Η προσπάθεια που κάνουν τα κιτρινόμαυρα «παπαγαλάκια» και το επικοινωνιακό επιτελείο του Μελισσανίδη για να πείσουν τους οπαδούς της ΑΕΚ ότι ο Γατούλης έχει ισχυρές διασυνδέσεις με την κυβέρνηση και τις χρησιμοποιεί για το καλό της ομάδας, εκθέτει την παιδική χαρά του Μαξίμου. Με αφορμή την κατάθεση στη Βουλή του νέου αθλητικού νόμου από τον υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη, τα «παπαγαλάκια» επικεντρώθηκαν σε δυο σημεία του νομοσχεδίου που αβαντάρουν το αφεντικό τους.
Το πρώτο σημείο αφορά τον ορισμό πλαφόν για το βασικό μέτοχο σε στοιχηματική εταιρία, σε σχέση με το ασυμβίβαστο της συμμετοχής του στο ΔΣ μιας ανώνυμης αθλητικής εταιρίας. Μέχρι τώρα, απαγορεύεται σε κάποιον που έχει έστω και μια μετοχή σε στοιχηματική εταιρία να συμμετέχει στο ΔΣ. Με το νόμο Βασιλειάδη, η απαγόρευση ισχύει αν έχει ποσοστό πάνω από 15%. Αυτό σημαίνει ότι ο Μελισσανίδης μπορεί να μπει και επίσημα στη διοίκηση της ΠΑΕ ΑΕΚ και να παρουσιάζεται ως εκπρόσωπός της (μέχρι σήμερα, τυπικά είναι ένας… απλός φίλαθλος της ομάδας).
Το δεύτερο σημείο αφορά το γήπεδο της ΑΕΚ και τη δυνατότητα τα ερασιτεχνικά σωματεία να χρηματοδοτούνται από ανώνυμες εταιρίες για την ανέγερση γηπέδων. Αυτό σημαίνει ότι αντί για δάνειο από κάποια τράπεζα, τα φράγκα για την «Αγιασοφιά» μπορεί να δοθούν από τα έσοδα της ΠΑΕ ΑΕΚ. Σε απλά ελληνικά, μπορεί ο Μελισσανίδης να χρησιμοποιεί το ταμείο της ΠΑΕ (π.χ. τα έσοδα από τη συμμετοχή της ομάδας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις) για να χρηματοδοτεί την ανέγερση του γηπέδου και να το παίζει μάγκας στους κιτρινόμαυρους οπαδούς χωρίς να βάλει το χέρι στην τσέπη.
Αυτές οι «διευκολύνσεις» εκθέτουν την κυβέρνηση, αφού όλοι καταλαβαίνουν ότι νομοθετεί σύμφωνα με «τας υποδείξεις» και με γνώμονα τα επιχειρηματικά συμφέροντα του Γατούλη. Κάποιοι μπορεί να ισχυριστούν πως στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι η ζημιά θα περιοριστεί στο επικοινωνιακό επίπεδο και ουσιαστικά το ισοζύγιο θα είναι θετικό, αφού θα έχει εκλογικό όφελος. Η άποψη της στήλης είναι ότι το ποσοστό των ψηφοφόρων που επιλέγουν τι θα ψηφίσουν με βάση οπαδικά κριτήρια είναι αμελητέο και συνεπώς οι «διευκολύνσεις» προς τον Μελισσανίδη δεν αφορούν την πλειοψηφία των φιλάθλων, άρα δε θα φέρουν ψήφους στην κυβέρνηση. Ακόμα όμως και στην περίπτωση που δεχτούμε ότι το ποσοστό των ψηφοφόρων που ψηφίζουν με οπαδικά κριτήρια είναι μεγάλο, πάλι τα δεδομένα δεν είναι ευνοϊκά για τους συριζαίους, αφού οι οπαδοί της ΑΕΚ είναι μειονότητα σε σχέση με το σύνολο των οπαδών και συνεπώς οι ψήφοι που θα πάρουν από αυτούς είναι λιγότερες από αυτές που θα χάσουν από τους οπαδούς των άλλων ομάδων, που θα θεωρήσουν ότι η κυβέρνηση νομοθετεί υπέρ του Γατούλη.
