Το μενού σήμερα έχει ποδόσφαιρο και ειδικότερα σχολιασμό των όσων διαδραματίστηκαν πριν και μετά τις αναμετρήσεις ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός και ΑΕΚ – Παναθηναϊκός για το κύπελλο Ελλάδας. Η τελική έκβαση των αγώνων δικαιολόγησε απόλυτα το θόρυβο γι’ αυτούς και πρόσφερε συγκινήσεις εντός και εκτός του αγωνιστικού χώρου.
Θα ξεκινήσουμε από την αναμέτρηση της Θεσσαλονίκης και την πρόκριση του ΠΑΟΚ. Οι αναμετρήσεις ανάμεσα στις δυο ομάδες ήταν, είναι και θα είναι επεισοδιακές, αλλά η αναμέτρηση της περασμένης Τετάρτης, με τη βοήθεια της κυβέρνησης και των μπάτσων, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Από την πλευρά των ερυθρόλευκων το θέμα της ασφαλούς μετάβασης της ομάδας στο γήπεδο της Τούμπας είχε ανακηρυχτεί σε ύψιστη εθνική ανάγκη και, σε συνδυασμό με την παρουσία του προέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός στον αγώνα, κινητοποιήθηκε σύσσωμη η ελληνική αστυνομία, προκειμένου να αισθανθεί άνετα ο ερυθρόλευκος πρόεδρος. Το κλίμα ήταν τεταμένο από την επαύριο του πρώτου αγώνα στο Καραϊσκάκη, αφού το ισόπαλο αποτέλεσμα έδινε πολλές πιθανότητες πρόκρισης στον ΠΑΟΚ. Οι συγκρούσεις των οπαδών του ΠΑΟΚ με τους μπάτσους στο Βόλο, εκτός του γηπέδου και πριν την έναρξη του αγώνα Ολυμπιακός Βόλου – ΠΑΟΚ, είχαν σαν αποτέλεσμα την τιμωρία της Τούμπας, αυτό θεωρήθηκε ως «στήσιμο» από το ερυθρόλευκο παρασκήνιο και το άσχημο κλίμα μετατράπηκε σε πολεμική κατάσταση.
Από την πλευρά της κυβέρνησης και της αστυνομίας δεν έγινε η παραμικρή προσπάθεια για εκτόνωση της κρίσης (το αντίθετο μάλιστα, αφού οι μπάτσοι υιοθετούσαν σχεδόν όλες τις απαιτήσεις του Μαρινάκη), με αποτέλεσμα, αν και ο αγώνας θα γινόταν χωρίς τους οπαδούς του ΠΑΟΚ, Τρίτη και Τετάρτη η Θεσσαλονίκη να θυμίζει Κάιρο από την έντονη παρουσία της αστυνομίας. Το επίσημο σχέδιο της ΕΛΑΣ, το οποίο επέβλεπε προσωπικά ο υπαρχηγός της Γιάννης Ραχωβίτσας, ο οποίος ανέβηκε επί τούτου στη συμπρωτεύουσα, περιλάμβανε: α. Την ανάπτυξη 1.700 μπάτσων περιμετρικά της Τούμπας και σε κομβικά σημεία της πόλης, από τα οποία θα περνούσε η αποστολή των ερυθρόλευκων. Για το λόγο αυτό μετακινήθηκαν διμοιρίες των ΜΑΤ από την Αθήνα, γιατί δεν επαρκούσαν αυτές που βρίσκονται μόνιμα στη Θεσσαλονίκη. Ορισμένοι κακεντρεχείς διέδιδαν τη φήμη ότι οι αθηναίοι μπάτσοι ανέλαβαν την περιφρούρηση γύρω από την Τούμπα, κατόπιν απαίτησης του Μαρινάκη, γιατί δεν είχε εμπιστοσύνη στους ντόπιους μπάτσους. β. Τη χρήση του ελικοπτέρου της ΕΛΑΣ, προκειμένου ο Ραχωβίτσας να έχει συνολική εικόνα για τις όποιες μετακινήσεις των οπαδών του ΠΑΟΚ. Μάλιστα, το ελικόπτερο έκανε την πρόβα τζενεράλε την παραμονή του αγώνα και κατά τη διάρκεια της βραδινής προπόνησης του ΠΑΟΚ, που έγινε παρουσία 4.000 οπαδών (ακόμη μια πρόκληση των μπάτσων). γ. Δημιουργήθηκε μια νεκρή ζώνη 200 μέτρων περιμετρικά της Τού-μπας, στην οποία από το πρωί δεν μπορούσε να περάσει κανένας, χωρίς την άδεια της αστυνομίας. Μάλιστα, αναβλήθηκε και η λαϊκή αγορά που γίνεται κάθε Τετάρτη στην Τούμπα, για λόγους ασφαλείας. δ. Καταρτίστηκε ειδικό σχέδιο για τη μετακίνηση της ερυθρόλευκης αποστολής προς και από την Τούμπα, με κλείσιμο δρόμων και αποκλεισμούς περιοχών.
