Σε προηγούμενο φύλλο είχαμε υποσχεθεί ότι θα δώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα της χρηματοδότησης του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Ελαιώνα. Η πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στο ΥΠΕΧΩΔΕ (η αλλαγή του υπουργείου σε Περιβάλλοντος, αφορά μόνο το όνομα) και η συνάντησή του με την υπουργό Τίνα Μπιρμπίλη, εκτός από την πολιτική της σημειολογία (για την οποία θα διαβάσετε στις πολιτικές στήλες της «Κ»), επανέφερε στην επικαιρότητα το θέμα της Διπλής Ανάπλασης και της ανέγερσης του νέου γηπέδου των πράσινων. Ας πάρουμε το κουβάρι από την αρχή.
Πριν από ένα μήνα (μέσα Οκτώβρη), με αφορμή την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, που έβγαλε «συνταγματικό» το γήπεδο και αποσύνδεσε την ανέγερσή του από το εμπορικό κέντρο του Βωβού, η ΠΑΕ Παναθηναϊκός ζήτησε από τον Δήμο Αθηναίων να προχωρήσει σε δυο ενέργειες. Την παραχώρηση εγγυητικής επιστολής 20.000.000 ευρώ από την ονοματοδοσία του γηπέδου και τη χωροθέτηση εκ νέου 1.000 θέσεων στάθμευσης. Το «αίτημα» για εγγυητική δημιουργεί μια ένταση ανάμεσα σε Παναθηναϊκό, Δήμο Αθηναίων και Βγενόπουλο. Οπως ισχυρίζονται οι πράσινοι (και μάλλον έχουν δίκιο), από τη σύμβαση τους με το Δήμο προκύπτει ότι από τη μέρα έκδοσης της οικοδομικής άδειας ο Δήμος Αθηναίων θα έπρεπε να δεσμεύσει τα 20.000.000 ευρώ, που προβλέπονται από τη συμφωνία για την ονοματοδοσία. Οι πράσινοι θέλουν να χρησιμοποιήσουν τα 20.000.000 ευρώ στις διαπραγματεύσεις τους με τις τράπεζες για τη χορήγηση δανείου ανέγερσης του γηπέδου και ζητούν ενεργοποίηση του συγκεκριμένου όρου. Επιπλέον, με αυτά τα φράγκα στο ταμείο τους, οι «πολυμετοχικοί» δε θα ήταν αναγκασμένοι να προχωρήσουν σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΠΑΕ.
Τα παραπάνω έρχονται σε ευθεία αντιπαράθεση με τα συμφέροντα του Βγενόπουλου. Ο πρώην μεγαλομέτοχος και πλέον απλός οπαδός και μέτοχος, παρά τη δημόσια δήλωσή του ότι δεν θα ασχοληθεί πλέον με τα διοικητικά της ομάδας, έχει ταχθεί υπέρ της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, γεγονός που είναι απίθανο αν δοθεί από το Δήμο η εγγυητική επιστολή. Καταλαβαίνετε πόσο μπλέκουν τα πράγματα. Η Marfin, στην οποία έχει κατοχυρωθεί το όνομα του γηπέδου και η οποία θα πρέπει να πληρώσει τα 20.000.000 ευρώ, είναι εταιρία του Βγενόπουλου. Τόμπολα και στο δημαρχείο κρεμούν πλερέζες. Τα πράγματα γίνονται δυσκολότερα από το γεγονός ότι στη σύμβαση που υπάρχει ανάμεσα στο Δήμο και τη Marfin, ότι η εγγυητική επιστολή θα πρέπει να κατατεθεί πέντε μέρες μετά την έναρξη λειτουργίας του γηπέδου, δηλαδή το 2011. Με άλλα λόγια, ο Δήμος έχει υπογράψει άλλα με την ΠΑΕ Παναθηναϊκός και άλλα με τη Marfin!