Εν κατακλείδι, αυτό που θα μείνει για την κυβέρνηση είναι η αίσθηση ότι όπως κάθε αστική κυβέρνηση που σέβεται τα αφεντικά της, έτσι και η παιδική χαρά του Μαξίμου εξυπηρετεί τους καπιταλιστές και ιδιαίτερα αυτούς με τους οποίους τα ηγετικά της μέλη πίνουν μαζί και κανένα φρέντο (δεν παίζει ρόλο αν είναι εσπρέσο ή καπουτσίνο).
Η Λίβερπουλ είναι ομάδα που έχει άρρηκτους δεσμούς με την εργατική τάξη και τη νεολαία της πόλης. Η συντριπτική πλειοψηφία στο λιμάνι υποστηρίζει τη συγκεκριμένη ομάδα και στις εξέδρες του Ανφιλντ πολλές φορές, εκτός από τα ποδοσφαιρικά συνθήματα, οι εργάτες και η νεολαία της πόλης φώναξαν και πρόβαλαν τα πολιτικά και κοινωνικά τους αιτήματα. Εξ ου και το παρατσούκλι Reds, «Κόκκινοι» (αν και κάποιοι θεωρούν ότι το «Κόκκινοι» παραπέμπει στα χρώματα της ομάδας).
Μια έκθεση της Sports Business Group (SBG) της Deloitte αποδεικνύει ότι, εκτός από τους πολιτικοκοινωνικούς δεσμούς με την πόλη, η Λίβερπουλ έχει και στενούς οικονομικούς δεσμούς με αυτή. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου 2017-18 η ομάδα είχε οικονομική επίδραση 571.400.000 ευρώ στην οικονομία της πόλης και οι δραστηριότητες του συλλόγου έχουν δημιουργήσει πάνω από 4.500 θέσεις εργασίας, που ισοδυναμούν με το 2,3% των θέσεων εργασίας στο Λίβερπουλ. Η έκθεση αναφέρει ότι στις εξέδρες του Ανφιλντ βρέθηκαν περισσότεροι από 1.500.000 φίλαθλοι, γεγονός που οικονομικά αποτιμάται σε 122.000.000 ευρώ (αφορούν τη διαμονή των επισκεπτών, τα έσοδα στις επιχειρήσεις εστίασης, τα ταξιδιωτικά έσοδα, το εμπόριο κτλ.), ενώ περίπου 5.000.000 ευρώ θα συνεισφέρουν στην πόλη οι συναυλίες που πραγματοποιήθηκαν στο γήπεδο της Λίβερπουλ.
Σχολιάζοντας την έκθεση της SBG, ο διευθύνων σύμβουλος της ομάδας Πίτερ Μουρ ανέφερε: «Είναι σημαντικό ο σύλλογός μας να έχει αντίκτυπο στην περιοχή μας, τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά. Είναι σαφές ότι πολλοί από τους επισκέπτες μας έρχονται στο Λίβερπουλ για το ποδόσφαιρο, αλλά επιστρέφουν στην ίδια την πόλη και έτσι υπάρχει ένας συνεχής κύκλος». Κλείσαμε την αναφορά μας στο θέμα με τη δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου, γιατί παρά τη συμπάθεια που έχουμε προς τη συγκεκριμένη ομάδα (για να αποφύγουμε τις παρεξηγήσεις, η ομάδα που υποστηρίζει η στήλη στο νησί είναι η Νότιγχαμ Φόρεστ), δε θα πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι το επαγγελματικό ποδόσφαιρο είναι πριν και πάνω απ' όλα μια πολύ επικερδής καπιταλιστική μπίζνα.
