Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Maariv: Το Ισραήλ χάνει αυτόν τον γύρο στον Λίβανο καθώς η αντίσταση εντείνεται υπό πολιτικούς περιορισμούς
  • Σαν σήμερα 28 Απρίλη
  • Απροκάλυπτος εντολοδόχος του Μητσοτάκη, ο απερχόμενος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αρνήθηκε να ανασύρει από το αρχείο την υπόθεση των παρακολουθήσεων
  • Αγοράζουν μεταπτυχιακούς τίτλους από ιταλικά «πανεπιστήμια ευκαιριών»
  • Ετσι τους θερίζουν τα drones της Χεζμπολά (Βίντεο)
  • Επιστροφές στη Συρία: η Ευρωπαϊκή Eνωση ξεπλένει καθεστώτα για να ξεφορτωθεί πρόσφυγες
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Αθλητισμός»Eνα ντέρμπι με φόντο το γόητρο…
Αθλητισμός

Eνα ντέρμπι με φόντο το γόητρο…

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr8 Δεκ 2012, 00:00
Στο φετινό πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός παίζει χωρίς αντίπαλο και κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει την κυριαρχία του, σε αντίθεση με τους πράσινους που θυμίζουν μικρομεσαία ομάδα του πρωταθλήματος, χωρίς στόχους και χωρίς αγωνιστική ταυτότητα. Κατά συνέπεια, το φετινό ντέρμπι ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό είναι πολύ διαφορετικό σε σχέση με τις αναμετρήσεις των δύο «αιωνίων αντιπάλων» τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό που διεκδικούν δεν είναι η νίκη, αλλά το πρεστίζ μέσα από τη νίκη, η κάθε ομάδα για τους δικούς της λόγους.
 