Πώς θα βρεθεί λύση; Προς το παρόν, ο Κακλαμάνης στέλνει τη μπάλα στην εξέδρα και προσπαθεί να κερδίσει χρόνο. Καταρχήν, δήλωσε ότι θα περιμένει να καθαρογραφεί η απόφαση του ΣτΕ για να τη μελετήσουν οι νομικοί του Δήμου Αθηναίων (άσχετο με το θέμα της ονοματοδοσίας), στη συνέχεια μέσω του Θόδωρου Μπεχράκη (πρόεδρος της Εταιρίας Ειδικού Σκοπού) κάλεσε τα δυο μέρη να συναντηθούν και να βρουν μια λύση για να συνεχιστεί απρόσκοπτα η διαδικασία ανέγερσης του γηπέδου, στο ΔΣ του δήμου Αθηναίων δεν έβαλε το θέμα προς συζήτηση και τέλος, στις 21/10, μέσω της ΕΕΣ, απέρριψε το αίτημα της πράσινης ΠΑΕ ως αβάσιμο, επιλέγοντας τη σύγκρουση με τους πράσινους και μια πιθανή δικαστική διαμάχη, αφού δεν υπάρχουν τα φράγκα που πρέπει να δώσει. Από την πλευρά του Παναθηναϊκού κρατούν προς το παρόν χαμηλούς τόνους, όμως από κύκλους προσκείμενους στην ΠΑΕ βγαίνει το μήνυμα ότι πολύ σύντομα η απάντηση θα είναι πολύ δυναμική.
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το θέμα αφορά απλά και μόνο μια αντιπαράθεση ανάμεσα σε επιχειρηματικά συμφέροντα και κακώς αφιερώνουμε τόσο χώρο στη στήλη. Η πιθανότητα, όμως, να βγουν από τα ταμεία του Δήμου, δηλαδή από τη δική μας τσέπη, τόσα πολλά φράγκα, για να μπουν στο ταμείο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, νομίζω ότι μας δικαιολογεί.
Οσον αφορά στο θέμα της χωροθέτησης των 1.000 θέσεων στάθμευσης, δεν υπάρχει άμεσο οικονομικό ενδιαφέρον, υπάρχουν όμως τεράστια επιχειρηματικά συμφέροντα που κονταροχτυπιούνται γύρω απ’ αυτό το «αθώο» θέμα. Για να προχωρήσουν απρόσκοπτα οι διαδικασίες ανέγερσης του γηπέδου στον Ελαιώνα, θα πρέπει να δημιουργηθούν οι 1.000 θέσεις πάρκινγκ (στον αρχικό σχεδιασμό κατανέμονταν 500 θέσεις στο εμπορικό κέντρο του Βωβού και 500 στο πολυλειτουργικό δημοτικό κτίριο). Στη σχετική αίτηση της πράσινης ΠΑΕ υπάρχει η φράση «έαν αυτά δεν κατασκευαστούν». Οι «πολυμετοχικοί» τόνισαν τη συγκεκριμένη φράση, γιατί στην απόφαση του ΣτΕ υπάρχει ένα «παραθυράκι» που αφήνει ανοιχτό το θέμα της κατασκευής του εμπορικού κέντρου, εφόσον υπάρξει νέα νομοθετική ρύθμιση. Στη συνάντηση Τσίπρα-Μπιρμπίλη συζητήθηκε το θέμα και βγαίνοντας από τη συνάντηση ο Τσίπρας δήλωσε: «Καταθέσαμε τις σκέψεις και τις προτάσεις μας, πάγιες θέσεις μας, για τη δημιουργία μητροπολιτικών πάρκων στο Γουδή, ένα ώριμο αίτημα, στο Ελληνικό αλλά και στον Ελαιώνα. Καταθέσαμε κάποιες συγκεκριμένες σκέψεις για το πώς μπορεί να προχωρήσουν γρήγορα τα έργα, τόσο για τις αθλητικές εγκαταστάσεις, όσο όμως και για τη δημιουργία πνεύμονα πρασίνου, πάρκου γύρω από το γήπεδο του Παναθηναϊκού». Από την πλευρά της, η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ δήλωσε: «Συζητήσαμε, κατ’ αρχήν, για τα θέματα που αφορούν στο Λεκανοπέδιο, θίξαμε τα θέματα του Ρυθμιστικού, του Ελληνικού, των μεγάλων ζωνών πρασίνου που πρέπει να δημιουργηθούν στην Αττική και καταλήξαμε βέβαια με το θέμα του Ελαιώνα, στο οποίο υπάρχει και μια συναντίληψη για το πώς πρέπει να προχωρήσουμε».