Συνεχίζουμε την αναφορά μας σε οικονομικά στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι το επαγγελματικό ποδόσφαιρο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τα καπιταλιστικά κέρδη, μεταφερόμενοι από το νησί στη Γερμανία και στην οικονομική έκθεση που δημοσίευσε η γερμανική ποδοσφαιρική Λίγκα, στην οποία διαπιστώνεται η θετική εξέλιξη του επαγγελματικού ποδοσφαίρου στη Γερμανία κατά την περίοδο 2017-2018, με τα έσοδα της Λίγκα να φτάνουν τα 3.810.000.000 ευρώ. Στην έκθεση αναφέρεται ότι ο συνολικός κύκλος εργασιών για τη Bundesliga και τη Bundesliga 2 ανέρχεται σε 4.420.000.000 ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση για 14η συνεχόμενη χρονιά, ενώ η μέση ετήσια αύξηση για την τελευταία δεκαετία είναι 8,6%. Η αγωνιστική περίοδος 2017-18 θεωρείται μια από τις πιο πετυχημένες της δεκαετίας, με την αύξηση να ανέρχεται στο 13% σε σχέση με την προηγουμένη χρονιά, εξαιτίας της βελτίωσης στους όρους των συμφωνιών της Λίγκα με τα ΜΜΕ για τα τηλεοπτικά δικαιώματα.
Εκτός από τη Λίγκα, αύξηση εσόδων είχαν και οι περισσότερες ομάδες της Bundesliga. Για 17 από τα 18 σωματεία της προέκυψαν έσοδα άνω των 100.000.000 ευρώ. Η έκθεση αναφέρει ότι η οικονομική ανάπτυξη του γερμανικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου συνεισφέρει στα δημοσιονομικά έσοδα της χώρας, φόρους και εισφορές στο Δημόσιο που πλησιάζουν το 1.300.000.000 ευρώ, ενώ οι 36 ομάδες σε Bundesliga και Bundesliga 2 απασχολούν περισσότερους από 55.000 υπαλλήλους (55.142) στις ΠΑΕ και τις θυγατρικές τους. Αν τα παραπάνω συνδυαστούν με το γεγονός ότι παρατηρήθηκε και μια μικρή αύξηση και στον αριθμό των εισιτηρίων που έκοψαν οι ομάδες, μπορούμε να καταλάβουμε ότι η επίδραση του γερμανικού ποδοσφαίρου στα ευρωπαϊκά ποδοσφαιρικά δρώμενα θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια και ιδιαίτερα μετά το Brexit, που θα έχει ως αποτέλεσμα να βγουν εκτός ΕΕ τα πρωταθλήματα στο νησί.
Κος Πάπιας
papias@eksegersi.gr
ΥΓ. Η απορία για την έλλειψη σοβαρότητας στο επικοινωνιακό επιτελείο της ΝΔ, που έχει ως αποτέλεσμα ο Τσίπρας να «γλεντάει» τον Κούλη στις προσωπικές τους αντιπαραθέσεις στη Βουλή, λύθηκε από τις δηλώσεις του πρώην αναπληρωτή εκπρόσωπου Τύπου της ΝΔ και πλέον υποψηφίου βουλευτή, Κώστα Κυρανάκη, σχετικά με την αγαπημένη του ομάδα. Ο φέρελπις πολιτικός δήλωσε ότι έγινε ΑΕΚ (τι λαχείο σας έτυχε, συντρόφισσες και σύντροφοι ΑΕΚτζήδες) σε ηλικία 6 χρόνων όταν είδε τον Ντέμη να ανεβαίνει στα κάγκελα της Σκεπαστής. Σύμφωνα με το βιογραφικό του, ο Κυρανάκης γεννήθηκε το 1987, άρα 6 χρόνων ήταν το 1993. Ο Ντέμης πήγε στην ΑΕΚ το 1996 και ο γνωστός πανηγυρισμός του στα κάγκελα της Σκεπαστής έγινε το 1999 στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό (31/1/1999), στο οποίο οι κιτρινόμαυροι κέρδισαν με 2-0. Οπως ήταν φυσικό, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον «γλέντησαν» για τα καλά. Αν υπήρχε η στοιχειώδης ευθιξία, θα έπρεπε να ζητήσει συγγνώμη (ψάξαμε αλλά δε βρήκαμε κάτι σχετικό), αλλά για τύπους σαν τον Κυρανάκη η ευθιξία και η συγγνώμη το πιθανότερο είναι άγνωστες λέξεις.
Αναφερθήκαμε στον πανηγυρισμό του Ντέμη στη «Σκεπαστή», είπαμε να βάλουμε και μια ασορτί φωτογραφία, αλλά ο δαίμων του τυπογραφείου μπερδεύτηκε -προφανώς γιατί η ύλη έκλεισε την Τσικνοπέμπτη- και έβαλε φωτογραφία από άλλη σκεπαστή…