Ο Παναθηναϊκός, μετά από την εποχή της πολυμετοχικότητας και του διοικητικού και οικονομικού αδιεξόδου που βρέθηκε, προσπαθεί να σταθεί στα πόδια του και να διεκδικήσει αυτό που επιβάλλει η ιστορία του. Οι πράσινοι, χωρίς το κατάλληλο έμψυχο δυναμικό και χωρίς αγωνιστική οντότητα μέσα στο γήπεδο, θα προσπαθήσουν να κερδίσουν τον Ολυμπιακό και να «σώσουν» τη χρονιά. Μια νίκη επί των ερυθρόλευκων θα δώσει μεγάλη χαρά στους οπαδούς τους και θα τους συσπειρώσει κοντά στην ομάδα για να αντιμετωπίσουν τον Μαρινάκη και το παρασκήνιο που δουλεύει για τον ερυθρόλευκο πρόεδρο. Με μια νίκη επί του Ολυμπιακού, στο πράσινο στρατόπεδο θα λένε ότι, παρά τα προβλήματα, η ομάδα έχει δυνατότητες και γι’ αυτό το λόγο η ερυθρόλευκη «παράγκα» της βάζει συνεχώς εμπόδια.
Στην άλλη όχθη, στον Ολυμπιακό, τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα. Αντίπαλος μέσα στο γήπεδο δεν υπάρχει και στόχος δεν είναι το πρωτάθλημα, που έτσι κι αλλιώς το έχει κατακτήσει, αλλά το ρεκόρ συγκομιδής βαθμών και οι δυο νίκες επί του Παναθηναϊκού. Ο φετινός Ολυμπιακός, αν και είναι πολύ κατώτερος του περσινού, έχει μια αγωνιστική ταυτότητα και ένα σύστημα μέσα στο γήπεδο, παίζει μια στοιχειώδη μπάλα και για τα δεδομένα του ελληνικού πρωταθλήματος μπορεί να δείξει και κάποιο θέαμα. Το γεγονός αυτό έχει δημιουργήσει μια ευφορία στη διοίκηση της ομάδας και πλέον είναι φανερό ότι στο λιμάνι επιθυμούν να «ταπεινωθεί» ο Παναθηναϊκός και να καταλάβουν οι πράσινοι με τον πιο οδυνηρό τρόπο ποιος είναι το αφεντικό στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Την πραγματικότητα του πρωταθλήματος προσπαθούν να εκμεταλλευτούν Αλαφούζος και Μαρινάκης, ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Ο Αλαφούζος, ο οποίος πριν λίγο καιρό έφτιαξε την «Παναθηναϊκή Συμμαχία» με σκοπό  να στηρίξει διοικητικά την ομάδα και να την εξυγιάνει, όπως έλεγε, βλέπει ότι οι πράσινοι οπαδοί δεν «τσίμπησαν» στο δόλωμα. Μετά από μια περίοδο χάριτος, κατά την οποία οι οπαδοί έβαλαν και το χέρι στην τσέπη και έδωσαν αυτό που μπορούσαν στην ομάδα, ο Αλαφούζος έφαγε «πόρτα» και κατάλαβε ότι χωρίς νίκες και επιτυχίες που τονώνουν το ηθικό και δίνουν τη δυνατότητα αντιπαράθεσης με τον Ολυμπιακό δε θα καταφέρει να τους συσπειρώσει γύρω από το πρόσωπό του, ώστε να μπορέσει στη συνέχεια να προωθήσει τα επιχειρηματικά του σχέδια. Μια νίκη επί των ερυθρόλευκων του δίνει τη δυνατότητα να φορέσει το κουστούμι του δυναμικού παράγοντα που μπορεί να τα βάλει με όλους για να προστατέψει τα συμφέροντα της ομάδας.
Από τη μεριά του ο Μαρινάκης, που έχει έντονο το οπαδιλίκι μέσα του, θεωρεί ότι ήρθε η ώρα να ξεκαθαρίσει μια και καλή η κατάσταση και να νιώσουν οι πράσινοι οπαδοί την ταπείνωση και την ερυθρόλευκη κυριαρχία. Την περασμένη Δευτέρα βρέθηκε στα αποδυτήρια της ομάδας, με αφορμή τον αγώνα κόντρα στην Αρσεναλ, και έταξε  πριμ στους παίχτες. Η  κίνηση αυτή σχολιάστηκε αρνητικά, αφού είναι  φανερό ότι επιδιώκει να προκαλέσει τους πράσινους, αδιαφορώντας αν με αυτόν τον τρόπο οξύνει περισσότερο τα πράγματα και τα οδηγεί σε μια ανοικτή σύγκρουση εφ’ όλης της ύλης.
Εκτός όμως από τα προφανή, αν θέλουμε να δούμε το θέμα σε όλες του τις διαστάσεις, θα πρέπει να βάλουμε στη συζήτηση και έναν ακόμη παράγοντα, στον οποίο βρίσκεται η ουσία και εξηγεί ίσως περισσότερο από κάθε άλλον τη σύγκρουση Αλαφούζου-Μαρινάκη. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εκτός από πρόεδροι είναι και καπιταλιστές, που πριν λίγο χρονικό διάστημα ήταν συνεργάτες, αλλά πλέον έχουν διαφορετικά συμφέροντα που τους οδηγούν στην ευθεία αντιπαράθεση. Αν πραγματικά θέλουμε να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, στο σημείο αυτό πρέπει να επικεντρωθούμε και όχι στην οπαδική τους αντιπαράθεση. Δυο καπιταλιστές κοντράρονται για το κέρδος, άρα είναι σίγουρο ότι θα χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο που έχουν στη διάθεσή τους. Η «υπεράσπιση των συμφερόντων της ομάδας» τους, μέσω της οποίας θα συσπειρώσουν γύρω τους τους οπαδούς της, είναι ένα από τα καλύτερα όπλα που έχουν στη διάθεσή τους. Αυτό που θα πρέπει, συνεπώς, να καταλάβουν οι οργανωμένοι οπαδοί κάθε ομάδας είναι ότι το «μεγαλείο» και η «ιστορία» της ομάδας και η υπεράσπισή της δεν είναι ο λόγος για τον οποίο συγκρούονται οι δυο  πλευρές. Δεν είναι δυο παράγοντες που προσπαθούν να προστατεύσούν την ομάδα τους, αλλά δυο καπιταλιστές που προσπαθούν ο ένας να επικρατήσει  επί του άλλου. Η κόντρα τους για την ομάδα που εκπροσωπούν δεν αφορά άμεσα τα επιχειρηματικά τους πλάνα, όμως  τους εξασφαλίζει υποστήριξη και εντυπώσεις στην κοινή γνώμη, άρα επηρεάζει και τα κέντρα λήψης αποφάσεων.
 