Οσοι πίστεψαν ότι το θέμα έκλεισε διαψεύστηκαν λίγες μέρες αργότερα. Ο δήμαρχος Νικήτας επισκέφτηκε το ΥΠΕΧΩΔΕ και από τις δηλώσεις μετά τη συνάντηση προέκυψε ότι το θέμα της Διπλής Ανάπλασης στο σύνολό του (άρα και του εμπορικού κέντρου του Βωβού συμπεριλαμβανόμενου) είναι ανοιχτό. Η υπουργός τόνισε ότι «στο συγκεκριμένο θέμα πρέπει να δώσουμε λύση, γιατί το κύριο, όπως είπε και ο κ. Δήμαρχος, είναι η Διπλή Ανάπλαση. Θέλουμε αυτό το πρόγραμμα να υλοποιηθεί στο σύνολό του και μιλάω και για τη Λ. Αλεξάνδρας. Υπάρχει όμως μια δεσμευτική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα προσπαθήσουμε να βρούμε λύση». Και συνέχισε: «Πρέπει η Αθήνα να γίνει μια ανταγωνιστική πόλη γιατί είναι μια πολύ όμορφη πόλη. Σε πολλά από τα θέματα υπήρχε σύμπτωση απόψεων, σε άλλα είπαμε ότι είναι μια πρώτη συνάντηση και θα ακολουθήσει συνεργασία για να δούμε πως θα τα χειριστούμε». Στο ίδιο μήκος κύματος ο Κακλαμάνης δήλωσε: «Ενημερώσαμε την κ. Μπιρμπίλη και για το θέμα της Διπλής Ανάπλασης, υπό το φως της απόφασης του ΣτΕ αφενός, και της προσφυγής του κ. Βωβού αφετέρου. Δεν περίμενα σήμερα να μου δώσει απάντηση η κ. υπουργός – διότι είναι αυτονόητο ότι πρέπει να μελετήσει όλη την υπόθεση». Και κατέληξε: «Θα βρούμε σύμμαχο την υπουργό στη σωστή λύση αυτού του προβλήματος, ώστε το όνειρο της Διπλής Ανάπλασης να γίνει πραγματικότητα. Το όνειρο αυτό είναι τα 30 και πλέον στρέμματα πρασίνου στο κέντρο της πόλης. Και το δεύτερο κομμάτι του ονείρου, το γήπεδο της ομάδας». Τώρα, θα μου πείτε, πώς είναι δυνατόν η Μπιρμπίλη να έχει συναντίληψη με τον Τσίπρα για το θέμα της Διπλής Ανάπλασης και ταυτόχρονα να προσπαθεί να βρει λύση στο θέμα μαζί με τον Κακλαμάνη; Οταν πρόκειται για επιχειρηματικά συμφέροντα όλα γίνονται, συντρόφισσες και σύντροφοι.
Κος Πάπιας
papias@eksegersi.gr
ΥΓ: Ο Βωβός δεν εγκαταλείπει τα όπλα, άλλωστε όλοι του κλείνουν το μάτι. Με ανακοίνωση την περασμένη Δεύτερα τονίζει ότι «οι επιταγές της απόφασης του ΣτΕ είναι σεβαστές και θα τηρηθούν», υπενθυμίζει όμως ότι η πράξη δωρεάς προς το Δήμο Αθηναίων έγινε προκειμένου «να υλοποιηθούν οι διατάξεις της παραγράφου 2β του άρθρου 12 του Ν.3481/2006», στην οποία προβλέπεται συντελεστής δόμησης 1,6. Είναι φανερό ότι ο Βωβός παζαρεύει, ελπίζοντας ότι θα υπάρξει νέα νομοθετική ρύθμιση ή ότι θα του δώσουν τη δυνατότητα να μεταφέρει το συντελεστή δόμησης σε άλλη περιοχή.