Δεν χρειάζεται πολύ μυαλό για να καταλάβουμε ότι με το κλίμα που είχε διαμορφωθεί η διεξαγωγή του αγώνα κρεμόταν από μια κλωστή. Τελικά, η ένταση που δημιουργήθηκε λειτούργησε εναντίον των παιχτών του Ολυμπιακού, που έδειξαν να μην έχουν μπει στο γήπεδο (η μοναδική ευκαιρία των ερυθρόλευκων ήταν στο 85ο με τον Τοροσίδη), ενώ αντίθετα οι παίχτες του ΠΑΟΚ ανταποκρίθηκαν με τον καλύτερο τρόπο και έφτασαν σε μια πολύ μεγάλη πρόκριση. Στα αξιοσημείωτα του αγώνα και η κατά κράτος επικράτηση του Μάκη Χάβου επί του Ερνέστο Βαλβέρδε στη μάχη των πάγκων, με αποτέλεσμα για μια ακόμη φορά ο προπονητής του Ολυμπιακού να μην κερδίσει σε ντέρμπι. Παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφάλειας, ομάδες οπαδών του ΠΑΟΚ συγκρούστηκαν με τους μπάτσους περιμετρικά της Τούμπας, πριν και μετά τον αγώνα, και έγιναν περισσότερες από 20 προσαγωγές (άπαντες αφέθηκαν ελεύθεροι).
Ιδιαίτερες συγκινήσεις πρόσφερε και ο αγώνας ΑΕΚ – Παναθηναϊκός στο ΟΑΚΑ. Οι κιτρινόμαυροι με ένα απίστευτο γκολ στο 8ο λεπτό των καθυστερήσεων εκμεταλλεύτηκαν το δώρο του τερματοφύλακα των πράσινων και πανηγύρισαν μια απίστευτη πρόκριση. Ποιοτικά ο αγώνας δεν διεκδικεί δάφνες, παρά τα πέντε γκολ και τις φάσεις που έγιναν μπροστά στις δυο εστίες, αφού οι αμυντικές γραμμές των δυο ομάδων ήταν χωρίς αρχή και τέλος και η αναμέτρηση θύμισε σχολικό πρωτάθλημα. Οι πράσινοι έφτασαν μια στιγμή πριν τη μαγική ανατροπή του σκηνικού, αφού προηγήθηκαν με 1-3, όμως για ένα ακόμη παιχνίδι ο τερματοφύλακάς τους (αυτή τη φορά ο Καρνέζης), δεν τους επέτρεψε να προκρι- θούν και να σώσουν τη φετινή χρονιά. Εκτός από τις συγκρούσεις των οπαδών της ΑΕΚ με τους μπάτσους, πριν και μετά τον αγώνα, και την εισβολή τους στον αγωνιστικό χώρο στα μέσα του δευτέρου ημιχρόνου (ευτυχώς χωρίς συνέπειες), αυτό που πρέπει να κρατήσουμε από το συγκεκριμένο παιχνίδι είναι το ξέσπασμα του Σισέ στη συνέντευξη Τύπου. Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού και ο μοναδικός παίχτης των πράσινων που στέκεται στο ύψος των περιστάσεων το τελευταίο διάστημα ξέσπασε κατά του διαιτητή (η στήλη δεν τον θεωρεί υπεύθυνο για τη χαμένη πράσινη πρόκριση), όμως επί της ουσίας ξέσπασε για την κατάσταση που επικρατεί στον Παναθηναϊκό τους τελευταίους μήνες. Οσο για την υπόσχεσή του ότι αυτός ο αγώνας μπορεί να σημάνει την αναγέννηση του Παναθηναϊκού, τον Τζιμπρίλ τον πιστεύουμε, όμως για τους υπόλοιπους συμπαίχτες του, ας μας συγχωρέσει, αλλά διατηρούμε σοβαρές επιφυλάξεις.
Κος Πάπιας
papias@eksegersi.gr
Δεν μας έφταναν τα προβλήματα, που καθημερινά καλείται να αντιμετωπίσει η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους 300 μετανάστες απεργούς πείνας, την περασμένη Κυριακή είχαμε να αντιμετωπίσουμε και την Ελένη Λουκά. Η γνωστή από την τηλεόραση θεούσα έσκασε μύτη στην Ηπείρου, προσπαθώντας να πείσει τους Ελληνες να μετανοήσουν και ν’ ακολουθήσουν το δρόμο του θεού για να σωθούν και τους μετανάστες να φύγουν από την Ελλάδα, γιατί είναι μουσουλμάνοι. Αρχικά, εκτιμώντας ότι δεν είναι ικανή να προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση, την αντιμετωπίσαμε με χιούμορ και το σχετικό χαβαλέ. Οταν όμως πέρασαν περισσότερες από δυο ώρες και δεν έλεγε να φύγει, άρχισε να γίνεται κουραστική και ανέβηκαν ελαφρώς οι τόνοι, προκειμένου να φύγει. Στη φωτογραφία φαίνεται μια από τις αρχικές προσπάθειες χιουμοριστικής αντιμετώπισης. Ο Κος Πάπιας δήλωσε στη Λουκά ότι ήταν άθεος αλλά το τελευταίο διάστημα έχει ασπαστεί τον ισλαμισμό και της ζήτησε να βγουν μαζί μια φωτογραφία για να γεφυρωθεί το χάσμα των θρησκειών. Πριν η Λουκά απομακρυνθεί τρέχοντας και φωνάζοντας «φύγε μακριά μου αντίχριστε», οι σύντροφοι είχαν καταφέρει να τραβήξουν ήδη τη φωτογραφία που κοσμεί τη στήλη. Οπως θα έχετε καταλάβει, η αθλητική στήλη της «Κ» αναλαμβάνει να διεκπεραιώσει πάσης φύσεως αποστολές.