Είναι, λοιπόν, αναγκαίο όλοι όσοι  δηλώνουμε ότι είμαστε εκτός των τειχών να δώσουμε μια ξεκάθαρη μάχη ενάντια στα επιχειρηματικά τους συμφέροντα, για να αποκαλύψουμε τις πραγματικές προθέσεις τους. Πρέπει να καταλάβουν οι οργανωμένοι οπαδοί την πραγματικότητα και να πάψουν να στοιχίζονται πίσω από κάθε πρωτοβουλία του Αλαφούζου ή του Μαρινάκη, να πάψουν να ακολουθούν ξένες σημαίες.
 
             Κος Πάπιας
       papias@eksegergi.gr
ΥΓ1: Την περασμένη βδομάδα, στο σύνολο του αθλητικού Τύπου είχε γραφτεί ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 5η θέση της λίστας με τις 10 πιο διεφθαρμένες ποδοσφαιρικά χώρες της Ευρώπης, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η εταιρεία SportRadar (επίσημος συνεργάτης της UEFA). Από την πλευρά της η ΕΠΟ προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα και έβγαλε μια ανακοίνωση με την οποία προσπαθεί να το διαψεύσει. Σύμφωνα με την ΕΠΟ, μετά την επαφή που είχε με την ΟΥΕΦΑ, το Σύστημα Εντοπισμού Στοιχηματικής Απάτης (BFDS) της UEFA παρακολουθεί αγώνες των δύο πρώτων κατηγοριών και του κυπέλλου και στις 53 Ομοσπονδίες μέλη της UEFA με την υποστήριξη της SportRadar, ωστόσο δεν παράγεται καμία διαβαθμισμένη λίστα με λεπτομερή ανάλυση των ευρημάτων του συστήματος και γι’ αυτό τίθεται εν αμφιβόλω η αξιοπιστία της είδησης. Για την ιστορία, στην πρώτη θέση της λίστας, με  97 ύποπτους αγώνες, βρίσκεται η Αλβανία, ακολουθεί η Ιταλία με 70 αγώνες, στην τρίτη θέση ισοβαθμούν η Μολδαβία και η Εσθονία με 66 αγώνες και ακολουθεί η Ελλάδα με 45 αγώνες. Τη δεκάδα συμπληρώνουν η Ρωσία, η Μακεδονία, η Βουλγαρία, η Λετονία και η Λιθουανία. Αν και η διάψευση της ΕΠΟ δεν μας έπεισε, δε θα στοιχηματίζαμε ότι  πραγματικά το ελληνικό ποδόσφαιρο βρίσκεται στην 5η θέση της διαφθοράς. Θα στοιχηματίζαμε όμως, γιατί το βλέπουμε και το ζούμε, ότι υπάρχει διαφθορά στο ελληνικό ποδόσφαιρο και τα λαμόγια κάνουν πάρτι, βάζοντας στις τσέπες τους ζεστό χρήμα, που στο μεγαλύτερο ποσοστό του προέρχεται από την κρατική επιχορήγηση, δηλαδή από δικά μας φράγκα.
 
