιά» εντός της περιοχής, ανοίγοντας τον «ασκό του Αιόλου».
Την επαύριο του ντέρμπι, για την πλειοψηφία των φιλάθλων το γκανιάν θέμα της επικαιρότητας ήταν η εισβολή των ερυθρόλευκων στο γήπεδο και τα καραγκιοζιλίκια Μαρινάκη – Καραπαπά και όχι η διαιτησία του ιταλού διαιτητή. Η στήλη είναι σίγουρη ότι ο Μελισσανίδης είχε ένα μεγάλο σαρδόνιο χαμόγελο, όταν διάβαζε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και τις συζητήσεις στις αθλητικές ιστοσελίδες. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχε στηθεί ένα μεγάλο πάρτι με χλευαστικά σχόλια σε βάρος των Μαρινάκη και Καραπαπά, προς τέρψη του Μελισσανίδη που, εκτός από τους βαθμούς εντός του γηπέδου, είχε πετύχει και μια μεγάλη επικοινωνιακή νίκη στην κόντρα του με τους ερυθρόλευκους.
Δυστυχώς γι’ αυτόν, ο Μπαλτάκος και η παλιοπαρέα της ΕΠΟ δεν είχαν πει την τελευταία τους λέξη και με τα καμώματά τους κατάφεραν να του χαλάσουν τη διάθεση. Ολοι ξέρουν ότι κάνει κουμάντο στην ΕΠΟ, συνεπώς χρεώνεται όλες τις «αστοχίες» της διοίκησης της ομοσπονδίας. Το τελευταίο κατόρθωμα αφορά την ημερομηνία και το γήπεδο που θα γίνει ο τελικός του κυπέλλου.
Μετά το φιάσκο για τη διεξαγωγή του στην Κύπρο και την αρνητική απάντηση της διοίκησης του ΟΑΚΑ, που ζήτησε από την ΕΠΟ να εξοφλήσει τα χρέος από τις ζημιές που έγιναν κατά την διάρκεια του περσινού τελικού, ο Μπαλτάκος έκανε την ανάγκη φιλοτιμία, έριξε τα μούτρα του και απευθύνθηκε ξανά στον Μπέο, με το αίτημα να διεξαχθεί ο τελικός στον Βόλο. Ο Μπέος απάντησε ότι θα παραχωρήσει το Πανθεσσαλικό με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχουν μόνο 400 θεατές! Η ΕΠΟ ανακοίνωσε ότι «ο Τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας Novibet 2022-2023 θα διεξαχθεί την Τετάρτη 24 Μάϊου στο Πανθεσσαλικό Στάδιο του Βόλου, με προτεινόμενη ώρα έναρξης 20:30», όμως λίγες ώρες αργότερα τα δεδομένα άλλαξαν άρδην.
Σε ραδιοφωνικές αθλητικές εκπομπές μέλη του ΔΣ της ΕΠΟ τόνιζαν ότι γίνονται επαφές με την κυβέρνηση προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή μετακίνηση των οπαδών της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ στο γήπεδο και να αυξηθεί ο αριθμός των φιλάθλων που θα παρακολουθήσουν τον τελικό (ο αντιπρόεδρος της ΕΠΟ, Στέργιος Αντωνίου , εκτίμησε ότι ο αριθμός των θεατών θα μπορούσε να φτάσει στις 10.000). Ο Μπέος τα πήρε στο κρανίο και «έκραξε» δημόσια τα μέλη της ΕΠΟ, δηλώνοντας ότι αν μπουν στο γήπεδο 401 θεατές, θα κλείσει τα φώτα, τονίζοντας ότι η ευθύνη για το φιάσκο θα ανήκει αποκλειστικά στην ΕΠΟ.