ΥΓ2: Χωρίς αναισθητικό είναι διατεθειμένος να χειρουργήσει τον πρώην προπονητή του Παναθηναϊκού, Ζεζουάλδο Φερέιρα, ο Γιώργος Καραγκούνης. Ο πρώην πράσινος παίχτης, σε συνέντευξη που έδωσε σε αθλητικό σταθμό, δικαιολόγησε την απόφασή του να φύγει στο εξωτερικό, λέγοντας ότι το καλοκαίρι ο πήχης των στόχων της ομάδας έπεσε παρά πολύ, γεγονός που δεν ταιριάζει στην ιστορία του Παναθηναϊκού. Δήλωσε, επίσης, ότι έχει εμπιστοσύνη στον Ρότσα και ότι είναι θετικός να κλείσει την καριέρα του στους πράσινους. Οπως καταλάβατε, και ρεβάνς παίρνει από τον πορτογάλο προπονητή και ετοιμάζει το δρόμο της επιστροφής του, αφού στην Αγγλία μέχρι στιγμής περνάει αλλά δεν ακουμπάει.
Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΞεφτίλα και πρόκληση
Επόμενο άρθρο ΓΚΡΙΓΚΟΡΙ ΚΟΖΙΝΤΣΕΦ – Αμλετ

Σχετικά Αρθρα

Τeam Melli: Με τις φωτογραφίες των δολοφονημένων στα χέρια και τη θλίψη στα μάτια

Αθλητισμός 1 Απρ 2026, 22:39

Team Melli: Στη μνήμη των δολοφονημένων κοριτσιών του Μινάμπ

Αθλητισμός 28 Μαρ 2026, 08:26

Αθληση στο Αττικό Αλσος: Η Αντιπεριφερειάρχης περί άλλα τυρβάζει

Αθλητισμός 24 Φεβ 2026, 19:39

Αρωμα Παλαιστίνης και στο All Star 2026 του ΝΒΑ

Αθλητισμός 18 Φεβ 2026, 10:22

Ανεπιθύμητοι και στους χειμερινούς ολυμπιακούς αγώνες οι σιωνιστές

Αθλητισμός 18 Φεβ 2026, 08:59

Αλ-Ιράντα σημαίνει θέληση, αποφασιστικότητα και επιμονή

Αθλητισμός 13 Φεβ 2026, 13:12
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Maariv: Το Ισραήλ χάνει αυτόν τον γύρο στον Λίβανο καθώς η αντίσταση εντείνεται υπό πολιτικούς περιορισμούς

28 Απρ 2026, 11:26
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 28 Απρίλη

28 Απρ 2026, 00:01
Πολιτική

Απροκάλυπτος εντολοδόχος του Μητσοτάκη, ο απερχόμενος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αρνήθηκε να ανασύρει από το αρχείο την υπόθεση των παρακολουθήσεων

27 Απρ 2026, 19:45
Παιδεία

Αγοράζουν μεταπτυχιακούς τίτλους από ιταλικά «πανεπιστήμια ευκαιριών»

Και δώρο η κατοχή της ιταλικής γλώσσας

27 Απρ 2026, 17:53
Διεθνή

Ετσι τους θερίζουν τα drones της Χεζμπολά (Βίντεο)

27 Απρ 2026, 12:09
Καταστολή

Επιστροφές στη Συρία: η Ευρωπαϊκή Eνωση ξεπλένει καθεστώτα για να ξεφορτωθεί πρόσφυγες

27 Απρ 2026, 07:21
Διεθνή

Ιρανικό F-5 παραβίασε την αεράμυνα και βομβάρδισε αμερικανική βάση στην πρώτη παρόμοια επίθεση από τον Πόλεμο της Κορέας

27 Απρ 2026, 05:47
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 27 Απρίλη

27 Απρ 2026, 00:01
Αγροτικά

Η εγκληματική οργάνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ και το φούσκωμα του αριθμού των αιγοπροβάτων

Συνεχίζεται η δίκη των Μελά-Ρέππα (Δευτέρα 27/4, δικαστήρια Ευελπίδων)

26 Απρ 2026, 21:33
Η παπάρα

Στην… κανονικότητα, διά της… πειθούς

26 Απρ 2026, 11:36
Παιδεία

ΟΙΕΛΕ: Περίεργη έκρηξη αιτήσεων μαθητών ιδιωτικών σχολείων για κατ’ οίκον διδασκαλία (homeschooling)

Πρωταγωνιστούν γόνοι γνωστών οικογενειών και συγκεκριμένα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια

26 Απρ 2026, 06:16
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 26 Απρίλη

26 Απρ 2026, 00:01
Εργατικά

Οχι στην παράταση της δυνητικής αργίας της Χρύσας Χοτζόγλου

25 Απρ 2026, 18:14
Διεθνή

Στον δίκαιο πόλεμο νικά ο αγωνιστής της ελευθερίας και όχι τα υπερσύγχρονα όπλα της αδικίας – Το παράδειγμα της Χεζμπολά

25 Απρ 2026, 13:26
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

25 Απρ 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 25 Απρίλη

25 Απρ 2026, 00:01
Διεθνή

Ιγιάντ Αμπού Ασκαρ – Χουδαΐφα Αλ-Κοχλούτ | Nεκρολογίες μαχητών

24 Απρ 2026, 19:53
Καταστολή

1.000 πρόσφυγες νεκροί σε 3 μήνες στον υγρό τάφο της Μεσογείου 

Μείωση αφίξεων, αύξηση θανάτων: η «επιτυχία» της αποτροπής

24 Απρ 2026, 14:15
Κόντρες

Oταν σε παίρνουν στο ψιλό ακόμα και στο Τελ Αβίβ

24 Απρ 2026, 14:07
Διεθνή

Χριστιανοί μαχητές στη Χεζμπολά

24 Απρ 2026, 12:58
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 28 Απρίλη

Ημέρα μνήμης εργατών.

Ημέρα για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία.

Μπαρμπάντος: Εθνική εορτή.

1944: Οι Δημήτρης Αυγέρης, Κώστας Φολτόπουλος και Θάνος Κιοκμενίδης, αντιμετωπίζουν επί εφτά ώρες διακόσιους Γερμανούς και ταγματασφαλίτες στον Υμηττό, προτού πέσουν νεκροί.

1945: Εκτελούνται με τουφεκισμό ο Μπενίτο Μουσολίνι και η ερωμένη του Κλάρα Πετάτσι.

1971: Στρατιωτικός νόμος στην Τουρκία, εκτός νόμου οι οργανώσεις.

1977: Ισόβια στους Αντρέας Μπάαντερ, Γκούντρουιν Ενσλιν και Γιαν Καρλ Ράσπε μετά από διετή δίκη (RAF).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Ο βασικός πυλώνας της πολιτικης μας δεν είναι τα μερίσματα. Είναι αυτό που ονομάσαμε πατριωτική εισφορά. Μιλάμε για 20-30-100, που τους ξέρουμε με το ονομά τους και το τεπώνυμο τους, κι εγώ αν ήμουνα πρωθυπουργός, σε συνθήκες κανονικότητας, γιατί τότε δεν είχαμε μαντίλι να κλάψουμε, θα τους έλεγα για ελάτε εδώ. Για καθίστε εδώ. Θεωρείτε λογικό σε αυτή τη χώρα να παίρνει αυτός ο δάσκαλος που κάνει μάθημα στα παιδιά μας οχτακόσια ευρώ και να διορίζεται στα νησιά και να φεύγει το τετρακοσάρι στα ενοίκια;  Θεωρείτε φυσιολογικό να παίρνει ο γιατρός χίλια οκτακόσια ευρώ για να μας χειρουργήσει και να ζει με τα φιλοδωρήματα των ασθενών του; Οι νέοι άνθρωποι που θέλουν να κάνουν έρευνα στην Ελλάδα να μην έχουν σπίτι να μείνουν; Θεωρείτε φυσιολογικό να μην έχουμε σχολεία, να μην έχουμε νοσοκομεία; Είναι πατριωτισμός αυτό; Εγώ θεωρώ ότι θα τους έπειθα, τους περισσότερους από αυτούς. Και ξέρετε γιατί; Γιατί πολλοί από αυτούς έχουν μια αντίληψη ότι δεν μπορεί να προχωρήσει έτσι καμία κοινωνία με τόσο μεγάλες αντιθέσεις. Θα τους έπειθα, όχι για να δεχτούνε, γιατί θα ήταν νομοθετική παρέμβαση, αλλά να διαφημίσουν κιόλας αυτή την παρέμβαση. Γιατί για πρώτη φορά θα έβλεπαν μια κυβέρνηση που δεν τους ζητάει δώρα για να εκλεγεί, αλλά ζητάει κάτι για την πατρίδα. Εγώ δεν έχω ταξικό μένος, έχω πατριωτική ευθύνη. Αυτά τα χρήματα λοιπόν από την πατριωτική εισφορά των κερδών των πολύ υψηλών κερδοφόρων επιχειρήσεων θα πάνε σ’ έναν ειδικό λογαριασμό, δε θα πάνε στον κουβά. Και θα τους έλεγα ελάτε να συμφωνήσουμε και πώς θα διαχειριστούμε αυτόν τον ειδικό λογαριασμό ώστε να πιάσει τόπο.