Ακολούθησε μια επική ανακοίνωση της Επιτροπής Διαχείρισης του Πανθεσσαλικού κατά της ΕΠΟ, η οποία αναφέρει: «Πληροφορηθήκαμε ότι μια επιτροπή της ΕΠΟ, εκτελεστική της πλάκας, που μας έχει συνηθίσει να συνεδριάζει και να παίρνει, κατά το δοκούν, απίθανες αποφάσεις για το ποια ομάδα θα ανέβει ή θα πέσει από τις κατηγορίες που ελέγχει, θεώρησε ότι έχει την εξουσία να επιβάλλει την επιθυμία της και σε μας, συγχέοντας προφανώς τον Δήμαρχο Βόλου με τον Λευτέρη Αυγενάκη, που τους δέχεται σαν συνομιλητές. Ξεκαθαρίζουμε ότι η επιτροπή αυτή, με τα μέλη υπαλλήλους – πιστούς υπηρέτες γνωστών συμφερόντων μπορεί να σκέφτεται και να συσκέπτεται με όποιους εκείνη θεωρεί σαν αρμόδιους, αλλά θα πρέπει να γνωρίζει ότι μετά από τόσο κόπο το μόνο που θα πετύχει είναι να διεξάγει τον τελικό σε κάποιο χωράφι στον θεσσαλικό κάμπο ή στο φιλόξενο γήπεδο των Πράσινων Πουλιών. Στο Πανθεσσαλικό, πάντως, αποκλείεται. Στην πόλη του Βόλου υπεύθυνη να παίρνει αποφάσεις για θέματα που την αφορούν είναι η νόμιμη και δημοκρατικά εκλεγμένη Δημοτική μας Αρχή, και αποφάσεις όπως αυτή της συγκεκριμένης επιτροπής αρχειοθετούνται εκεί που δεν πιάνει μελάνι»!
Μετά από όλα αυτά, άπαντες κατάλαβαν αφενός ότι ο τελικός δεν θα γίνει στο Βόλο και αφετέρου ότι η παρέα της ΕΠΟ θεωρεί ότι ψιχαλίζει, ενώ την φτύνουν. Εν κατακλείδι, εν αναμονή του ντέρμπι και του καθορισμού ημερομηνίας και τόπου διεξαγωγής του τελικού, το συμπέρασμα είναι ότι ποτέ δεν θα πλήξουμε με το ελληνικό ποδόσφαιρο.
Κος Πάπιας
ΥΓ. Στη φωτογραφία βλέπουμε τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλη Μαρινάκη, και τον αντιπρόεδρο, Κώστα Καραπαπά, λίγο μετά την εισβολή τους στον αγωνιστικό χώρο του «Γεώργιος Καραϊσκάκης», προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη σφαγιαστική διαιτησία του Ντάβιντε Μάσα. Παραθέτουμε ορισμένα από τα σχόλια που τη συνοδεύουν στο διαδίκτυο.
«Τι να κάνουν τα γαυρόπουλα; Το ρίξανε στον καρσιλαμά να πάνε τα φαρμάκια κάτω…».
«Λεβέντικα αντιμετωπίζουμε τις πίκρες οι γαύροι…».
«Ομορφα αθλητικά κορμιά, όλο καμπύλες».
«Από πότε οι νεράιδες βγαίνουν και χορεύουν στη στεριά; – Από τότε που τριγυρίζουν στα λιμάνια όμορφα παλικάρια!».
Εμπνεόμενη από την τελευταία ατάκα, η στήλη, γνωστή για την απέχθειά της για φτηνά θεάματα επιπέδου «Η νεράιδα και το παλικάρι», κατέφυγε στον Μίλαν Κούντερα παραφράζοντας τον τίτλο γνωστής ερωτικής ταινίας. Δε θυμάται τι ακριβώς ήταν ο Κούντερα, σκηνοθέτης ή συγγραφέας, αλλά θυμάται με βεβαιότητα πως μαθήτριά του δήλωνε η Δήμητρα Λιάνη-Παπανδρέου. Αθάνατα χρόνια! Τότε, ένα νεύμα του «σιδερένιου» στη σκάλα ενός αεροπλάνου δίχαζε το έθνος γύρω από το ταυτοτικό ερώτημα: «έχει ο Ανδρέας δικαίωμα να βρει γκόμενα, καθώς η Μαργαρίτα δεν του είχε τηγανίσει ούτε ένα αυγό;» (πρωτοσέλιδο «Αυριανής»), ενώ τώρα συζητάνε για τη Δήμητρα του Μπαρουφάκη.