Αλέξης Τσίπρας

(Περσινά ξινά σταφύλια; Μας τα έχουν πει κι άλλοι; Αδίστακτος δημαγωγός; Επαγγελματίας ψεύτης; Ο,τι και να του προσάψετε ισχύει. Μ’ αυτό το παραμύθι θα πορευτεί προς τις επόμενες εκλογές, υποσχόμενος ότι θα επαναφέρει την «κανονικότητα» πείθοντας τους ισχυρότερους καπιταλιστές να δώσουν «πατριωτική εισφορά» που θα χρησιμοποιηθεί στην Παιδεία, στην Υγεία, στο «κοινωνικό κράτος». Εμείς θα γελάμε (δικαίως), θα βρίζουμε (δικαίως), κάποιοι καπιταλιστές θα θυμίσουν ότι έχουν «Ιδρύματα» και ήδη κάνουν «πατριωτικό έργο», κάποιοι δημοσιολόγοι θα θυμηθούν πόσο καλά τα πήγε ο Τσίπρας ως πρωθυπουργός με το «Ιδρυμα Νιάρχου», όμως ένα ποσοστό – που κανένας δεν μπορεί να το προσδιορίσει αυτή τη στιγμή – θα πάει στην κάλπη και θα τον ψηφίσει. Εχει σιχαθεί τον Μητσοτάκη, ο Ανδρουλάκης γενικά δεν κάνει «κλικ», ούτε έχει τα δημοκοπικά φόντα του Τσίπρα, κι αν στις πρώτες εκλογές η ψήφος απλωθεί σε διάφορα σχήματα, ως ψήφος διαμαρτυρίας, στις δεύτερες κάλπες που θα στηθούν θα πάει «κάθε κατεργάρης στον πάγκο του», διότι ο μπαμπούλας της «ακυβερνησίας» πάντα κάνει… δουλίτσα. Κι αυτό το έργο το έχουμε ξαναδεί. Τελευταία φορά το 2012, με τη δεύτερη κάλπη να δίνει κυβέρνηση Σαμαροβενιζελοκουβέληδων. Δεν νομίζουμε ότι υπάρχουν πολλοί και πολλές που θα πιστέψουν το παραμύθι του… γητευτή των αγρίων Τσίπρα, που θα φωνάξει τους μεγαλοκαπιταλιστές και – ποντάροντας στα πατριωτικά αισθήματά τους – θα τους πείσει να δώσουν χρήμα για κοινωνική πολιτική, αρνούμενοι τον εαυτό τους, αρνούμενοι την ουσία του καπιταλισμού. Ελάχιστοι πιστεύουν αυτές τις παπάτζες. Πολλοί όμως θα ψηφίσουν, γιατί θεωρούν πως οι ίδιοι είναι αδύναμοι και αν είναι να περιμένουν κάτι αυτό θα έρθει από την κυβερνητική πολιτική. Γιατί έχουν χάσει την πίστη στη δύναμη του συλλογικού αγώνα. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα. Πώς θα γεμίσει αυτό το τεράστιο κοινωνικοπολιτικό κενό; Πώς θα οικοδομηθεί και πάλι ανεξάρτητη πολιτική έκφραση της εργατικής τάξης; Αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο. Και δεν πρόκειται να βρεθεί ποτέ στις εκλογικές διαδικασίες του αστικού κοινοβουλευτισμού)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo